Kwijtschelding gaat ons miljarden kosten

32

kwijtschelding griekenlandEuroptop na Eurotop, het kan tegenwoordig niet meer op. Het is maandag voor de 3e keer in twee week dat de politieke machthebbers van Europa praten over de toekomst van Griekenland en dus daarmee de toekomst van de gehele eurozone. De Grieken wachten nog steeds op geld, ruim €31 miljard welgeteld, maar naarmate de tijd vordert wordt het steeds lastiger om de miljarden binnen te harken die het land nodig heeft om verder te kunnen (binnen de eurozone).

IMF & ECB willen kwijtschelding schulden

Vooralsnog gaat het fittie vooral om het al dan niet afschrijven van de leningen aan Griekenland. Dit is voornameilijk de voorzet van Lagarde, die aan het hoofd van het IMF staat. Duitsland, maar ook Finland en Nederland zijn tegen deze kwijtschelding van de Griekse schulden. Ons kersverse financiële opperhoofd Dijsselbloem ziet er helemaal niets in. De eurotop zit in een zware impasse. Het Noorden (Duitsland, Nederland, Finland) gaat politiek ten onder indien er daadwerkelijk een akkoord komt over kwijtschelding van de schulden. Tevens is het dan ook nog maar de vraag of er nieuwe steun gaat komen, nu in de praktijk is gebleken dat het feitelijk geld aan het weggooien is. Niet iets waar de belastingbetaler blij van wordt, zullen we maar zeggen.

We krijgen het geld niet terug

Ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen in Nederland heel positief zijn over het nooit meer terugkrijgen van het belastinggeld. We hebben ooit een bijdrage geleverd, omdat ons werd voorgehouden door de politici dat het allemaal wel goed zou komen, dit noodzakelijk was voor het Europees belang en we zelfs rente zouden krijgen. Puntje bij paaltje, het geld komt niet terug. Dat kan Nederland zo maar een paar miljard euro gaan kosten. Dat benadrukte Coen Teulings van het Centraal Planbureau nog maar eens dit weekend, maar daarover schrijft Ben vanavond meer op Biflatie.nl.

Kwijtschelding kan Duitsland €20 miljard kosten

Miljarden afschrijven op de schulden is in een tijd van forse bezuinigingen gewoonweg niet te verkopen aan de mensen. De Duitser willen dat al helemaal niet, met oog op de verkiezingen in 2013, want pijnlijke maatregelen maken je niet geliefd en dat kost stemmen (en uiteindelijk dus macht). De Duitse zorgen werden dit weekend duidelijk, want Jörg Asmussen, een lid van de directie van de Europese Centrale Bank, vertelde aan de Duitse krant Bild dat een afwaardering van de Griekse schuld geen deel zou moeten uitmaken van de nieuwe deal. Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft al een aantal keer laten weten dat hij geen voorstander is van de kwijtschelding. Op zich een logische standpunt, want de schade voor Duitsland kan oplopen tot maar liefst €20 miljard.