Mijn Kijk over de Dijk: Spannende tijden (2)

Af en toe is het nodig om te zien wat er zich achter onze dijken afspeelt. Wat gebeurt er binnen en over onze grenzen en welke invloed heeft dat op de samenleving in ons beschermde polderlandschap.

Bewustwording

Al zeg ik het zelf, maar de titel van mijn column “Spannende Tijden”, was niet geheel onbewust maar zeker met voorbedachte rade gekozen. De situatie op de wereldwijde financiële markten had er alle schijn van dat er iets “groots” stond te gebeuren. Het onderliggende financiële plaatje zag er al tijden heel belabberd uit maar de wereld draait gewoon door alsof er niets aan de hand is. Natuurlijk moet de samenleving gewoon verder in een maatschappij waarin het leven zeker niet stilstaat en draven we elke dag mee in de maalstroom van het dagelijkse leven. In de auto, in de trein, op de fiets, op het werk, of heerlijk ontspannend al nippend aan een wijntje naar een muziekje luisterend, hoe dan ook het leven van alledag gaat gewoon door. Gelukkig maar, want als we met ons allen tegelijk op hetzelfde moment beseffen dat er iets goed fout zit met de fundamenten van onze samenleving dan was het rap gebeurd en zitten we massaal aan de antidepressiva. Het bewustwordingsproces is gelukkig een langzaam proces en overvalt niet elk individu tegelijkertijd. Maar goed ook.

Complexiteit van de samenleving

De fundamenten van onze samenleving zijn op dit moment niet in orde en vereisen volop aandacht. Echter is lang niet iedere mens zich daarvan van bewust. En zoals de maatschappij anno 2015 in elkaar steekt zal de mensheid niet even wakker worden geschud en uitgelegd worden dat we momenteel verkeerd bezig zijn en dat we nodig de boel moeten veranderen. Onze complexe maatschappij laat dat niet toe om zomaar even op een knop te drukken. Jammer, maar helaas kunnen we niet even in de achteruit om vervolgens de weg naar links of rechts af te slaan. De complexiteit van een samenleving brengt met zich mee dat een reset zich over een vrij lang tijdsbestek uitspreidt. Door de ingewikkeldheid valt een herstart niet zomaar even door wie dan ook te regelen. Door het samenhangend geheel van een systeem zal elke functie binnen dat geheel opnieuw moeten worden afgestemd op het bereiken van het gemeenschappelijke doel. (Oei, even 2 keer lezen graag). Dat is dus mijn definitie over het mondiale probleem waar we nu dus wereldwijd voor staan. Voor mijn gevoel, en ik denk dat meer gelijkgestemden hetzelfde denken, staan we nu aan de vooravond van een ‘big reset’. Vaak vooraf gegaan door een beurskrach. Het is belangrijk dat mensen dat beseffen om niet voor verrassingen komen te staan.

24 augustus 2015

Het was voor mij geen verrassing om afgelopen week de beurscrash van 24 augustus 2015 live mee te maken voor mijn computerscherm. De beurskoersen en de economische berichtgeving volg ik dagelijks via De Financiële Telegraaf en nog een aantal andere (alternatieve) websites. Ik probeer zo goed mogelijk al het nieuws en de diverse analyses mee te krijgen en tracht daar m’n eigen conclusie uit te trekken. Gezien de volatiele beurzen van de laatste tijd leek het er op dat een stevige correctie in de vorm van een (bijna) beurscrash aanstaande was. Ik was op 24 augustus in mijn tuintje aan het klussen en deed af en toe een paar stappen om op het beeldscherm achter mijn schuifpui te kijken en zag op de middag hoe diep rood de AEX stond. Ben er toen even voor gaan zitten in de veronderstelling dat ik mogelijk een heuse beurscrash live meemaakte. Het was uitermate spannend toen ik de graadmeter tot – 9 procent zag wegzinken. Je voelde dat de paniek zich meester maakte van de medewerkers op de beursvloer.

Beurscrash halfbakken uitgelegd door MSM

En wat te denken van de beleggers en de toeschouwers op wat grotere afstand die op bepaald moment werden gewekt door de MSM. Ik zat daar op te wachten en was benieuwd hoe lang het duurde vooraleer de eerste berichten over een crash de ether ingingen. Uiteraard was het de headline en werd er bij gezegd dat de crash werd veroorzaakt door de val van de Chinese beurs. Ook in de diverse nieuwsuitzendingen op de TV werd er maar oppervlakkig op in gegaan. De uitleg van de MSM-economen was erg oppervlakkig met een verhaal dat er sprake is van een normale correctie, maar wel versterkt door China, na een jarenlange stijging van de indexen. Het duurt natuurlijk wat te lang om aan de TV-kijkers uit te leggen wat er precies fundamenteel fout zit met ons ‘fiat-geldsysteem’ en onze ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij.’ Hoewel met een beetje intelligentie door iedere gemiddelde ontwikkelde burger al gemakkelijk uit deze twee begrippen valt op te maken hoe aangetast onze fundamenten in deze 21ste eeuw momenteel zijn.

Gaat China ons besmetten?

Wat ons door de media niet wordt uitgelegd is dat een behoorlijke vraaguitval ontstaat wanneer China flink terugvalt met hun groeicijfers wat weer een flinke domper betekent voor de export van bijvoorbeeld Europa en de VS. Tegelijk devalueren veel oosterse valuta t.o.v. de euro en de dollar waardoor de westerse producten ook nog eens flink duurder worden. En wat te denken van de goklustige Chinezen die massaal met geleend geld in aandelen zijn gaan beleggen. Als de Chinese beurs nog verder wegzakt dan zijn veel Chinezen zo arm als de mieren en valt de hele economie daarginds op z’n kont. Bij elkaar geteld noem ik hier al drie factoren die mogelijk de hele wereld meetrekken in de val van groei naar krimp. En dan val ik in herhaling, want zoals altijd wijs ik dan op de gevolgen van de enorme westerse schuldenberg die gigantisch gaat drukken op alle financiële activa. Een bubbel van jewelste die op een goed moment, of zo u wilt, verkeerd moment gaat leeglopen. Ondanks dat de beurzen weer wat tot rust lijken te komen kan ik mij niet voorstellen dat deze betrekkelijke rust lang aanhoudt. We zullen het wel zien. Het blijven spannende tijden.

Piet Pineut

69 reacties

 1. “Door het samenhangend geheel van een systeem zal elke functie binnen dat geheel opnieuw moeten worden afgestemd op het bereiken van het gemeenschappelijke doel.”

  Onjuist geformuleerd.

  Beter is: Het gemeenschappelijk doel kan enkel en alleen worden bereikt door de middelen vrij ten opzichte van elkaar te laten werken.

  Communist.

  1. Ik ben hier nog iets schuldig aan de biflaten, en aan de auteur;

   We beleven, as we speak, ook een vorm van communisme; greed —>> hebzucht, hetzij macht, hetzij bezit, hetzij ideologie —>> allen vormen van hebzucht, machtswellust

   Een logische ontwikkeling binnen de revolutie van de intelligente aap overigens; meer herseninhoud leidt tot een hogere complexiteit van vroegere uitdagingen.

   De focus zal gericht moeten zijn op kwaliteit, niet op kwantiteit.

   1. Alles wat op isme eindigt is niet goed. Ook na de “big reset” zal er niets veranderen en gaat het weer om geld, macht en bezit of er nou een communistisch of kapitalistisch systeem is. Het maakt geen ene reet uit. Als je goed om je heen kijkt zal je merken het graaien, bedriegen en overige excessen na 2008 alleen nog maar erger is geworden. De MSM werken er vrolijk aan mee door ineens met een stortvloed aan vals positief economisch nieuws aan te komen als de beurzen door foutief geintrepreteerd “goed” nieuws uit China weer stijgen, zodat het stijgen nog sneller gaat. Dit nog los van de manipulaties de achter de schermen worden gedaan. Als Wall Street heel veel lager opent eindigen de Beurzen in Europa veel lager en als de beurzen even later dicht zijn gaan de koersen op Wall Street gegarandeerd weer omhoog en zijn de verliezen aan het eind van de dag zomaar weer voor een groot deel weggepoetst of is de slotstand zelfs hoger dan de openingsstand. De omlaag gemanilipuleerde olieprijzen hebben niet het gewenste geografische effect en stegen donderdag ineens met ruim 10% en daarover las je vrijwel niets in de MSM. Zo af en toe sijpelt er weleens realistisch nieuws door naar de massa zoals “Dat kan nie waar zijn ” van Joris Luijendijk, maar de pyramide schulden russische roulette gaat vrolijk verder.

    1. Optimisme,lijkt me geen verkeerd woord en betekenis.
     “van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven”.

 2. In een recentelijk verleden maar nog wel voor de periode dat er openlijk werd gesproken dat China met de groeicijfers zat te sjoemelen werd er vooral gezegd dat China de ‘Place to be’ was. Nee, China daar moest je zaken mee doen, dat kon niet zomaar je moest wel een beetje weten hoe met name door culturele verschillen. Toegegeven, het staat een beetje vaag in mijn brein maar wat ik wel weet is dat ik ooit een artikeltje heb gelezen dat een Scandinavisch land, en ik meen Zweden, het Chinees als serieuze taal dat op school gedoceerd moest gaan worden omdat China nou eenmaal belangrijk is en nog meer zou worden.

  Wat ik wel zeker weet dat het nog maar een aantal dagen is geleden dat een minister en dat was geloof ik Dijsselbloem dat die zei dat die Chinese beursval de Nederlandse economie niet zoveel zou raken want Nederland deed maar voor 2% export met de Chinezen.

  Ik weet het niet hoor… Hoe valt mijn eerste alinea nou met mijn tweede te rijmen ?

  1. De ja vu 2008 ?:

   Wouter Bos: ‘De val van Lehman Brothers zal de Nederlandse economie niet schaden…’
   Iets met solide, fundamenten, overwaaien en onafhankelijk enzo…

  2. En dan nog deze: http://www.nu.nl/economie/4115732/lokale-schulden-china-lopen-verder-op.html . Die Distelbloem kan de pot op. Als daarginds de schulden zo drastisch oplopen
   van de lokale overheden dan gaat juist de bevolking daar veel last van
   ondervinden. Gevolg: minder bestedingen, dus neergaande spiraal. Met de
   onderlinge verwevenheid van alle handelslanden zal dat zeker invloed hebben op
   de wereldhandel. Een goeie graadmeter hiervoor is de Baltic Dry Index. Deze
   daalt al een tijdje. Alle exporterende landen krijgen daar op enige manier mee te maken. De beurzen waren niet voor niets zo nerveus. Leven nu tussen hoop en wanhoop in afwachting hoe het zo meteen in China nu werkelijk verder gaat. Tussen hoop en wanhoop kunnen de indexen flink stuiteren.

   1. Wordt die handel in valuta geschaald of in volume ? Toch met opkomende landen elders in de wereld zou je zeggen dat de vraag naar producten toch groot blijft.
    Ook weer dat groei- groei verhaal denk ik , Minder groei is geen stilstand maar vaak zelfs nog van die percentages dat het voor het lange termijn idee zelfs gevaarlijk is .
    Zolang de maatstaven een overtreffende trap moeten houden blijven de berichten steeds negatiever worden…

   2. De beurzen staan in de min zag ik net. Kan er iemand even wat “goed nieuws” de ether in slingeren? De Dow Jones zal aan het einde van de handelsdag wel weer naar een dikke plus gefraudeerd worden, maar in de EU lijkt men daarin net iets minder handig te zijn.

 3. ” Gelukkig maar, want als we met ons allen tegelijk op hetzelfde moment beseffen dat er iets goed fout zit met de fundamenten van onze samenleving dan was het rap gebeurd en zitten we massaal aan de antidepressiva.”

  Dat is wel het gene wat gebeurt als er een echte crash plaatsvind.. Ook denk ik niet dat het bewustzijnsniveau van het “gewone ” volk in een bepaalde mate invloed op de beurs zou hebben.

  De berichtgeving dat China niet meer groeit is grote onzin en pure westerse propaganda te noemen. Dat China nu geen 12 procent meer groeit is alleen maar positief te noemen. Ook als China nu maar 4 procent groeit betekent dat toch een supergroei waar de economie elke 20 jaar verdubbeld !!!

  Tja voor de westerse wereld die zijn boekhouding op orde moet krijgen door zoveel mogelijk de toekomstige groei-groei NU al in te boeken. Groei – groei !! want alleen economische groei is niet voldoende…. De groei moet ook groeien !!!

  Zolang ieder kwartaal beter MOET zijn dan het vorige om aan de tegenwoordige definitie van groei te kunnen voldoen staat straks alles wereldwijd in de plus ( + 0.5 ) en toch zal de berichtgeving zijn dat we krimpen en achteruit gaan.

  “Natuurlijk moet de samenleving gewoon verder in een maatschappij waarin het leven zeker niet stilstaat en draven we elke dag mee in de maalstroom van het dagelijkse leven. In de auto, in de trein, op de fiets, op het werk, of heerlijk ontspannend al nippend aan een wijntje naar een muziekje luisterend, hoe dan ook het leven van alledag gaat gewoon door”
  Al eens vaker gezegd maar als men van 40 euro in de week rond moet komen is er weinig lol aan in het leven. De onzekerheid en het gevoel van niet mee mogen doen geeft weinig reden tot ontspanning en laat staan nippen aan een wijntje.. In veel gevallen gaat het dan juist met flessen te gelijk.. En juist die overlevingsdrang van mensen zorgt dat mensen zo vindingrijk mogelijk maar gebukt onder een financieel systeem wat alle menselijke normen en waarden onderuit haalt activiteiten verzinnen waarmee ze een fractie van een waardig bestaan mee kunnen opbouwen. Niet klagen bij overheid maar gewoon op de vuilnisbelt wat vuil sorteren , computers verbranden voor wat koper of jezelf verkopen op straat.
  Welke kant gaan wij op ? De straat op ? Pleinen bezetten en zo een groter bewustzijn afdwingen bij de massa ? of…. gewoon over je heen laten komen en straks staan we zij aan zij aan de lopende band handgranaatjes in doosjes van 6 te verpakken of kern kopjes op raketten te draaien….. niet roken KTM….produktielijn…
  @ Koen , misschien dat gedroogde en gezouten vis wel hot gaat worden in de nabije toekomst..

 4. Update:

  Het lijkt hoog tijd om de spanning in deze column weer wat op te voeren. De discussie is behoorlijk van het onderwerp afgedwaald zo constateer ik vanaf m’n vakantieadres. Helemaal afgezonderd van de maalstroom van het dagelijks leven probeer ik af en toe op m’n laptop het nieuws te volgen. Maak daarbij gebruik van de online nieuwsberichtgeving van Nu.nl en de
  Telegraaf en de alternatieve online nieuwssites. Ik zie daarbij dieprode beursindexen voorbij komen en ook de olie weer in een duikvlucht. Duidelijke signalen dus dat de beleggers de boel niet vertrouwen ondanks bemoedigend uitspraken van een aantal beursanalisten. En wat te denken van de slechte cijfers die mondjesmaat uit China bekend gemaakt worden. Gaat daar helemaal niet goed. En niet alleen China natuurlijk, maar alle andere opkomende markten zijn zo ongeveer ingestort. Dat moet een flinke impact hebben op de export van de Europese landen of beter gezegd alle westerse landen. Tegelijk de valutaoorlog en andere grote sociale onvrede die nu wel erg de kop opsteekt in onze besluiteloze EU. Burgers worden gewoon bang voor de grote vluchtelingenstroom die Europa overspoelt. Kortom, grote sociale onrust aan de horizon. Om ons als kleine kinderen toch nog rustig te houden worden we lekker gemaakt met een zogenaamde ‘feestbegroting’ die op Prinsjesdag over ons heen wordt gestrooid. Alle
  inkomensgroepen zouden er op vooruit gaan. Hosanna!!!

  Echter had ik altijd gedacht, regeren is vooruitzien. Kennelijk gaat dat niet op voor ons marionettenkabinet in Den Haag. Daar volgt men kennelijk niet de beursindexen. En van analyseren van diverse macro-economische berichten heeft men ook geen kaas gevreten. Datzelfde geldt voor DNB met hun berichtgeving dat de korting op pensioenen uitblijft. “Op basis van de beoordeelde herstelplannen blijkt dat het herstel van pensioenfondsen vrijwel geheel uit het verwachte rendement op de beleggingen gehaald moet worden’, aldus DNB. ‘Gemiddeld gaan ze uit van 4,7% rendement .” Nu vraag ik mij toch ronduit af of de beheerders
  van onze pensioenen wel met beide benen op de grond staan. Als nuchtere polderbewoner zie ik op dit moment alleen maar negatieve rendementen. Wat ik hier probeer uit te leggen is dat we momenteel moeten oppassen voor de verwarrende berichtgeving van onze overheid en de massamedia. Het lijkt of men ons zand in de ogen wil strooien en beslist wil vermijden dat burgers zouden kunnen gaan denken dat ons , ‘fiat-geld-systeem’ in onze “welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij” wel eens op z’n laatste benen zou kunnen lopen. M’n laatste blik op de Dow Jones laat een verlies zien van al weer 3 procent om 21:55 uur en de Brentoil op -8,47 procent, weer onder de 50 dollar dus. De spanning op de markt is weer helemaal terug!

  1. Precies Piet,

   Wat ze je zouden horen te vertellen,dat zal je niet van ze horen.
   Wat ze rechtstreeks of via de media ventileren zijn leugens of halve waarheden.
   Kan je zelf beoordelen.
   Na decennia lang leugens te hebben verspreidt,en waarheden in de doofpot te hebben gestopt,zit men vastgezogen in een moeras die krijgt wat het wil hebben.

 5. Ik wil graag even voor de dijk kijken.
  Gaat over het recht en uitoefening van het referendum in Nederland.
  http://geenpeil.nl/
  U kunt hier uw stem uitbrengen.
  Het CDA,VVD,D66,PvdA zijn tegen dit initiatief van geenpeil.nl,onderdeel van geenstijl.nl.
  Het CDA meent,dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de gekozen partijen,maar hoe het moet weet hij ook niet precies.
  Zie Vara/Pauw, 02-0915.
  Het gaat er niet om,wat “gekozen politieke Partijen Nu denken of willen.maar wat de meerderheid van de bevolking denkt en wil.
  Het verdrag van Maastricht is al door de bende van Brussel de modder ingetrapt,omzeilt en ontbonden.
  Via het verdrag van Lissabon is het Neokoloniale Nazie verdrag er alsnog door heen gejast.
  Een invoering van de Europese Grondwet is door manipulatie verworpen.
  Dit zal op termijn voor de verdorven Europese Commissie niet het voordeel opleveren dat zij er van hadden verwacht.
  Zij zullen hun leugens,bedrog,manipulatie moeten verantwoorden en uiteindelijk beoordeeld gaan worden.
  Deze mensen zijn zo dom,geïndoctrineerd,geldzuchtig,machtbelust,statusgeilend,publiekgelend ingesteldt,dat ze ook geen ander leuk uitje meer zien.

 6. @ Koen. Is er nu een zekere vorm van zelfcensuur ingesteld op Biflatie? D.w.z. dat je als reageerder dus reacties kunt verwijderen? Zelf heb ik dat voor het eerst eens geprobeerd bij de laatste reactie van KTM, die weer o.a. over tieten ging. En warempel, binnen een paar minuten was hij weg, maar dan ook helemaal. En dat alleen maar omdat ik op de knop ‘ongepast’ heb gedrukt?

   1. Bedankt, een duidelijk antwoord. Blijkbaar was ik in dit geval de laatste (druppel). Maar toch nog een vraag: hoe zit het nou met die ban? Is dat wel zinvol dan, of moeten er daar ook eerst 5 mensen voor stemmen?

    1. In dit geval is het wel duidelijk toch Dick? KTM is hier door verschillende mensen wel vaker gewezen op zijn offtopic posts. Wie niet horen wil, moet voelen.

     1. de kneuterigheid druipt er toch weer af hier biflaten, laat iedereen zijn mening een beetje ventileren , uiteindelijk is alles met de economie vervlochten, censuur werkt altijd averechts en lost niets op:
      kijk eens naar de hellstorm documentaire op youtube dagje voor de bevrijding dan ga je toch anders denken over onze “bevrijders”

     2. Kijk nou voor de aardigheid eens naar het aantal relevante reacties op het stuk van Piet Pineut, of willekeurig welk stuk dan ook van één van de schrijvers op Biflatie. Het on-topic reageren bestaat zo goed als niet meer. Als je het als schrijver hebt over bijv. schuld dan krijg je antwoorden in de trant van hoe je aardappels moet verbouwen, of wordt iemands fysiek erbij gesleept. Uiteindelijk is dat ook te verklaren onder het mom van ‘alles heeft met economie’ te maken. Maar voor mij is dat wel een beetje ver gezocht. Je kunt het net zo goed over het weer hebben, want dat heeft ook met de economie te maken, nietwaar?

     3. beste Dick, inderdaad daar heb je een goed punt ! Je weet natuurlijk ook dat er heel biflaten eigenlijk toetsenbord tijgers zijn die gewoon hun ei kwijt willen. Echt een biflaten bijeenkomst eens per jaar zou geweldig zijn om al deze vrije jongens eens te spreken, ze zijn in elk geval niet de doorsnee jan modaal die al jaren lang diep in coma verkeert.

     4. “Echt een biflaten bijeenkomst eens per jaar zou geweldig zijn om al deze
      vrije jongens eens te spreken, ze zijn in elk geval niet de doorsnee
      jan modaal die al jaren lang diep in coma verkeert.”

      heb je wel enig idee over welke mensen je spreekt?
      Je lijkt te verkeren in een onrealistische utopische waan.

      Wat lijkt jou het meest waardevol, in een reactie op Biflatie?
      Denk niet dat er een zinnige reactie op komt, net als bij de vorigen.

 7. “Heaven’s Gate” is nog altijd zeer actueel in onze huidige “menselijke” maatschappij.
  Alleen dan wel op steeds grotere schaal.

 8. Met uitzondering van sommige goedwillende mensen die op dit artikel en elkaar hier een reactie op gegeven hebben,getuigt van een grote Babylonische spraakverwarring,onwetendheid, zelfingenomenheid,domheid,ingeprente denkbeelden en tegenstrijdige “halstarrigheden”.
  Als iedere belanghebbende,zijn bijdrage belangeloos,onvoorwaardelijk in de korf legt,komt het allemaal goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.