Leve Janet Yellen : groen licht voor…àlles!

yellenKijk, we leven al lang niet meer in normale tijden waar het beleggen, in het bijzonder de beurzen betreft.  Fundamenten van honderden jaren zoals bedrijfsresultaten, winstmarges, koers/winstverhoudingen en perspectieven voor de diverse sectoren zijn niet meer van belang.  Het enige dat nog telt en wat die beurzen almaar hoger stuwt is : funny money, vooral funny dollars die maar blijven komen vanuit de States.  Een goed voorbeeld van hoe verdraaid de blik van beleggers geworden is : goed economisch nieuws wordt slecht nieuws want dan verhoogt het risico dat de geldstroom van 1000 miljard dollar per jaar richting beurs zal opdrogen.  Slecht economisch nieuws wordt dus aanzien als goed nieuws.  Noem het een vreemde hersenkronkel, een nieuwe beurslogica maar het is wel een feit.

Bernanke zonder baard

Met Janet Yellen, de opvolgster van Ben Bernanke begin volgend jaar, zal het business as usual zijn.  De “steun” moet niet te snel ingetrokken worden, zegt ze, omdat de economie nog lang niet aan zijn potentieel zit. En neen, er zijn géén bubbels in zicht, en zeker niet in de aandelenmarkt.  “De baten van de ongekende steun van de Federal Reserve zijn hoger dan de kosten”, aldus de nieuwe Voorzitster en weldra een van de machtigste vrouwen ter wereld.  Ze vindt alvast de werkloosheid in de VS te hoog om al te gaan denken de dollarstroom af te bouwen.  Ergo : weer 1000 miljard funny money in de vorm van vers gedrukte dollarbriefjes in 2014 te verwachten, die “alles” hoger zullen zetten en de bubbel – die Yellen dus écht niet ziet – verder opblazen.

Wie is Janet Yellen?

Wie is eigenlijk Janet Yellen, voorheen een redelijk onbekende dame? Waarom zal deze super-intelligente vrouw straks uiterst domme dingen gaan doen? Wordt straks vervolgd in : “Janet Yellen : een roze droom of prelude van een nachtmerrie?”

4 reacties

  1. Het idee is dat als de beurs hoog staat, de mensen zich rijk voelen en meer gaan spenderen. Net als Nederland met het eigen huis dat steeds in waarde stijgt. Veel amerikanen zijn afhankelijk van hun pensioen dat opgebouwd moet worden via beleggingen. Dus zover is er een zwakke onderbouwing vang eldcreatie. Helaas blijkt het niet te werken, want alleen diegene met geld wordt rijker en zonder geld armer. Zoals Nederland een eigen valkuil heeft gegraven door met de eu in zee te gaan, heeft de FED een eigen gvalkuil gegraven met de creatie van teveel geld. Dit samen met de ongebreidelde uitgavenlust van Obama, moet de FED wel blijven creeren en staatsobligaties opkopen om de rente hanteeraar te maken vanwege de enorme schuld. Totdat de markt (m.n. China en Japan, amerikaanse staatsobligaties niet meer zien zitten. Op dat momento klapt de boel.

  2. Het is niet belangrijk welk poppetje in die stoel zit, het huidige beleid en de economische omgeving waarin Amerika zich bevindt, zal niet veranderen. Het onnozele beleid heeft hoogstens een ander gezicht gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: