Mike Maloney: Dow Jones uitgedrukt in goud presteert slecht

Onlangs deed Mike Maloney een update van de goudmarkt op zijn YouTube vlog waarin hij de ontwikkeling van de goudprijs afzette tegen de aandelenmarkt.

Mike beschrijft de koersontwikkeling van de Dow Jones welke de afgelopen maanden dan wel nieuwe toppen heeft gezet, maar weinig perspectief biedt voor een verder opbouwend koersverloop. Hij vergelijkt de toppen van eind 2015 met de toppen van vandaag waarover hij maar weinig optimistisch is.

Mike Maloney INDU 201608

In de volgende grafiek laat hij de ontwikkeling van de goudprijs zien waar een veel duidelijkere groei in terug gevonden kan worden over de periode van de afgelopen 12 maanden.

GOLD 201608

Goudmarkt in ontwikkeling

De grafiek erop volgend geeft de ontwikkeling van de Dow Jones weer in goud in plaats van dollar. Dan wordt het interessant. We zien hier dat de waarde van de Dow Jones begin december 2015 piekte op 16,75 troy ounce goud. Wie nu dezelfde hoeveelheid aandelen bezit, krijgt hier vandaag nog slechts 13,80 troy ounces goud voor terug. Welke van de twee had u de afgelopen 12 maanden het liefst in bezit?

goudmarkt INDU versus GOLD 201608

Een andere interessante grafiek is die van de Wilshire 5000 index afgewogen tegen de monetaire basis, de hoeveelheid zeer liquide geld in de economie –zoals contanten en bankreserves. De Wilshire 5000 index is een mandje van bijna 3700, voornamelijk Amerikaanse aandelen.

St Louis Adjusted Monetary Base versus Wilshire 5000 total Market Full Cap Index times 47

Deze twee indicatoren hebben door de geschiedenis heen een correlerend koersverloop waarbij er een kanttekening gezet mag worden bij de afgelopen 2 jaar, zo vervolgt Mike Maloney in zijn vlog. Waar de monetaire basis langzaam verder naar beneden afglijdt, mede door de ‘tapering’ van Janet Yellen, loopt de Wilshire 5000 volledig uit de pas.

Als deze correlerende wet nog steeds van kracht is kan dit maar 1 ding betekenen: de aandelenmarkten ‘moeten’ gaan corrigeren indien de Federal Reserve niet zal ingrijpen.

Uit een eerder artikel was reeds gebleken dat een recessie feitelijk al begonnen is. Op een niet al te lang termijn zou dit zich negatief kunnen uiten op de aandelenmarkt, wat zeer positief zal uitpakken voor de goudmarkt. Ondertussen loopt de goudprijs ten opzichte van de Dow Jones enkel maar uit, ondanks de recente highs op de beurzen.

Het ziet ernaar uit dat nog dit jaar zich een grote verschuiving zal voltrekken tussen goud, de aandelenmarkten en misschien zelfs de monetaire basis.

Door Richard de Feber

3 reacties

 1. Dit soort artikelen behoren tot de categorie GLAZEN BOL.
  Nogmaals, Putin heeft duidelijk verklaart in samenwerking met China en India dat het niet de wens is om de dollar te vernietigen MAAR dat de wens is dat de dollar zijn positie van reserve en handelsmunt VERLIEST en daar werken wij aan.
  Dat de wens mogelijk dit jaar nog verwezenlijkt word dat ligt niet aan ons maar ligt bij de politiek VS.
  China, India maar vooral Rusland WENST geen OORLOG maar economie verhandelingen.

  Indien de VS tot bezinning komt zijn wij BRICS bereid op basis van Gelijkwaardigheid om de economie van en in de wereld uit het slob te trekken met maar een voorwaarde,
  GEEN OORLOG.
  Nu dat is heden het grote probleem van de politiek VS en hun NeoCons deze willen nu juist WEL oorlog om rede dat zij de neocons daar hun geld mee verdienen.
  Heden is BBP VS 62% oorlog en oorlog Industrie zegt genoeg denk ik zo.
  Het grote geluk voor de wereld is dat Putin in 1994 als hoofd KGB is gestart met de reorganisatie krijgsmacht Rusland en modernisatie.
  Wat heden het resultaat geeft dat strategisch de VS NATO NIETS in de melk te brokkelen heeft.
  Een dag na start Oorlog tegen Rusland is de VS NUCLEAIR vernietigd.
  Dat is geen prettig vooruitzicht en zet hen (VS) gelukkig aan tot denken.
  En dat zien wij heden bij de republikeinen met Trump heel goed.
  Er zal nog heel water water door de Rijn stromen maar tergend langzaam gaat de VS toegeven aan de nieuwe Economie BRICS landen.
  De VS zullen hoe dan ook de zelfde weg volgen als de Sovjet Unie en deze weg is voor allen in VS heel hard met voor de politiek enorm gezichtverlies.
  De leiding van de krijgsmacht daar zijn zelfmoord aan de orde van de dag.
  70 jaar een eigen waarheid opgebouwd en uitgedragen kunnen vele paranoïde mensen niet verdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: