kyle bassHayman’s Capital Kyle Bass is terug en hij heeft deze keer niet de minste of geringste boodschap. Bass, die was uitgenodigd als spreker op de Universiteit van Chicago, is inmiddels zo befaamd om zijn ‘widowmaker trade’ (short Japanse staatsobligaties) dat het alleen nog maar over één ding kan gaan: Japan. Volgens zijn meest recente voorspelling op CNBC zal het land binnen 2 jaar imploderen door de enorme hoeveelheid schuld, maar op de achtergrond speelt inmiddels ook iets anders. Een scenario waarin Japan problemen krijgt is volgens Kyle Bass een verontrustende situatie, omdat besmettingsgevaar ook voor een oud Amerikaans zorgt. “The AIG of the world is back”, zegt Bass met een verwijzing naar de verzekeraar die meerdere kapitaalinjecties nodig had tijdens de kredietcrisis. Bekijk de video van de Universiteit van Chigago: The Coming Crisis in Japan.

Credit Default Swaps

Ook de banken die protectie verkopen aan Hayman tegen een Japans faillissement beginnen zich steeds meer te realiseren dat de geldende prijzen voor de verzekeringspremie tegen een faillissement wellicht te laag zijn, aldus Bass. De “27-jaar-oude kinderen” zoals hij ze noemt verkochten tot voor kort verzekeringen (Credit Default Swaps) aan Hayman van bijvoorbeeld 5 miljard dollar aan protectie tegen 1 basispunt (0,01%). De enige reden waarom dit gedaan wordt is omdat het in de ogen van de bank gratis geld is, er hoeft geen kapitaal tegenover deze verzekering te staan, terwijl een default direct zou betekenen dat de bank in de problemen zou komen.

Banken worden zenuwachtig

Omgerekend zijn de kosten voor een pakket van 5 miljard dollar slechts $500.000, waarmee Bass zich tegen relatief geringe kosten 1 jaar verzekerd tegen een Japans faillissement. Hoewel hij zelf een premium van 50 basispunten als minimum beschouwd, heeft Bass inmiddels al wel een positie van 500 miljard dollar opgebouwd. Een positie die zelfs de banken niet lekker zit. Onderstaande conversatie is een recent gesprek die Bass voerde met een bankdirecteur die ongerust opbelde met het verzoek om zijn positie af te bouwen.

“Interestingly enough, recently, one of the biggest banks in the world called me and asked me if I would close my position. That was an interesting day for us. That happened to me in 2007, right before the mortgages cracked.

They said, “You know, we ran some new risk tests.”

And I said, “Really?”

And they said, “Yeah, you know, our new stress scenario is a little bit more punitive than the last one.”

And I said, “Well, what is it?”

And he says, “We don’t want to share our proprietary secrets of our bank with you.”

And I said, “OK, then I’m not closing it.”

And they said, “Whoa, whoa, whoa, whoa. Well, how about: in our old one, we had rates being stressed 50 basis points, and the new one has rates being stressed 400.”

And I said, “Ooh, yeah, 400. That would really hurt you on this trade, wouldn’t it?”

And they said, “Yeah, we’d like to close that one.”

And I said, “Well, I’d like to, but I’m not going to do that for you, so I’m sorry.”

But anyway, they are starting to realize. Why would they run a stress test like that? Who would have them run that stress test? This is happening.

Verkoop Yen, koop Goud

In de tussentijd is het volgens Kyle Bass raadzaam af te wachten en allemaal rustig te gaan slapen. Maar niet voordat men Goud koopt in Japanse Yens. Bass gelooft heilig in de trade: Verkoop JPY, Koop Goud. Volgens Bass blijft je vermogen op deze manier wel intact. Niet al uw geld natuurlijk, maar als men een substantieel deel van het vermogen wel op die manier gebruikt is het de enige juiste investering die je vandaag de dag kan maken, aldus de investeerder.

8 reacties

 1. Markeert dit het begin van de Grote Supercrash die het gehele financiële systeem doet ontploffen en de samenleving in complete chaos en anarchie dot storten?

   1. Die markering van 1971 is al meer dan 40 jaar geleden. Wat ik met het markeren bedoelde, is de Grote Supercrash op korte termijn van enkele weken/maanden.

    1. Die onvermijdelijke klapper is ingezet sinds het loslaten van de goudstandaard in ’71.

     Maar die jij bedoelt gaat nog wel even duren denk ik. Alles wordt weggepamperd met geldcreatie, het systeem draait op vertrouwen en niet langer op onderliggende economische waarden. Maar het kan ook zomaar gaan wankelen. Wanneer is de grote vraag.

 2. De International Swaps & Derivatives Association bepaalt of een land ‘officieel’ failliet is of niet. Die cds’s worden nooit uitbetaald, net als in het gevalletje Griekenland. Wie trekken er aan de touwtjes bij de ISDA?

  http://www2.isda.org/about-isda/board-of-directors/

  Juist ja. De FED schuift Bass wel een zak geld toe en haalt dat geld weer terug via haar sponsor JPM die dat financiert met een derivaten trucje. En een toefje HSBC drug money loundering op het toetje.

  1. ” De FED schuift Bass wel een zak geld toe en haalt dat geld weer terug via haar sponsor JPM die dat financiert met een derivaten trucje. En een toefje HSBC drug money loundering op het toetje”

   WAHAAHAAA !!!

   Ik snap trouwens totààl NIET waarom ik jou ‘in de PM’s zou hebben geluld’ .. kùnnen lullen-gn-gnn … wàt een plotseling inzicht van een ‘recente bekeerling’ … (???)

   Samengevat : er klopt ‘iets’ niet ; jij bent niet ‘logisch’ voor mij ; totààl niet … de veronderstelde ‘lineaire opbouw’ is gewoon totaal absent, alsof die nooit heeft bestaan … ‘onverklaarbaar overgeslagen’ zeg maar …

   Gnn-GNNN …!!!

   1. Haha, lachen ktm! Lineaire opbouw, prachtig, ik snap wat je bedoelt. Jij was wel degelijk degene die me in de pm’s heeft gedouwd, ik vond het hele zaakje al stinken simpelweg omdat ik meer en vrij denk en om me heen kijk. Al sinds de lagere school. Waarom? Geen idee. Dus; alles wat ik lees is slechts een bevestiging van wat ik al weet. En dan lees je jezelf snel in 😉

    Toen ik me begon te verdiepen viel het pm kwartje snel, eerst dacht ik nog, laat ze maar barsten met hun schijnwereld. Maar je drong zo aan dat ik WIST, die gast heeft gelijk. Stukje noodzakelijke protectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: