Miljarden-beleggingsfonds gaat 15 procent in bitcoin beleggen/China deelt digitale yuan uit

Het is de zoveelste institutioneel die blootstelling aan cryptocurrency wenst. Beleggingsfondsen moeten eerst toestemming vragen aan de financiële autoriteit en dat is wat veteraan Bill Miller doet bij de Amerikaanse SEC. Tot 15 procent van de Miller Opportunity Trust met 2,25 miljard dollar onder beheer, zal in bitcoin belegd worden. De belangstelling onder dergelijke Grote Jongens (en Meisjes) neemt zienderogen toe. In dit opzicht was het webinar over cryptobeleggen voor bedrijven dat op 3 en 4 februari 2021 gegeven werd, tekenend. Het initiatief voor Bitcoin for Corporations kwam van MicroStrategy´s stichter en CEO, Michael Saylor. Dat werd uiteindelijk online bijgewoond niet door de verwachte 1400 belangstellenden. Maar door wel 8000 executives van 6917 bedrijven! Saylor zegt dat hij dit soort belangstelling nog nooit heeft meegemaakt. Koning Keizer Admiraal – bitcoin willen ze allemaal? Crypto-news-flash.com spreekt zelfs van FOMO in dit opzicht: the fear of missing out. De schrik om ´achter te blijven´. 

FOMO

Kleine beleggers en traders, de zogenaamde retail investors, kunnen zich geen betere, meer solide gidsen indenken dan institutionelen. Beleggingsfondsen, al dan niet gespecialiseerd in cryptobeleggen, ´gewone´ beursgenoteerde bedrijven, maar ook privéstichtingen en zelfs pensioenfondsen stapten en stappen in cryptocurrencies. Om zich te wapenen tegen verwachte inflatie. Om diversifiëring te bekomen. Om uit de dollar te stappen. Om…omdat andere grote investeerders het doen! Dat is FOMO, en het is redelijk ongewoon bij dit soort grote investeerders. Velen waren een jaar of twee, drie nog wars van een belegging in cryptomunten. Sommigen verdoemden het virtuele geld, ook wel het digitale goud genoemd, aanvankelijk. Om sinds de tweede helft van 2020, begin 2021 volte-face te maken. Een ommekeer van 180 graden van eerst er niks van willen weten, om vandaag er absoluut aan mee willen doen. Dat genoemde Michael Salor zijn investering in bitcoin wist te verdubbelen tot 1,2 miljard dollar, in zes maanden, is waarschijnlijk ook een lichtend voorbeeld. 

´De grootste uitvinding sinds het internet´

Ook andere coins dan bitcoin, de altcoins of zogenaamd alternatieve munten, beginnen meer aandacht te krijgen van institutionele kant. Zo opende het grootste digitale beleggingen-fonds ter wereld, het Britse Grayscale, ook trusts voor bitcoin cash, stellar lumens, ethereum, z-cash et andere. ´In this next wave of the digital revolution, digital currencies are emerging as what many believe to be the greatest innovation since the advent of the internet.´ We schrijven 8 februari 2021 en enkele dagen geleden nog deed Grayscale zijn grootste investering ooit op één dag. Het kocht voor klanten, rijke beleggers en institutionelen, voor 1 miljard dollar aan bitcoin

The future of ethereum

Ethereum (ETH), de tweede grootste cryptomunt naar marktkapitalisatie, ziet vandaag voor het eerst futures noteren op de CME. De Chicago Mercantile Exchange. De Amerikaanse, grootste derivatenbeurs ter wereld. Die bestonden reeds op bitcoin. Dit kan positief uitwerken voor de koers van ETH, die heel recent nog een all time hig neerzette van 1746 dollar. Maar eveneens negatief, omdat middels futures ook short gegaan kan worden. Je verkoopt dan dergelijke termijncontracten zonder ETH te bezitten, wat koersmanipulering in de hand kan werken. Dat merkt eenieder al zo lang voor goud en zilver, waarvan de koers, waarde, naar verluid danig onderdrukt wordt. Maar futures zijn ook een bijkomend middel voor grote partijen om participatie te verkrijgen zonder de markt te verstoren met aanzienlijke kapitaalsinvesteringen. Op moment van schrijven, maandag 8 februari 2020, noteert ethereum in de plus aan 1637 dollar. Na een correctie tot 1511 dollar gisteren.

Chinezen krijgen gratis digitale yuan

Terwijl ander landen nog overwegen al dan niet crypto te verbieden, zoals Nigeria daadwerkelijk net deed… Of een eigen central bank digital currency (CBDC) op te zetten, zoals bijna 70 procent van alle centrale banken… Of de eigen kip met de digitale gouden eieren de nek willen omwringen, Ripple Inc. met zijn XRP door de SEC, Amerikaanse beurswaakhond… Laat China er in ieder geval geen gras over groeien en start de derde try out. Ditmaal in Beijing, waar voor 1,5 miljoen dollar tegenwaarde aan digitale yuan wordt verdeeld onder de inwoners. ´In the current trial, authorities have said that there is a pool of applicants from which 50,000 individuals will be selected to receive 200 yuan each (around $31) in a lucky draw this Wednesday.´ In totaal werd hiermee reeds voor 100 miljoen dollar tegenwaarde in digitale yuan gedistribueerd. Gaat ons Westen ook hiermee weer achterblijven op het Oosten…?

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.