Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Voor degene aan wie het nog niet duidelijk is: momenteel bevinden we ons in het grootste ‘lage rente’ experiment ‘aller tijde’. Terwijl er op Wall Street nieuwe toppen worden gezet door de S&P 500, hoogtes die we nog nooit eerder hebben gezien, worden er in de wereld van staatsobligaties ook toppen gezet. De marktomstandigheden vertonen bijzondere ontwikkelingen.

marktomstandigheden en euforie

Hoewel de aandelenmarkten dan meer het effect vertonen van een woelige zee, kunnen we aan het front van staatsobligaties een solide langdurige daling van de rente waarnemen. Ook dit papier breekt alle records – het papier dat waardevoller wordt wanneer de rente daalt.

10-jarig staatspapier

De rente op een Amerikaans staatspapiertje met een looptijd van 10 jaar zakte onlangs naar 1,37 procent, Brits staatspapier zakte naar 0,7 procent – hoe is het mogelijk, en degene die voor 10 jaar Duits staatpapier aan hun portefeuille willen toevoegen zijn zich ervan bewust dat ze daar 0.2 procent op mogen inleveren – negatieve rente voor staatspapier met een looptijd van 10 jaar!

Dan nog opmerkelijker is het 10-jarig staatspapier afkomstig uit Japan. Daar koop je een ‘government bond’ in de wetenschap dat je er over 10 jaar 1,1 procent minder voor zult terugkrijgen. Men betaalt de Japanse overheid voor het bewaren van hun geld. Uiteraard kan dit papier met negatieve rente waardevoller worden naarmate de rente verder blijft dalen. Is er dan iets wat het grote publiek dan nog niet weet?

Waanzinnige marktomstandigheden

Want als we met zijn alle geloven dat het verlagen van dergelijke rentes zou moeten bijdragen aan een verbeterende economie – uitgeven stimuleren door sparen en vastzetten de demotiveren, waarom blijven we dan telkens maar doorgaan met het verlagen van deze rente? Als je altijd doet wat je gedaan hebt, zal je altijd krijgen wat je gekregen hebt. Hetzelfde blijven proberen en een ander resultaat verwachten is immers waanzin.

Beschouw de Europese economie eens. Waar er nog van groei gesproken kan worden, verloopt deze het traagste sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Of kijk eens naar de Japanse economie dat sinds de jaren ’90 zelfs geen groei meer heeft weten op te tekenen en beschikt over een staatsschuld van 250% ten opzichte van het bnp. Deze twee entiteiten bieden hun staatpapier aan tegen negatieve rente. Wie stelt daar nu nog vertrouwen in. Of kopen onze pensioenfondsen dan maar de minst slecht presterende assets op die er op de markt te vinden zijn? Of is er iets wat zij wel weten en wij niet, en kunnen we ons op termijn gaan verwachten aan nog lagere rentes?

En dan is het nog maar de vraag hoe kredietwaardig de landen zijn die hun staatspapier op de markt aanbieden. Ook de (nog) slechtere economieën durven hun papier tegen steeds lagere rentes op de markt aan te bieden omdat ze weten dat er altijd investeerders zijn die zoeken naar rendement. En dat terwijl Kredietbeoordelaar S&P voor de aankomende 12 maanden op het punt staat minstens 36 landen negatief te moeten bijstellen. Slechts 6 landen hebben een positieve outlook.

Aandelen versus staatspapier

Het voordeel van obligaties ten opzichte van aandelen is dat men ‘weet wat men krijgt’, mits de uitgever van het papier niet failliet gaat. Bij aandelen blijft het toch altijd maar bijna een ‘gok’, daar ook macro-economische omstandigheden invloed kunnen uitoefenen op de aandelenmarkten. Een voorbeeld is de situatie rondom Brexit.

Investeerders zoeken rendement en durven daar risico voor te nemen. In de wereld van obligaties, waarvan op dit moment $12.000.000.000.000 met een negatieve rente, tweemaal zoveel dan een half jaar geleden, blijkt men gedwongen de kant van de aandelenmarkten te kiezen. En dat is een fundament waar de aandelenmarkten momenteel toch nog wel bij varen, ondanks het extreem woelige macro-economisch onweer. Twee jaar geleden wisten we amper wat negatieve rente op obligaties inhield of konden we ons deze ontwikkeling niet voor mogelijk houden. Nu lijkt deze trend onomkeerbaar, en hopen we zelfs dat deze trend niet te stuiten is daar allerlei fondsen, waaronder ons ouderdomsgeld, in is belegd. Bij een blijvend dalende trend zal dit niet in gevaar komen, maar mocht de rente dan toch stijgen, dan zal de waarde zinken als een baksteen en zal er bizar veel geld verdampen.

Voor de doorsnee belegger blijft, jawel, goud en zilver de ‘all-time safe haven’. Juist en vooral in turbulente tijden waar de belegger heen en weer geslingerd wordt door hoge golven waarvan niet meer te voorspellen valt aan welke kant dit op korte termijn zal uitmonden. Zo heb je een Brexit die niemand verwachte, een extreme neergang van de aandelenmarkten, en nu schijnt de zon op de aandelenmarkten als nooit tevoren. Kunt u daar nog een touw aan vastknopen?

5 reacties

  1. Snap ook niet hoelang dit zo nog doorgaat…de schulden van landen is sinds de crisis van 2008 alleen maar toegenomen…we hebbe negatieve rentes wat een bedreiging vormt voor de pensioenen en spaarrekeningen door al t goedkope fiat pleepapier geld wat massaal wordt bijgeprint…tis gewoon een soort diefstal. Usa heeft een staatsschuld wat niet meer te betalen is…en de zilver en goudprijs wordt onderdrukt door papieren futures. Wanneer komt de dag des oordeels…? Het hele monetaire systeem is verrot…

  2. Stijgende aandelenkoersen zorgen er wel voor dat consumenten en bedrijven meer vertrouwen in de economie krijgen. Bij fors dalende beurzen krijg je het tegenovergestelde en fors dalende beurskoersen alleen al kunnen een economische recessie veroorzaken. Wanneer beurzen ongecontroleerd keihard dalen, de paniek toeslaat en er geen maatregelen worden genomen, stort t.g.v. zo’n grote beurscrash het gehele financiële systeem in. Zeker wanneer er met geleend geldaandelen zijn gekocht en banken daardoor in grote problemen komen.

  3. Als stijgende aandelenkoersen gebaseerd zijn op betere winstcijfers, zijn ze gerechtvaardigd. Nu is het vluchtgeld.. Hoe lang kan de ballon nog worden opgeblazen? Ik bereid me voor op de grote klap binnen 2 jaar, maar misschien al heel snel. Eén zwarte zwaan is genoeg om te de aandelenmarkt te laten imploderen. Dat kan Italie zijn, maar ook oorlog in het verre oosten of midden oosten. Of Obama die een false flag laat plegen om de staat van beleg af te kunnen kondigen. Er zitten nogal wat triggers die op ‘scherp staan’..

  4. Dit fenomeen is uniek, nimmer was de rente zo laag en die zal nog verder dalen ,zelfs negatief worden. Dat betekend in werkelijkheid ,dat onze economie niet zo best draait, dat is niet aan de aandelenmarkt te zien!
    Hoe komt dit nu tot stand,….globalisering is het toverwoord. Globalisering heeft unieke gevolgen, iets wat vroeger onmogelijk te bedenken was. Neem de massa verhuizing van de maak-industrie naar China, dat was vroeger ten tijden van de koude oorlog ondenkbaar, inmiddels heeft China 80% van de productiemiddelen in handen. Het is zelfs zo ver doorgeslagen, dat de westerse wereld volledig afhankelijk wordt van de producten die in China worden gemaakt! Eerst werden alleen nog fietsen en dergelijke in China gemaakt, nu komen de medicijnen zelfs uit China.
    Nu , de grote vraag waarom heeft de westerse wereld zijn industrie naar China verplaatst. Dat is simpel te verklaren, omdat de eigenaren (het groot kapitaal) nooit genoeg heeft en dus meer winst wilden maken. De westerse arbeiders zijn in hun ogen veel te duur, terwijl de Chinezen voor dubbeltjes werken! Grappig en naief, omdat de arbeidsethos een groot verschil is met ons westen. Het groot kapitaal heeft nogal wat boter op het hoofd.
    Ofschoon het groot kapitaal de eerste slag heeft gewonnen, zullen ze de oorlog verliezen, door hun eigen hebzucht. Kijk we zitten nu in een consolidatiefase, de westerse wereld likt zijn wonden, enorme werkloosheid, overspoelt met gelukzoekers en criminelen, corruptie , niet alleen bij de middenlandse zee staten. Ja, mensen wen er maar aan, aanslagen zullen heel normaal worden in het westen! Politici zijn watjes en staan met de handen in het haar te lachen, als een boer met kiespijn. Onder deze omstandigheden is het onmogelijk de rente te verhogen, dan stort het kaartenhuis in. Maar de grote bedrijven zitten in China en daar maken ze dikke winsten over de rug van goedkope arbeiders. Dat is nog zo, maar hoe lang gaat dit nog door? De Chinezen zijn grootmeester in het namaken en kopieren de westerse fabrieken onder eigen regime, langzaam maar zeker gaan de Chinezen de macht overnemen en geloof mij, dat gaat heel slecht aflopen voor het westen!

    Hebzucht is de drijfveer tot globalisering geweest, maar hebzucht zal ook de ondergang zijn voor de kortzichtige groot kapitalist met zijn productiebedrijf in China.
    Geniet nog maar even, want het zal niet heel lang duren, noodgedwongen zal het westen steeds meer list en bedrog moeten hanteren, dus na negatieve rentes zal de geldpers harder en harder moeten draaien om de schijn op te houden, dat het zo goed gaat.

    Hahaha, is iedereen hier blind en achterlijk, je zou denken van wel ,de westerse wereld is zo diep afgezonken, dat men zelfs de deuren heeft open staan voor de vijfde colonne. Vroeger ook ondenkbaar!
    Er is een zekerheid, het gaat HEEL SLECHT aflopen met de westerse wereld, jammer, dat onze politici, dat nog niet doorhebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: