Okay, voordat iedereen meteen weer boos wordt, het vraagteken staat er niet als click-bait, maar als: dit is vreemd, dit moeten we wellicht eens uitzoeken. Vandaar de titel met het vraagteken. Wat tot nu toe duidelijk is: Mozilla, de organisatie die de (tot op heden prettige) browser Firefox maakt, is inderdaad een initiatief gestart om “fake news” te filteren uit uw surfsessie, beschrijft zelf het doel als “disrupt misinformation”, noemt het de Mozilla Information Trust Initiative (MITI). Mozilla geeft daarbij trouwens direct als voorbeeld van objectief, goed doorwrocht nieuws de Wall Street Journal. (Ja, echt) En Mozilla is nu op zoek naar “global media” partners.

Ja, de alarmbellen moeten nu afgaan. De browserbouwer gaat zich met de inhoud van het web bemoeien met als doel uw toegang geselecteerd te verbreken. Mozilla is nu op zoek naar partners en vindt die ogenschijnlijk in… de tegelijkertijd opgerichte Full Fact foundation (fullfact.org), gefinancierd als die is door miljardair en activist George Soros.

De beschikbare informatie

Dit is vooralsnog de beschikbare informatie. Eerst de Mozilla aankondiging geschreven door Katharina Borchert:

Mozilla’s Open Innovation team will work with like-minded technologists and artists to develop technology that combats misinformation. Mozilla will partner with global media organizations to do this

Het actief filteren op nepnieuws tijdens uw surfactiviteiten is uiteraard dodelijk voor enige nog te resteren privacy online. Het blokkeren van onwelgevallige informatie is daarnaast uiteraard censuur. Daarbij gaat Mozilla ogenschijnlijk gebruik maken van fact-checking software van de Full Fact foundation, van eBay oprichter Pierre Omidyar (mij onbekend, maar duidelijk politiek gedreven) en de zeer bekende activist George Soros.

Deze relatie met Soros wordt niet benoemd in het blog bericht zelf, maar wordt wel op diverse andere plaatsen benoemd:

The “Mozilla Information Trust Initiative” comes as an automated real-time fact-checking engine developed by the Full Fact foundation was demonstrated in London. The group, which is backed by Omidyar and Hungarian-born investor and philanthropist George Soros, said its software is capable of spotting lies in real time, and was used to fact-check a live debate at the House of Commons.

Ja, noem het werk van Soros maar eens “filantropie”. En zie trouwens hoe Soros al direct vanaf de start Full Fact gebruikt om het politiek discours te beïnvloeden. Een andere bron:

Mozilla and fact-checker engine join fight on fake news. Morzilla’s [sic] innovations director Katharina Borchert told AFP that it was working on tools for Firefox and better online education with media groups, universities and tech activists. The “Mozilla Information Trust Initiative” comes as an automated real-time fact-checking engine developed by the Full Fact foundation was demonstrated in London.

Idem hier en hier en via Natural News.

“Full Fact”

Soros en Omidyar zijn met Full Fact een soort kunstmatige intelligentie aan het inrichten die voor u gaat besluiten (op basis van de politieke visie van Soros en Omidyar zelf uiteraard) of informatie die u wilt opvragen wel of niet waar is. Over de censuursoftware van de Full Fact foundation schrijft The Guardian:

An early version of the system, dubbed the “bullshit detector” by its creators, will be rolled out for testing from October as part of a global fightback against fake news. It is being developed by researchers at the Full Fact organisation in London with $500,000 (£380,000) of funding from charitable foundations backed by two billionaires: the Hungarian-born investor George Soros, and the Iranian-American eBay founder Pierre Omidyar.

Wat iemand “bullshit” vindt, is uiteraard subjectief, en Soros heeft nogal extreme ideeën en ook Omidyar is ook bepaald niet objectief, elke andere tweet van Omidyar gaat over Nazi’s en betreft Nazi-verwijten. Eens of oneens met Omidyar en Soros, Full Fact spreekt met een zeer duidelijke politieke kleur. En weet: kunstmatige intelligentie is bepaald niet gegarandeerd objectief.

Maar wat weten we nu precies?

Katharina Borchert speelt inderdaad een belangrijke rol in de totstandkoming van Mozilla’s MITI censuurplannen. Borchert ziet het zo:

Borchert says. “It is important to stay neutral and we don’t want to make a political judgement. I want to differentiate and flag websites that put news out there that is not even fact-based.”

Katharina Borchert  en is zelf een activiste, is zelf niet heel neutraal. Objectief het nieuws filteren wordt hier duidelijk niet van toepassing. Borchert had daarnaast tot onlangs een belangrijke functie bij Spiegel Online, een groot Duits mediabedrijf. Objectiviteit over de grote reguliere media ten opzichte van alternatieve media is er dus vermoedelijk niet bij. Eens of oneens met haar visie, ze spreekt een duidelijke politieke voorkeur uit vanuit een achtergrond in de reguliere media. Herinner daarbij dat ze schrijft op zoek te zijn naar samenwerking met globale media organisaties voor dit initiatief. En zijn de globale media die ze zoekt voor haar initiatief nu eigenlijk wel zo betrouwbaar?

De relatie tussen Mozilla’s censuurinitiatief en de miljoenen en activisme van Soros worden zo te zien nog niet heel expliciet benoemd door Mozilla of door Full Fact zelf. Full Fact’s initiatief lanceerde op hetzelfde moment, vanuit hetzelfde land, met vergelijkbare doeleinden, waardoor een relatie uiteraard snel gelegd werd in berichtgeving.

De relatie tussen Mozilla MITI en Soros ligt daarnaast ook nog eens voor de hand, als je ziet wat Borchert tweet en dat vergelijkt met de tweets van Omidyar en het door Soros’ gefinancierde wereldwijde activisme. Politiek duidelijk dezelfde kleur. Dat is uiteraard geen bewijs dat Mozilla voor Full Fact heeft gekozen, maar wel een belangrijk signaal.

Objectiviteit wordt hier niet van toepassing, dit wordt met een duidelijke mening gekleurde censuur, gebaseerd op de berichtgeving van de grote media, ingebouwd in uw browser, die uw internetbezoek controleert en kennelijk ingrijpt indien nodig.

Van een gratis browser wordt je niet rijk, van het juiste type activisme wel?

De bekende partijen (Facebook, Google, etc) zullen zich gegarandeerd bij dit initiatief gaan inkopen, zoveel is recent wel duidelijk geworden. En vermoedelijk zullen de lobbyisten van de overheden dat zelfs gaan eisen. De EU houdt immers wel van gedachtepolitie. Dagelijks nieuwe initiatieven om andere visies de kop in te drukken.

Van een gratis browser wordt uiteraard niemand rijk. En hoewel Mozilla wordt gesponsord door search engines als Google en Yahoo, is men nu kennelijk op zoek naar de miljoenen van Soros. En dat zie je tegenwoordig steeds vaker. Politiek gedreven activisten gaan aan de haal met de op zichzelf neutrale Firefox browser. De stap van een browserbouwer naar politiek gekleurd censuur (eens of oneens met die politiek) is zorgwekkend, en de stap naar de censuurmachine en gedachtepolitie van Soros is zoals je kan zien heel klein. Men is bij Mozilla alvast begonnen met een proef voor het verzamelen van browsegegevens. Kennelijk was Firefox te goed om onaangetast te blijven.

Wat de waarheid hier precies is, is nog wat onduidelijk, de tijd zal het leren. De signalen zijn in ieder geval zorgwekkend. Als altijd: Oordeel dus zelf, onderzoek zelf de waarheid op basis van de links in dit bericht.

Update: Wellicht moeten we als gebruiker wel de medeoprichter van het Mozilla project volgen? Brandon Eich verliet onder politieke druk in 2012 het Mozilla project en startte een nieuwe browser onder de naam Brave. Brave heeft in ieder geval privacy hoog in het vaandel staan. Oordeel verder zelf. – Via LangLeveEuropa

brave browser bf

Eén reactie

  1. Dat Zeuros was een gevaarlijk mannetje was wisten we al, maar dat hij zo gevaarlijk was, is wel degelijk nieuws.
    Ik maak al heel lang gebruik van van Firefox… Maar nu moet ik misschien wel overstappen om nog een klein beetje objectieve informatie te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: