Mike Maloney: Dow Jones uitgedrukt in goud presteert slecht

3

Onlangs deed Mike Maloney een update van de goudmarkt op zijn YouTube vlog waarin hij de ontwikkeling van de goudprijs afzette tegen de aandelenmarkt.

Mike beschrijft de koersontwikkeling van de Dow Jones welke de afgelopen maanden dan wel nieuwe toppen heeft gezet, maar weinig perspectief biedt voor een verder opbouwend koersverloop. Hij vergelijkt de toppen van eind 2015 met de toppen van vandaag waarover hij maar weinig optimistisch is.

Mike Maloney INDU 201608

In de volgende grafiek laat hij de ontwikkeling van de goudprijs zien waar een veel duidelijkere groei in terug gevonden kan worden over de periode van de afgelopen 12 maanden.

GOLD 201608

Goudmarkt in ontwikkeling

De grafiek erop volgend geeft de ontwikkeling van de Dow Jones weer in goud in plaats van dollar. Dan wordt het interessant. We zien hier dat de waarde van de Dow Jones begin december 2015 piekte op 16,75 troy ounce goud. Wie nu dezelfde hoeveelheid aandelen bezit, krijgt hier vandaag nog slechts 13,80 troy ounces goud voor terug. Welke van de twee had u de afgelopen 12 maanden het liefst in bezit?

goudmarkt INDU versus GOLD 201608

Een andere interessante grafiek is die van de Wilshire 5000 index afgewogen tegen de monetaire basis, de hoeveelheid zeer liquide geld in de economie –zoals contanten en bankreserves. De Wilshire 5000 index is een mandje van bijna 3700, voornamelijk Amerikaanse aandelen.

St Louis Adjusted Monetary Base versus Wilshire 5000 total Market Full Cap Index times 47

Deze twee indicatoren hebben door de geschiedenis heen een correlerend koersverloop waarbij er een kanttekening gezet mag worden bij de afgelopen 2 jaar, zo vervolgt Mike Maloney in zijn vlog. Waar de monetaire basis langzaam verder naar beneden afglijdt, mede door de ‘tapering’ van Janet Yellen, loopt de Wilshire 5000 volledig uit de pas.

Als deze correlerende wet nog steeds van kracht is kan dit maar 1 ding betekenen: de aandelenmarkten ‘moeten’ gaan corrigeren indien de Federal Reserve niet zal ingrijpen.

Uit een eerder artikel was reeds gebleken dat een recessie feitelijk al begonnen is. Op een niet al te lang termijn zou dit zich negatief kunnen uiten op de aandelenmarkt, wat zeer positief zal uitpakken voor de goudmarkt. Ondertussen loopt de goudprijs ten opzichte van de Dow Jones enkel maar uit, ondanks de recente highs op de beurzen.

Het ziet ernaar uit dat nog dit jaar zich een grote verschuiving zal voltrekken tussen goud, de aandelenmarkten en misschien zelfs de monetaire basis.

Door Richard de Feber

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie