Dit artikel gaat eens niet over de Europese schuldencrisis, maar over de superlatieve versie hiervan, namelijk de Amerikaanse schuldencrisis. Een korte terugblik: afgelopen augustus was de schuldenproblematiek ook aan de andere kant van de oceaan het gesprek van de dag. Het Amerikaanse schuldenplafond, dat grondwettelijk is vastgelegd, moest worden verhoogd. In de publieke discussie konden de Democraten en Republikeinen het maar niet eens worden over het verhogen van het schuldenplafond, evenals over een aanpak van het begrotingstekort.

De Democratische insteek in deze discussie betreft, naast bezuinigingen, ook een verhoging van belastingen (voor met name de rijken in de Verenigde Staten). De Republikeinen willen juist minder overheidsbemoeienis en vooral snoeien in de overheidsuitgaven. De Democraten wilden tot slot het liefst dat het schuldenplafond dermate verhoogd zou worden dat een hernieuwde discussie over het probleem pas na het verkiezingsjaar 2012 zou terugkeren. Het gevolg van de algehele besluiteloosheid was het verliezen van de ‘AAA-status’ volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P.

Wat was in augustus ook alweer de (tijdelijke) oplossing? Het Congres richtte een commissie op van 12 ‘wijze politici’ (6 Democraten en 6 Republikeinen), die gezamenlijk moesten gaan bedenken welke weg ingeslagen zou moeten worden om de schulden te reduceren. Daarnaast werd het schuldenplafond dermate verhoogd, zodat de resultaten van deze supercommissie konden worden afgewacht voordat er verdere besluiten zouden worden genomen. Welnu, maandagavond kwam deze supercommissie met de officiële mededeling dat zij totaal gefaald heeft. De onderhandelingen zijn op helemaal niets uitgelopen, terwijl de commissie de opdracht had om voor 1200 miljard dollar aan bezuinigingen bijeen te rapen. Bye bye super committee.

Het falen van deze Amerikaanse politici heeft een aantal gevolgen; een belangrijke factor is de toegenomen woede en wantrouwen onder Amerikaanse consumenten ten opzichte van de politici in Washington. In deze kwestie maakt de Amerikaan geen onderscheid tussen een Democratische of Republikeinse politicus; de politiek te Washington als geheel faalt opzichtig. De Amerikaanse economie is voor tweederde afhankelijk van de bestedingen die de Amerikaanse consument doet. Het vertrouwen van deze consumenten staat onder andere door de schuldendiscussie stevig onder druk.

Daarnaast is er afgesproken dat indien er geen afspraken kunnen worden gemaakt er bezuinigd gaat worden volgens de ‘kaasschaafmethode’. Dit houdt in dat bij alle vormen van overheidsuitgaven de kaasschaaf wordt gehanteerd. Maar onder andere de Republikein McCain wil dat deze afspraak weer wordt teruggedraaid, omdat er dan ook op Defensie bezuinigd gaat worden, waardoor wellicht de nationale veiligheid in gevaar kan komen.

Dus wat nu? In de tussentijd tikt de schuldmeter van de VS gewoon verder, welke hier live is te volgen. Inmiddels is de Amerikaanse schuld opgelopen tot boven de 15 biljoen dollar. ($15.000.000.000.000). Tevens heeft de schuld ten opzichte van het BBP recentelijk de 100% gepasseerd en de voorgenomen bezuinigingen zijn niet in staat om deze alsmaar groeiende schuld te reduceren. Een verhoging van een schuldplafond is geen oplossing van het probleem maar niets anders dan een uitstel van executie. Eind november kijkt kredietbeoordelaar Fitch naar de waardering van de Verenigde Staten en besluit of deze wellicht aangepast moet worden. De goudprijs toont intussen een significant verband met het continu verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond.

27 reacties

  1. tjah zo lang de US nog altijd olie, en andere balangrijke grondstoffen in dollars kan kopen is er niks aan de hand. dit wel om 2 redenen:

    1) landen waar zij het kopen zullen hun reserves in dollar niet zomaar dumpen omdat zij andere flink infleren, (inflatie is namelijk geldvoorraad x geldsnelheid, wordt vaak vergeten!) dus ze houden er aan vast, zo wordt elke dollar die bijgedrukt wordt geabsorbeerd in staatsfondsen van de exporteurs (saudi arabie, china, india, noorwegen noem ze maar op), de tegenbalans is de staatsschuld van amerika maar zolang die landen maar blijven oppotten is het geld niet in omloop dus kan er ongestraft (geen of beperkte inflatie) worden doorgeprint.

    2) mocht er toch inflatie komen heeft amerika aas numero 2 in de mouw zitten en dat is het uitgave tijdstip. Op het moment dat amerika geld print en uitgeeft is de bijgeprinte dollar netzo veel waard als de dollars reeds in omloop. Nadat die dollar is uitgegeven “realiseert” de markt zich dat er meer dollars zijn en zal de waarde infleren. Op dat moment heeft amerika haar olie al binnen.

    Al met al dus geen vuiltje aan de lucht. In europe daarentegen hebben we die voordelen niet omdat wij eerst dollars moeten kopen als we met de saudis willen handelen voor olie. Wij zijn dus per definitie meer de lul dan amerika. Of we moeten een aantal oliebazen zo gek krijgen om in euros te gaan handelen. Na wat er met saddam en ghadaffi is gebeurd na dit voornemen zal de overgebleven sheiks echter wel afschrikken……

  2. Het Amerikaanse verwijt dat Europa faalt om iets aan de crisis te doen begint toch wel lachwekkend te worden.
    Niet dat het niet klopt, maar slagvaardig zijn de cowboys zelf ook niet.
    Kortom paniek bij politici over de hele wereld en dat is het werkelijke gevaar. Volgens mij dringt het bij steeds meer mensen door dat hier ook een gruwelijk plan achter zit.

    De dollar is dan wel bevoorrecht t.o.v. andere valuta, maar dat voordeel zal snel verdwijnen als het besef doordringt dat er geen waarde tegenover staat. Dat gaat gebeuren en dan is de beer pas echt los.

    http://www.zerohedge.com/news/guest-post-gold-still-answer-investors

    Dan nog een leerzaam filmpje over de periode die gaat komen. Waarin vooral aangestipt wordt dat er na kerstmis meer duidelijk zal worden.

    http://www.youtube.com/watch?v=fE_nXrbpXis

  3. @2012: De koers van olie t.o.v. goud gaat terugkomen. Kom op, dit is toch een grapje? 15000 miljard dollar, schuld!!! En dan maken we ons hier druk om Griekenland. De prognose van de economische groei van Amerika is al een aantal keer naar beneden bijgesteld, dat kan niet anders, want er leven 45 miljoen amerikanen van voedselbonnen. De rek is eruit. Ook de particulieren schulden moeten toch worden terugebetaald en dus is er minder te besteden en de kopen, dus groeit de economie steeds minder, dus zullen ze bij de FED toch weer de printer gaan aanzetten. Die saoedi’s zijn ook niet gek, er komt een punt dat ze die dollars niet meer willen en dan gaat het heel snel bergafwaarts daar in het land van obama.

  4. @dre

    eens maar er moet altijd een protestant de eerste traangasgranaat vangen……

    als de saudies het niet meer accepteren, kan maar dan liggen er heel wat aircraft carriers in de golf, en een paar kruis raketten zijn heel snel gelanceerd…

  5. Amerika heeft gigantische, nagenoeg onaangeroerde olievelden binnen het eigen territorium liggen, waarvan de exploitatie pas sinds 2 jaar op gang is gekomen, in een razend tempo, met het oog op de ‘komende wereld-ontwikkelingen’ (die de VS merendeels zèlf veroorzaken).
    Deze velden waren sinds 1950 bekend, maar werden niet geëxploiteerd ivm … jawel…’milieu-maatregelen’ hahahaaa !!!

    Oftewel : EUROPA KAN GAAN BEDELEN / IS DE SJAAK !

  6. @KTM, bron?
    Enige wat ik weet is dat in Canada en wellicht Alaska een moeilijk winbaar teerveld ligt. Pas nu zijn er technieken en is de druk ook groot genoeg om deze te ontginnen. Inderdaad is dit niet bepaald fraai voor het milieu aangezien deze velden gewoon aan de oppervlakte liggen.

  7. @moerstaal : niks ‘oliehoudende bitumen’ in Canada ; gewoon kant-en-klaar, alleen wat dieper (=hoger gestegen ; olie IS helemaal geen ‘fossiel produkt’ !!!) dan in de Arabische Staten…

    Nou even de links van VanZaken bekijken … de paar keer dat ie er één, laat staan twee geeft hahahaa !!!

  8. Heb ze bekeken.
    Vergeet niet dat olievoorraad-info qua staatsgeheim nog hoger staat dan militaire info (logisch) ; verwacht aub dan ook géén reële info over dit onderwerp, en [u]al helemaal niet via die Khazaren-Wickedpedia-zooi .[/u]

    Zelf heb ik artikels gelezen over 10-20 jaar olievoorraad voor ’thuis-gebruik’ van de VS, en dat is zonder ‘Alaska’ waar de andere helft van het olieveld (ondergronds) ligt.
    De lokale indianen krijgen dus in de nabije toekomst GEHEID te maken met één of andere ‘dreiging’, zodat de VS er hun ‘mannetjes’ kan parkeren in alle ‘legaliteit’.
    Want die Indianen/Eskimo’s/Inuï mogen natuurlijk NIET met uitsterving worden bedreigd hè ?

    Ter vergelijking : Venezuelaanse olie is de lastigste (en dus duurst) ter wereld, want die zit diep èn is superdik (moet worden ‘uitgestoomd’ etc).
    Een half jaar geleden kwamen de prod.-kosten op 29$ per barrel uit ; de duurste ter wereld qua onkosten. Kun je meteen nagaan hoe belachelijk hoog de huidige prijzen zijn.

    En hoe afhankelijk Europa in de toekomst zal zijn ; oftewel euro-ontwaarding …

  9. Zolang men de focus op Europa heeft, hoeft men zijn aandacht niet op de US zelf te houden. Maar het moge inmiddels al een publiek geheim zijn dat de VS 50x Griekenland is. Misschien wat overdreven, maar de financiele situatie in de VS is veel beroerder en men heeft in de VS al de geldpers veel harder laten draaien dan hier.

    Wat hier in Europa mee speelt is dat de Eurozone 17 landen bevat, ieder met een eigen economie en eigen cultuur en waarvan 1 al door interne nationale strubbelingen al meer dan 520 dagen geen regering heeft en enkele staten waar de democratie steeds dunner wordt. En dit is natuurlijk iets waar de financiele pers tuk op is. Verder is de US goed in het afleiden van hun problematiek. Is het niet Europa, dan is het wel een of andere oorlog, die het financiele nieuws van de US weghoudt.

  10. @ Knowtoomuch
    Tja, was Gerald Celente nou een sukkel dat hij zijn geld bij MF Global parkeerde, of bevestigt hij alleen maar dat het een dubieuze club is en je fysiek moet aanhouden? Als ik Celente was, zou ik het accent op het laatste leggen.

  11. Bovenop het olieverhaal:
    http://fofoa.blogspot.com/
    Het goud dat Amerika heeft zal het volgens mij nimmer meer afgeven, van wie het ook is.

    Dus een dikke middelvinger naar `bondgenoten`.

    Daarom is die schuldencrisis onbelangrijk voor een speler die troefkaarten achter de hand houd, zijn tegenspelers belazert en de power heeft om er mee weg te komen.

  12. @pietjes

    vergeet goud eerst maar even, goud wordt pas belangrijk als alle munten ten onder gaan… Ik persoonlijk zie ons hier nog eerder met yuans betalen dan met goud… Het is een prima hedge hoor want waarde zal het altijd hebben, maar alleen op klein niveau… een nieuwe bretton woods is vrijwel uitgesloten met de enorme geldhoeveelheden nu op aarde, een goud of zilverstandaard zal nooit werken omdat mensen gelijk het goud gaan opeisen…

    Peter schiff heeft wel een leuk artikel geschreven over wie zijn lontje korter is, die van de usa of europa… hij benadrukt nogmaals dat er maar een ding op het spel staat en dat is de wereldreservemunt. Als merkel sterk blijft (laten we in godsnaam hopen dat ze dat blijft) en geen eurobonds of andere “drugs” voor de knoflooklanden addicts toestaat. Dan zal de wereld en vooral de dollar reserve houdende landen gaan diversiveren in euros. hoeveel schuld we ook hebben, wij tonen tenminste enige discipline, dat kun je van amerika totaal niet zeggen… alles failt daar als het aankomt op bezuinigen, “bezuinigen door tax cuts is het nieuwe credo van de republicans” voel je em???

    Kortom we moeten nog een tijdje volhouden tegen de aanvallen van de goldman sachs en JP morgan bloedzuigers en hun puppets Draghi, Barosso ea. Helaas moet ik wel constateren dat onze toekomst afhangt van Merkel zij is de enige die nog doorheeft wat er gebeurt in deze wereld. Corebal Rutte ziet de gehele kredietcrisis nogsteeds als een potje stiften om 6 uur sochtens dronken terugkomend uit de kroeg….. alle andere regeringsleiders in europa zijn reeds geinfecteerd met het goldman sachs knoflook verslavings virus…

  13. @2012
    Als merkel sterk blijft (laten we in godsnaam hopen dat ze dat blijft)

    Ik vergeet een hoop maar politici die sterk blijven terwijl de markt iets anders wil?
    Ik geloof er niet meer in.

  14. @pietjes

    De markt is goldman sachs, de markt is rothschild, de markt is een utopie waar wij in zijn gaan geloven.. er is niet zoiets als een vrije markt, obligaties, commodities, PM you name it alles is rigged…

    politici die niet gelijk naar de markt luisteren zijn daarom minder beinvloed door de tentakels van goldman sachs, alles wat minder door dit beest is beinvloed zie ik als beter…

  15. @vanzaken

    bij de door de Deutsche bank beinvloede lieden zeker??

    Ik kan me niet voorstellen dat de bundesbank hier oren naar heeft namelijk…

  16. @pietjes

    reuters is al sinds de 19e eeuw een praatbuis, of beter gezegd: het nieuwsfilter voor de wereld van de rothschild familie…

    Groot britannie betaald die rente omdat GS en RS dat zo bepalen op de door hun gecontroleerde markt. Waarom denk je dat die van duitsland zo laag is geweest de laatste tijd? GS en JPM en RS hebben flink ingeslagen om nu te kunnen speculeren op de 2e hands markt…..

  17. ongelovelijk.. dat kranten die onzin ook nog overnemen, blijkt maar weer dat godsdienst niet echt een positief iets is, als zulke ratten zich gesteund voelen door godsdienst kunnen we het beter opheffen…
    —-
    Duitsland zal idd moeten buigen of barsten, maar ik denk dat ze ver willen gaan voor ze barsten… en buigen doet een duitser niet, alleen als ze een trap in hun knieholte krijgen… Als duitsland niet zo standvastig was geweest hadden rutte en de jager allang schrale knietjes, nu staan ze nog dekking te zoeken achter de rug van duitsland…

    Schulden saneren is de enige optie, maar schulden worden pas gesaneert als er een stabiele optie over is. Duitsland is tot nog toe stabiel geweest, mocht het dus op een geld print race uitmondden (waarvoor engeland en amerika al aan het warmlopen zijn), zal de wereld degene die dit het langst of geheel uitstelt, na de implosie als leider zien voor de wederopbouw en coordinator van de wereldreservemunt… na de 1e en 2e wereldoorlog was dit amerika, washington is echter tot een weimar 2.0 uitgegroeid en zal deze privileges verliezen… met andere woorden, als duitsland niet de poot stijf houdt betalen we hier over 10 jaar allemaal met yuans….

  18. De grote climax zal het failliet van Amerika worden. Het voorspel, Europa, met steeds hogere volatiliteit kan nog enkele jaren duren. De enige manier voor Europa om zijn vel te redden is op zijn Amerikaans. Geld creëren uit het niets om zo je schuldenberg te financieren. Dit heeft een sterk inflatoire effect. Maar dit sijpelt pas enkele jaren later door in de economie. Geldcreatie vandaag slaat pas over enkele jaren onverbiddelijk toe.
    http://fininfoblog.wordpress.com/2011/11/15/europa-is-het-voorspel-van-amerika/

  19. Der schlechte Nachricht ist dass auch das Boot wasser machen wird …

    Der gute Nachricht ist dass wir dann nicht brauchen zu pfeddeln ja-jaa …

    Deutschland, Deutschland, Alles ist vorbei …

  20. De geldknop indrukken, is echt de enige methode die ik lees.
    Eigenlijks best wel schrijnend dat politiek onvermogen gecamoufleerd werd en wordt door middel van de uitgifte van staatsobligaties. Eigenlijks zou een overheid alleen bij hoge uitzondering staatsobligaties moeten uitgeven. Typisch want alle bijna failliete overheden van west-europa en de VS krijgen toch ook best wel veel belastinginkomsten binnen.
    Maar goed de wal keert het schip toch een keer. Alhoewel er krachten in de media gaande zijn die de nationale schuldenbergen in europa absoluut naar supranationaal niveau willen brengen in de vorm van euro-obligaties. En dit houdt feitelijk in dat men gewoon weer op de oude voet wil verder gaan en dat men wil terugkeren naar de oude economische droom (Willem Middelkoop zijn bewoordingen) waar we in leefden. De droom van krediet moet de droom gaan worden van superlatief krediet.
    Maar goed voordat we dat gaan doen, lijkt het me verstandig naar de gevolgen (tsja of symptomen) te kijken van de oude economische kredietdroom ofwel de situatie voor september 2008.
    – huizen die feitelijk onbetaalbaar zijn, nou goed behalve dan voor bijvoorbeeld bankiers die hun bonus te danken hebben aan de druk op de geldknop
    – bureaucratie immers parlementariers zijn altijd op zoek naar werk, vaak aangeleverd door journalisten en krijgen altijd hun salaris. Dit salaris wordt mede gefinancierd uit staatsobligaties en belastinginkomsten van ondernemers en werknemers. Deze belastinginkomsten stijgen als de centrale bankier en de onderliggende banken op de geldknop drukken.
    – prijzen stijgen niet alleen van huizen maar uiteindelijk ook van andere goederen en diensten.

    Ik zou zeggen dat als je een wat hardere munt hebt dat je dan ook minder inflatie importeerd… maar misschien is dit ook wel naief oud-economisch denken mijnerzijds. Immers we zijn aanbeland in de nieuwe economische realiteit na september 2008 en niets is meer wat het lijkt zou je zeggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: