Met een lege maag naar school: de nieuwe armen

9

poorDe economische en financiële crisis ontziet zelfs de zwaksten onder ons niet – de kinderen.  Van Spanje, Portugal en Griekenland bereikten ons reeds berichten dat steeds meer schoolkinderen met een lege maag in de klas arriveren. Maar nu komt het onheil nog dichterbij – in Vlaanderen is het ook zover.

School wordt voedselbank

Steeds meer scholen in Vlaanderen zorgen dan maar zelf voor maaltijden, op eigen kosten. In de stad Gent bijvoorbeeld zien leerkrachten almaar vaker leerlingen zonder lunchbox. Omdat het probleem steeds grotere proporties aanneemt zal worden samengewerkt met het OCMW, een publieke inrichting bedoeld om de armen in Vlaanderen te helpen. 

Leerling Jeroen vraagt steevast of hij op dinsdag en donderdag vroeger mag vertrekken van school. Hij heeft een bijbaantje dat de huishoudkas thuis spekt…

Armoede troef

Leraar Bart deelt in zijn Antwerpse school uit wat hij gratis krijgt van bakkers en warenhuizen. Hij leidt er de Werkgroep Armoede en is ook buiten de school actief. “’Vaak voelen nieuwe armen zich meer kansarm dan mensen die er al generaties in zitten’, weet Bart. ‘Want plots moeten ze heel veel missen en dat voel je heel erg snel aan. Generatiekansarmen zijn daarin opgegroeid. Vaak kennen zij ook het professionele netwerk beter. Nieuwe armen komen sneller op school terecht, want er is veel schaamte om ergens anders hulp te zoeken'”.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie