Journalist en antropoloog Joris Luyendijk bevond zich twee jaar onder bankiers en schreef er een boek over. Hij praat in Bankgeheimen door waar het boek ophoudt. ‘Op een haar na heeft de financiële wereld in 2008 uw leven al onvoorstelbaar ontwricht. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat?’. Dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek ‘Dit kan niet waar zijn. Joris Luyendijk onder bankiers’. De banken kunnen nog steeds doen wat ze willen.

[youtube id=”cZzOXqxNmFI” align=”center”]

8 reacties

    1. Het was een prima aflevering van Tegenlicht. Voor ons bekende stof voor vele anderen onbekend terrein. We gaan hier niet uit van een of andere complottheorieëen maar dit zijn harde feiten. Het filmpje ga ik thuis even bekijken. Dank je, Madman.

  1. heheh.. iou’s as far as the eye can see…. i owe you an iou… times one hundred… no domino’s allowed.

  2. Over teruggrijpen gesproken op oudere artikels. Ik heb nu net het boek van Luyendijk gelezen. Het vreemde is – vind ik tenminste – dat ik het een uitstekend boek vond, maar daar eigenlijk weinig van terugzie in de video. Het boek gaat over banken, maar zou net zo goed kunnen gaan over corporatisme. Maar is die perverse drijfveer (human action), waar je iedere keer weer tegenaan loopt nou werkelijk de oorzaak of ligt het inderdaad iets dieper. Ik denk van wel en ook dat die perverse drijfveer vooral voortkomt uit het gehanteerde geldsysteem. Zou dit in andere systemen dan niet voorkomen? Daarop moet ik het antwoord schuldig blijven, maar ik vermoed dat het dan misschien wel minder zou zijn. Maar misschien ben ik wel te optimistisch. De kloof arm en rijk zal beslist blijven bestaan, maar ik ga er maar vanuit dat decadentie dan afneemt als je persoonlijk aansprakelijk bent voor je eigen daden. Iets wat Luyendijk ook omonwonden in zijn boek bespreekt.
    Maar ja, vertel eenzelfde verhaal aan verschillende mensen en je zult verschillende reacties of accenten krijgen.

    1. @Dick S,

      Ook ik heb het boek aangeschaft en gelezen een aanrader voor iedereen en hoewel je inderdaad af en toe het gevoel krijgt tijdens het lezen ‘Het kan niet waar zijn’ vind ik de uiteindelijke schok toch nog wel meevallen. Want zoals hij het beschrijft, daarover had ik toch wel zo’n gevoel dat het er zo ongeveer aan toe zou gaan, nog voor ik het boek had gelezen.

      1. Ja R, daar kan ik me wel in vinden. Maar zijn beschrijving gaat over de diverse deelgebiedjes binnen de banken. En wat voor de één geldt is voor de ander lariekoek. Het zijn allemaal kleine staatjes ondergebracht in een soort van alliantie (grote staat), die toch elk hun eigen amoraliteit en immoraliteit hebben. Dit vind je steeds weer terug en dat is wat von Mises misschien wel bedoelde met Human Action, het kan positief maar ook negatief uitwerken, afhankelijk van het gehanteerde systeem en de persoonlijke moraliteit.
        Ieder deelgebiedje is best goed verdedigbaar (straatje schoonvegen), maar het monsterlijk gedrocht dat is ontstaan als schil om al die gebiedjes heen, daar gaat het om. Het is a.h.w. een vat vol tegenstrijdigheden dat eens als een kettingreactie gaat reageren net als in een kernreactie.
        En dat monsterlijke gedrocht is eenvoudigweg TBTM (too big to manage) en er zullen altijd weer mensen opstaan die toch weer zullen proberen te bewijzen dat dit wel kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: