Monster bailout voor Spanje en Italië

11

Er is momenteel een bailout in de maak van €750 miljard voor Spanje en Italië. Tijdens de G20 in Mexico zou er volgens The Telegraph over de redding zijn gesproken. Binnenkort volgt meer informatie over de monster bailout. Na het bericht van de Britse krant daalde de Italiaanse en de Spaanse rente fors. De rente van de Spaanse 10y daalde naar 6.75% en de rente van 10-jarige Italiaanse staatsobligatie staat inmiddels op 5,75%.

Het geld moet komen uit twee Europese noodfondsen. Het ESM (European Stability Mechanism) zou een half biljoen euro voor zijn rekening nemen, terwijl de andere €250 miljard bij elkaar geschraapt moet worden in het EFSF (European Financial Stability Facility). Daar kunnen flink wat obligaties van gekocht worden! Overigens worden de berichten door de EU-Commissie ontkent. ‘Het opkopen van obligaties door het Europese noodfonds EFSF is ‘financiële paracetamol‘, aldus zegsman van de Europese Commissie. Lekker eenduidig weer.

Van diezelfde Telegraph vandaag nog bericht over de vermeende bailout. Een beleidsmaker bij de Bank of England heeft traders ondanks de super bailout gewaarschuwd voor een crash a la Lehman Brothers. Mr. Jenkins, de persoon in kwestie, deed deze uitspraak tijdens een praatje op de Global Alternative Investment Management conferentie in Monaco. Om de beste man even te quoten: “Those of you who traded asset backed securities in 2008 can testify to the speed with which liquidity can disappear. Capital is leaving the very countries that need it – and flowing to the countries that don’t. At the same time financiers are cutting back on credit while they determine and manage their cross-border risk.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.