Moet de goudprijs een stapje terug doen?

Gister schreven we nog over de glorieuze toekomst van goud gedreven door enkele negatieve ontwikkelingen op macro economisch vlak. Zo doen de Amerikaanse cijfers het niet al te best, stapt de Federal Reserve langzaam af van het idee om de rente te verhogen, en gaat het er steeds meer op lijken dat Donald Trump, die zeker niet vies van goud is, de verkiezingen gaat winnen om vervolgens het stokje van Obama over te nemen. Allemaal positief voor de goudprijs.

De rem op de goudprijs

Hoewel vele deze ontwikkelingen logischerwijs zullen zien als een koopsignaal, zijn er ook nog andere factoren die ‘op korte termijn’ de rem kan zetten op de ontwikkeling van de goudprijs.

Goud heeft er tot dusver een heel goed jaar op zitten. Investeerders zijn bijzonder bullish op dit gele edelmetaal. Sterker nog, investeerders zijn nog optimistischer over goud dan in 2011 toen de goudprijs zijn ‘all-time-high’ neerzette. Dit maakt de aanschaf van goud vandaag de dag enkel maar gevaarlijker.

Het is geen vreemd fenomeen dat juist nu investeerders massaal in het goud duiken. Dit jaar is de goudprijs met maar liefst 26 procent in waarde toegenomen. Dit zorgt voor een overdreven optimisme in de edelmetalensector zoals in onderstaande grafiek valt af te lezen..

goudprijs stapje terug cot

Laten we de COT (Commitment of Traders) grafiek voor voor goud er eens bij nemen. In deze grafiek is te zien wat traders doen met hun geld. Eigenlijk kan de COT als een contraire indicator gezien worden. Hoe groter het optimisme, hoe groter het gevaar voor een correctie in de betreffende markt. Op dit moment is het optimisme in jaren niet zo enorm geweest. Zelfs in 2011 was het optimisme niet zo hoog als de dag van vandaag.

Dit betekent natuurlijk niet dat goud op het punt staan te crashen. Het vertelt ons hoe populair deze trade vandaag de dag is. Ook goud ETF’s staan op tilt. Dergelijke producten zijn met ruim 50 procent gestegen zoals in onderstaande grafiek te zien is

gold etf

Dit is een signaal dat vandaag de dag investeerders bijzonder veel aandacht hebben voor goud. De goudmarkt kan oververhit geraakt zijn wat zich op korte termijn kan vertalen in een zijdelingse beweging van de goudprijs of zelfs een correctie van 5 tot 10 procent. Op korte termijn kan goud een gevaarlijke investering zijn. Gezien deze data is er geen reden om juist nu in goud te investeren.

Dit alles neemt niet weg dat het lang termijn plaatje er slechter op wordt. Goud blijft de ultieme trade voor de toekomst, en zie de mogelijke koersdaling, die er misschien niet eens zal komen, als instapmomenten. Jim Rogers zou zeggen: “Buy the dips”. Zoek de juiste koopmomenten op, en wellicht valt er nog wat korting te behalen.

8 reacties

 1. De korte termijn grafieken zijn volatiel te noemen.. , de vijf jarige grafiek geeft al een rustiger beeld en ook al zou de goudprijs nu ontploffen en door het dak gaan… Welke gek gaat op zo’n moment zn goud verkopen voor een berg waardeloze euro’s.. of dollars.., of…

 2. Fysieke economie op de wereld is 26 miljard per dag.
  De niet fysieke economische handel is per dag 6229 miljard.
  Rusland koopt in een week voor 1000 miljard deviezen op en betaalt dat met aandelen gas en olie voorraden, de rede is dat men zo landen bint aan Rusland inzake gas en olie aankoop.
  De eigenlijke rede is iets heel anders namelijk op termijn samen met China en India de dollar een tik te geven.
  Als de dollar 10% minder waard is gaat de niet fysieke handel van 6229 naar 5606 dollar en dat zal grote gevolgen hebben voor de wereld economie omdat het niet zal blijven bij 10% maar verder zal gaan tot punt ?????.
  En wat is de veilige haven?, goud maar ook andere edelmetalen die niet zo in het zonnetje worden gezet maar ook ertsen die zeldzaam zijn zoals uraan.
  Welk land is in het bezit van deze ertsen?, Rusland, China die ook wekelijks hun goud reserve opschroeven Rusland bv afgelopen week 200 ton en China 110 ton India 100 ton.
  Een probleem voor de rest van de wereld is dat er weinig fysiek goud hebben als bodemschat.
  De afloop Syrië en Oekraïne drama zal bepalen hoe en wat er gaat gebeuren komende maanden en of 2 jaar maar een iets is zeker Rusland laat zich niet de les lezen.
  Juist het tegenovergestelde is gaande Rusland, China en India gaan ons de les lezen.
  De VS heeft altijd ieder zijn wil opgelegd met vazal EU in zijn kielzog maar tijden veranderen en een oorlog VS- Rusland is voor EU en VS catastrofaal voor hun voortbestaan.

 3. Aandelen markten zijn een speeltje van het grote geld.

  Wanneer de aandelen markten te veel boven hun werkelijke waarden gaan uitstijgen, dan gaat het grote geld er afscheid van nemen en gaan de rest van de beleggers er achteraan.

  Vooral de laatste beleggers zijn altijd de klos.

  Als Trump in goud investeert, dan zal hij dat principieel en bewust doen.

  Diegenen die het van hun schaarse spaarcenten doen, die krijgen er op zeker moment door de zenuwen bijna een maagzweer van, of ze hun laatste geld niet kwijtraken.

  Ze raken zodoende steeds meer het gevoel met zichzelf, de familie en de natuur kwijt.
  Ze zijn een onderdeel van iets geworden.

 4. de reden dat de goudprijs daalt is dat de FED op 21 sept de rente NIET gaat verhogen, hierdoor zal de goudprijs weer gaan stijgen tot rond de 1350…mocht de FED toch de rente gaan verhogen, dan zullen de aandelenkoersen dalen. Het is pure bluf wat de FED doet…er is helemaal geen economische groei…de schulden van landen zijn alleen maar toegenomen ..of we nu naar usa, china of Europa kijken…we printen allemaal geld bij…een huis kan je ook niet bouwen op drijfzand…het klootjesvolk wordt belazerd waar ze bijstaan..trap er niet in !!!

 5. Zover te bezien doet Goud al 5 jaar een stapje terug!
  In de geschiedenis is het vaker voorgevallen, dat Goud een dip meemaakt, welke maximaal een paar jaar kan aanhouden…..,.toch op lange termijn gaat Goud ATIJD OMHOOG in papieren valuta.
  De geschiedenis zal zich herhalen, dat is ZEKER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: