Kyle Bass waarschuwt voor besmettingsgevaar

8

kyle bassHayman’s Capital Kyle Bass is terug en hij heeft deze keer niet de minste of geringste boodschap. Bass, die was uitgenodigd als spreker op de Universiteit van Chicago, is inmiddels zo befaamd om zijn ‘widowmaker trade’ (short Japanse staatsobligaties) dat het alleen nog maar over één ding kan gaan: Japan. Volgens zijn meest recente voorspelling op CNBC zal het land binnen 2 jaar imploderen door de enorme hoeveelheid schuld, maar op de achtergrond speelt inmiddels ook iets anders. Een scenario waarin Japan problemen krijgt is volgens Kyle Bass een verontrustende situatie, omdat besmettingsgevaar ook voor een oud Amerikaans zorgt. “The AIG of the world is back”, zegt Bass met een verwijzing naar de verzekeraar die meerdere kapitaalinjecties nodig had tijdens de kredietcrisis. Bekijk de video van de Universiteit van Chigago: The Coming Crisis in Japan.

Credit Default Swaps

Ook de banken die protectie verkopen aan Hayman tegen een Japans faillissement beginnen zich steeds meer te realiseren dat de geldende prijzen voor de verzekeringspremie tegen een faillissement wellicht te laag zijn, aldus Bass. De “27-jaar-oude kinderen” zoals hij ze noemt verkochten tot voor kort verzekeringen (Credit Default Swaps) aan Hayman van bijvoorbeeld 5 miljard dollar aan protectie tegen 1 basispunt (0,01%). De enige reden waarom dit gedaan wordt is omdat het in de ogen van de bank gratis geld is, er hoeft geen kapitaal tegenover deze verzekering te staan, terwijl een default direct zou betekenen dat de bank in de problemen zou komen.

Banken worden zenuwachtig

Omgerekend zijn de kosten voor een pakket van 5 miljard dollar slechts $500.000, waarmee Bass zich tegen relatief geringe kosten 1 jaar verzekerd tegen een Japans faillissement. Hoewel hij zelf een premium van 50 basispunten als minimum beschouwd, heeft Bass inmiddels al wel een positie van 500 miljard dollar opgebouwd. Een positie die zelfs de banken niet lekker zit. Onderstaande conversatie is een recent gesprek die Bass voerde met een bankdirecteur die ongerust opbelde met het verzoek om zijn positie af te bouwen.

“Interestingly enough, recently, one of the biggest banks in the world called me and asked me if I would close my position. That was an interesting day for us. That happened to me in 2007, right before the mortgages cracked.

They said, “You know, we ran some new risk tests.”

And I said, “Really?”

And they said, “Yeah, you know, our new stress scenario is a little bit more punitive than the last one.”

And I said, “Well, what is it?”

And he says, “We don’t want to share our proprietary secrets of our bank with you.”

And I said, “OK, then I’m not closing it.”

And they said, “Whoa, whoa, whoa, whoa. Well, how about: in our old one, we had rates being stressed 50 basis points, and the new one has rates being stressed 400.”

And I said, “Ooh, yeah, 400. That would really hurt you on this trade, wouldn’t it?”

And they said, “Yeah, we’d like to close that one.”

And I said, “Well, I’d like to, but I’m not going to do that for you, so I’m sorry.”

But anyway, they are starting to realize. Why would they run a stress test like that? Who would have them run that stress test? This is happening.

Verkoop Yen, koop Goud

In de tussentijd is het volgens Kyle Bass raadzaam af te wachten en allemaal rustig te gaan slapen. Maar niet voordat men Goud koopt in Japanse Yens. Bass gelooft heilig in de trade: Verkoop JPY, Koop Goud. Volgens Bass blijft je vermogen op deze manier wel intact. Niet al uw geld natuurlijk, maar als men een substantieel deel van het vermogen wel op die manier gebruikt is het de enige juiste investering die je vandaag de dag kan maken, aldus de investeerder.