Moeten we weer terug naar kleinschaligheid

We moeten terug van grote ondernemingen naar kleinere ondernemingen. Dat is een hot item in deze tijd waarin we zien gebeuren dat grote winkelketens en zorginstellingen omvallen. De maatschappij moet er van doordrongen raken dat grote organisaties teveel bedrijfskosten, die niet direct met de productie te maken hebben, met zich meebrengen. Dat zijn de kosten van de zogenaamde ‘overhead’. Dat zien we op meerdere fronten in onze ‘verzorgingsstaat’ waar bijvoorbeeld de thuiszorgorganisaties door constante overnames te groot zijn geworden. Hierdoor dreigen de echte werkzaamheden, namelijk de handen aan het bed, voor een deel wegbezuinigd te worden door de drukkende kosten van de overhead. We zien het gebeuren en kijken er naar. De ene na de andere thuiszorgorganisatie komt in de problemen. De Rijksoverheid heeft minder geld beschikbaar gesteld in het Rijksfonds voor de gemeenten. Bijna alle gemeenten moeten daarom bezuinigen en zien zich genoodzaakt de contracten met de thuiszorginstellingen te herzien. Inmiddels is volkomen duidelijk wat deze herzieningen aanrichten. Te groot gegroeide thuiszorgorganisaties vallen om en gaan failliet. Er vallen ontslagen en de ziekenverzorgenden en huishoudelijke hulpen die kunnen worden overgenomen wordt meestal een contract aangeboden met minder uren werken.

Alleen verliezers

Hier hebben we drie verliezende partijen. De hulpbehoevenden met minder handen aan het bed, de ontslagen werknemers en de werknemers met minder uren, en de organisaties die met hun te grote waterhoofd balansen moeten verkleinen. Droefenis alom. Wat we hier zien gebeuren is dat door de constante groei van kleinere naar grote organisaties in feite de basisinzet flink minder wordt. De overlevingsdrang van de top van de organisatie gaat ten koste van de zorgverlening aan hulpbehoevende cliënten aan de onderkant van de organisatie. Als tenslotte een thuiszorgorganisatie als TSN met 12.000 medewerkers vele duizenden moet ontslaan geeft dit drama duidelijk aan dat uiteindelijk de verzorging van hulpbehoevenden voor een flink deel verloren gaat. Hoezo verzorgingsstaat? Onze ooit zo mooi ingerichte sociale verzorgingsstaat zien we langzaam maar zeker naar de bliksem gaan. Het moest allemaal grootschalig worden ingericht. Het nadeel van grote organisaties komt nu aan de oppervlakte. Grote instellingen hebben boven het personeel, wat het eigenlijke en meest belangrijke werk uitvoert, een managementlaag zitten met daarnaast een flinke administratie met management en boven dit alles een directieraad waar vorstelijke salarissen moeten worden verdeeld over soms 3 directeuren. Want ja, als je eenmaal groot bent geworden, wordt je veeleisend. De enorme bovenlaag in zo’n organisatie is weer nodig om het geheel in goede banen te leiden maar kost natuurlijk veel geld. De discussie zal zijn dat een grote organisatie voordelen biedt in de vorm van het afdwingen van kortingen bij het aangaan van contracten. Dat is de macht en de kracht van het grootkapitaal. De uiteindelijke verliezer is natuurlijk de cliënt en de werknemer die de speelbal zijn van onderhandelingen op niveau. Wanneer anno 2015/16 blijkt dat bij veel publieke organisaties minder geld beschikbaar is gaat de boel wringen en zien we het uiteindelijke resultaat zoals bij TSN en weldra andere instellingen. Gefuseerde organisaties vallen uiteen met alleen maar verliezende partijen.

Zou het ons een zorg zijn?

Hoe anders zou dit er uit gezien hebben als we gewoon kleinschalig waren gebleven met kleine instellingen die alleen werken voor de eigen gemeenschap binnen de gemeentegrenzen. Een kleine zorginstelling met bijvoorbeeld 50 tot 100 man personeel waarvan iedereen elkaar kent. Het voordeel is te kunnen werken met korte lijnen binnen de organisatie met een paar aangestelde leidinggevenden en een kleine administratie. Dichter bij de hulpbehoevenden in een eigen kleinschalig gebouw en daardoor direct inzetbaar. In een grote gemeente bijvoorbeeld per wijk een eigen organisatie met dezelfde bedoeling, kleinschalig werken binnen een behapbare organisatie. Eén directeur met een jaarsalaris van ongeveer 75.000 euro bij een instelling tot maximaal 100 werknemers. Het wegvallen van de enorme overheadkosten betekent dat dit vrijgekomen bedrag kan worden gebruikt voor meer handen aan het bed. Kleinere kantoorpanden zijn er momenteel in overvloed. Een kleinschalige zorgverlening op maat is waar we als samenleving naar moeten streven. Het model van kleinschaligheid kan n.m.m. toegepast worden op veel andere te groot gegroeide organisaties in verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de retail. Breng de retail terug naar de kleinere detailhandel. De kleine middenstander in de winkelstraat met soms een paar man personeel in de zaak. Zoals ook voor de zorgverlening geldt hetzelfde voor de detailhandel. Er zijn voorbeelden genoeg te noemen van vallende winkelketens waarvan mag worden verondersteld dat één van de oorzaken van de vele faillissementen is gelegen in het feit dat de organisatie op zich te groot is geworden met teveel overheadkosten.

Leegloop van stadscentra

Uiteraard heeft ook de concurrentie van de internetwinkels de detailomzet verkleind met tot gevolg winkelketens met een waterhoofd. Ook voor de detailhandel geldt dat hier een maatschappelijke functie ligt in de zin van handels- en ontmoetingscentrum in de binnensteden. Mensen willen elkaar ontmoeten op centrale ontmoetingsplekken. Daarom zijn in het verre verleden kerken en marktpleinen in het centrum van de leefgemeenschappen gebouwd. Iedere zichzelf respecterende gemeente heeft behoefte aan sociale ontmoetingsplaatsen. We kennen toch allemaal de term ‘even gezellig winkelen’, of gezellig een biertje drinken op een terras in de oude stadskernen. Of op zondag naar de kerk, die ook niet geheel toevallig naast de kroeg of de winkel in hetzelfde centrum staat. Nu zien we ontwikkelingen van grote outletcentra die juist buiten de oude stadskernen worden gebouwd en zelfs buiten de bebouwde kom. Hoezo centrumfunctie van marktpleinen en winkelstraten? Nu halen outletcentra en internetwinkels in kleurloze magazijnen op industrieterreinen het laatste stukje sociale handelscontacten weg uit onze binnensteden. Oude stadscentra raken in verval met halflege winkelstraten. De loop naar het centrum raakt er uit en dat geeft weer lagere omzetten bij de ijssalons, bistro’s en cafés. De neergaande spiraal die zichzelf versterkt. Als oplossing voor de lege winkelpanden wordt vaak aangedragen om deze te verbouwen tot woonlagen. Maar wie wil er straks nog wonen in de binnenstad wanneer de centrumfunctie daar langzaam verdwijnt en winkels woonhuizen worden.

De nieuwe samenleving 2.0

Het zou aan mij kunnen liggen, maar ik krijg het gevoel dat de gezelligheid van een stadskern met marktpleinen en winkelstraten, waar eerzame burgers nu eenmaal prijs op stellen , ons langzaam wordt afgenomen. Er is een langzame maatschappelijke verruwing en vereenzaming op gang gebracht door het inrichten van een maatschappij die geheel is gebaseerd op economische groei. Groei gekocht met schuld, waardoor nu in de eindfase van de ‘welvaart-gebouwd-op-schuld-maatschappij’ bezuinigt wordt op alle maatschappelijke geneugten die we hebben verworven. De teloorgang van een sociale welvaartstaat met afbraak van een zorgstelsel en de afbraak van de centrumfunctie van onze binnensteden. We mogen ons nog vermaken voor onze platte LED-schermen met platvloerse reality-tv en voorgekauwde nieuwsprogramma’s van onze (staats)omroepen. Zelfs onze boodschappen gaan we online bestellen via onze smartTV of smartphones. En dan niet raar opkijken van weer een gasontploffing op 3-hoog van alweer een verwarde burger waarvan niemand wist dat-ie (nog) bestond en totaal vereenzaamd was. De nieuwe samenleving 21.0.

Piet Pineut

51 reacties

 1. De simpele vraag : who benefits?

  En zoals t artikel al aangeeft, niet de gewone mensen. Dus laat t zien uit welke hoek de wind waait. Op naar de nwo.

 2. Het lijkt mij simpel, doordat de consumenten binnen de Unie hun bestedingsruimte is beknot tot het minimale zal dit uiteindelijk grote werkloosheid veroorzaken bij midden en hoger kader binnen de groot bedrijven.
  Kleinschalig is voor de consument uiteindelijk voordeliger.
  Wij wonen in Polen en daar zijn nog plentie kleine winkels, juist de grotere hebben het vaak moeilijk.

  1. Kleinschaligheid kan het momenteel nooit winnen van de Lidl en de Aldi.
   60 % van de bevolking loopt met Lidl tassen naar de Lidl.

   Op middellange termijn zie ik wel meer mogelijkheden voor kleinschalige verkopers.
   Ook ruilhandel zie ik op termijn groeien.
   Kringloop handel heeft al een buitengewone groei meegemaakt.

   En dat is geen teken van gezonde economische groei en koopkracht van de bevolking, neemt u dat maar rustig aan.

   1. Helaas maar in Polen zijn vele kleine producenten van dagelijkse levensmiddelen en zodoende goedkoper als juist de grootgrutters.
    Polen kent geen uitkeringen dus mensen zijn veel eerder bereid om voor kleine verdiensten een winkel te starten.
    Bv. het dorp waar wij in de nabijheid wonen telt 900 mensen maar heeft wel drie winkeltjes en zijn zelfs bereid om tegen kleine vergoeding boodschappen voor je gaan doen.

    1. Klopt ook Bartje,
     De fiscale, economische en vaste lasten zullen daar flink lager zijn dan hier.
     In Nederland zijn vele zaken te ver doorgeschoten en gaan dan de hele boel te veel uit z’n balans halen, waarvan sommige niet meer recht te breien zijn.

     Regeringen met dom verstand, kunnen een land kapot maken.

 3. Tja … als de overheid voor alles en niets duizenden regeltjes oplegt die geen enkel probleem oplossen maar wel bakken geld kosten zonder enige toegevoegde waarde krijg je dit. Een moddervette, corrupte en controlerende-met-honderdduizenden-overbetaalde-amBEtantenaren overheid die de echte economie leegzuigt, het land volpompt met achterlijkheid via een waanzinnige immigratiepoltiek en die nu staat te kijken dat er niets meer werkt. Waarna ze de belastingen doodleuk verder omhoogjaagt want ze moet “besparen”.

 4. Op http://www.refdag.nl/opinie/het_ergste_voor_de_economie_moet_nog_komen_1_976849 lees ik het volgende:

  [blockquote]Het ergste voor de economie moet nog komen

  08-03-2016 08:00 | gewijzigd 08-03-2016 10:32 | Eric Mecking

  „De ongekend sterke daling begin dit jaar van de aandelenbeurzen was al een schot voor de boeg. Want beurzen lopen altijd voor op de economie: een sterke beursdaling kondigt altijd een verslechterende economie aan.” beeld ANP

  De financiële en economische crisis is nog lang niet voorbij, waarschuwt Eric Mecking. De economie staat op het punt van bezwijken onder de nog steeds groeiende berg schulden, met alle dramatische gevolgen van dien…..[/blockquote]

  De problemen zijn vanaf 2008 niet opgelost, maar alleen maar vooruitgeschoven, waardoor de definitieve klap nog veel harder aan zal komen. Het is nu wachten op hét triggermoment, Grexit, Brexit, oorlog in het Midden-Oosten, enorme aanslagen door IS?

  1. Interessant artikel, voor biflaten is vooral die verwijzing naar deflatie interessant. Al is het vooralsnog een schrale troost, iedereen zal ondertussen wel weten waarom.

   Er is dus niets opgelost. Het probleem is eerder groter geworden. Sinds 2008 hebben centrale banken en overheden er alles aan gedaan om de financieel-economische crisis te bestrijden. Met weinig resultaat. Ondanks alle monetaire geweld van de Europese Centrale Bank (ECB) werd vorige week bekend dat de deflatie weer is teruggekeerd.

   http://www.refdag.nl/opinie/het_ergste_voor_de_economie_moet_nog_komen_1_976849

   1. Moet er een grote oorlog in het Midden-Oosten uitbreken, waardoor de olieprijs explodeert en handelsroutes geblokkeerd raken. Dan hebben we geen deflatie meer, maar een zeer hoge inflatie. En dat is ook weer niet goed voor de economie en samenleving.

    1. Ja, dat krijg je als logisch neveneffect binnen het monopolyspel zoals het nu gespeeld wordt, eerder schaamteloos blijft men het allemaal economie noemen waardoor de leek begint te denken dat het dat ook is. Mits evenwichtige toepassing van biflatie kan je al die – laat ons eerlijk blijven – absurde effecten neutraliseren opdat er terug orde in de chaos komt.

     Maar goed, zolang het monopoly blijft dan kunnen we slechts hopen dat de sociale schade binnen de perken blijft. We laten dan buiten beschouwing dat de sociale schade nu al catastrofaal is, alsof onderwijs bedoeld is om er vooral niet wijzer van te worden. Dit is erg, heel erg. Er rest slechts plaatsvervangende schaamte, uiterst pijnlijk is het.

     1. Op http://www.refdag.nl/opinie/toegespitst/het_einde_in_zicht_1_963427 lees ik het volgende:

      Tegelijk, hoewel er signalen van het einde zijn, wijst de Bijbel er ook op dat het leven voor Jezus’ wederkomst ogenschijnlijk normaal zal lijken. „Want zoals ze bezig waren in de dagen voor de zondvloed met eten, drinken, trouwen en ten huwelijk geven, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging, en het niet merkten, totdat de zondvloed kwam en hen allen wegnam, zo zal ook de komst van de Zoon des mensen zijn” (Mattheüs 24:38-39). Datzelfde geluid is ook te horen in de eerste Thessalonicenzenbrief: „Want u weet zelf heel goed dat de dag van de Heere komt als een dief in de nacht. Want wanneer zij zullen zeggen: Er is vrede en veiligheid, dan zal een onverwacht verderf hun overkomen, zoals de barensweeën een zwangere vrouw en zij zullen het beslist niet ontvluchten” (1 Thessalonicenzen 5:2-3). Het één moet niet uitgespeeld worden tegen het ander. Er zijn signalen om verhoogd waakzaam te zijn; tegelijk is er dat andere accent: alles gaat zijn gang, eten, drinken, trouwen – en dan ineens: een dief in de nacht, plotselinge weeën die op komen zetten en je overvallen.

      Dan kun je concluderen dat totdat alle christenen worden opgenomen en de Dag des Heren begint, het dagelijkse leven gewoon zijn gang zal gaan en er nu dus geen totale financiële crash aan zit te komen, in tegenstelling tot al die doemberichten die nu op ons afkomen. Want tijdens en na de totale crash zal het dagelijks leven niet meer gewoon zijn gang kunnen gaan, want dan moet je maar zien te overleven. De Dag des Heren is de Grote Verdrukking onder de antichrist, de laatste 7 jaar voor de Wederkomst van Jezus Christus. In die periode zal dan ook de totale eindcrash van het huidige financiële systeem plaatsvinden, waarbij er zo’n hyperinflatie ontstaat dat je je dagloon opgaat aan een klein beetje voedsel. Openbaringen 6:5-6 met de Ruiter op het zwarte paard met een weegschaal in zijn hand.

      Meer lezen daarover op https://www.raptureready.com/featured/hahn/h140.html en https://www.raptureready.com/rr-hardtimes.html

  2. Op http://nos.nl/artikel/2091318-britse-politiechef-waarschuwt-voor-terreurdreiging.html lees ik dat IS aanslagen wil plegen op de westerse manier van leven. Ik denk dat IS echt wel in staat is om aanslagen te plegen op banken, beursgebouwen en andere financiële instellingen om zo het westerse financiële systeem onderuit te halen met alle chaos van dien.

   Op http://www.digibron.nl/search/detail/012dbf2d1200a753aadee4ad/het-ergste-moet-nog-komen lees ik dit (artikel uit december 2008, net na de val van Lehman Brothers):

   Het ergste moet nog komen
   Economische crisis wordt net zo diepgaand als in jaren dertig vorige eeuw

   Het dieptepunt van de financiële en de economische crisis is nog lang niet bereikt, waarschuwt Eric Mecking. De wereld staat een economische depressie te wachten die te vergelijken is met die in de jaren dertig van de vorige eeuw.

   De aandelenbeurzen zullen nog tijdelijk omhooggaan tot maart, april 2009. Dan zal blijken dat alle maatregelen van de overheden weinig effect sorteren, waarna de beurzen en de wereldeconomie nieuwe, ongekende dieptepunten zullen bereiken. De geschiedenis van de jaren dertig zal ons hierbij als leidraad kunnen dienen. Het is daarom zinnig komende jaren wat minder te vertrouwen op het oordeel van politici en economen en wat meer op dat van historici.

   In maart 2009 beleefden de beurzen hun dieptepunt en gingen de QE’s, renteverlagingen en strikte bezuinigingen van kracht en groeide de economie maar matig. Wel gingen de beurzen de afgelopen jaren flink op-en-neer t.g.v. de Eurocrisis. Verder werd het, achteraf gezien, door de stimuleringsmaatregelen, redden van Zuid-Europese landen en QE’s lang niet zo erg als in de jaren ’30, wel hakten de bezuinigingen en hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid er flink op in. Maar een echte grote depressie, zoals die van de jaren ’30, hebben wij tot nu toe nog niet gehad. Het was tot nu toe meer als in de jaren ’80. Als er na de val van Lehman Brothers in 2008 geen enkele stimuleringsmaatregelen zouden zijn geweest en centrale banken en overheden de boel op zijn beloop lieten gaan, waren alle banken omgevallen, zaten wij daardoor in een voortdurende economische krimp en was het gehele financiële systeem compleet verwoest met chaos en honger van dien!

   Het zal mij niet verbazen dat na 7 jaar nadat de stimuleringsmaatregelen begonnen, de crisis van toen weer in volle hevigheid terugkomt en nog veel erger wordt. In de jaren ’30 waren de eerste jaren na de beurscrach van 1929 het hevigst, waarna de crisis afvlakte, om vervolgens met WOII weer in volle hevigheid terug te keren.

    1. Das een man he, die Schmulleke.

     Vraag je eens af wat teruggaan naar kleinschaligheid voor jezelf persoonlijk kan betekenen.
     Geen van die poeppraters die vandaag in de media te zien zijn zal dan, wanneer de boel uiteindelijk neergaat, ook maar iets voor je kunnen betekenen of ook maar te bekennen zijn.

     Dan is t back to basic, zin of geen zin. Is t dan niet wijs om daar voor jezelf daar vast mee te beginnen.
     Ik denk van wel.

  3. Als de fed en ecb de rente ook met maar 1 procent zouden verhogen over bijvoorbeeld een jaar, dan vallen grote brics landen definitief om, en zelfs in Amerika en de Eussr tientallen overheden. Er is zo enorm veel geld uitgeleend dat de schuldenberg elke verhoging daarvan door rente een catastrofale lawine veroorzaakt. Deflatie is op dit moment de enige mogelijkheid om het consumeren nog in stand te houden, maar de belasting verhogingen doen dat weer teniet.

   1. U zit met uw redenatie aardig goed in de richting.
    Maar,

    Overheidsschulden worden beschermt ( lage rente ), maar de burgers worden met verkapte inflatie ( lasten, accijns verhogingen enz ) voortdurend belaagd door de overheden.

    1. Dat klopt, en door die overheden wordt de spiraal naar beneden uiteindelijk steeds meer versterkt, de laatste 8 jaar zelfs exponentieel. Draghi wil inflatie creëren door geld parkeren af te straffen , maar de overheden zijn hem steeds een paar stappen voor door inkomens bij voorbaat af te romen. Dat zegt ook genoeg over de wanhopige overheden, de meeste (vooral knoflookperiferie overheden) zijn eigenlijk totaal failliet.

     1. Inderdaad, uw eigen waarnemingen vertellen wat er daadwerkelijk mis is in onze maatschappij.
      Het is een ziekelijke toestand.

      “Draghi wil inflatie creëren door geld parkeren af te straffen”.
      Dit verhaal, is wat men de burger wil wijsmaken, maar het echte verhaal is heel anders.

      De ECB kan geen inflatie creëren, het wil u wel van uw spaargeld en uw toekomstige pensioen af helpen, dat is de ware intentie van de ECB.

      De ECB en de lokale overheden hebben allen hun eigen agenda en die is niet afgestemd op het welzijn van de burgers.

 5. Ooit wel eens over nagedacht dat knippen en plakken de originaliteit van zelf nadenken vreselijk in de weg staat. Simpelweg omdat t zo gemakkelijk is.

  Think free, think for yourself. And FUCK google.
  The selfthink-killer.

  Ik deel m gelijk op mijn facebook, hahahahaha

 6. En dan nu, in het bewustzijn van de tijd…

  Doodgaan is niks.
  Maar het vergeten van je bestaan betekent dat je dus werkelijk voor niks hebt geleefd.
  Ook al deed je nog zo goed je best om aanvaard te worden. Was alles dan toch ijdelheid?

  Raar zijn was toch een optie om in ieder geval herinnerd te worden..

  https://www.youtube.com/watch?v=mUsDYuTZUmw

    1. en wederom niemand die er ook maar 1 zak van snapt,haha

     wat een privilege, ik ben er wee ut mee men kotter, de hroeten ee, stelletje dutsn

 7. Ook straatmuzikanten kan je cashloos betalen …

  Aangevoerd wordt dat de populariteit van de kredietkaart zich zelfs in de straathandel laat voelen. “Verkopers van fruit en groenten en zelfs straatzangers en verkopers van daklozen-kranten aanvaarden betalingen met kaarten of elektronische portefeuilles, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de smartphone-applicatie Swish,” wordt er opgemerkt.

  http://nl.express.live/2016/03/07/zweden-binnen-de-5-jaar-volledig-cashloos/

 8. Het mkb houdt het geld in de regio. De ketens zuigen klant en personeel leeg, de revenuen gaan naar ‘elders’; beurs en bonus.

  Nu nog de middlemen (bank en vastgoedmafia) elimineren, waardevast geld introduceren en uw regio keert terug naar welvaart en welzijn.

  Zelfs de ketens overleven niet. Gek he, als je de koopkracht uitholt en de loontjes matigt, productie naar China, Blokker vult de zakken met lage loonslaafjes, en de huur gaat naar ING vastgoed. Globaliseren, uitwringen, en vervolgens uitkotsen als de restanten van ‘greed, arrogance & incompetance’ worden gesocialiseerd.

  Beursgenoteerd is uw vijand, biflaten, besef dat goed. Het zuigt je vuile ondergoed van je reet als de cashflow tegenzit. Reserveringen voor mindere tijden zijn er niet; het zuigt, kakt de casflow in komen de sociopaten bedelen om een loonoffer. Hilarisch toch?

  Of had u het nog niet zo bekeken?

   1. Yep, de apenrots, met een handvol systeempooiers aan de top. Schuld op schuld, boom/bust, en met nepgeld real assets en echte arbeid opkopen. Centrale banken en narcisten die hun ambities aan de wereld opdringen. Je pensioenpremies verdwijnen in het fiat circus, verplicht, tot het hele circus WEDEROM opblaast. Daaaag 35 jaar premie inleg. Daarom: goud en zilver, fysiek.

 9. Iets wat mensen over het algemeen niet zien is, is dat centraliseren in feite niets anders is dan het monopoliseren van de situatie. Alleen dragen zij dan niet meer de verantwoording.
  Het laten verdwijnen van grote bedrijven lijkt me geen echte oplossing. Binnen een regio, land of staat hou je dit niet tegen. En ik vraag me af of dat ook wel zou moeten. Denk eens aan een waterbedrijf, een energiebedrijf etc. Die waren vroeger niet voor niets staatseigendom. En uiteraard geldt dat voor meer type bedrijven. Zelfredzaamheid.
  Maar multinationals is weer een ander verhaal. Als die nu eens van hun bijna belastingvrijdom ontdaan konden worden, dan zou ook de kleinschaligheid weer een kans kunnen krijgen en er weer wat meer naar behoefte geproduceerd worden.
  De zaken liggen nou eenmaal niet zo zwart/wit als vaak gedacht wordt. En ik denk dat kleinere staten meer kans van slagen hebben op een goede samenleving dan hele grote allianties van staten ondergebracht bijv. de EU, USA, China en noem maar op.

  1. Altijd interessant om daar de visie van systeemwetenschappers eens naast te leggen. Ze bekijken groei en mondialisering op een heel andere manier, evolutionair en systeemtechnisch. Het zou dus allemaal veel eenvoudiger kunnen wanneer we het hedendaase monopolyspel structureel hervormen (of ‘herstellen’ voor wie dat liever leest)

   Iedere nieuw gevormde sociaal-culturele organisatie omvat en integreert de vroegere vormen en transformeert deze gedeeltelijk. Dit leidt tot een nieuw en hoger systeemniveau waarbinnen de eerdere systemen functionele subsystemen vormen. De totstandkoming van hogere ‘suprasystemen’ ten gevolge van de integratie van voorheen relatief autonome systemen (die voortaan als subsystemen fungeren) is in de systeemtheorie een bekend begrip. Zulke suprasystemen ontstaan als gevolg van het creëren van ‘hypercycli’ waarin de subsystemen in elkaar grijpen onder invloed van cycli die elkaar wederkerig katalyseren : de zogeheten ‘kruiskatalytische cycli’. Hierdoor worden de subsystemen in toenemende mate afhankelijk van elkaar, terwijl het suprasysteem dat ze gezamenlijk vormen zijn structuur en autonomie verwerft.

   https://www.bol.com/nl/p/het-chaos-punt/1001004004464047/

  2. Ja multinationals, daar kun je veel over vertellen en over de bijbehorende globalisering is de volgende nog wel aardig, waarvan ik denk dat het bij ons niet veel anders is.

   WHAT DOES IT MEAN TO BE ENGLISH?

   One of the English national daily newspapers asked readers “What does it
   mean to be English?” Some of the emails were hilarious but this one from a chap
   in Switzerland stood out:

   “Being English is about driving in a German car to an Irish pub for a
   Belgian beer, and then going home, grabbing an Indian curry or a Turkish kebab
   on the way, to sit on Swedish furniture and watch American or Australian shows
   on a Japanese or Korean TV, which will soon be powered by a Chinese nuclear
   power station.”

   And the most English thing of all?

   “Suspicion of anything foreign.”
   Dit dan als een echt menselijke reactie i.p.v. robottechniek.

   1. Dat hebben er al velen gezegd, je kan eigenhandig de woorden van plaats verwisselen of andere woorden gebruiken, uiteindelijk komt je uit bij steeds hetzelfde. Over die ‘Engelsen’ werd het onderstaande gezegd, over die inmiddels beruchte olifant in de kamer. 🙂

    Dat is natuurlijk nogal pijnlijk voor de betrokkenen. Men zou in de regel haar leugens niet moeten onthullen, omdat men niet weet of en wanneer men ze weer nodig heeft. Het essentiële geheim van Engels leiderschap is niet zozeer afhankelijk van intelligentie. Integendeel, het hangt af van een opmerkelijk dom dik hoofd. De Engelsen houden zich aan het principe dat wanneer men liegt, dan moet het een grote leugen zijn, en deze moet worden volgehouden. Zij houden hun leugens vol, zelfs met het risico ermee voor gek te staan.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grote_Leugen

   2. Dick.., Hoe blijf je toch zo rustig terwijl een of andere malloot maar blijft reageren op je zinnige reacties met klink klare onzin..
    Werner is als een klein kind die overal doorheen loopt te roepen terwijl grote mensen aan het praten zijn..
    Werner , je maakt jezelf zielig en belachelijk op deze manier.. maar dat is blijkbaar de bedoeling..

    1. Misschien heb ik wel belangrijker zaken aan mijn hoofd dan me, in voor mij, op voorhand zinloze discussies te storten. Ik heb niet voor niets duidelijk kenbaar gemaakt niet meer rechtstreeks op hem te reageren. En dat weet hij en probeert daar handig gebruik van te maken door overal op te reageren. Maar dat doet hij echt niet alleen bij mij, maar zowat bij iedereen.
     In sta nog steeds op mijn mening, maar probeer nog steeds die niet op te indringende wijze, over te brengen. Het is een in mijn ogen goed alternatief. En als je dat wat vindt, leuk voor mij, maar ik zit hier niet om je overtuigen, dat moet je zelf doen. Ik probeer mensen in hun waarde te laten, hoewel – en dat ben ik met je eens – dat soms erg moeilijk is.

     1. Alsof we die vluchtwegen niet zouden kennen? Wordt liever eens concreet van hoe je je plan ten uitvoer gaat brengen, hebben dat meermaals gevraagd maar er komt maar geen zinnig antwoord op. Alvast benieuwd hoe je politiek daarvan gaat overtuigen, ons hoef je niet te overtuigen. MaD heeft een plan met ‘hotspots’ voorgesteld, ga je dat zo aanpakken?

     2. Wie zijn de eerste geweest die deze figuur tot de orde geroepen hebben????
      Eerlijk beantwoorden graag.

     3. Die vraag ga ik niet voor jou beantwoorden Bertus. Dat mag je zelf doen.

     4. Ik hoef de antwoorden op mijn vragen niet bevestigd te krijgen.
      Heb begrip en respect voor jouw standpunt.

     5. Die vraag kan je ook niet met een rustig geweten beantwoorden, omdat je steeds in zijn pels mee reisde.

   3. Ja Dick inderdaad, eerst zal alle bestaande rotzooi vernietigd moeten gaan worden ( de grote schoonmaak ).

    Wij als homo-sapiens, lopen hier nog maar zo’n 10 duizend jaren rond.
    Dat is maar een fractie van het ontstaan en stabiliseren van de aarde.

    Als egocentrische, overmoedige mens, zijn we minder dan een insect.
    Als bewuste, dankbare en vredelievende mens, hebben we nog heel wat te gaan.

 10. Draghi jaagt Nederlandse spaarder naar de beurs, ook kleinschalig

  Consumenten merken de gevolgen van het ECB-beleid doordat aan de ene kant hypotheekrentes dalen, maar ook doordat sparen steeds minder oplevert. Die lage spaarrente blijkt steeds meer invloed te hebben op financiële keuzes van consumenten, zo toont het halfjaarlijkse beleggersonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan. Ook voor degenen die al beleggen, geeft de lage rente een prikkel om méér te gaan beleggen, blijkt uit het onderzoek.

  http://www.z24.nl/geld/draghi-jaagt-nederlandse-spaarder-naar-de-beurs-624573

 11. Wat sommigen ‘breaking news’ noemen, is voor anderen slaapverwekkend. Maar misschien is dat nu net wel de bedoeling? Wanneer gaat men het eens over de alternatieven hebben?

  De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt onverwacht haar basisrente naar 0 procent, schroeft de depositorente terug naar -0,4 procent en pompt voortaan 80 miljard euro per maand in de economie. Super Mario heeft woord gehouden. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft voldoende steun gekregen voor een groter dan verwacht pakket stimuleringsmaatregelen om de te lage groei en inflatie op te krikken.

  http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_algemeen/Stimulus_ECB_groter_dan_verwacht.9742560-3452.art?utm_campaign=BREAKING_NEWS&utm_medium=email&utm_source=SIM

 12. Natuurlijk is het onze zorg, hiermee kunnen we onze eigen vrije keuze bepalen.

  Het menselijke, sociale gebeuren, wordt bewust door de commerciële elementen, onderdrukkers en multinationals gebombardeerd met hun onophoudelijke reclame acties voor hun “nieuwste” tech troep.

  De gebruikers, zijn op hun manier heel “sociaal” bezig met dat speelgoed tussen 4 muren en dat is precies wat de sluwe ratten voor ogen hadden/hebben.

  In feite is het allemaal simpel speelgoed, om de massa weer een nieuwe/oude kluif te geven, om weer een tijdje op te kunnen sabbelen.

  Jaag de burgers af en toe wat schrik aan middels maatschappelijke gebeurtenissen, klop dit een week flink op, dan kunnen ze daar ook weer even een tijdje mee stoeien en klampen ze zich weer stevig vast aan hun “beschermende” overheid.

  En zo hebben we de kudde weer bij elkaar.

 13. Precies, dat is het verschil met vroeger en nu.
  Tegenwoordig zijn de meeste burgers overgeleverd aan de “milieuvriendelijke”, technologische alternatieve producten, die de fabrikanten ons aanbieden, waar vaak een flink prijskaartje aan hangt.

  Vroeger, waren de mensen veel inventiever en technischer in % dan nu.

  De gemiddelde burger kan tegenwoordig zijn lekke fietsband, of kapotte ketting niet eens meer repareren of vervangen.

  Wel 16 uur per dag met zo’n lijp stuk Apple speelgoed rond zeulen en maar op tikken.
  Hoe gestoord ben je dan in je werkelijke communicatie en je kennis en vaardigheden.

  En als je ze bereiken wilt per telefoon, dan zijn ze ook nog niet bereikbaar, de sukkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: