Miljardair en hedgefund manager Paul Singer, oprichter van hedgefund Elliott Management Corporation (EMC) waarschuwde onlangs voor de grootste bubbel die deze wereld ooit tegemoet is getreden. Hij had het hier over de obligatiemarkt.

Paul Singer spreekt duidelijke taal

Tijdens zijn toespraak bij het CNBC Delivering Alpha Conference adviseerde hij elke investeerder in de zaal om het bezit van obligaties af te bouwen. Hij noemde het inkomen afkomstig van midden- tot lange-termijn obligaties afkomstig van de G-7 een ‘slecht idee’. Onder de G-7 wordt onder andere Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie verstaan – zeg maar de ‘betere economieën’ in deze wereld.

Paul Singer

De obligatiemarkt is een markt van ongeveer 60 biljoen dollar ($60.000.000.000.000). Ruim 16 procent daarvan geeft op dit moment al een negatieve opbrengst. Hij voegde daaraan toe dat de verhouding van kosten en baten in deze markt een nog nooit eerder geziene asymmetrie hebben vertoond tussen een mogelijk verder potentieel van opbrengsten en risico – nog ‘nooit’!

Paul Singer, tevens filantroop zoals vele miljardairs dat zijn, is daarentegen een bijzonder liefhebber van goud. Volgens Paul is goud te beperkt aanwezig in de gemiddelde portefeuille van beleggers hetzij institutionele beleggers ofwel particuliere beleggers. Dat is vooral opvallend daar de prijs van goud zwaar ondergewaardeerd is. Het bezitten van goud is volgens Paul tevens een tegengestelde van het vertrouwen in centrale banken. En laat het toeval nu dat het vertrouwen in deze centrale banken met de dag enkel alleen maar afneemt.

Niet enkel Paul Singer, maar tevens een toenemend aantal hedge fund managers laten hun negatieve klanken omtrent centrale bankiers horen. Centrale banken zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een groeiend aantal verborgen risico’s. Zo wordt er gewaarschuwd voor de alsmaar toenemende schulden die door de centrale banken blijvend uitgebouwd worden.

Paul Singer is al langer een voorstander van goud. Gebleken is dat zijn ‘lange termijn’ visie er één is om te volgen. Al eerder schreven we op Slim Beleggen over zijn visie op goud, en hier is niks aan veranderd.

Door Richard de Feber voor SlimBeleggen.com

6 reacties

 1. Over wie hebben we het hier eigenlijk.

  “Miljardair en hedgefund manager Paul Singer”.

  Hij praat eigenlijk tegen z’n eigen soortgenoten.

  “Paul Singer, tevens filantroop zoals vele miljardairs dat zijn”.

  Waarom doen ze dat?
  Om hun eigen vervuilde karma proberen op te schonen.

  Als hij zuiver zou zijn, dan zou hij 80% van zijn bezit in opbouwende maatschappelijke projecten steken op termijn.

  1. Paul Singer kan eigenlijk niet goed een keuze maken.

   Aan de ene kant zegt z’n geweten dat hij filantroop moet zijn en aan de andere kant van z’n actuele karma en gevoelens wil/moet hij steeds meer geld verwerven.

   Hoeveel meer geld heeft hij nog nodig, om eindelijk eens rustig en onbezorgd te kunnen slapen en wakker te worden?

 2. Wanneer de obligatiebubbel knapt, stort dan het financiële en monetaire systeem compleet in waardoor we nergens meer kunnen pinnen en de gehele economie en samenleving stil valt? Of zullen de gevolgen minder ernstig zijn en worden wij weer met nieuwe bezuinigingen/lastenverhogingen geconfronteerd, omdat door het knappen van de obligatiebubbel de rente op onze staatsschuld explosief stijgt?

  1. In Europa staat (volg. Wall Str Journal) zelfs 30% van de bondmarkt ‘onder water’, is sprake van een ‘overwaardering’ van 70%(!) en pompen centrale banken maandelijks >200 miljard dollar in ‘moral hazard’, schulden en bubbels. Geen wonder dat kapitaal vertrekt. Ook op de aandelenmarkt vanwege de dreiging van een nieuwe bankencrisis.

   Knapt de obligatiebubbel, dan knappen ook talrijke andere bubbels, groter dan in 2008. Kortom, een verwoestend sneeuwbaleffect, dat met behulp van een nieuwe bezuinigingsronde vast en zeker niet meer te repareren zal zijn. http://www.safehaven.com/article/42563/bond-bubble-has-finally-reached-its-apogee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: