Manipulatie goudprijs door centrale banken

20

Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) is een Amerikaanse organisatie die al een jaar of 12 luidkeels beweert dat de goudrijs door overheden en banken kunstmatig lager wordt gehouden dan de vrije markt prijs. Tevens houdt GATA de Federal Reserve goed in de gaten. GATA wordt door sommigen neergezet als een samenzwerings-clubje, maar de laatste tijd blijkt toch steeds vaker dat ze achteraf gelijk krijgen.gata

Manipulatie van de goudprijs

Eerder schreef Ruben van der Gun al een artikel over de vermeende manpulatie van de goudprijs. Wat veel investeerders en handelaren in goud en zilver al enige tijd vermoeden, werd door de Amerikaanse staat South Carolina in 2012 in een onderzoek bevestigd: Prijsmanipulatie in de edelmetalenmarkt is de normaalste zaak van de wereld. Op pagina 1 van het “Gold & Silver Investments” rapport begint het staatsbureau van de thesaurier zijn betoog als volgt: “Vergelijkbaar met andere grondstoffen, wordt de waarde van goud en zilver bepaald door zowel vraag en aanbod, evenals speculatie. De Federal  Reserve, LBMA, JP Morgan Chase en HSBC houden zich bezig met ‘fractional reserve banking’ en ‘naked short selling’ wat zorgt voor kunstmatige prijsonderdrukking.”

Terug naar GATA

Ook GATA komt met een sterk staaltje: Wikileaks publiceerde een document uit 2005 waarin de Nederlandse centraal bankier Oort nog eens de bevindingen van een bijeenkomst in Zeist met de internationale collega’s samenvat. Top Secret, uiteraard. Uit dit document blijkt in elk geval dat:

  1. Centrale bankiers sinds 2005 bezig zijn om het ‘volgende internationale monetary system‘ voor te bereiden.
  2. De Standard/Special Drawing Right (SDR*) de basis van het nieuwe reserve systeem wordt.
  3. Een hoge goudprijs als een probleem wordt gezien om de SDR in te voeren.
  4. Actieve ingrepen in de goudmarkt daarom nodig worden geacht.

Uit het “Zeist” document

THE FURTHER PROCEDURE COULD BE THAT THE EUROPEAN COMMUNITY
FORMULATES A FORMAL PROPOSAL ON HOW TO DEAL WITH THE PROBLEM OF GOLD IN THE PERIOD BEFORE THE REFORM OF THE
INTERNATIONAL MONETARY SYSTEM.

  THAT THE SDR SHOULD BECOME THE PRINCIPAL RESERVE ASSET IN THE
FUTURE SYSTEM

 THERE WAS A CONSENSUS AMONG MINISTERS THAT AN
INCREASE OF THE OFFICIAL GOLD PRICE, […] WOULD BE INCONSISTENT WITH
[SDR AS PRINCIPAL RESERVE ASSET]

IN ORDER TO APPLY THESE PRINCIPLES, VARIOUS
PRACTICAL SOLUTIONS … CON-
SISTS IN CREATING A BUFFER STOCK [of gold]  TO BE MANAGED
BY AN AGENT WHO WOULD BE CHARGED BY THE MONETARY
AUTHORITIES TO INTERVENE ON THE MARKET SUCH AS
TO ENSURE ORDERLY CONDITIONS [geen skyrocketing prijs]ON THE FREE MARKET
FOR GOLD.

We moeten Gata in 2013 wellicht nog wat serieuzer gaan nemen.

(*) SDR=Standard/Special Drawing Right, een waardepapier uitgegeven door de IMF op basis van een mandje met dollars, euros, yen enz. Hoe dat een waarde kan hebben als de onderliggende valuta naar willekeur worden bijgedrukt, is beyond me.

Bronnen: Diplomatic cables disclose more conspiring by Western governments to rig gold market & Declassified/Released US Department of State EO Systematic Review (PDF Alert). Met dank aan Henk.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie