Selma Franssen / Via DeWereldMorgen.be / De Belgische regering lanceert dit jaar nog een wetsvoorstel voor de splitsing van de banken. FairFin, Réseau Financement Alternatif en het collectief Roosevelt.be vrezen dat dit een halfslachtig wetsvoorstel zal zijn en willen 100.000 handtekeningen verzamelen voor de totale splitsing van de banken. “Dit debat moet niet alleen gevoerd worden door bankiers, maar ook door burgers: belastingbetalers draaien nu immers op voor missers van de banken.” Volgens FairFin, Réseau Financement Alternatif en het collectief Roosevelt.be had niet alleen de politiek waakzamer moeten zijn toen er in 2008 banken gered moesten worden, maar hadden ook vakbonden, NGO’s en consumentenorganisaties zich eerder moeten uitspreken over het feit dat banken door de staatsgarantie op spaargeld volop risicovolle marktactiviteiten kunnen ontwikkelen. Alleen als daar lessen uit getrokken worden, kan een volgende reddingsactie ten koste van belastingbetalers voorkomen worden.

Niet de financiële wereld, maar de samenleving moet de regels opstellen

De organisaties kondigden op 25 oktober een handtekeningenactie en publieksacties aan voor de verregaande splitsing van de banken, die elke marktactiviteit verbiedt voor spaarbanken. Volgens de initiatiefnemers is het hoog tijd dat mensen inzien dat ze dit debat niet alleen aan bankiers moeten overlaten. “Het waren juist deze ‘experten’ die de crisis veroorzaakt hebben, maar de crisis was uiteindelijk van iedereen.” “Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen dat er een duidelijk signaal aan de politiek nodig is: het moet gedaan zijn met het gedwongen redden van banken op rekening van de belastingbetaler.”

Lobby tegen een splitsing

De Europese Commissie zal binnen enkele dagen haar positie over de splitsing bekend maken, gevolgd door een wetsvoorstel van de Belgische regering. De initiatiefnemers van de petitie verwachten een sterk standpunt van de Europese Commissie, maar vrezen een halfslachtig wetsvoorstel van Minister van Financiën Koen Geens. Vanuit de bankensector wordt er zwaar ingezet op de lobby tegen splitsing. Bankiers stellen dat een splitsing schadelijk zou zijn voor de economie. Volgens de initiatiefnemers van de petitie is het juist onhoudbaar dat banken enerzijds instellingen zijn die spaargeld innen en leningen verstrekken en anderzijds marktactiviteiten ontplooien om hun eigen kas, en die van hun klanten, te spijzen.

Risicovolle bankmodellen staan vijf jaar na crash nog steeds overeind

Door de staatsgarantie op spaargeld kunnen banken zichzelf goedkoop financieren op de financiële markten. Als dat goed gaat levert het bonussen, kortetermijnwinsten en stijgende koersen op, maar als het misgaat, zoals in 2008, draait de belastingbetaler op voor de risicovolle activiteiten. Na vijf jaar staan deze risicovolle bankmodellen nog steeds overeind. De organisaties eisen een strikte splitsing omdat dit universele banken minder groot en complex zal maken, de kosten voor de belastingbetaler in geval van bankfalen beperkt en het moeilijker maakt voor banken om risicovolle activiteiten te ontwikkelen die door de belastingbetaler worden geborgd. Bij een strikte splitsing bestaan banken uit twee entiteiten: een depostitobank en een investeringsbank. De depositobank verstrekt kredieten en int spaargeld, terwijl de investeringsbank investeert en financiële producten koopt en verkoopt, met kapitaal of leningen op de financiële markten. De petitie voor een verregaande bankensplitsing is te vinden op www.bankensplitsen.be. Het initiatief wordt ondersteund door een brede schare aan organisaties, experten en financiers.  Bron: DeWereldMorgen.be

4 reacties

  1. Het is best te begrijpen, dat de banken niet erg warm lopen om het bankwezen op te splitsen en te hervormen.
    Het is hun winkel, waar ze met geld van een ander toch nog veel winst uit denken te halen.
    Maar uiteindelijk zal het voor de hele maatschappij beter zijn, als hier gezonde en maatschappelijke knopen worden doorgehakt en verliezen worden genomen.
    Zodoende kan de onevenwichtige en verstoorde energie balans weer hersteld worden.
    Het zal voor de doorsnee burger best een grote impact hebben, maar u bent al genoeg op de gevolgen gewezen van het financieel systeem.
    De financiele mannetjes zullen daarna, op slinkse wijze proberen om weer via makkelijk werk zich van inkomsten en bezit te verzekeren, omdat er altijd mensen zijn, die in sprookjes blijven geloven.
    Kent u hem nog, de man met het anti vlekkenwater.

  2. Hebben mensen overbodige luxe nodig om gelukkig te leven?
    Kunnen we voor onszelf denken of laten we ons verder in het riet sturen met een kluitje?
    Hoe komt het dat banken zo machtig geworden zijn , simpelweg door het creeren van geld uit dunne lucht?
    Hoe lang gaat het nog duren voor we beseffen dat de macht in onze handen ligt , ipv over banken te praten en hun dunne lucht?
    Wanneer gaan we ons leven weer in onze eigen handen nemen?
    Denk je niet hoe langer het duurt hoe moeilijker dat wordt?
    Is alles verloren en blijven we maar hopen dat alles weer wordt zoals het was?
    Of is het tijd, tijd om tot actie over te gaan en ons leven terug op te eisen? Zouden de banken dit willen?

    als we dan toch vragen gaan stellen…

  3. Alle Maatschappelijke misstanden zullen worden opgelost en de bancaire sector is daar maar een onderdeel van.
    Verscheidene mensen menen, dat ze als individu meer betekenen dan een ander.
    Maar dit is een grote misvatting.
    Omdat ze meer geld,onroerend goed bezitten,of in de maatschappelijke ladder een hogere positie denken te bekleden.
    De natuur streeft altijd naar een evenwicht in de energie verhoudingen.
    Dat is de wet van de natuur.
    Net als de Wet van de Zwaartekracht.
    Wat omhoog wordt gegooid of geschoten van de aardbodem, komt met een evenredige snelheid weer op aarde terecht.
    En,er is geen mens die blijvend onrechtmatig profijt kan blijven maken van deze natuurwet.
    In het tijdperk waar we heden zijn aangekomen,zal deze onbalans in energetische verhoudingen worden hersteld.
    Diegenen, die zich verrijkt hebben ten koste van,zullen het hardste geraakt worden.
    De wet van de aantrekkingskracht vergist zich nooit, die is zo gezegd op de millimeter nauwkeurig.
    Deze is namelijk direct gekoppeld aan het positief/negatief handelen van een mens.
    Dit gezegd hebbende, laat een ieder zijn geweten opschonen en zijn schone ziel raadplegen.
    Want het verstand is altijd de slechtste raadgever.
    gr

  4. Al deel je de banken in anderhalf miljoen stukjes…je maakt het probleem alleen maar anderhalf miljoen keer erger… want dat betekent dat er anderhalf miljoen keer meer instanties zijn die geld uit lucht creeeren…

    De oplossing zit in ons mensen, in ons innerlijk, in ons besef dat we geen banken nodig hebben, en dat die teren op onze lage driften van meer willen bezitten dan dat we nodig hebben.

    Daar is heel het banksysteem op gestoeld.
    Hebzucht. Kluisjes om je bezit in te stoppen omdat je bang bent dat een ander het afpakt.

    Er is een bewustzijnsverandering nodig. Dat is de werkelijke crisis. Gebrek aan bewustzijn. Beweustzijn dat we elkaar allemaal nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: