Merkel moet het nu met Hollande doen

14

Frankrijk heeft een nieuwe president. Hollande kreeg ongeveer 52% van de Franse stemmen en is daarmee de eerste linkse president sinds Francois Mitterand zo’n 20 jaar geleden. “Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze nederlaag”, aldus  Sarkozy, die meteen bekend maakte uit de politiek te zullen stappen. De oplopende werkloosheid en de beroerde financiën van het land zijn Sarkozy fataal geworden. Hij is hiermee al de 11e leider in de eurozone die sinds het begin van de schuldencrisis in 2009 het veld heeft moeten ruimen.

Tijdens het laatste debat dat werd gehouden tussen Nicolas Sarkozy en Francois Hollande bleek dat er nog maar twee landen zijn die op dit moment beslissen over het monetair beleid in de eurozone. Gedurende het debat poneerde Hollande de stelling dat Sarkozy voornamelijk goedkeurend knikte naar Duitsland tijdens de crisis. Sarkozy counterde vervolgens dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de twee LTRO rondes er zijn gekomen.

De Franse president vervolgde dat Merkel in eerste instantie niet open stond voor de Long Term Refinancing Operation, maar na beraad op 24 november 2011 (twee weken voor de aankondiging) met Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti toch instemde met het voorstel. De bekentenis zet vragen bij de onafhankelijkheid van de centrale bank. Merkel heeft de afgelopen weken meerdere malen laten weten achter Sarkozy te staan. Vanaf heden moet ze de Europese onderwerpen echter met de socialist Hollande gaan bespreken. Dat eerst de goedkeuring van drie Europese leiders nodig is alvorens de maatregel bekend wordt gemaakt geeft aan dat centrale bankiers pas een beslissing kunnen nemen als de Franco-Germaanse tandem instemt met de maatregelen.

De komende dagen zal blijken wat de gevolgen zullen zijn van de wisseling van de wacht. Hollande’s overwinning zal er eens te meer voor zorgen dat de focus van de EU weer ligt op groei in plaats van bezuinigingen. Een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die binnen enkele dagen zal plaats vinden, wordt daarom ook van cruciaal belang voor Europa. Het ziet er op voorhand naar uit dat de verhouding tussen Hollande en Merkel minder goed zal zijn dan die tussen Merkel en Sarkozy. Een ontwikkeling, die de financiële markten scherp in de gaten zullen houden. Zullen de twee het samen eens worden over de manier waarop de eurocrisis moet worden opgelost? Alleen als beide elkaar weten te vinden, op zowel het begrotingspact als het groeiaspect, kan er goed samen worden gewerkt.

Hollande heeft beloofd om zich te houden aan de 3% norm in 2013, alleen is het nog volstrekt onduidelijk hoe hij dat wil gaan doen. Maatregelen als 75% belasting voor miljonairs lijkt in eerste instantie niet genoeg om de financiële markten tevreden te stellen. De euro/dollar zakte tegen het einde van zondagavond dan ook richting de $1,30.

Lees ook: François Hollande’s chemistry with Angela Merkel crucial for Europe