Kunnen vastgoedprijzen instorten?

7

Zowat àlles kan en is mogelijk natuurlijk, in theorie. Maar is het ook waarschijnlijk dat onroerend goed prijzen inzakken, crashen misschien zelfs? Nu het Coronavirus op zijn terugweg is in West Europa. Spanje verwelkomt toeristen opnieuw vanaf juli 2020. Dat is hoopvol alleen…wie gaat er straks effectief naartoe? Heeft het virus ook een Crisis veroorzaakt waarvan de nare gevolgen almaar duidelijker worden? In de VS woedt Corona in ieder geval verder, met het meeste aantal doden en besmetten ter wereld. (Ondertussen overweegt de Trump administratie een superraket af te vuren ‘ter afschrikking van Rusland en China’. Probeert ze zich alvast militair te profileren in de ruimte, no kidding. In welke ‘ruimte’ lééft dit soort lieden?) Het aantal werklozen is er ondertussen tot wel 38 miljoen gestegen. In 9 weken en elke week komen er miljoenen bij. (Tijd om Israël te helpen denkt de president echter en belooft het land $38 miljard.) Iconen sinds meer dan 100 jaar als luxe warenhuis Neiman Marcus gaan bankroet. Symbolen van Amerikaans eonomisch succes zoals Hertz zijn niet meer. In Nederland gaat een Volendams en wereldberoemd hotel failliet. Spaander bestond sinds 1881! Wereldoorlogen doorstond het etablissement. Maar een virus crisis doet het bezwijken. De sporen van die crisis in alvast de sector van het onroerend goed deinen uit.

Inkomensonzekerheid

Dit was maart 2019: ‘Met een kostenplaatje van 25 miljard dollar is Hudson Yards het duurste nieuwbouwproject van de Verenigde Staten. Naast een een groot kantoren- en appartementencomplex, museum, park en school is er ook een winkelcentrum te vinden. Neiman Marcus heeft daar de deuren van zijn flagshipstore in New York geopend.’ En dit schrijven we in mei 2020: ‘Het Amerikaanse warenhuis Neiman Marcus vraagt faillissement aan.’ Businessinsider.nl kopt: ‘5 factoren die zorgen voor een daling van de huizenprijzen en 3 dingen die dat tegenhouden’. ABNAmro voorziet een daling van de huizenprijzen pas in 2021. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een koopwoning maar liefst 326.000 euro. Er was en is schaarste in de woningmarkt en er is het groeiende aantal huishoudens in Nederland. Er komen ook te traag nieuwe woningen op die markt. Dat zijn factoren die de prijs hoog houden. Negatief is dan de inkomensonzekerheid bij potentiële kopers. Wat gaat de consument doen? Inhaal aankopen en inkopen doen of eerder zuinig en voorzichtig aan financieel doen…

Crash?

We gaan voor the big picture te rade bij één van onze YouTube favorieten: George Gammon. Vastgoedtycoon Sam Zell zag de toekomst van de sector recent niet zo positief in. Benieuwd of Mr. Gammon dezelfde mening deelt. Hij vertelt zijn 113K abonnees (gratis hoor, en immer interessant!) over drie redenen voor een marktcrash. Of die deze kunnen veroorzaken. Gammon beweert zelfs dat net hierover “nobody’s talking about”. Is er dan iets dat we over het hoofd zien? Het zou ons niet verwonderen. Bibliotheken kun je vullen met wat ondergetekende niet weet. (Maar ook andere met wat we wel denken te weten). Watch and learn: