´Het is niet toegestaan om via een Rabobankrekening zakelijk virtuele valuta, zoals bitcoin, te kopen of verkopen. Dat heeft te maken met de risico’s van deze cryptovaluta en met het feit dat we onvoldoende zicht hebben op deze transacties. We leggen uit hoe dat zit.´ Jaja, leg maar uit, u eerst en dan ik, maar we zeggen al bij voorbaat: geloven doen we er toch niks van. Mijnheer R. Bank gaat dus verder met te schrijven: ´Rabobank juicht innovatie toe en volgt de ontwikkelingen op het gebied van virtuele valuta dan ook nauwgezet. Als poortwachter van het financiële stelsel willen we voorkomen dat je onverhoopt betrokken raakt bij witwassen en andere criminele activiteiten. We investeren daarom veel tijd en geld om transacties te onderzoeken en crimineel gedrag op te sporen. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht ons ook om na te gaan welke werkzaamheden je verricht en waar geld op je zakelijke rekening vandaan komt. En we moeten verdachte transacties melden aan de overheid.´ 

Wij, het Volk

Dat zullen we ff vertalen. Mijneer R. Bank zullen we hem maar noemen, want ´t is vast een ´hij´, noemt zichzelf de ´poortwachter van het financiële stelsel´. Met andere woorden: u en ik komen er niet in, niet voorbij. Hij bewaakt wat precies: de toegang tot ons geld. We mogen van dhr. Bank niét doen met ONS geld wat WIJ willen. Althans niet via hem. Waarom niet? Niét voor onze veiligheid, opdat we vooral niet betrokken zouden raken bij ´witwassen en andere criminele activiteiten.´ Maar omdat banken, alle banken, de overgrote meerderheid (want er bestaan reeds digitale banken!), samen met genoemde overheid die de Wet, de wetten maakt, samen aan de Poort zitten. Dat is dan de poort waar achter zelfbeslissingsrecht ligt; als volwassen mensen, consument en beleggers de keuze kunnen maken tussen fiatgeld en digitaal geld gebruiken. Ook samen met de centrale banken bezitten zij de macht over ´geld´; hét geld, en dat fiatgeld kunnen bijmaken naar goeddunken (Kwantitatieve Verruiming tot in het oneindige); inperken (de War on Cash), devalueren (inflatie = koopkrachtverlies) en nog heel wat ander gegoochel uit hun trukendoos. Daar hebben ´gewone´ lieden (u en ik) helemaal niks in te zoeken. Dixit R. Bank en consoorten.

Met of zonder u

Maar kijk: El Salvador is het reeds elders gaan zoeken, door sinds 7 september 2020 ook bitcoin als geld in te voeren, naast de (niet meer zo) almighty dollar. Dat funny money dat altijd komt mét consequenties als koopkrachtverlies, politieke druk – buitenlandse (Amerikaanse) willekeur. Vijf landen doen dit na of zijn daar tenminste op weg naartoe. Meer en meer landen, naties zullen volgen, en voorop alle kleinere, armere, minder bekende op het wereldtoneel. Wees er maar van overtuigd dat in de gelambriseerde kantoren hoog in de ivoren torens van het IMF, de Wereldbank, de B.I.S et al. toplieden bijzonder nerveus worden! Aan deze woorden zal nog teruggedacht worden, denk ik: Crypto Is Here To Stay. Om alleen maar groter, en belangrijker te worden. En nu mag u, mijneer R.Bank, met al de uwen voor die Poort blijven staan? Wij vinden wel een andere ingang, of een weg errond. Maar ons doel bereiken, dat is: ons eigen geld naar eigen goeddunken aanwenden, voor-wat-dan-ook, dat zullen wij. En het zal zonder u zijn, mijnheer, of met u, c´est vous qui voyez…(maar liefst laten we u achter).

Zonder groet, is getekend:

Joost Bitcoin

 

9 Responses

 1. De achterdocht en/of verongelijktheid straalt weer van dit artikel af zo in het stralende nazomerzonnetje.

  Naast een particulier of een Teslabedrijf doen veel criminelen goede zaken met Bitcoin.

  Voor snel geld is zelden hard gewerkt en de vraag is dan ook of je dit wilt faciliteren als bank, aangezien je als bank controle moet uitvoeren op witwaspraktijken. Dat klinkt mij dus logisch in de oren, maar ja, ik ben natuurlijk niet woke 😆.

  1. Nee Laurie, je hebt inderdaad niet door wàt voor bedreiging de crypto’s zijn voor het huidige INTRINSIEK VERROTTE ‘geldstelsel’ dat we momenteel hebben.

   Blijf daarom maar lèkker slapen ja …

   … Slaap-keendje-slaap …

   ( ps : je reactie is typisch voor een vrouw, dus voor de rest niks abnormaals of zo hihi )

   1. Verlicht deze slapende vrouw, René (ik neem aan een man hihi).

    Altijd interessant de visie van iemand die in de toekomst kan kijken.

 2. Achterdocht vs naiviteit een vrije keus in een vrij land.maar het spreekwoord een gewaarschuwd mens telt voor twee is aan een naief persoon niet besteed

  1. @ Gert

   “Naïviteit” scheelt dan weer wel al meer dan 20 jaar angstig uitkijken naar ellende en dat is een lange tijd op een mensenleven.

   Mocht er een vreselijke crisis komen, houd je die echt niet tegen. Eerder verwacht ik de “het tientje van Lieftink”-oplossing uit 1945, dan de diepe crisis in de jaren ’30. Zoek de paralellen (bron: andere tijden):

   “1945: de Nederlandse economie ligt in puin
   De Nederlandse economie bevindt zich in mei 1945 aan de rand van een monetair failliet. Vijf jaar lang is Nederland systematisch leeggeroofd. De bezetter betaalde zijn uitgaven via een welhaast onbeperkte uitgifte van waardepapier, het land is overstroomd met geld. De geldvoorraad is van 1 miljard in 1940 tot 5.6 miljard gestegen. De inflatie dreigt het toch al geknakte land nog verder te ontwrichten en de zwarte markt bloeit als nooit tevoren.
   Er is niet alleen veel te veel geld in omloop (circa vier keer zoveel als de economie aankan), ook de zwarthandelaren die gigantische oorlogswinsten hebben gemaakt moeten worden aangepakt. Al tijdens de oorlog worden in het diepste geheim plannen gesmeed, zodat direct na de bevrijding een enorme en tot op heden ongeëvenaarde geldzuivering kan beginnen.

   De geldzuivering
   Op 6 juli 1945, Lieftinck is net twee weken minister, worden alle biljetten van honderd gulden als een donderslag bij heldere hemel ongeldig verklaard. Alle honderdjes kunnen naar de bank gebracht worden, waar ze voor onbepaalde tijd op een geblokkeerde rekening worden gezet. Wie niet kan bewijzen, dat hij het geld op eerlijke wijze heeft verkregen, kan naar zijn geld fluiten en kan bovendien rekenen op een proces tegen zwarthandel. Het is een vérgaande maatregel. Normaal gesproken dient de aanklager aan te tonen dat een verdachte schuldig is. Bij de geldzuivering geldt echter een omgekeerde bewijslast: ‘schuldig, tenzij bewezen onschuldig’.
   De inname van de honderdjes is nog maar het begin. Als volgende stap in het Grote Veldtochtsplan wordt op 26 september 1945 al het Nederlandse papiergeld in één klap ongeldig. Tegelijkertijd worden alle banktegoeden bevroren. Iedereen krijgt een week de tijd om zijn geld naar de bank te brengen. Alles wordt geregistreerd, inclusief de inhoud van de kluis, effecten, buitenlands deviezenbezit, nieuwe levensverzekerings-contracten en onlangs afgesloten hypotheken. Alleen het muntgeld blijft buiten de zuivering. Salarissen worden die week niet uitbetaald om het systeem niet in de war te gooien; de week daarop zijn de loonzakjes dubbeldik.
   Een week lang, van 26 september tot 2 oktober, moet iedereen rondkomen van precies hetzelfde bedrag: het beroemde Tientje van Lieftinck.”

   En uiteindelijk kwam ook dat weer goed om vervolgens weer uit de klauwen te lopen. Dat gaat al eeuwen zo. Niets nieuws onder zon dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: