Voor de geschiedschrijving: Op 12 juni 2012 gaf de Italiaanse premier Monti in een ARD interview te kennen dat zijn land nu, en ook in de toekomst geen noodhulp of steun nodig heeft. Oei, alarm, hebben we dat soort uitdrukkingen de laatste jaren al niet veel vaker gehoord? Het lijkt wel een soort mantra te zijn geworden, volop in gebruik bij de Europese regeringsleiders.

Laten we eens kijken hoe Italië er voor staat

  1. Begin dit jaar was de Italiaanse staatsschuld zo’n, 120% van het nationale inkomen. In geld  uitgedrukt 1940 miljard euro! Voor wie het even vergeten is 60% is de maximum limiet die in Europa is afgesproken;
  2. De rente die Italië moet betalen op staatsleningen ligt momenteel boven de 6% en is nog stijgend;

  3. Italië kent nog een sterk familie-georiënteerde samenleving. Zowel privé als zakelijk gezien. De oude generatie is behoudend en probeert de beste baantjes en functies, zoal lang als mogelijk is, voor zich zelf te houden. Mede daardoor is de jeugdwerkloosheid hoog. Als er al werk is voor de jongeren dan is dit vaak tijdelijk en op uitzendbasis;
  4. De bevolking is behoorlijk verouderd. Het inwoneraantal zakt gestaag en er is sprake is van een laag consumptieniveau;
  5. In Italië worden nog maar weinig kinderen geboren. Zonen en dochter blijven als “bamboccione” vaak tot boven hun dertigste bij “di Mamma” wonen;
  6. De economische groei is laag (in 2012 wordt er zelfs een krimp van enkele procenten verwacht) en er is sprake van een zwakke export;
  7. Er is nog steeds sprake van een flinke corruptie, een meer dan bloeiende zwarte economie en ook belastingontduiking is er tot een ware kunst verheven. Wat dat betreft kunnen de Italianen en de Grieken wel bij elkaar in de klas hebben  gezeten;

Er is ook licht aan de horizon

  1. Het grootste deel van de Italiaanse schulden is in handen van de Italianen zelf. Privé en qua banken staat men er financieel veel beter voor dan in Spanje;
  2. Er is geen onroerend goed bubbel;
  3. Het begrotingstekort zou beneden de 4% liggen.

Heeft Monti gelijk of houdt hij ons voor de gek?

Volgens mij is het simpel. Italië moet gelet op de staatsschuld enorme bedragen aan rente betalen. Het land kent momenteel geen economische groei en staat er qua opbouw van het land, bevolking, industrie, corruptie, zwarte markt en belastingontduiking, niet goed voor. De verdiencapaciteiten zijn laag. Met fikse besparingen zou het land er alleen nog maar slechter voor komen te staan.

Niet voor niets is Premier Monti een enorme voorstander van Euro-bonds. Hiermee hoopt hij de betalen rente op zijn staatsschuld flink omlaag te brengen. Uiteraard ten kosten van landen die nu een veel lagere rente kennen. Indirect vraagt hij daarmee dus -nu al- om een flinke steun van Europa en probeert hij ons voor de gek te houden. Ook Italië heeft een XXL Makeover nodig en dat is een land waar traditie nog hoogtij voort meer dan een hele grote klus.

22 reacties

  1. De Belgen kochten tenminste nog couponnekes, met hun 203% debt/gdp

    Kijken of de Italianen ook couponnekes gaan kopen als hun schuld is opgelopen tot 203% to gdp

    Nadat ze een berg banken hebben ‘gered’. En hun goud naar Frankfurt hebben gebracht.

  2. Wat ik een beetje mis in het hele verhaal is waarom een land zoveel geld nodig heeft, te veel geld binnen krijgt en continue geld moet lenen.
    Structureel en fundamenteel is er iets aan de hand met de westerse economieen. (persoonlijk denk ik de ultieme verzadigingsfase en het nieuw gecreeerde geld zou in technologische groene producten/diensten geinvesteerd moeten worden)
    Hier wordt weinig aandacht aan besteed in de media. Maar goed de heer Bennink heeft het over de kunst van het belastingontduiken. Dat is een fundamentele reden waarom een overheid te weinig inkomsten krijgt.

    Vooralsnog hoopt beleggingsland en ook de politici dat alles weer terug naar het oude zal gaan immers; er is een ems gecreeerd die een bankfunctie gaat krijgen en van 700 miljard 7000 miljard kan maken.
    En wellicht gaan er euro-bonds komen zodat men heerlijk gecamoufleerd een fundamenteel niet goed functionerende economie overeind houd en straks zelfs vriend en vijand op het verkeerde been gaat zetten dat het goed gaat.

    Is belastingontduiking in italie nu een symptoom van een diepliggender probleem dat het voor de gewone hardwerkende man te duur is geworden om in de levensbehoeften te voorzien, ik bedoel de gemiddelde italiaan blijft toch ook niet voor niets bij mama wonen( het is goedkoper)? Of is het gewoon een kwestie van lakse mentaliteit?

    Ik zou zeggen; het zou weer eens oorlog moeten worden. Even wat elbow-space creeeren alles aan puin schieten en daarna de wederopbouw.
    Een beproefd recept die gegarandeerd welvaart creeert.

  3. @4

    Dat er iets fundamenteels verkeerd is, mag duidelijk wezen.
    De zwarte gaten waarin het gecreëerde geld verdwijnt zijn onverzadigbaar en groeit alleen maar. Het is alsof je de ene kuil dicht gooit met het zand afkomstig uit een nieuw gecreëerde kuil. Alleen wordt de kuil die open ligt steeds groter, alsof er steeds wat zand verwaaid bij het overscheppen. Dat is de rente. (Geld < schuld + rente). Door het geen wat ze nu doen, met dat geld overmaken naar banksters, dat zorgt er eigenlijk voor dat er minder geld uit de markt gehaald hoeft te worden, om schulden af te lossen. Want dan zou (spaar)geld meer waard worden, de (spaar)rente omhoog moeten. Waarom? Als schuld wordt afgelost verdwijnt niet alleen de schuld maar ook het geld. Dus minder valuta in omloop, dus schaarser. Aanbod van producten/diensten blijft nagenoeg hetzelfde, alleen meer concurrentie. Het is niet moeilijk vast te stellen, waarom politici en banksters als de dood voor deflatie zijn, dan loopt alles nog sneller vast voor ze, i.v.m. de oplopende rentes, geld is dan te duur voor ze. (Nog meer bezuinigen en belastingen verhogen, bang om niet herkozen te worden, kiezen ze ervoor om te inflateren en de mensen op die manier redelijk onzichtbaar te bestelen). Ze zouden toch eens echt over zinnige oplossingen moeten gaan nadenken. Nee, de status quo zoals die nu is, pakt zo lekker uit. Over investeren in groen/duurzaamheid. Alleen het labeltje groen levert al geld op. Alleen blijkbaar is er weinig tot geen geld beschikbaar om daadwerkelijk te investeren in zaken als innovatie. Het blijft alleen bij woorden. Dit moet toch echt vanuit de maatschappij zelf komen, en dat gebeurt ook wel, alleen vaak te traag of worden goede initiatieven de nek omgedraait of uit de markt gehaald via overnames. Dat oorlog welvaart zou brengen, is toch wel een van de grootste misverstanden. Het brengt narigheid, je sloopt een boel, en nog meer schulden. Dat met de herstelwerkzaamheden dat daar een hoop geld in gaat zitten en dit een kickstart voor de economie zou zijn, geloof er niets van. Weetje trouwens nog, Fukushima? Zoiets zeiden ze ook hier, het zou goed uitpakken voor de economie van Japan. Zie jij het?. Ik heb het. Ik zie meer in decentralisatie, meer de regio, vrijheid, slowfood, et cetera. De globalisatie is alleen maar profijtelijk voor de banksters en multi-nationals, zolang het blijft draaien. De mensen worden uitgebuit en tegen elkaar uitgespeeld.

  4. @ 3 en 4
    In het huidige systeem is het investeren in Groen een illusie. Doordat het systeem alleen kan blijven bestaan door groei, zou de wereld uiteindelijk helemaal met windmodels en zonnepanelen moeten worden volgestopt. Geen oplossing dus. Overigens las ik dat de plofkip beter voor het milieu is dan de scharrelkip. Er moet gewoon iets anders komen. Maar vraag mij niet wat… denk overigens dat het ook wel zal gebeuren maar we echt nog een lange weg te gaan hebben.

  5. Ik bedoelde overigens “ik heb dit nog NIET opgepikt van de MSM”
    Excusi 😉

    Thanks VanZaken. Maar elders zag ik op een forum dat het mogelijk een hoax is. Oppassen dat we niet onnodig paniek gaan zaaien.

  6. Hier spelen nog een paar zaken mee.

    1) Rustig houden. Zolang Italie het denkt het zelf nog af kan te kunnen, worden er veel minder vragen gesteld. Daarom speelt het orkest van de Titanic door, terwijl de boot aan het zinken is.. Dit werkt ook psychologisch door bij de mensen, die wel bewust zijn van de situatie.

    2) Nationale eigenwaarde. Geld vragen is in allerlei opzichten een afgang voor het land is. (gevoelsmatig) Zowel qua eigenwaarde als sociaal. Denk aan Griekenland. (Vreemd is wel dat Spanje geld letterlijk aangeboden heeft gekregen en geen zware maatregelen voor hun steun opgelegd hebben gekregen…. Angst voor onrust…)

    3) Bankruns. Weer een land aan het infuus leidt dat er meer mensen in de zuidelijke landen hun geld van de banken afhalen en in zilver en goud omzetten. Bankruns leven hier nog niet, maar in de probleemlanden des te meer. Dit wil men kosten wat het kost zien te voorkomen. Als er veel geld van de zieke bankensector verdwijnt zakt de bankensector alleen sneller in elkaar en dan gaat het ook heel direct het slapende noorden treffen. Grootschalige bankruns zijn een directe bedreiging voor de toch al op sterven na dode Europese bankensector en de “prestigieuze” Euro. Dit ook in de achterhoofd houdend dat de crash van een zogenaamde systeembank de deposito garantie uitkeringen de overheid en het bankensysteem echt failliet maakt.

    4) Natuurlijk liggen de reddingsacties van de banken via het ESM en het steunfonds zeer slecht bij het publiek. Denk ook dat volgend jaar verkiezingen zijn in Duitsland en dit najaar in Nederland. Meer dan terecht dat belastinggeld naar de banken niet geslikt wordt.

  7. @ Willem. [quote]Wat ik een beetje mis in het hele verhaal is waarom een land zoveel geld nodig heeft, te veel geld binnen krijgt en continue geld moet lenen.[/quote].

    Bij een staatsschuld van 2000 miljard praat je bij 6% rente al over 120 miljard op jaarbasis. Dus 10 miljard per maand! Dat dus nog helemaal losstaand van de actuele dagelijkse lasten. Daarnaast hebben alle politici kennelijk het probleem dat ze altijd meer uitgeven dan er binnenkomt en dat de inkomsten, mede op basis van een te verwachten economische groei, veel te hoog worden ingeschat.

    Net als Nederland dat op dit moment per dag 80 miljoen meer uitgeeft dan er binnenkomt kom je zo al héél snel op bedragen die bijna niet meer weg te werken zijn.

    [b]Volgens mij zou je het wel een beetje kunnen vergelijken met dik worden (obesitas) en afvallen. Het eerste lijkt en blijkt kennelijk veel gemakkelijker te gaan dan het tweede.[/b]

  8. @15 Dit verhaal van de Italiaanse bank heb ik ook gelezen. Deze bank is er echt geweest, want als deze weer open gaat is een bankrun verzekerd. Met onbetrouwbare partners doe je gewoon geen zaken. M.a.w. deze Italiaanse bank is gewoon helemaal failliet.

    Het verwijderen van pinautomaten kan allerlei redenen hebben. Als mensen met minder pinautomaten toch geld willen hebben gaan ze gewoon een stuk verder of naar een filiaal. Dit vind ik een erg dun argument.

    Dat mensen gewoon steeds minder geld op de bank willen hebben staan is aan de ene kant te wijten aan de crisis (minder inkomen – hogere uitgaven) als aan de andere kant de algehele wantrouwen in de financiële sector.
    Toch is er aan de andere kant een trend dat een crisis er toe leidt dat mensen meer gaan sparen om bijv. een ontslag op te vangen.

  9. Zo…firma list, bedrog en gedraai is weer terug in het nieuws hahahaha. Prachtig dit…
    Zei Rutte niet begin deze week DAT AL ONS GELD dat naar Spanje gaat zonder meer, dus absoluut zeker, weer terug komt…welnu…

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12350448/___Kans_groot_dat_lening_aan_Spanje_terugkomt___.html

    ….nu is die kans ineens groot dat het terugkomt! Hahahaha

    Mij neemt de politiek niet meer in de maling. Hoe meer ze liegen hoe meer geld ik uit het systeem ga halen.

    Per heden besloten vanaf nu ons boodschappen- en benzinegeld vlak na salarisstorting volledig te pinnen ipv elke week te pinnen.

    Ik vertrouw het voor geen meter meer!

  10. “The Euro Titanic Has Now Hit The Iceberg”
    Farage notes that by any objective criteria “The Euro Has Failed” expanding on the insane farce of Italy funding Spain’s banking bailout at a loss (borrowing at 6% to fund a loan at 3%).

    http://youtu.be/TN_1mF-3JTI

  11. “O god…Van der Wiel weer in de basis.”, sorry, beetje off topic, maar met stip op nummer 2 qua gerotzooi in de wereld, de opstelling van Van Marwijk. Uiteraard op 1 de financiële shit die op ons komt 😉

    Nou, het beste dan maar iedereen…

  12. Landen die minder uitgeven dan dat ze binnenkrijgen aan belastingen zijn een uitzondering geworden. Overspenderen en lenen is de norm tegenwoordig. Zware besparingen om terug tot een gezonde balans te komen zijn uit den boze en onverantwoord, aldus de huidige maatschappij.
    De bevolking in de Westerse wereld is het gewoon geworden dat de overheid zo groot en overheersend is geworden. Overheden nemen een grote hap uit de economie wat niet bepaald gezond is. Maar de bevolking blijft meer en meer eisen, zodat ze zelf zo weinig mogelijk moeten doen. Ze kunnen zich dan ook moeilijk inbeelden hoe een maatschappij kan functioneren met een kleinere overheid.
    Nochtans zijn er over heel de wereld privéprojecten genoeg te vinden die de rol van de overheid heeft overgenomen.

    http://www.fininfo-be.com/2012/06/13/een-failliete-overheid-is-zo-slecht-nog-niet/

  13. @Pe : de spijker op z’n kop via Hammer Farage !

    We leven in de nadagen van een economische illusie, en nèt als in de USSR van ’88-’90 is er ‘niets aan de hand’.

    Eens kijken of na de onvermijdelijke ineenstorting het nederlandse leger ook bereid is 3 jaar lang opgewarmd hondenvoer als hoofdmaaltijd te krijgen, nèt als het Sovjet-leger in de periode ’90 t/m ’95 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: