Moet de goudprijs een stapje terug doen?

8

Gister schreven we nog over de glorieuze toekomst van goud gedreven door enkele negatieve ontwikkelingen op macro economisch vlak. Zo doen de Amerikaanse cijfers het niet al te best, stapt de Federal Reserve langzaam af van het idee om de rente te verhogen, en gaat het er steeds meer op lijken dat Donald Trump, die zeker niet vies van goud is, de verkiezingen gaat winnen om vervolgens het stokje van Obama over te nemen. Allemaal positief voor de goudprijs.

De rem op de goudprijs

Hoewel vele deze ontwikkelingen logischerwijs zullen zien als een koopsignaal, zijn er ook nog andere factoren die ‘op korte termijn’ de rem kan zetten op de ontwikkeling van de goudprijs.

Goud heeft er tot dusver een heel goed jaar op zitten. Investeerders zijn bijzonder bullish op dit gele edelmetaal. Sterker nog, investeerders zijn nog optimistischer over goud dan in 2011 toen de goudprijs zijn ‘all-time-high’ neerzette. Dit maakt de aanschaf van goud vandaag de dag enkel maar gevaarlijker.

Het is geen vreemd fenomeen dat juist nu investeerders massaal in het goud duiken. Dit jaar is de goudprijs met maar liefst 26 procent in waarde toegenomen. Dit zorgt voor een overdreven optimisme in de edelmetalensector zoals in onderstaande grafiek valt af te lezen..

goudprijs stapje terug cot

Laten we de COT (Commitment of Traders) grafiek voor voor goud er eens bij nemen. In deze grafiek is te zien wat traders doen met hun geld. Eigenlijk kan de COT als een contraire indicator gezien worden. Hoe groter het optimisme, hoe groter het gevaar voor een correctie in de betreffende markt. Op dit moment is het optimisme in jaren niet zo enorm geweest. Zelfs in 2011 was het optimisme niet zo hoog als de dag van vandaag.

Dit betekent natuurlijk niet dat goud op het punt staan te crashen. Het vertelt ons hoe populair deze trade vandaag de dag is. Ook goud ETF’s staan op tilt. Dergelijke producten zijn met ruim 50 procent gestegen zoals in onderstaande grafiek te zien is

gold etf

Dit is een signaal dat vandaag de dag investeerders bijzonder veel aandacht hebben voor goud. De goudmarkt kan oververhit geraakt zijn wat zich op korte termijn kan vertalen in een zijdelingse beweging van de goudprijs of zelfs een correctie van 5 tot 10 procent. Op korte termijn kan goud een gevaarlijke investering zijn. Gezien deze data is er geen reden om juist nu in goud te investeren.

Dit alles neemt niet weg dat het lang termijn plaatje er slechter op wordt. Goud blijft de ultieme trade voor de toekomst, en zie de mogelijke koersdaling, die er misschien niet eens zal komen, als instapmomenten. Jim Rogers zou zeggen: “Buy the dips”. Zoek de juiste koopmomenten op, en wellicht valt er nog wat korting te behalen.