Drie manieren om je huis te verwarmen

In ons dagelijks leven zijn er weinig dingen zo bevredigend als thuiskomen in een gezellig en warm huis. Vooral tijdens de koude wintermaanden. Wist je dat er verschillende manieren zijn om je huis te verwarmen? Vooral door de hoge stookkosten van tegenwoordig is het fijn om meerdere opties te hebben om je huis te verwarmen. Je wil tenslotte geen kou lijden. In dit artikel geven we je drie manieren om je huis te verwarmen en vertellen we je wat de beste airco is voor te verwarmen. Lees verder voor meer informatie.

1.      Verwarmen met radiatoren

Als we denken aan het verwarmen van ons huis, is de traditionele radiator een bekende en betrouwbare optie. Deze verwarmingsmethode maakt gebruik van warm water, dat door de buizen stroomt. Die buizen geven warmte af aan de omringende lucht.

De voordelen

 • Radiatoren kunnen snel en efficiënt warmte afgeven aan de ruimte
 • Radiatoren zijn te verkrijgen in verschillende maten en stijlen, waardoor ze in elk interieur passen
 • Met radiatoren kun je gemakkelijk de temperatuur regelen in afzonderlijke kamers. Kamers die je niet gebruikt hoef je dus niet te verwarmen, waardoor je geld bespaart

De nadelen

 • Ongelijkmatige warmteverspreiding
 • Radiatoren hebben tijd nodig om op te warmen
 • Verwarmen met radiatoren kost vaak veel geld

2.      Verwarmen door middel van vloerverwarming

Een populaire manier voor het verwarmen van je huis is: vloerverwarming. Met vloerverwarming wordt de warmte gelijkmatig verdeeld vanuit de vloer naar boven. Hierdoor krijg je een aangename en constante temperatuur. Vloerverwarming kan werken op twee manieren: door middel van water of elektrische kabels.

De voordelen

 • Gelijkmatige warmteverspreiding. Dit zorgt voor een comfortabele leefomgeving
 • Vloerverwarming kan een energiezuinige oplossing zijn
 • Geen zichtbare radiatoren, dus geen problemen bij de inrichting

De nadelen

 • Hoge kosten bij installatie van vloerverwarming
 • Vloerverwarming heeft een trage reactietijd, het duurt langer voordat de vloer warm is
 • Als er problemen optreden met het vloerverwarmingssysteem kan het moeilijker zijn om toegang te krijgen tot de leidingen

airco verwarmen

3.      Airco als verwarming

Dit is een manier waar veel mensen eerst niet aan zouden denken: verwarmen met de airco. Airco’s zijn ontworpen met omkeerbare functies, waardoor ze naast koelen ook kunnen verwarmen.  Deze verwarmingsmodus maakt gebruik van een warmtepomp om warmte van buiten naar binnen te verplaatsen.

De voordelen

 • Je kunt met een airco koelen én verwarmen
 • Energiezuiniger dan andere verwarmingssystemen
 • Airco’s kunnen snel warmte afgeven, gewenste temperatuur wordt bereikt in een korte tijd

De nadelen

 • Hogere installatiekosten & aanschafkosten
 • Airco’s hebben de neiging om de luchtvochtigheid in de ruimte te verlagen
 • Airco’s zijn effectiever voor het verwarmen van afzonderlijke kamers of kleinere ruimtes

Nu we de voor- en nadelen van verwarmen met een airco hebben besproken, gaan we kijken naar de beste airco voor verwarmen. Er zijn veel verschillende opties, daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Het is aan te raden om te kijken naar het aangegeven verwarmingsvermogen in de specificaties van het apparaat en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Daarnaast is het rendement van de airco van belang. Kies voor een model met een hoog rendement om energiezuinig te verwarmen en de operationele kosten te verlagen.

Voor welke verwarmingsmethode kies jij?

Hopelijk heb je meer informatie gekregen over de verschillende verwarmingsmethodes, en kun je een weloverwogen keuze maken. Bekijk de opties nog eens goed en overleg met professionals wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis. Ga je voor de beste airco voor verwarmen of toch voor radiatoren of vloerverwarming?

Verwarmingsmethoden kosten hoe dan ook maandelijks geld; dit hoort bij de vaste lasten. Wil je weten hoe je je vaste lasten omlaag kunt brengen? Klik dan hier.

5 reacties

 1. Ik verhuur mijn huis voor veel geld, het is de beste manier om mijn huis te verwarmen, de huurder betaald de kosten van verwarmen, en ikzelf ga in de winter in een warm land met aangenaam klimaat zitten.

 2. Er is nog een methode
  Houtkachel zijn heel efficiënt tegenwoordig 300 euro heel de winter op 21 graden gehad .

 3. Ja Jeroen, die heb ik in mijn campingchalet alwaar ik des zomers verblijf, ik kan 2 jaar stoken op de schrootjes die ik er uit haal, een ideale plek voor de zomer, een groot zwembad voor de deur, onderhoudsvrij, iedere dag word het water ververst, er groeien oesters mossels en vis in, het heet Oosterschelde.
  Vrij internet, vuilnis word opgehaald, je mag er alleen niet permanent wonen, daarom ga ik als het weer koud en guur word, en mij een onbestemd gevoel overvalt, en mijn gemoed terneergeslagen word, naar landen waar de vrouwen leuk en gewillig, het bier goed, en de temperatuur aangenaam is.

   1. Nog een ecotip:

    Eet veel uien en bonen en verwarm je huis met je eigen biogas.

    Wees wel voorzichtig met vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: