Kwartaalcijfers seizoen deze week in volle gang

Het kwartaalcijferseizoen is al begonnen, maar deze week zal het pas serieus opgang komen. De vraag is of aandelenmarkten komende weken weer geleid zullen worden door fundamenten nadat financiële markten afgelopen tijd geheel in het teken stonden van de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Fed-voorzitter, Ben Bernanke, liet investeerders in juni schrikken door te suggereren dat in de aankomende maande het wel eens afgelopen kan zijn met de monetaire stimulering. De centrale bank heeft de mate waarin gestimuleerd wordt gekoppeld aan de ontwikkeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het werkloosheidscijfer was in mei 7,6%, maar de Fed verwachte in de tweede helft van dit jaar een verbetering van de Amerikaanse economie. De markt rekende daarom erop dat de Fed in september wel eens het omstreden stimuleringsprogramma, kwantitatieve verruiming genaamd, kon gaan afbouwen.

Dit narratief veranderde afgelopen woensdag toen Bernanke in een toespraak zei dat het werkloosheidcijfer de gezondheid van de Amerikaanse overschatte. Participatiegraad en andere indicatoren vertellen volgens hem een ander verhaal. “We are not there yet”, zei de Bernanke. Ook het inflatiedoel van 2,0% wordt momenteel met een inflatiecijfer van 1,0% niet gehaald. Beide indicatoren suggereren dat de Fed juist meer moet stimuleren, niet minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: