Mijn Kijk over de Dijk: Spannende tijden

“Af en toe is het nodig om te zien wat er zich achter onze dijken afspeelt. Wat gebeurt er binnen en over onze grenzen en welke invloed heeft dat op de samenleving in ons beschermde polderlandschap. We gaan een heerlijk rustige nazomer in volgens de verschillende weerstations. Na een flinke dip aan het begin van de week met 3 dagen aaneengesloten regenval gaan we nog ff lekker nazomeren. Ideaal weer om lekker te barbeknoeien en te genieten van de vele volksfeesten. Bijna 2 miljoen bezoekers worden er verwacht op het schitterende Sail-Amsterdam-evenement. De hele hoofdstad viert feest onder een vrolijk schijnend oranje zonnetje. Het kan werkelijk niet op. Opbeurende berichten in de MSM dat ook de consumenten het weer zonnig in zien. Ook de huizenmarkt floreert als nooit tevoren. Zelfs het kabinet gaat weer miljoenen uitdelen. Het CPB rekent op een behoorlijke verbetering van de koopkracht voor de werkenden, alleen moet er nog even wat gerepareerd worden voor de gepensioneerden. Kortom, om in ‘sailtermen’ te spreken, we zitten weer op de juiste koers. Er kan ons niets meer gebeuren. Dat is zo ongeveer het vrolijke nieuws wat de MSM over ons heen stort. Als we een Nederlandse krant openslaan dan worden we overladen met nieuws uit de showbiz dus weer volop amusement voor onze led-TVees en plasmaschermen.

Geen feest op de beurzen

Echter, wanneer we ons wat vaker het internet op begeven, voor zover dat de Ziggo-abonnees nog lukt althans, dan lezen we daar op behoorlijk wat financieel-economische websites heel andere berichten. Ook op de online beurspagina’s van de diverse mediagiganten kunnen we aan de hand van de beursindexen waarnemen dat werkelijk alle beursgraadmeters wereldwijd behoorlijk wegzakken. Het sentiment is wereldwijd negatief. Ik heb zelf, wanneer ik voor mijn pc-scherm zit, altijd een paar tabbladen openstaan van financieel-economisch websites. Ben zelf geen actieve belegger, dat doet het ABP voor mij. Ik volg alle economische berichtgeving momenteel met argusogen, want er speelt iets op de achtergrond waar de meesten nog geen weet van hebben. Misschien maar beter ook.

beurs crash

Wat is er aan de hand?

Zoals de meeste ‘biflaten’ wel weten wordt al langere tijd door een aantal analisten een heuse beurscrash voorspeld in de 2e helft van dit jaar. Sommige onder hen gaven dat al meer dan een jaar geleden aan, zoals bijvoorbeeld Martin Armstrong. Momenteel zijn er behoorlijk wat meer doemdenkers die via duidelijke analyses met volle overtuiging durven aan te kondigen dat het binnen afzienbare tijd volledig mis gaat op de financiële markten. Iedere zelf benoemde econoom weet wat daarvan de gevolgen zijn. Een beurscrash anno 2015 zou heel wat gevaarlijker kunnen zijn dan de crash van 2008/2009. Daarvoor zijn duidelijke signalen waarneembaar op de radar. En zoals altijd in ons polderlandje wanneer er slecht weer nadert als het volop zomer is, zal men proberen zo lang mogelijk nog van het mooie weer te genieten. Pas op het laatst wanneer de zware donderwolken over dreigen te trekken vluchten de mensen hun huisjes in. Als er in de vroege ochtend zwaar weer wordt voorspeld voor de late avond, ja zelfs code rood, dan gaan we toch eerst met ons allen massaal in de file naar het strand. NL viert feest in het mooiste weer van de wereld. Prachtig toch? Net als op de Titanic in 1912 speelt het orkest door totdat we natte voeten krijgen. Niets onmenselijks trouwens. Iedereen kan me vertellen wat-ie wil, ik ga toch lekker m’n eigen ding doen. Ook al vergaat de wereld onder m’n voeten. Zo ongeveer is het korte-termijn-denken van de gemiddelde feestvierende burger.

Mondiale misère

Wat er echter nu op de achtergrond speelt is geen fanfareorkest maar meer een dweilorkest. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. Wat er nu mondiaal om ons heen gebeurt daar hebben de centrale banken helemaal geen vat meer op. Het is heel eenvoudig te benoemen en de conclusie is nog eenvoudiger te trekken. Als een land als China die de grootste groei genereerde in het afgelopen decennium nu ineens flinke stuiptrekkingen vertoont dan mag duidelijk zijn dat heel wat landen last krijgen van een krimpende export. Als tegelijk andere grote opkomende landen, de BRICS-landen dus, hetzelfde beeld vertonen dan is het effect van krimpende export nog groter. Tel daar bij op de devaluaties van de verschillende munteenheden in Azië met China voorop en Turkije niet te vergeten, daardoor nog minder export omdat je eigen munt te duur wordt. Gaat vooral Duitsland last van krijgen met de export van de, in euro’s gefabriceerde, te duur wordende Audi’s en BMW’s etc. Een heuse valutaoorlog speelt nu.

Centrale banken uitgespeeld?

De beurzen dalen best wel flink op deze waarnemingen maar verkeren op moment van schrijven van mijn column nog niet in een paniekmodus. Want, zoals de beurshandelaren dat al jaren gewend waren, de centrale banken zouden wel weer gaan ingrijpen met hun onconventionele middelen. Maar zouden deze nu niet eens een keer uitgespeeld zijn? Door de jarenlange renteverlagingen is geld lenen bijna voor niks en levert geld uitlenen ook niets meer op. Door de geldverruimende maatregelen(QE) van de FED en de ECB zijn hun balansen zo ongeveer bijna opgeblazen en zou nu het moment daar zijn dat onder aanvoering van Yellen van de FED de rente eindelijk weer eens verhoogd kan worden. De financiële markten keken er in spanning naar uit. De cijfers van de beursgenoteerde bedrijven waren zelfs minder belangrijk. Er werd voornamelijk gefocust op de besluiten van de centrale banken. De beurs-genoteerde-waarden zijn hierdoor enorm opgeblazen.

Grondstoffen door het putje

Om het nog een streepje erger te maken kunnen we kijken naar de sterk gedaalde grondstoffen. Prijzen van ijzererts en olie etc. door het putje. Lijkt interessant voor de consument op korte termijn. Lagere prijzen aan de pomp en diverse afgeleide producten. Echter een regelrechte ramp voor alle olie- en grondstoffen exporterende landen. Valt geen droog brood meer te verdienen voor onze olieboeren. Ach, het zou maar even duren voorspelden de beursanalisten. Maar hoe lang is even? Nu al te lang lijkt het wel, want de oliesjeiks gaan bibberen en Rusland raakt in het slop. En, niet te vergeten de westerse boycot die niet alleen funest is voor de westerse maar ook voor de Russische economie. Er zullen vast nog meer oorzaken zijn aan te geven voor de neergaande spiraal, maar ik wil niet te diep gaan.

Krimpend BBP en opnieuw bezuinigen?

O ja, wacht even, je zou het haast vergeten. Onze eigen muntunie die veel EU-landen in een wurggreep houdt, want de afzonderlijke landen kunnen niet devalueren bij gemis van een eigen soevereine munt. En natuurlijk mijn stokpaardje, de enorme schuldenberg. Deze gaat nog meer knellen wanneer het BBP van diverse landen gaat krimpen. Om het percentage van de schuldgraad t.o.v. het BBP te verlagen, wat dringend gewenst is, zou je in een veel sneller tempo moeten gaan aflossen. Probeer dat nu eens voor elkaar te krijgen met een krimpend BBP. Valt niet te verkopen aan de inwoners van al die schuldenlanden om ineens dubbel zoveel te bezuinigen als wat we gewend waren. Toch zullen politici dat straks gaan proberen om de boel te redden, maar probeer dat eens op te leggen aan een bevolking die het zo meteen helemaal zat is wanneer straks ook nog eens de MSM wakker wordt en ons bestookt met alleen negatieve berichtgeving over instortende financiële markten. Het SBS-shownieuws wordt in september vervangen door de SBS-slecht-nieuws-show. Kortom, het worden spannende tijden.

Piet Pineut


86 reacties

 1. Nu de centrale banken niets meer kunnen doen om het financiële systeem aan de praat te houden en de economie draaiende te houden, moeten wij nu echt vrezen voor de totale crash van het huidige financiële systeem in de loop van dit jaar. In dat geval zullen banken dichtgaan, valt het gehele betalingsverkeer stil, worden lonen, uitkeringen en pensioenen niet meer uitbetaald en worden supermarkten niet meer bevoorraad. Dat betekent honger lijden en de totale chaos en anarchie op straat. Moslimterroristen zien hun kans om hier in Europa dood en verderf te zaaien.

  Nu dit kabinet zelfs met de 3 oppositiepartijen geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer, kan die nog wel een nieuw bezuinigingspakket door de Tweede en de Eerste Kamer doorvoeren? De VVD, CDA, PVV en D66 hebben wel een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer. Maar of de PVV een bezuinigingspakket op last van Europa zal steunen, is nog maar de vraag.

  1. Té voorbarig om de conclusie te trekken dat dat al dit jaar gebeurt, maar wat wel zeker is, is dat er belangrijke stappen worden gezet in het “Eindtijdproces” (zoals de tempel in Jeruzalem die nog herbouwd worden volgens de Bijbel) en we gaan dus vurige tijden tegemoet – oplaaiing van conflict Rusland en uiteraard Israël-Palestina zullen weer de journaals vullen,

   Te beginnen met de Shemitah die op 13 september is, Jade Helm die afgelopen is op 15 september, op 20 september Griekse verkiezingen en op 25 september gaat de paus naar Amerika, en dat zal een belangrijke speech worden want waarschijnlijk gaat de paus iets aankondigen. Als de dollar valt dan zal dat toch echt tussen 15 september en 25 september gaan gebeuren, anders gebeurt het niet, althans niet in dit jaar kun je dan concluderen. Op 28 september is de laatste bloedmaan van de laatste Tetrad, en wie de Bijbelprofetieën kent weet wat God hiermee wil duidelijk maken…

   Het huidige financiële systeem gaat ingrijpend veranderen, waardoor we kunnen tevens ook bail ins verwachten, dus als je meer hebt dan 100.000 zul je dit toch echt zo snel mogelijk van de bank moeten halen om het te beschermen tegen de grijpgrage bankiers en hun marionetten (de politici).

   1. [blockquote]Het huidige financiële systeem gaat ingrijpend veranderen, waardoor we
    kunnen tevens ook bail ins verwachten, dus als je meer hebt dan 100.000
    zul je dit toch echt zo snel mogelijk van de bank moeten halen om het te
    beschermen tegen de grijpgrage bankiers en hun marionetten (de
    politici).[/blockquote]

    Oh, wat zal de hardwerkende VVD-achterban dan steigeren van woede wanneer bail-ins verplicht worden, omdat bankiers en politici dan aan hun centen zitten!

    1. De EU dreigde in juni met juridische stappen als alle EU-landen niet binnen 2 maanden aan de bail-in wetgeving voldoen, terwijl landen hier normaal gesproken veel meer tijd (enkele jaren) voor krijgen. Iets zegt in mij (en jou ook natuurlijk) dat er in september het een en ander gaat gebeuren… protesten kunnen we verwachten in heel de EU, maar in Nederland is die kans niet zo groot zoals je weet. En als het dan toch gebeurt, dan krijg je een Groningenachtig protest waar iedere politici om lacht in plaats van een lekkere reldemo zoals in Brussel. Zo’n demonstratie schudt ze tenminste wakker daar in Den Haag en Brussel !

     Maar dat was het gewone volk. De kakkers (>100.000) zullen echt niet (flink) gaan demonstreren, maar als het gewone volk niet meer bij zijn geld kan, dan pas zijn de rapen gaar.

     1. En als Bijstands-, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en toeslagen fors verlaagd dan wel afgeschaft worden, zal het volk dan ook gaan protesteren? Of zal het volk het wel prima vinden, omdat het in dit geval dit alleen maar de zwakkeren in de samenleving treft? We zagen de afgelopen jaren al dat de bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid niet tot grote protesten hebben geleid. Blijkbaar vindt Hardwerkend Nederland het wel prima dat chronisch zieken,gehandicapten en ouderen gepakt worden.

      Wanneer het gewone (hardwerkende) volk niet meer bij zijn geld kan komen, omdat banken door de financiële meltdown dicht zijn, is de kans groot dat er in Europa in een periode van enkele weken een revolutie zal uitbreken, zeker nu de vluchtelingenproblematiek nu ook uit de hand loopt. In deze revolutie is de kans groot dat er dan een sterke leider naar voren zal worden geschoven, dat zal dan de antichrist kunnen zijn. Dit kan zich allemaal binnen een maand voltrekken!

     2. Zo zal het dan wel ongeveer gaan. Maar volgens mij zijn nog niet alle profetieën uitgekomen, en ik denk dat een land als Oekraïne eerst geronseld moet worden als 29ste EU-lidstaat.

 2. Onzinnig stuk, ieder punt die de schrijver aanhaalt kan vanuit tig meer invalshoeken worden bekeken.
  Het is vrij eenvoudig; niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Deze auteur is daar geen uitzondering op.

  1. De berichtgeving overal kan vanuit meerdere invalshoeken worden bekeken. Ik ben ieder geval blij dat hier niet wordt meegezoemd met alle gevestigde nieuwsbronnen, die enkel en alleen maar willen dat het algemenen sentiment onder de ‘domme’ burgers positief blijft. Alles is gekleurd nieuws, je kiest verder je eigenlijk kleur.

   Niemand weet wat er staat te gebeuren, maar we kunnen het wel bedenken en beramen. Monetair gezien staan we er niet zo best voor, dus de toekomst, we weten het niet, maar veel voelen het wel.

   1. Dat laatste, dat aanvoelen, das een hele goeie!

    Ik was gisteren bij men 84 jarige buurman, en die zat naar zen mp3speler te luisteren dacht ik. Ik vroeg: luister je muziek? Nee, het nieuws, zei hij.. het is een grote bende en ik zou er niet van staan kijken als er een oorlog van komt met al die mensen die op schuld leven en hoe de wereld we nu bijstaat.

    Dat is al de zoveelste in de buurt die hier uit zichzelf over begint tegen me.
    Op een of andere manier lijkt t wel alsof ze t met “boerenverstand” bekijken, of vanuit een uitgezoomder perspectief. Ik weet het niet hoe t komt. Maar ik vind en vond t wel frappant.

  2. Het klopt rampbo dat jij daar geen inzichten in hebt.
   Dat komt,omdat jij een verwend Aards etterbakje bent,die totaal geen notie heeft van wat er zich daadwerkelijk echt in onze maatschappij en er buiten afspeelt.
   Geeft niets,maar dan moet je ook niet zo’n grote waffel hebben tegen mensen die Universeel ver boven jou staan.
   Ga je waffel spoelen met whiskey en probeer dan eens aards te praten.

   1. Aards te praten ? …..Dat komt uit jouw mond met deze gekozen woorden ? Bertus toch…wat sta je er toch universeel ver boven… NOT…

    1. Denk dat Bertibert toen hij dat schreef ook zijn vrind Jack Daniels op bezoek had hahaha 🙂

     Morgen excuses van hem. Of overmorgen 🙂

    2. Ik ben net zo aards als jij vriend,maar had misschien die laatste Beerenburg niet meer moeten nemen zoals Manuel zei.
     M’n vrouw vroeg al,nu even een watertje?,zij is altijd de verstandigste van ons tweeën.
     Maar m’n tekst was nog goed zuiver he?.
     Ik ben ook nooit benauwd om een zwak moment toe te geven.
     De inhoud van mijn tekst van gisteren sta ik nog voor 100% achter,omdat hij uit mijn hart kwam.
     Manuel,ik heb niet het gevoel dat ik jou of rambo excuses zou moeten aanbieden,over een reactie die denigrerend was naar DrM toe.
     Lijkt me zinniger dat jullie dat doen naar hem toe.
     En dat kinderlijke “Bertibert” kun je beter maar vergeten.
     Je moet niet boven je vermogen uitstijgen met dergelijke uitlatingen.

 3. Grondstoffen door het putje..

  ” Echter een regelrechte ramp voor alle olie- en grondstoffen exporterende landen. Valt geen droog brood meer te verdienen voor onze olieboeren ”

  Is dat een regelrechte ramp te noemen…? Word is wakker piet.. Dat ” voedingsboeren ” geen droog brood kunnen verdienen is een regelrechte ramp te noemen !!!

  ” Nu al te lang lijkt het wel, want de oliesjeiks gaan bibberen en Rusland raakt in het slop. ”

  Waar haal je dit vandaan ? Sjeiks lachen in hun vuistje man ! en welke westerse berichtgeving over Rusland volg jij ??

  Nogmaals , een heldere kijk op geopolitiek en media van vandaag !!

  https://www.youtube.com/watch?v=XxAbZSqPBfs

  1. >$80,- olie = crash economie = QE
   <$80,- olie = crash olie exporterende landen = zandbakvluchtelingen

   Ziehier de gevolgen van 'diminishing returns' in het kader van energie = groei

   "You can ignore reality, but you cannot ignore the consequences of ignoring reality"

   Er zit nog ongeveer 0,003 bar in de confettimachine; als je diep genoeg bukt is er nog een klein feestje. Niet stiekum onder de rok kijken he?

  2. Mooi zooitje dogmatisch,geïndoctrineerde achterlijke linkse dinosauriërs.
   Deze mensen denken en functioneren altijd achter de meet.
   Zeer vermoeiende,weinig openbarende bijeenkomst,allemaal oude feiten.
   Er wordt niets geopenbaard,alleen dat ze zich zelf interessant vinden.

 4. Observatief sterk stuk, Piet. Je vergeet echter te melden dat weer rommelt in Griekenland en de Korea’s. De AEX is nog maar net boven de 440 punten gesloten en de olieprijs sloot net ook weer ruim 2 procent lager maar het nieuws van 18h00 begon met het nieuws dat het weer fantastisch goed gaat met de huizenmarkt en dat de prijzen eind juli weer 2.7 % hoger lagen dan in juli 2014 dus waar maken we ons druk om? Ons land is even prachtig als fantastisch en daar kan zelfs een Noord-Koreaanse kernbom niets aan veranderen. Dus biflaten zet de bloemetjes maar lekker buiten en doe net als Rutte die schaamteloos alle kritiek van zich af veegt en met een big smile net doet alsof er niks aan de hand is. Dit is het cynisme van de macht. Jeroen Dijsselbloem doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij de Grieken wel vertrouwt dat de gemaakte afspraken zullen worden nagekomen. Ik ben benieuwd waar we volgende week vrijdag om deze tijd staan.

  1. Ja, baas, wat moeten we doen? Afwachten maar. Het is echt nieuwspraak, zoals ik eerder zei, uit 1984 … als er een daling is van inflatie wordt dat negatieve inflatie genoemd ipv deflatie…om maar eens wat te noemen. Als je die berichten in kranten leest is t ronduit lachwekkend af en toe 🙂
   Als het glas half leeg is, denk dan niet: het glas is half leeg.. maar denk : Ik ben al halverwege op weg naar het volgende glas! Positief zijn he! Das t motto.

   Everything is Awesome!

  2. Let wel, in mijn column kan ik niet alle mondiale problemen benoemen. Een column moet niet te lang worden, dan haken de lezers af. Het is wel benauwend om te zien hoeveel slecht nieuws er momenteel circuleert. Opvallend is ook dat tegenover het slechte nieuws weer net zoveel goednieuws berichten worden gemeld. Het lijkt of er sprake is van een grote onbalans of beter gezegd extreme tegenstellingen. De wereld lijkt uit balans. Ontelbare vluchtelingen bestormen letterlijk de EU-grenzen vanuit onmetelijk grote oorlogsgebieden. Doffe oorlogsellende in het oosten en zuiden tegenover feestvierende naties in het westen. Wanneer extremen elkaar ontmoeten dan gaat het botsen. In meteorologische termen gesproken: een hogedrukgebied naast een lagedrukgebied geeft storm in het overgangsgebied. Te hoge beurskoersen tegenover maatschappelijke onrust geeft beroering in de dealingroom. Ook hierin kunnen we nog meer voorbeelden opzoeken. In alle tijdperken bewegen zich cyclussen. De nuchtere beschouwende burger op gevorderde leeftijd kan terug zien op een lange periode van economische groei na de 2e WO. Af en toe een klein dipje in een lange cyclus van groei is normaal. Het is mij volkomen duidelijk, om in Kondratieff-termen te spreken, dat we nu de economische winter ingaan. En ook hierbij de opmerking dat de overgang van het ene uiterste naar het andere uiterste ongetwijfeld niet naadloos zal verlopen…..

   1. De kondratieff-cyclus gaat altijd op, Piet dus ook nu. De vorige “winter” eindigde in WO1 en 2 en waar dit gaat eindigen laat zich wel raden al is het nooit met zekerheid te zeggen. Op het economische vlak vervalt de mensheid steeds weer in dezelfde fouten. Eeuwige groei bestaat eenvoudig niet en zal altijd eindigen in chaos en oorlogen ondanks de snelle maatschappelijke- en technische ontwikkelingen van de laatste decennia.

  3. Het zal mij niet verbazen dat het CPB binnenkort zal moeten toegeven dat onze economie de komende maanden en volgend jaar weer met vele procenten zal krimpen. Er van uitgaande dat er dan geen grote crash komt van het huidige financiële systeem. Komt die grote supercrash er wel, dan houdt onze economie domweg op te bestaan.

   1. Over 4 weken wordt de troonrede weer voorgelezen en alle kabinetsplannen kunnen zo de papierversnipperaar in als de huidige ontwikkelingen zo doorgaan. Kortom onzekere tijden.

    1. Inderdaad, het is toch als biflaat prachtig om het schouwspel te zien!

     “We krijgen weer lastenverlichtingen, vaders langer ouderschapsverlof, want de economie trekt weer aan dus is daar nu ruimte voor – na die zware crisisjaren kunnen we nu eindelijk weer cadeautjes uitdelen!”

     Op 13 september is het Eloel 29, en ook nog eens een zonsverduistering bij. Het valt op een zondag dus de beurzen kunnen aankomende Eloel 29 niet crashen zoals dat in 2001 en 2008 wel kon. Maar op 15 september is oefening Jade Helm afgelopen… EN OP DIE DAG IS HET PRINSJESDAG!

     Lachen toch? “Nu de crisis voorbij is”(?!) de rooskleurige begroting voor 2016 die op 15 september wordt gepresenteerd en dan ergens in dezelfde maand nog (max. 28 september) de start van de Grote Depressie 2015- !

  4. Die Korea’s moet je je niks van aan trekken. Allemaal stoere taal voor de bühne. Die dikke jonge oen in Pyongyang weet heel goed dat zijn land totaal platgebombardeerd wordt als zijn leger ook maar 1 stap zet op Zuid-Koreaans (Amerikaans) marionettengebied.

 5. Hefboom van eeuwige groei
  Gaat in reverse o wee
  Waterig is de lijm
  In ’t papier mache
  Meer confetti als recept
  De fantoompijn
  Welkom is de bloei
  Beloften met gaten
  Overstijgen fantasie
  Ook gij, Biflaten?

  1. Beetje dramatisch da laatste.

   Zelf zou ik meer zeggen:

   Je ken lene,
   vanaf je hoof tot aan je tene.
   Maar op een dag betaal je de prijs
   dus wie is hier nou niet goed wijs?

   Beetje meer maaskantje maar toch wel niet minder waar!!

   Rhymeoff!!!

 6. De Dow Jones en Nasdaq vanavond geëindigd op resp. -3,12 en -3,52 procent. In dezelfde lijn als de Europese beurzen en de Aziatische. Olie 2,5 procent onderuit. Ging eens even kijken bij wat beursanalisten. Worden nu allemaal wakker en enkelen maken een draai van 180 graden. Waarachtig nog één analist die roept van “geen paniek”: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/john_beijer/24400596/__Geen_Paniek___.html. Niet een echte man van de wereld zou je denken. Gelukkig dat er nog positivo bestaan. We moeten niet allemaal gaan doemdenken. Mijn naam is geen Piet Paniek, maar Piet Pineut en ben nu wel toe aan een flinke neut. En erg benieuwd of centrale banken iets uit de hoge hoed gaan toveren in het weekend. Of gaat
  maandag de rit verder omlaag. Spannende tijden….

   1. Wat dacht je wat. Als door het beursspel de waardes van beurs-genoteerde bedrijven omhoog zijn gedreven en ineens komt de klad erin door de wereldwijde negatieve spiraal, dan is een beurscrash onvermijdelijk. Het
    tempo waarin is moeilijk te voorspellen, maar we zitten aan de vooravond. Bij
    een crash is sprake van een enorme kapitaalvernietiging. Deze kapitaalvernietiging heeft verstrekkende gevolgen doordat bijvoorbeeld door veel bedrijven is geïnvesteerd met geleende gelden. Direct gevolg zijn kostenbesparingen met een enorme ontslaggolf wereldwijd. Ongehoorde werkloosheid en banken die gaan wankelen door de grote verliezen op hun balansen. Tegelijk gaat het derivatenverhaal opspelen wat veel banken zal doen omvallen. Kortom, de ellende valt niet te overzien. Om het wat erger te maken. In 2009 hebben diverse economen gewaarschuwd om wat te doen met de wereldwijde schuldenberg. Aflossen of afschrijven. Geen van beide opties zijn opgepakt met als een gevolg dat de westerse schulden, ondanks de naar beneden gemanipuleerde rente door de centrale banken, nu zo meteen door sterk krimpende BBP’s (bruto binnenlands product) onbetaalbaar worden. Dit geeft nog veel meer kapitaalverlies door (gedwongen) afschrijving op de bankbalansen. Kortom, het is één optelsom van narigheden. Als je het simpel wil bekijken dan kun je zeggen dat de situatie nu, anno 2015, er veel beroerder voor staat dan in 2008/2009. Gewoon omdat de westerse wereld niets heeft geleerd van de fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar de eerste schuldencrisis. Onze ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij’ loopt nu tegen de lamp, zo eenvoudig is het. Deze term heb ik al vaker gebruikt in mijn columns en is ook mijn uitgangspunt om de misère die hier uit voort komt te beschrijven. Gelukkig kan ik dat van mij afschrijven, dat lucht op. Wat een ander met mijn info doet moet iedereen zelf weten natuurlijk. Toch hoop ik wat mensen te bereiken en te ontnuchteren, want ik zie om mij heen dat nog zeer
    velen in een roes verkeren. En daar doe ik dan ook zelf weer in mee, want ook
    ik stort mij in het feestgedruis om mij heen om alles van mij af te laten glijden. Volkomen menselijk, nietwaar?

    1. [blockquote]Als je het simpel wil bekijken dan kun je zeggen dat de situatie nu, anno 2015, er veel beroerder voor staat dan in 2008/2009.[/blockquote]

     Dat betekent dat deze huidige crash die nu al aan de gang is, zodanig verstrekkende gevolgen zal hebben dat banken massaal dichtgaan, je nergens meer kunt pinnen, lonen en uitkeringen niet meer uitbetaald kunnen worden en lege schappen in de supermarkt. Precies zoals dat onlangs in Griekenland gebeurde, maar dan wereldwijd met catastrofale gevolgen voor iedereen, nu ook voor de bovenmodale inkomens die relatief ongeschonden uit de vorige crisis kwamen.

     De vorige crash had als verstrekkende gevolgen alleen maar een hogere werkloosheid, lastenverzwaringen en forse bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid waar vooral de zwakkeren de dupe van zijn. Centrale banken en overheden deden er van alles aan om de totale crash te voorkomen. Nu zijn al deze middelen opgebruikt en laat men de boel instorten.

     1. In 2011 baalde ik al dat het systeem niet crashte en dat ze via het ESM en dergelijke eurobonds het onvermijdelijke vooruit konden schuiven.
      Nu hoop ik waarachtig dat het dit jaar eindelijk boem klaps in elkaar flikkert..
      Einde van goede tijden, slechte tijden en dan worden het beroerde tijden..
      Overleven !!! heerlijk ! Heb weleens gezegd overleven is geen leven maar het leven in die materialistische puinhoop nu met allerlei regels en plichten ben ik meer dan zat ! pfffffff tis eigenlijk niet normaal maar kom maar op met die chaos !!!

     2. One hundred and eighty voor allebei! Het moet een keer afgelopen zijn met dat eindeloze materialisme in West-Europa & VS! Ik zat een keer in Polen in de trein, daar kun je de mensen nog normaal aanspreken, maar hier kan dat niet eens meer want iedereen zit continue met z’n chagrijnige kop op z’n iShit te whatscrappen!

     3. “iShit”Dat nieuwe woord komt me bekend voor Karl.
      Wat is de feitelijke bron van dat woord?

     4. Zeker weten, wat er in Griekenland gebeurde was enkel een aankondiging van wat wij ook gaan krijgen.

     5. Angst,angst en nog meer ongefundeerde angst.
      Hieraan zijn complete volkeren te onder gegaan.
      Doe een eerlijke oproep aan jou,omdat je meer in je hebt dan je nu uit.
      Wat zal volgens jouw eigen gevoel en ingeving op termijn van belang zijn.
      Ontdoe jezelf eerst van oude opgelegde waarden/blokkades en het zal op termijn gaan zoals jij het zelf voor ogen hebt.
      Kom helemaal tot rust,mediteer eventueel en laat dan weten wat je gevoelens en inzichten zijn.
      Ik heb respect voor jouw intenties en persoonlijke vechtlust tot dusver.

    2. Er is nog niet veel aan de hand Piet,er gaan alleen wat lampjes oranje knipperen.
     De boel van je af laten glijden is zeer menselijk,om toch nog de laatste graantjes mee te kunnen pikken.
     Jazeker bezige mensen,volg je prikkels en vergeet niet op die trein te springen naar het volgende tussen station.

 7. Carpe diem

  Biflaten, het tijdperk van artificiele groei is voorbij. De exponentiele factor uit een vat olie, als vervanger van 8000 mensuren aan productiviteit, is over de top.

  Ik zal trachten te schetsen wat een paar druppels aan benzine betekent aan energie; stel je een weg voor met een stijgingspercentage van, laten we zeggen, 10%, en een lengte van 300 meter. Duw nu een auto met 4 inzittenden omhoog met 4 personen die duwen, de hele route… En bedenk hoe de mensen die hebben geduwd zich voelen, inmiddels gearriveerd boven aan de weg.

  Bedenk vooral hoe de mensen zich voelen die IN de auto zitten.

  Die laatsten, biflaten, dat zijn wij. Onwetend van het feit dat enige druppels aan energie surplus, in combinatie met ‘financial engineering’ en een vrijwel ongelimiteerd vertrouwen in ongedekte valuta’s, dit mogelijk heeft gemaakt.

  Zo draait momenteel de wereld zoals wij die kennen. Let wel dat je op bovenstaande bescheiden indicatie een hefboom zal moeten toepassen die logischerwijs niet is te becijferen als je kijkt naar het wereldwijde energieverbruik van fossiele brandstoffen zodra je de wereldwijde impact zou willen inschatten van enige reductie in de ‘flow’ van dit surplus.

  Lastige zin? Neen, integendeel.

  De feiten van ‘enige’ reductie in (betaalbare) energie dienen zich reeds aan; elke maand, elke week, elke dag. Griekenland, Puerto Rico, Syrie, Irak, EM (Emerging Markets), Quantitative Easing, t/m het ingrijpen van “Plunge Protection Teams” in financiele markten tot ongekende hoogten. En stel me geen stomme vragen, Google eerst zelf ‘and do your ‘fucking’ homework’.

  ‘Diminishing returns’ is een stuiterbal die terugkomt als een boemerang.

  Stay in the car and enjoy
  Soon we’ll all be goy…

 8. Gelukkig zijn er ook alternatieven maar die worden netjes doodgezwegen of uitgesloten van het debat, de situatie is om deze reden – letterlijk te nemen – tragisch absurd.

 9. Heb het idee dat er een machtsstrijd gaande is tussen BRICS en EU/VS.
  Wat daar de uitkomst van is weet niemand, wat wel bekent is dat EU/VS een onoplosbaar schulden probleem heeft, dat de ineenstorting van Rusland uitblijft, dat BRICS landen hun valuta devalueren waar door export naar BRICS landen moeilijk word, dat de beurzen een virtuele wereld is waarbij de beurswaarde van de meeste fondsen geen enkele binding heeft met de prestaties van het fonds.
  Dat de Dollar niet meer de reserve en handelsmunt is heden, inmiddels gaat ca. 67% van de wereldhandel buiten de dollar om, dat IMF en de Wereldbank ook veelal buitenspel staat.
  Waardoor de reële geldstroom richting VS opdroogt.
  De uiteindelijke uitkomst is oorlog alleen het vervelende is dat de tegenstander niet erg meewerkt.
  En als Rusland alsnog tot oorlog gedwongen word het een atomaire oorlog waarbij het land van de VS direct betrokken en geraakt word en dat is nu even uiteraard niet de bedoeling.

  1. Het Chicago Plan Revisited van het IMF zegt heel andere dingen, het laat toe om op een evenwichtige manier alle schulden op een louter technische manier te laten verdwijnen. Het betekent wel een structurele wijziging van het monetaire beleid, voorwaarde is dat verschillende partijen gaan samenwerken, net zoals een mentaliteitswijziging hier deel van uitmaakt. Anders gezegd, alles ligt in de handen van politiek om hun beleid aan te passen opdat een doemscenario kan vermeden worden. Hetzelfde plan lag net voor WOII ook op de tafel, vandaag is het zelfs een verfijnder versie en makkelijker te realiseren gezien de technische (IT) mogelijkheden die tot onze beschikking staan.

   1. Alsjeblieft zeg , schulden laten verdwijnen… En dan weer opnieuw beginnen met het leeg roven van de aarde ? Een schuld moet betaald worden , linksom of rechtsom.
    Wat voor signaal zal dat zijn als alle schulden gewoon ” kunnen ” verdwijnen ?
    Dan kan je weer onbeperkt gaan lenen !!! Alle geleende welvaart is al in rap tempo ten koste gegaan van de aarde met zijn grondstoffen en mineralen. Dan hangt straks aan elk product of elke grondstof het kaartje op = op

   2. Schulden zullen altijd gedragen moeten worden door wie dan ook.
    Heden zal blijken dat een bal-out voor banken niet meer mogelijk is voor de zogenaamde systeem banken bij de naderde beurskrach.
    Gevolg een bal-in en dan zal menig kapitaal verdampen tot niets.
    Gevolg hoe dan ook een niet eerder vertoonde wereld crisis.
    Maar dat is ook de bedoeling heden dat het volk zodanig verarmd dat het bereid is tot alles in de hoop er beter van te worden.
    Resultaat oorlog maar de hamvraag heden is wie tegen wie.

    1. We kunnen ook het systeem gebruiken om al die schulden te herleiden tot nihil, mensen weten of begrijpen dat blijkbaar niet eens. Ook de volgende oorlog zal dan het resultaat worden van onwetendheid en het niet benutten van de opties die beschikbaar zijn. Het is werkelijk tragisch, miljoenen slachtoffers in het verschiet (in hoeverre dat nu al niet het geval is).

    2. Maar dat is ook de bedoeling heden dat het volk zodanig verarmd dat het bereid is tot alles in de hoop er beter van te worden.

     Precies, het volk zal het merkteken van het beest gewillig ontvangen om nog aan eten te komen wanneer voedsel zo duur wordt dat al je maandinkomen daar aan opgaat. In Openbaringen 6:5-6 staat dat ook omschreven:

     “Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik
     het derde wezen zeggen: ‘Kom!’ Ik zag dit: een zwart paard met een
     ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. 6Te
     midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: ‘Een
     dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties
     gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.’”

     1. Mooi bedacht maar helaas is de elite niet gelovig maar oorlog zuchtig.
      Ben zelf maar op een boerderij gaan wonen in Polen die volledig zelf voorzienend is dus mijn openbaring en paradijs is al gevonden

 10. Veel christenen denken dat de Opname van de Gemeente ook in september aanstaande zal gebeuren en dat dan ook de Grote Verdrukking van start zal gaan. Wanneer dat gebeurt en alle wedergeboren christenen weggenomen zijn, zullen de chaos en de ontreddering echt compleet zijn.

  Zal bij de komende VN-vergaderingen waarin de Palestijnse Staat erkend zal worden en de Paus zal spreken over de Nieuwe Wereld Religie dan de antichrist naar voren worden geschoven die het valse verbond met Israël en de omringende landen zal tekenen? 10 landen zullen hem de macht geven. Het kunnen 10 landen uit Europa en/of het Midden-Oosten zijn, het kunnen ook 10 landen zijn van de VN-veiligheidsraad die de macht aan de antichrist zullen overdragen.

  Op theeconomiccollapseblog.com kun je lezen dat de enorme financiële crash er ook aan zit te komen, waarbij de val van Lehman Brothers in september 2008 maar een klein voorproefje is van wat er komen gaat. Centrale banken en overheden weten nu ook niet meer hoe ze de huidige zich ontwikkelende crash kunnen aanpakken, al hun middelen die zij sinds de crisis van 2008 gebruikt hebben om het financiële systeem overeind te houden en om de wereldeconomie aan de praat te houden, zijn namelijk uitgewerkt. Middelen als bijv. het opkopen van (staats)leningen, redden van banken met belastinggeld, bijdrukken van geld (Kwantitatieve verruiming), harde bezuinigingen en lastenverzwaringen (Austerity). En dat juist dan ook de Nieuwe Wereld Orde van de antichrist met daarbij één wereldmunt zal worden ingevoerd. Deze munt zal dan na enkele jaren worden vervangen door het beruchte merkteken van het beest.

  Misschien eerst de Opname van de gemeente, dan de financiële crash en dan dat de antichrist tijdens de komende VN-vergaderingen naar voren wordt geschoven? Wie zal het zeggen.

  Op http://www.raptureready.com, http://www.appie.abspoel.nl en http://www.janvanbarneveld.nl kun je meer lezen over deze eindtijd en de naderende Wederkomst van Jezus Christus, Gods Eniggeboren Zoon.

  1. Sorry , ik heb wel iets met de ZON van god maar zijn zoon heb ik nooit leren kennen. De angst die door het Bijbelverhaal op mensen word overgebracht vind ik absurd.. Het dreigen met de HEL is te triest voor woorden.
   Als ik je verhaal zo leest vind ik het bijna nog gekker dan de praatjes van Rutte en zijn gevolg..
   Bij ons hier in de polder zijn sommige dominees zo extreem hun preken aan het overbrengen dat het weinig meer met liefde en acceptatie te maken heeft. Juist veroordelen en het negeren van andere geloven en mensen die anders zijn. Ondanks dat die mensen elke zondag 2 keer naar de kerk gaan dwalen ze verder en verder van de essentie van het geloof af. Die antichristen zijn er allang en dat zijn de meeste dominees..

   1. Er wordt helemaal geen angst overgebracht door de Bijbel, het zijn de zondaars (zoals de dominees die je noemt) die het angstig MAKEN. Want angst is een CREATIE, een verbeelding.

    Maar over sommige dominees klopt helemaal, en ook over de algemene kerkganger. Als je weet dat de Bijbel OOK zegt dat in de Eindtijd er vele dwaalleraren zullen zijn en dat er bijna geen echte christenen meer bestaan, dan begrijp je het wellicht al beter. Zo niet, dan maakt deze tekst (Mattheüs 7:21-23) maakt misschien duidelijker:

    “Niet iedereen die tegen mij zegt: Heer! Heer! Komt het hemelse koninkrijk binnen, maar alleen wie de wil doet van mijn Vader in de hemel. Op de dag van het oordeel zullen velen tegen mij zeggen: Heer! Heer! In uw naam hebben wij toch geprofeteerd, in uw naam hebben wij demonen uitgedreven en veel wonderen gedaan. En dan zal ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; verdwijn uit mijn ogen, boosdoeners.”

    1. Toevallig had ik het er gisteren met mijn vriend Owe over. Dat er een ‘andere’ kant is dat weet ik eigenlijk zeker.
     Het is uitermate hoogmoedig om te denken dat er geen intelligente kracht zit achter de natuur , of bijvoorbeeld het functioneren van het universum. Of nog dichter bij, het perfecte functioneren van ons lichaam.

     Vanuit mijn opvoeding echter, als Jehovah’s getuige , waar ik mee gestopt ben rond mijn 15e of zo, en van wat ik gezien heb bij de ouders van mijn eerste vrouw, die zwaar gereformeerd waren, kan ik mededelen dat elk geloof denkt het ware geloof te zijn. Anders geloofden ze het niet, zo simpel is het.

     Maar dat is nou net het hele feit. Terwijl in de bijbel staat dat het eerste gebod liefde is (heb uw naaste lief als uzelf) , zijn de doden die door geloofsoorlogen of geloofsonderdrukking niet te tellen.

     Wat ik eigenlijk wil zeggen. Niemand weet het, iedereen gelooft het te weten. En wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. En wie het WEET mag het zeggen.
     Ik denk dat ik het maar bij dankbaarheid/nederigheid houd voor het feit dat mijn hart automatisch klopt en alles voor de rest ook goed functioneert. En het eerste gebod met al mijn tekortkomingen probeer toe te passen.Met die intentie te denken en te doen. Dan ben je al redelijk op pad , denk ik.

     1. Nou nou.. helemaal met je eens ! ik sluit mij aan met de gepaste dankbaar en nederigheid.
      @ Karl ,
      “niet iedereen komt het hemels koninkrijk binnen ” ???? Zie je dan heus die poort voor je ? Sorry maar ben eerder van het idee dat alles in onszelf zit… Het goede en het kwade.. Met de juiste balans tussen lichaam en geest vind je in jezelf die oneindige hemel..

     2. Mooie gedachte, maar aangezien onze tijd hier op aarde nog niet eens een fractie is van de eeuwigheid zal er volgens mij toch meer moeten zijn. Verschillende mensen die beweerden de hemel gezien te hebben zagen ook dat er een pad was waar de mensen na de uitspraak van De Rechter overheen liepen, en enkelen gingen rechtsaf (naar de hemel dus) en de anderen liepen automatisch rechtdoor het eeuwige vuur in.

      Voor ons is het niet te bevatten hoe alles eruitziet, want in het koninkrijk zullen zaken zoals verdriet, honger, armoede, pijn en ook tijd dan niet meer bestaan. Je zult bloemen zien meedeinen op de muziek (gezien door sommige mensen met bijna-dood ervaring). Als je het koninkrijk binnenkomt zul je ook kunnen vliegen, want je lichaam is dan hetzelfde als die van Jezus. Je kunt ook door muren heen kunnen lopen en tijdreizen aangezien alle aardse beperkingen dan niet meer zullen bestaan.

     3. Dit kan je wellicht interesseren wat betreft dat pad om te bewandelen, de vraag stelt zich hoevelen en wanneer mensen dat gaan beseffen. Het is mooi zoals je het omschrijft, ofwel een pad van ellende of z’n tegengestelde in de bevrijding van de economische nonsens die we quasi elke dag – willens nillens – te slikken krijgen. Met pro- en retroactieve inhibitie wordt het verhaal heel anders, kwestie van opties en menselijke keuzes:

      https://inhibitie.wordpress.com/

     4. Met alle respect,maar je geest is op zeer jonge leeftijd al verziekt en verwrongen.
      Het is aan jouw innerlijke kracht,zelfbewustzijn en positieve intenties om deze vroegere ervaringen los te laten en je eigen pad te volgen.
      Dit is zeker niet eenvoudig en zal tijd en volharding vergen.
      Neem geen genoegen met de troostprijs,maar ga voor je eigen rechtschapen Jackpot en je medemens.at je
      Het feit,dat je van je eigen innerlijke inzichten bewust wordt,is een teken dat er voor jou meer in het vat zit op jouw levenspad.
      Je bent er nog lang niet klaar mee,jouw reis is nog maar net begonnen en ook je beproevingen.

    2. Karl, ga gewoon door het Evangelie te verkondigen en oproepen tot bekering! De Heere Jezus is ook mijn Redder en Heer die ook voor mijn zonden Zijn Bloed vergoot aan het Kruis van Golgotha. Voor mij persoonlijk betekent het Bloed van de Heere Jezus vergeving van
     al mijn zonden, vrijspraak van het komende oordeel en eeuwig leven.
     Heere Jezus, ik dank U dat U ook voor mij Uw Bloed hebt vergoten aan het
     Kruis van Golgotha, Uw Bloed dat aan de deurpost van mijn hart is
     gestreken

     Mijn gebed is dat een ieder hier op Biflatie dit ook mag beseffen en tot geloof mag komen, opdat ook zij d.m.v. de Opname van alle wedergeboren christenen allemaal gered zullen worden, voordat onder de Nieuwe Wereld Orde van de antichrist de hel hier op aarde losbarst!

     1. Mijn gebed is ook het allerbeste voor jou en Karl en iedereen hier hoor..
      Een bekering voor jou naar “mijn geloof ” hoeft niet van mij al is dat bij christenen andersom.. Je mag van mij geloven wat je wil maar dat oproepen tot bekering roept gelijk vragen op bij mij..
      En als ik het zo zeggen mag maar als ik om mij heen kijkt in mijn vriendenkring komen we allemaal in de hel.. Geen christen , weleens een appeltje gejat.. bla bla maar in hun hart dondersgoeie lui !! Wat zijn in vredesnaam de criteria om mensen te beoordelen of ze goed of slecht zijn… Pfffffff..zo kortzichtig..
      En als ik het zo zeggen mag , De zwarte kraaien getooid met hoeden en alles die ik hier zondags naar de kerk zie lopen zijn voor mij geen vruchtbare doelgroep waar ik een toekomst mee zie zitten. Nogmaals in mijn omgeving gaat geloof gepaard met grote oogkleppen en tunnelvisie..
      Ieder zijn ding en we zullen het als het goed is op korte termijn mee gaan maken. Ik wens je het allerbeste toe..

     2. allahu akhbar
      zo trekt men de kar
      als het moeilijk wordt
      of ongrijpbaar
      niet mijn schuld
      alles aan gort
      verloren zielen
      aan fiat en geloof
      zo is ’t geschreven
      dat ik u beroof
      opdat u rustig kunt beven

    3. Beste Karl,

     Alle gedrukte religieuze boeken zijn allen geschreven door klieken van stromingen,om hun wetten en gedachtegang aan het “volk”op te leggen om hun stroming,belangen en heerschappij aan de rest op te leggen.
     Deze boeken zijn niet door Universele waarheden geschreven!
     “Gods” idealen en wijsheid zal je niet duurzaam uit dit soort geschriften kunnen halen.
     Er zullen best wel nobele zinnen in staan,het is natuurlijk wel herkenbaar voor het “volk” in elkaar gezet.
     Zoals ik al eerder melde,het tijdperk vissen is ten einde gekomen.
     De kerk (bolwerk van sluwe vossen,hoog intellectuelen en misleiders) weten dit al geruime tijd.
     Alleen het volgzame achterlijke volk volgt nog steeds hun geschriften en blijft zodoende zelfbewust op een laag pijl.
     Deze zullen op het laatst uit de droom ontwaken,voordat ze over gaan.
     En daarom duurt het allemaal zo lang voordat mensen met eigen waarden gaan leven,zonder zich vast te klampen aan leugenaars en bedriegers.
     Zolang de mens niet individueel zijn eigen kennis en gevoel volgt,kan het nog wel een poosje lijden en aanmodderen blijven.

   2. O ja, “The Mother Of All Krachs” has (probably) begun last thursday,
    zij het zeer smiechterig ; afgelopen donderdag en vrijdag naaide de Dow
    Jones totaal met 888 punten in elkaar.

    Op de ergste handelsdag in oktober 2008 was dat 777 punten ; iedereen was toen totààl in paniek. (ps: lèt op die getallen !)

    Nu regeert slechts de (mediatieke) stilte.

    Over mediatieke lobotomie gesproken !

    Wààn-zin gewoon !

    Dus sla maandag maar nog wat pleepapier en pleistertjes in want “all
    hell is (probably) going to break loose” de komende maanDAG / maand(en).

    NO shit !!!

    http://sgtreport.com/2015/08/this-2-day-stock-market-crash-was-larger-than-any-1-day-stock-market-crash-in-u-s-history/

    En LUISTER nou eens naar d’n déze van Bill Holtor 😉

    http://sgtreport.com/2015/08/warning-the-great-reset-is-coming-very-soon-bill-holter/

    1. Maar de crash van 2008 was het gevolg van een bank die omviel, namelijk Lehman Brothers. Banken vertrouwden elkaar niet meer, waardoor de kredietstroom opdroogde, bedrijven hun orders afzegden en de wereldeconomie kromp. Tevens bestond toen ook de angst dat het financiële systeem verwoest zou worden. Nu is het dat beleggers bang zijn dat de Chinese economie minder hard groeit, of zelfs krimpt.

     Hoe dan ook kan het financiële systeem een recessie van de wereldeconomie niet meer aan. De middelen om de economie op gang te helpen (renteverlagingen, opkoopprogramma’s, bail-outs, economische hervormingen en bezuinigingen, enz.), zijn uitgewerkt en de overheids- en private schulden zijn nu al torenhoog en bij economische krimp worden die onhoudbaar. Met als gevolg dat de schuldenzeepbel knapt en er hyperinflatie ontstaat.

   3. Volgens mij,heb jij nog geen antwoord gegeven op mijn vraag.
    Als je het antwoord schuldig moet blijven,geef dat dan gewoon toe.
    Daar kan ik ook vrede mee hebben.

 11. Rutte zei al , Vluchtelingenprobleem vraagt om meer Europa !
  Als ik het goed begrijpt is die goedkope olie toch helemaal niet nadelig voor de Arabische wereld ? De waarde in dollars is zo fictief en er word tegenwoordig toch onderling in andere valutas of goud afgerekend.. het lijkt voor mij dat de oliesjeiks ook USA en zijn petrodollar liever door het putje ziet gaan..
  Als ik het goed begrijpt is die goedkope olie toch helemaal niet nadelig voor de Arabische wereld ? De waarde in dollars is zo fictief en er word tegenwoordig toch onderling in andere valutas of goud afgerekend.. het lijkt voor mij dat de oliesjeiks ook USA en zijn petrodollar liever door het putje ziet gaan..

  1. Met $40,- olie worden er substantieel minder dollars in het systeem gepompt dan met $140,-

   Toch?

   Olie wordt afgrekend in $, er is dus voor miljarden dollars per dag minder vraag naar olie met de huidige olieprijs. Dat heeft consequenties. Welke? Geen idee. Of neemt de omloopsnelheid in dollars toe? De hoeveelheid dollars blijft, tot op zekere hoogte, gelijk. Heheh…

   Waar gaan die dollars nu heen? Die een half jaar geleden naar olie exporterende landen gingen?

   King dollar, petrodollar…

   Minder vraag naar dollars, en toch een collapse in EM currencies tov de dollar… as we speak.

   I don’t get it. Anyone?

   De recycling van dollars in het systeem door de Arabieren….

   Fucked up beyond imagination.

   1. Dit wat jij nu beschrijft is wat je kunt noemen het ‘recycling mechanisme’ houtskool. Hier heb ik al vaker op gewezen en Varoufakis en vele anderen spreken hier al jaren over. Als dit automatische mechanisme van de wereldreservemunt inderdaad wegvalt, dan kunnen we nog vreemde dingen beleven. En het is niet alleen de olie en de Arabieren die hier een grote rol in spelen. Het gaat om alle handel met als hun munt de dollar. Daarom zeg ik nog wel eens dat alles, maar dan ook letterlijk alles wordt gebruikt om die dollar en het huidige systeem overeind te houden.
    In ieder geval heeft dit mij een paar jaar terug doen inzien dat de Chinezen niet echt de opvolger willen worden van de USA voor wat betreft een wereldreservemunt. Ze zouden wel gek zijn, daarom dus ook mijn visie van een multipolar wereld (twee- of meerstromenland).
    Het argument van de diepe liquide markten zoals alleen de USA met haar dollar die kan bieden – iets dat je overal leest – is dan ook een volkomen non-argument.

 12. Een korte update:

  Ik kijk al uit naar de dag van morgen. Ga bij mijn ontwaken direct kijken hoe de Shanghai Composite de handelsdag heeft beëindigd. Indien dik in het rood dan duikelen de beurzen in Europa en daarna in de nm. in de VS mee naar de dieperik. Daar kun je donder op zeggen. Tenzij Yellen of Draaki zich er mee gaan bemoeien en iets “moois” gaan aankondigen. Moois alleen voor de markten uiteraard want de effecten van hun geldverruimings-”politiek” hebben alleen de financiële markten bereikt. De onderkant van de samenleving heeft alleen ingeleverd. Merkwaardige tegenstellingen in een wereld vol onevenwichtigheden. We gaan het zien morgen. Mogelijkerwijs dat de rit omlaag wordt onderbroken door instappers die kansen zien bij “goedkope” aandelen. Wat mij ook opvalt is het vertrouwen van het IMF in de Chinese overheid met z’n groeicijfers. Volgens Carlo Cottarelli, bestuurder van het Internationaal
  Monetair Fonds, is het volstrekt prematuur om te spreken van een crisis in China. “De vertraging van de Chinese economische groei en de sterke daling van de Chinese aandelenkoersen zijn niet de eerste symptomen van een crisis, maar een noodzakelijke correctie van de Chinese economie.” Met zulke naïeve bestuurders kunnen we het IMF niet serieus nemen. Hij gaat totaal voorbij aan het effect wat de Chinezen veroorzaken voor de toch al wankele wereldhandel. Zie ook de stand van de Baltic Dry Index: http://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND
  Kortom, spannende dagen….

  1. “De vertraging van de Chinese economische groei en de sterke daling van
   de Chinese aandelenkoersen zijn niet de eerste symptomen van een crisis,
   maar een noodzakelijke correctie van de Chinese economie.”

   Op zich zou dat kunnen, correcties op de aandelenbeurzen veroorzaken wel vaker forse koersdalingen, waarna de beurzen zich stabiliseren. Correcties zijn ook normale verschijnselen wanneer koersen te snel opgelopen dan wel gedaald zijn.

   Maar in dit geval is er meer aan de hand en ik denk dat de FED, ECB en overheden de boel op zijn beloop laten gaan om zo de grootste crash aller tijden te veroorzaken, waarna de NWO wordt ingevoerd. Zeker wanneer China ook de Dollar en Amerikaanse staatsleningen zal dumpen.

   Nu de beurzen de afgelopen jaren zo hard gestegen zijn door al het geld vanuit de centrale banken, waar gaat dat geld heen nu de beurzen zo hard dalen? En zullen de komende weken de aandelenbeurzen helemaal naar 0,00 dalen?

  2. Je kunt er ook anders tegen aan kijken Piet. En dat is dat steeds meer landen in een steeds hoger tempo hun munt laten devalueren t.o.v. goud. Zelfs het IMF sluit een terugkeer naar een vorm van goudstandaard niet meer uit. Tenminste dat is wat ik uit de woorden van Lagarde heb opgemaakt. En China houdt volgens mij ook vast aan goud of een goudkoppeling in de SDR. En die paar procent van de afgelopen week is naar mijn idee inderdaad nog maar het begin.

  3. Een snel groeiende economie die alles op de pof heeft gedaan kan met dezelfde snelheid weer in elkaar klappen. En dat is wat er nu aan de hand is. Er zal van alle kanten gemanipuleerd worden om deze ontwikkeling tegen te gaan of te vertragen de komende dagen dus zelfs een rally op de beurzen is ook mogelijk. Spooksteden uit de woestijn stampen om maar eens wat te noemen. Het slaat ook nog eens nergens op wat de Chinezen gedaan hebben en dat is geen basis voor een structurele duurzame gezonde economie. Ze hebben deels goed voor zichzelf gezorgd door hun goudvoorraad aan te vullen maar dat zal in de toekomst niet voldoende zijn om de wonden te doen genezen. Exponentiël groeien op basis van alleen maar schuld is een race naar de betonnen muur waarop je op een zeker moment tegenaan knalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: