Na Estland en Letland zal ook Litouwen toetreden tot de eurozone. Litouwen wordt het 19e land dat de euro zal gaan invoeren als officiële valuta. Vrijdag 25 januari maakte premier Butkevicius officieel bekend dat het land van plan is om toe te treden tot de eurozone. Letland is eerst aan de beurt in 2014 en daarna volgt Litouwen in 2015. De Europese Unie bestaat momenteel uit 27 landen, waarvan 17 landen met de euro betalen.

Litouwse economie doet het goed

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Litouwen groeide in het 3e kwartaal van 2012 met 4,4% op jaarbasis. Dat is een cijfer waar we hier in Nederland jaloers op kunnen zijn, want bij ons kromp de economie met 0,9% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde jaarlijkse economische groei tussen 1996 en 2012  komt neer op 4,6%. In 2003 was de Litouwse economie op volle sterkte, toen groeide de economie op jaarbasis met maar liefst 11,6%. In 2009, het jaar na de val van Lehman Brothers, liet de economie in Litouwen echter een forse krimp zien van -15,8%.

Grafiek Inflatie Litouwen

Inflatie is van belang

In 2007 wilde het land al toetreden tot de eurozone, maar Litouwen werd toen nog buitenspel gezet vanwege het feit dat de inflatie 0,1% hoger was dan toegestaan. In december 2012 bedroeg de inflatie in Litouwen 2,8%.  In 2008 laag het inflatiepercentage echter nog rond de 12%. “We willen zeker niet dat we nog eens in de problemen komen door het inflatiepercentage”, zei Butkevicius vrijdag. “We zien mogelijkheden om te voldoen aan de criteria.” Mocht dit alsnog niet lukken kan men altijd overstappen op de Griekse methode. Hoewel er nog altijd grote twijfels zijn over de Griekse cijfers van 2009 heeft de Europese Commissie woensdag de cijfers bestempeld als betrouwbaar. Dat is een dag nadat aanklagers in Griekenland het hoofd van het Griekse Centraal Bureau voor de Statistiek, Andreas Georgiou, hebben aangeklaagd voor het verhogen van de tekorten van 2009 zodat Griekenland terecht een aanvraag voor een steunpakket kon doen.

Voor en tegen

Naast dat er landen zijn die met smart zitten te wachten tot ze met de euro kunnen gaan betalen en dus blij zijn deel uit te maken van de EU, zijn er ook landen die sceptisch zijn over Europa. Zo bleek vorige week dat er in Groot-Brittanië wellicht een referendum zal komen over de het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Een steeds groter deel van de Engelse bevolking is niet te spreken over de huidige gang van zaken in Brussel. De UKIP (United Kingdom Independence Party), die met name dankzij Europarlementariër Nigel Farage de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen., wordt in het Verenigd Koninkrijk dan ook steeds populairder.

3 reacties

  1. Nigel Farage for president!
    “Na Estland en Letland zal ook Litouwen toetreden tot de eurozone.”
    Ze bedoelen de overheden willen toedreden om de staatskas tespekken, de burgers zullen net als ons hiervoor opdraaien.”
    Zou zeggen welcome to the EURO!Dumbo’s!
    Referendum!!!!!!!

  2. Weer een aanwinst van de hoeveelheid mensen die tot eu-slavendom kunnen worden toegevoegd…hoe meer zielen hoe meer eu-belasting-inkomsten.

    Referendum? Prima, wanneer we nee krijgen, vervangen we de regering…been there done that …dus geen probleem.

    Maak je geen illusies. Maak plannen en neem aktie.

  3. Litouwen zit praktisch gezien al bij de eurozone; de koers van de litas staat al jaren op 3,45. Zelf ben ik een keer bij de McDonalds in Vilnius geweest, een hamburger of cheeseburger kostte daar 3,45 litas… als ze de euro krijgen dan leg ik gewoon een 1 euro munt neer in plaats van dat ik eerst moet wisselen wat ook weer geld kost.

    Nee, als Litouwen de euro krijgt is dat alleen theoretisch zo.
    Het is pas een ander verhaal als Polen, Tsjechië, Hongarije of Roemenië de euro krijgt. Want die munten zijn niet aan de euro gekoppeld.

    Het is zowel in ons belang als hun belang dat die landen buiten de eurozone blijven.. anders komen er weer nieuwe potentiële Griekenlanden bij. Eenmaal Litouwen erbij moet er geen land meer bijkomen. Dan eindigt de eurocrash nog rampzaliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: