‘Ministers dansen naar pijpen van bankiers’

Simon Jenkins, PressEurop | In heel Europa zijn de ‘boeren’ in opstand. Ze zijn uit op het bloed van de bankiers. Tot nu toe was de publieke reactie op de kredietcrisis er één van algehele verbijstering. De banken hadden de wereld ervan overtuigd dat het allemaal een speling van het lot was. Hoe dan ook waren ze te groot om failliet te kunnen gaan en hun bestuurders te hoog verheven om voor hun zonden te kunnen boeten. Vier jaar lang zijn de Britse banken bedolven onder bijna een half biljoen pond aan extra bijgedrukt geld uit de staatskas. Ze zijn er weer bovenop gekomen en rijk gebleven, terwijl verder iedereen steeds armer werd.

Nu is er een kentering gaande. De banken en de regeringen zijn er niet in geslaagd het herstel op gang te brengen. De mensen willen wraak en hebben die – nota bene – gekregen in het Europese parlement. Dat heeft verklaard dat de bonussen van bankiers uit de Europese Unie niet hoger mogen zijn dan hun salarissen, of twee maal zo hoog als de aandeelhouders dat goed vinden. Dit is van toepassing op alle plekken waar Europese bankiers werken, en op iedere buitenlandse bankier die in de Europese Unie werkzaam is.

Gouden handdruk van 76 miljoen dollar

Intussen eist een Zwitsers referendum van topfunctionarissen dat ze zich verzekeren dat de aandeelhouders expliciet instemmen met de hoogte van hun salarissen, en is er een verbod van kracht geworden op gouden handdrukken. In Nederland wordt gesproken over een nóg strengere limiet van 20% op de bonussen. Zelfs in het traditioneel ondernemersvriendelijke Groot-Brittannië heeft de Nationale Associatie van Pensioenfondsen geëist dat de ondernemingsbesturen de loonstijging van managers koppelen aan het inflatiepercentage.

De ooit zo almachtige bankenlobby van Europa is door de omvang van het schandaal zo goed als geneutraliseerd. De Duitse regering is gezwicht voor het Europese Parlement onder druk van de oppositionele Sociaal-Democraten. Dit gebeurde toen bij het Libor-schandaal was gebleken dat Deutsche Bank de bonus van een van zijn handelaren met 34 miljoen pond had verlaagd, wat impliceerde dat het oorspronkelijke bedrag enorm hoog moest zijn geweest. De campagne voor het Zwitserse referendum kreeg vaart toen farmacieconcern Novartis zijn vertrekkende president-commissaris een gouden handdruk van 76 miljoen dollar wilde toestoppen. Zo’n 68 procent van de Zwitsers stemde vóór de nieuwe beperkingen.

Ministers dansen naar pijpen van bankiers

Alleen in Groot-Brittannië dansen de ministers nog steeds naar de pijpen van de bankiers. Een maand geleden negeerden de managers van RBS hun grootste aandeelhouder, de staat, door zichzelf voor 600 miljoen pond aan bonussen toe te kennen, na de bekendmaking van een verlies van 5 miljard pond. Het verlieslijdende Lloyds deed een greep in de kas en gaf zijn hogere managers voor 365 miljoen pond aan bonussen. Witwasbank HSBC maakte bekend dat 78 van zijn Londense managers ruim 1 miljoen pond mee naar huis mochten nemen. Lees verder op Presseurop.eu.

17 reacties

 1. Ik heb geen enkel probleem met de gigantische bonussen die bankiers zichzelf toebedelen zolang ze deze buit maar in het papieren casino houden.

  Succes met al die miljoenen op de bank tijdens de aankomende crash…

  1. Niet mee eens: ook zo geeft het de verkeerde prikkles. Persoonlijke aansprakelijkheid is de enige waarborg m.i. Exact zoals de kleine ondernemer persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor een inferieure dienst of product.

   1. @sickworld : Hugo bedoelt dat hij het niet graag zou willen zien dat dat tuig hun pampertjes in fysieke edelmetalen zou omzetten.

    Goed gezien, Hugo !

    Je moet je kachel toch èrgens mee kunnen aanmaken, of niet dan ?

 2. Banksters = gangsters en dat allemaal omdat het zo heerlijk is om als bank parasiet te leven op de vruchten van de arbeid (belasting) van een ander.

  Zoals als altijd hebben deze gangsters een bloedhekel aan concurrentie daarom leven we dan ook in een fiat (hel) systeem waarbij een zeer kleine parasiterende kliek zich mateloos verrijkt. Vooral omdat de massa zo dom is gemaakt en zich zelf nog niet heeft geschoold.

  Nog maar eens geld zou vrij moeten zijn zonder enige controle van banksters of politici.

  Der Peter ziet het ook uitstekend:

  http://www.goldseiten.de/artikel/163977–Der-100-jaehrige-Weg-zur-Knechtschaft~-eine-graphische-Illustration.html

 3. Beetje off-topic maar toch ook weer niet zo: krijg net de factuur van Unive verzekeringen-pakket binnen. Niet alleen is de assurantiebelasting verhoogds, ook de premie gaat omhoog omdat de BTW is verhoogd zodat schades duurder zijn geworden voor de verzekeraar. En laat nou vorig jaar ook al de bewijslast voor de aanvullende “extra audiovisuele apparatuur” ook al bij mij zijn neergelegd, anders gezegd: wel extra premie maar geen zekerheid op uitekering als de bewijslast niet wordt geaccepteerd… Enfin: premie over 2012 bedroeg 669,11 euro all-in, nieuwe premie 736,43. Maar liefst 10% meer betalen voor minder dienstverlening. En waar gaat dat geld naar toe? Gaat de economie hier beter van draaien? Ik ben bang dat dit geld dood geld is geworden du-moment dat het in Apeldoorn is bijgeschreven. Voor de studiekosten van mijn dochters is het geld meer beschikbaar in elk geval.

 4. die hoge winsten mogen terug naar lagere prijzen, hogere rentes voor het spaargeld van de gewone man
  en de massa, heeft er ook wel schuld aan hoor, ook daar is de hebberigheid terug te vinden, huizen kopen met het vooruitzicht dikke winsten, aandelen dikke winst belooft
  gewwon lagere prijzen zo heeft iedereen weer wat meer
  maar as alles duurder blijft worden dan….
  trouwens waarom moet alles duurder worden als er zoveel winst gedraaid wordt?

 5. LOL!
  Wraak via het Europeseparlement?????
  De Banken krijgen meer goedkoop geld dan ooit tegen historisch lage rentes.
  De Bank wint weer.
  Enigste wat ik nu zie is hoe langzaam de reele economie ook stuk gaat.
  Het lijkt even stil en stabiel allemaal in de euro maar het wordt een hete zomer.
  De politieke spanningen en de enorme werkloosheid gaat de Euro nekken.

 6. De banken worden weer rijk.
  De historish lage rente en het goedkope geld maakt hun rijk.
  De rest rot langzaam weg.
  Ik zeg het maar weer.De vraag is niet het of het gaat klappen maar wanneer.
  De eerder de beter.Dit systeem klopt niet meer.
  Het is fake!

 7. Dit circus stopt pas als er ‘s-avonds geen licht is in de straten omdat er van alles aan de lantaarnpalen hangt.

 8. Die Engelsen wilden de City groter maken dan Wall Street. En dat deden ze door alle regels af te schaffen. Want kakkerlakken kruipen altijd naar wetteloze riolen. Dus nu zit al dat tuig in Londen. De plaats waar ze ook voor X miljard aan derivaten hebben verkocht aan het Vestia-tuig. Met als gevolg dat huurders van Vestia letterlijk in de kou zijn komen te staan. Terwijl vml. CEO Erik Staal iedere ochtend een duik neemt in zijn zwembad in Bonaire:

  http://www.redactie-communicatie.nl/erik-staal-staalkapitaal-in-beslag-nemen

  Hoe dan ook: het volk komt niet in opstand als ze alleen maar armer wordt. DE reden voor het volk om in opstand te komen is al sinds jaar en dag: ONRECHTVAARDIGHEID. En die neemt dagelijks toe nu de biljoenen-injecties ikv QE 1 t/m 3 volledig ten goede zijn gekomen aan de kakkerlakken die met briefjes van duizend euro hun sigaren aansteken terwijl tante Nel hiernaast uit haar huis wordt gezet omdat ze de huur niet meer kan opbrengen.

 9. De woede tegen de banken kan er toe leiden dat er continue massa-bankruns gepleegd gaan worden en dat dit zo snel gaat dat er geen tijd meer is om de banken te redden op kosten van de burger. Gevolg is dan nog meer financiële chaos en nog meer ellende door omvallende banken.

 10. De Grote Crisis is geen spel van het lot, het is een ordinair bedrog.

  Het probleem is het private geldsysteem. De primaire functie van het geld is ruilmiddel. De uitgever van het geld blijft immers de EIGENAAR. Het geld dat we nu op de bank of op zak hebben is niet van ons. We hebben maar een tijdelijk gebruiksrecht daarvan. Het huidige geldsysteem bedient uitsluitend zijn eigenaren. De crisis is dan ook voor 100% een bewuste keus van deze eigenaren.
  Dit verklaart ook waarom we nu in de economie hebben:
  1. geschikte arbeid
  2. goede infrastructuur, gereedschap, materieel en materialen
  3. vraag naar product
  en
  – de arbeid staat stil
  – de infrastructuur en de rest roesten
  – de vraag naar product wordt niet beantwoord.

  Simpelweg omdat de 1, 2 en 3 geen ruilmiddel hebben om met elkaar ons een beter leven te geven. De krimp is te danken aan de eigenaren van het geldsysteem.

  Dit is voor sommigen een grote lap tekst, maar als je het wilt begrijpen, neem dan 10 minuutjes en lees het.
  Alle vragen welkom. Iedereen die hier mee eens is, mag zich vrij voelen om het over te nemen en elders te plaatsen.
  Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.

  DE GROTE CRISIS
  ==============

  Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.

  Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
  Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
  1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
  2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.

  De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, leent de ECB fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bij voorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
  Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.

  Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
  De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
  • De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
  • Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.

  In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlagingen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
  Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
  We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.
  Onderzoek: “Secret of Oz”, “Money as Debt”,”Thrive the Movie” etc.

  De Grote Crisis zal nog lang duren en het wordt veel erger
  ———————————————————————— ———–

  Het beleid naar de economische diepte zet onverminderd door.

  De ECB beroept zich op de “Maastricht” en “Lissabon” verdragen om geen soevereine recht uit te oefenen voor geldschepping. In plaats daarvan onderwerpt zich de ECB als een franchise van de 100% private Federal Reserve. Alle nieuwe liquiditeit die de ECB in de Eurozone introduceert zijn aangegane leningen bij de Fed. De Fed heeft dat geld ook niet maar die maakt het met de computer zonder dekking, zonder een belemmering à la “Maastricht”, zonder democratische inspraak of inzage.
  Zo is de Euro een dollarsurrogaat en de Eurozone een monetaire kolonie van de Fed met Draghi de Euroslave Master In-Chief.
  Door de Grote Crisis voort te zetten en zelfs te verergeren is de financiële maffia enorm gebaat: hoe meer economische krimp hoe meer financiële middelen worden door de ECB van de Fed geleend om de speculanten te verrijken.
  Kijk hoe simpel het is: de Fed is 100% privaat, heeft het geldscheppingsmonopolie en vertegenwoordigt de kern van de financiële maffia. De ECB onder de mom van landelijke overheden “helpen” koopt staatsobligaties van de speculanten (zie het OMT mechanisme door Draghi gelanceerd op 6.9.12). Zo verzekert hij dat de speculanten vrij zijn in het bepalen van de rente op staatsleningen én dat deze speculanten ook nooit risico lopen omdat de ECB toch al die papieren inkoopt. Rechtstreekse aankopen van de uitgevers van de staatsobligaties wil de hypocriete Draghi niet: “Maastricht” zou dit blokkeren. Maar de rest van de “Maastricht” voorzieningen zijn met de voeten getreden door het ESM, en daar heeft geen eurocraat moeite mee, laat staan Draghi. Zo is de plaats verzekerd voor de speculanten die als bloedzuigers zitten tussen de lenende landen en de opkopende ECB. De speculanten halen goedkoop krediet bij de Fed of de ECB, daarmee kopen ze staatsobligaties met een ver hogere rente (die ze zelf manipuleren) om vervolgens die papieren aan de ECB verkopen. En de Grieken sterven in ziekenhuizen omdat ze elementaire geneesmiddelen niet meer kunnen betalen.
  Met zo veel macht bij de Fed en hun filiaal in Europa de ECB is crisis maken een kinderspel.
  Bij normale omstandigheden in een gezonde economie:
  – krediet groei naar de fysieke economie leidt meestal tot een toename van de economische activiteit
  – afname van krediet naar de fysieke economie leidt tot een afname van de economische activiteit
  In een normale economie bepaalt de ruilcapaciteit (geldmassa) de conditie van de fysieke economie.
  In het huidige geldsysteem beheren de Fed en de ECB (voor de Eurozone) het kredietvolume, de omvang van de geldmassa en zo bepalen ze wanneer de fysieke economie groeit of krimpt.
  De main stream media staat vol afleidingen over de oorzaak van de Grote Crisis: de luie Grieken, de Amerikaanse hypotheken, de Chinese spaarders, etc, etc. Geen woord over het geldsysteem.
  Aangezien de ontwikkelingen (waaronder ook de krimp in de nieuwe hypotheken) is weinig reden te verwachten dat deze mega-rovers bereid zijn de Grote Crisis te beëindigen. Ze zullen blijven de domme spelen,(“niemand zag het aankomen”, “we moeten daadkracht tonen”, “bezuinigingen en hervormingen zijn onontkoombaar”, etc.), ze zullen blijven volharden in hun steeds moeilijker te verbergen bedrog en demagogie. Wat we zeker niet zien van deze corrupte leiders is: de oplossing.

  De toppers van de financiële maffia beheren het hele politieke spectrum, hebben letterlijk alles onder controle en de steile dip die fysieke economie vertoont is hun bewuste keus, hun verantwoordelijkheid en getuigt van een immense macht en kwaadaardigheid.

  Hoe langer dit crimineel geldsysteem aanblijft des te dieper de Grote Crisis wordt en des te erger want dan zullen we moeten heropstarten vanaf een steeds dieper wordend punt.

 11. He alle banken zijn toch al in handen van de staat (ministers) In het verleden gingen ze na Den Haag naar de banken zie DSB waar Zalm heen ging en die bank werd het eerst geruimd!
  En voordat ze dat spel in gang zette namen ze de RSB als Nederlandse huisbank, nu en hoe het de RSB vergaat is ook te zien Ha vooral de grote reclames bij sport evenementen samen met Bavaria en Allianz. 1-1=2 niets is toeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: