Mijn Kijk over de Dijk: Spannende tijden

86

“Af en toe is het nodig om te zien wat er zich achter onze dijken afspeelt. Wat gebeurt er binnen en over onze grenzen en welke invloed heeft dat op de samenleving in ons beschermde polderlandschap. We gaan een heerlijk rustige nazomer in volgens de verschillende weerstations. Na een flinke dip aan het begin van de week met 3 dagen aaneengesloten regenval gaan we nog ff lekker nazomeren. Ideaal weer om lekker te barbeknoeien en te genieten van de vele volksfeesten. Bijna 2 miljoen bezoekers worden er verwacht op het schitterende Sail-Amsterdam-evenement. De hele hoofdstad viert feest onder een vrolijk schijnend oranje zonnetje. Het kan werkelijk niet op. Opbeurende berichten in de MSM dat ook de consumenten het weer zonnig in zien. Ook de huizenmarkt floreert als nooit tevoren. Zelfs het kabinet gaat weer miljoenen uitdelen. Het CPB rekent op een behoorlijke verbetering van de koopkracht voor de werkenden, alleen moet er nog even wat gerepareerd worden voor de gepensioneerden. Kortom, om in ‘sailtermen’ te spreken, we zitten weer op de juiste koers. Er kan ons niets meer gebeuren. Dat is zo ongeveer het vrolijke nieuws wat de MSM over ons heen stort. Als we een Nederlandse krant openslaan dan worden we overladen met nieuws uit de showbiz dus weer volop amusement voor onze led-TVees en plasmaschermen.

Geen feest op de beurzen

Echter, wanneer we ons wat vaker het internet op begeven, voor zover dat de Ziggo-abonnees nog lukt althans, dan lezen we daar op behoorlijk wat financieel-economische websites heel andere berichten. Ook op de online beurspagina’s van de diverse mediagiganten kunnen we aan de hand van de beursindexen waarnemen dat werkelijk alle beursgraadmeters wereldwijd behoorlijk wegzakken. Het sentiment is wereldwijd negatief. Ik heb zelf, wanneer ik voor mijn pc-scherm zit, altijd een paar tabbladen openstaan van financieel-economisch websites. Ben zelf geen actieve belegger, dat doet het ABP voor mij. Ik volg alle economische berichtgeving momenteel met argusogen, want er speelt iets op de achtergrond waar de meesten nog geen weet van hebben. Misschien maar beter ook.

beurs crash

Wat is er aan de hand?

Zoals de meeste ‘biflaten’ wel weten wordt al langere tijd door een aantal analisten een heuse beurscrash voorspeld in de 2e helft van dit jaar. Sommige onder hen gaven dat al meer dan een jaar geleden aan, zoals bijvoorbeeld Martin Armstrong. Momenteel zijn er behoorlijk wat meer doemdenkers die via duidelijke analyses met volle overtuiging durven aan te kondigen dat het binnen afzienbare tijd volledig mis gaat op de financiële markten. Iedere zelf benoemde econoom weet wat daarvan de gevolgen zijn. Een beurscrash anno 2015 zou heel wat gevaarlijker kunnen zijn dan de crash van 2008/2009. Daarvoor zijn duidelijke signalen waarneembaar op de radar. En zoals altijd in ons polderlandje wanneer er slecht weer nadert als het volop zomer is, zal men proberen zo lang mogelijk nog van het mooie weer te genieten. Pas op het laatst wanneer de zware donderwolken over dreigen te trekken vluchten de mensen hun huisjes in. Als er in de vroege ochtend zwaar weer wordt voorspeld voor de late avond, ja zelfs code rood, dan gaan we toch eerst met ons allen massaal in de file naar het strand. NL viert feest in het mooiste weer van de wereld. Prachtig toch? Net als op de Titanic in 1912 speelt het orkest door totdat we natte voeten krijgen. Niets onmenselijks trouwens. Iedereen kan me vertellen wat-ie wil, ik ga toch lekker m’n eigen ding doen. Ook al vergaat de wereld onder m’n voeten. Zo ongeveer is het korte-termijn-denken van de gemiddelde feestvierende burger.

Mondiale misère

Wat er echter nu op de achtergrond speelt is geen fanfareorkest maar meer een dweilorkest. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. Wat er nu mondiaal om ons heen gebeurt daar hebben de centrale banken helemaal geen vat meer op. Het is heel eenvoudig te benoemen en de conclusie is nog eenvoudiger te trekken. Als een land als China die de grootste groei genereerde in het afgelopen decennium nu ineens flinke stuiptrekkingen vertoont dan mag duidelijk zijn dat heel wat landen last krijgen van een krimpende export. Als tegelijk andere grote opkomende landen, de BRICS-landen dus, hetzelfde beeld vertonen dan is het effect van krimpende export nog groter. Tel daar bij op de devaluaties van de verschillende munteenheden in Azië met China voorop en Turkije niet te vergeten, daardoor nog minder export omdat je eigen munt te duur wordt. Gaat vooral Duitsland last van krijgen met de export van de, in euro’s gefabriceerde, te duur wordende Audi’s en BMW’s etc. Een heuse valutaoorlog speelt nu.

Centrale banken uitgespeeld?

De beurzen dalen best wel flink op deze waarnemingen maar verkeren op moment van schrijven van mijn column nog niet in een paniekmodus. Want, zoals de beurshandelaren dat al jaren gewend waren, de centrale banken zouden wel weer gaan ingrijpen met hun onconventionele middelen. Maar zouden deze nu niet eens een keer uitgespeeld zijn? Door de jarenlange renteverlagingen is geld lenen bijna voor niks en levert geld uitlenen ook niets meer op. Door de geldverruimende maatregelen(QE) van de FED en de ECB zijn hun balansen zo ongeveer bijna opgeblazen en zou nu het moment daar zijn dat onder aanvoering van Yellen van de FED de rente eindelijk weer eens verhoogd kan worden. De financiële markten keken er in spanning naar uit. De cijfers van de beursgenoteerde bedrijven waren zelfs minder belangrijk. Er werd voornamelijk gefocust op de besluiten van de centrale banken. De beurs-genoteerde-waarden zijn hierdoor enorm opgeblazen.

Grondstoffen door het putje

Om het nog een streepje erger te maken kunnen we kijken naar de sterk gedaalde grondstoffen. Prijzen van ijzererts en olie etc. door het putje. Lijkt interessant voor de consument op korte termijn. Lagere prijzen aan de pomp en diverse afgeleide producten. Echter een regelrechte ramp voor alle olie- en grondstoffen exporterende landen. Valt geen droog brood meer te verdienen voor onze olieboeren. Ach, het zou maar even duren voorspelden de beursanalisten. Maar hoe lang is even? Nu al te lang lijkt het wel, want de oliesjeiks gaan bibberen en Rusland raakt in het slop. En, niet te vergeten de westerse boycot die niet alleen funest is voor de westerse maar ook voor de Russische economie. Er zullen vast nog meer oorzaken zijn aan te geven voor de neergaande spiraal, maar ik wil niet te diep gaan.

Krimpend BBP en opnieuw bezuinigen?

O ja, wacht even, je zou het haast vergeten. Onze eigen muntunie die veel EU-landen in een wurggreep houdt, want de afzonderlijke landen kunnen niet devalueren bij gemis van een eigen soevereine munt. En natuurlijk mijn stokpaardje, de enorme schuldenberg. Deze gaat nog meer knellen wanneer het BBP van diverse landen gaat krimpen. Om het percentage van de schuldgraad t.o.v. het BBP te verlagen, wat dringend gewenst is, zou je in een veel sneller tempo moeten gaan aflossen. Probeer dat nu eens voor elkaar te krijgen met een krimpend BBP. Valt niet te verkopen aan de inwoners van al die schuldenlanden om ineens dubbel zoveel te bezuinigen als wat we gewend waren. Toch zullen politici dat straks gaan proberen om de boel te redden, maar probeer dat eens op te leggen aan een bevolking die het zo meteen helemaal zat is wanneer straks ook nog eens de MSM wakker wordt en ons bestookt met alleen negatieve berichtgeving over instortende financiële markten. Het SBS-shownieuws wordt in september vervangen door de SBS-slecht-nieuws-show. Kortom, het worden spannende tijden.

Piet Pineut


Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie