Mijn Kijk over de Dijk: Spannende tijden (2)

69

Af en toe is het nodig om te zien wat er zich achter onze dijken afspeelt. Wat gebeurt er binnen en over onze grenzen en welke invloed heeft dat op de samenleving in ons beschermde polderlandschap.

Bewustwording

Al zeg ik het zelf, maar de titel van mijn column “Spannende Tijden”, was niet geheel onbewust maar zeker met voorbedachte rade gekozen. De situatie op de wereldwijde financiële markten had er alle schijn van dat er iets “groots” stond te gebeuren. Het onderliggende financiële plaatje zag er al tijden heel belabberd uit maar de wereld draait gewoon door alsof er niets aan de hand is. Natuurlijk moet de samenleving gewoon verder in een maatschappij waarin het leven zeker niet stilstaat en draven we elke dag mee in de maalstroom van het dagelijkse leven. In de auto, in de trein, op de fiets, op het werk, of heerlijk ontspannend al nippend aan een wijntje naar een muziekje luisterend, hoe dan ook het leven van alledag gaat gewoon door. Gelukkig maar, want als we met ons allen tegelijk op hetzelfde moment beseffen dat er iets goed fout zit met de fundamenten van onze samenleving dan was het rap gebeurd en zitten we massaal aan de antidepressiva. Het bewustwordingsproces is gelukkig een langzaam proces en overvalt niet elk individu tegelijkertijd. Maar goed ook.

Complexiteit van de samenleving

De fundamenten van onze samenleving zijn op dit moment niet in orde en vereisen volop aandacht. Echter is lang niet iedere mens zich daarvan van bewust. En zoals de maatschappij anno 2015 in elkaar steekt zal de mensheid niet even wakker worden geschud en uitgelegd worden dat we momenteel verkeerd bezig zijn en dat we nodig de boel moeten veranderen. Onze complexe maatschappij laat dat niet toe om zomaar even op een knop te drukken. Jammer, maar helaas kunnen we niet even in de achteruit om vervolgens de weg naar links of rechts af te slaan. De complexiteit van een samenleving brengt met zich mee dat een reset zich over een vrij lang tijdsbestek uitspreidt. Door de ingewikkeldheid valt een herstart niet zomaar even door wie dan ook te regelen. Door het samenhangend geheel van een systeem zal elke functie binnen dat geheel opnieuw moeten worden afgestemd op het bereiken van het gemeenschappelijke doel. (Oei, even 2 keer lezen graag). Dat is dus mijn definitie over het mondiale probleem waar we nu dus wereldwijd voor staan. Voor mijn gevoel, en ik denk dat meer gelijkgestemden hetzelfde denken, staan we nu aan de vooravond van een ‘big reset’. Vaak vooraf gegaan door een beurskrach. Het is belangrijk dat mensen dat beseffen om niet voor verrassingen komen te staan.

24 augustus 2015

Het was voor mij geen verrassing om afgelopen week de beurscrash van 24 augustus 2015 live mee te maken voor mijn computerscherm. De beurskoersen en de economische berichtgeving volg ik dagelijks via De Financiële Telegraaf en nog een aantal andere (alternatieve) websites. Ik probeer zo goed mogelijk al het nieuws en de diverse analyses mee te krijgen en tracht daar m’n eigen conclusie uit te trekken. Gezien de volatiele beurzen van de laatste tijd leek het er op dat een stevige correctie in de vorm van een (bijna) beurscrash aanstaande was. Ik was op 24 augustus in mijn tuintje aan het klussen en deed af en toe een paar stappen om op het beeldscherm achter mijn schuifpui te kijken en zag op de middag hoe diep rood de AEX stond. Ben er toen even voor gaan zitten in de veronderstelling dat ik mogelijk een heuse beurscrash live meemaakte. Het was uitermate spannend toen ik de graadmeter tot – 9 procent zag wegzinken. Je voelde dat de paniek zich meester maakte van de medewerkers op de beursvloer.

Beurscrash halfbakken uitgelegd door MSM

En wat te denken van de beleggers en de toeschouwers op wat grotere afstand die op bepaald moment werden gewekt door de MSM. Ik zat daar op te wachten en was benieuwd hoe lang het duurde vooraleer de eerste berichten over een crash de ether ingingen. Uiteraard was het de headline en werd er bij gezegd dat de crash werd veroorzaakt door de val van de Chinese beurs. Ook in de diverse nieuwsuitzendingen op de TV werd er maar oppervlakkig op in gegaan. De uitleg van de MSM-economen was erg oppervlakkig met een verhaal dat er sprake is van een normale correctie, maar wel versterkt door China, na een jarenlange stijging van de indexen. Het duurt natuurlijk wat te lang om aan de TV-kijkers uit te leggen wat er precies fundamenteel fout zit met ons ‘fiat-geldsysteem’ en onze ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij.’ Hoewel met een beetje intelligentie door iedere gemiddelde ontwikkelde burger al gemakkelijk uit deze twee begrippen valt op te maken hoe aangetast onze fundamenten in deze 21ste eeuw momenteel zijn.

Gaat China ons besmetten?

Wat ons door de media niet wordt uitgelegd is dat een behoorlijke vraaguitval ontstaat wanneer China flink terugvalt met hun groeicijfers wat weer een flinke domper betekent voor de export van bijvoorbeeld Europa en de VS. Tegelijk devalueren veel oosterse valuta t.o.v. de euro en de dollar waardoor de westerse producten ook nog eens flink duurder worden. En wat te denken van de goklustige Chinezen die massaal met geleend geld in aandelen zijn gaan beleggen. Als de Chinese beurs nog verder wegzakt dan zijn veel Chinezen zo arm als de mieren en valt de hele economie daarginds op z’n kont. Bij elkaar geteld noem ik hier al drie factoren die mogelijk de hele wereld meetrekken in de val van groei naar krimp. En dan val ik in herhaling, want zoals altijd wijs ik dan op de gevolgen van de enorme westerse schuldenberg die gigantisch gaat drukken op alle financiële activa. Een bubbel van jewelste die op een goed moment, of zo u wilt, verkeerd moment gaat leeglopen. Ondanks dat de beurzen weer wat tot rust lijken te komen kan ik mij niet voorstellen dat deze betrekkelijke rust lang aanhoudt. We zullen het wel zien. Het blijven spannende tijden.

Piet Pineut

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie