Must see: De aarde is vol

36 reacties

 1. Precies hoe ik erover denk 🙂

  We hebben de komende crisis gewoon nodig om de mensen wakker te schudden en een beter systeem te bouwen.

 2. De collapse waar ik keer op keer voor waarschuw in diverse commentaren. De vraag die ik o.a. stel is wat er gebeurt als de olieproductie rond 2017 echt drastisch afneemt. Wat we nu zien is eigenlijk een trage collapse ten gevolge van een samensmelting van problemen waar resource, milieu en groeidwang problemen het grootste zijn.

  Er zal spoedig heel stevig gehandeld moeten worden om de problemen, waar we nu mee zitten echt aan te pakken en dat is niet een vastgelopen neoliberaal systeem zien te redden, maar op een korte termijn een duurzame en menselijke visie op de toekomst te creëren en te implementeren.

  Ik vrees dat de ego’s van sommige mensen aan de macht zo groot is dat ze liever de boel laten ploffen dan dat ze inzien dat ze totaal verkeerd bezig zitten.

  Zolang dat ze nog zitten te lullen over electrisch rijden, gelooft dat ICT de toekomst is en dat soort greenwash bullshit is mijn vertrouwen in de politiek 0,0…

 3. @2 s7p

  Het punt is, zodra een politicus van enig formaat, laten we zeggen frau Merkel, aangeeft dat de ‘situatie’ onhoudbaar is, ploft binnen 24 uur de hele wereldeconomie. Men speelt verlenging na verlenging, “sudden death” is geen optie. Can kicking tot de massa het Binnenhof belegert. Want je weet maar nooit of de status quo zichzelf vertaalt in een nieuwe periode van groei. Wij weten beter.

  Dus, wanneer het economisch verval overgaat in chaos, dan pas zal het establishment zich van het toneel verwijderen zonder excuses aan te bieden. En dat is het punt waarop we aan elkaar zijn overgeleverd. En iets beters kunnen beginnen. De zieltjes zijn er m.i. rijp voor.

  Helaas zal het monster zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven.

 4. Feit blijft dat rond het jaar 1900 er nog geen miljard mensen waren en we inmiddels over de 7 miljard zitten.

  Als je dit exponentiële grafiekje dan doortrekt zullen we theoretisch rond de 30-60 miljard wereldbewoners zitten einde deze eeuw.

  De aarde kan met optimaal gebruik gemakkelijk meer dan 7 miljard ‘dragen’ , maar géén 30 of 40 miljard.

  Ik heb hier dus geen antwoord op, behalve drastisch ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer zoals ze vanaf de 70-er jaren in China hebben gedaan : verplicht steriliseren na 1 of 2 kinderen. En daar ben ik principieel op tegen, zodat ik daardoor ook automatisch pricipieel tegen een blijvende oplossing voor dit toekomstige, levensgrote probleem ben.

  Ik heb dus geen antwoord cq oplossing eerlijk gezegd.

  Ktm weet ’t ook niet meer …

  Vooruit, nog één whiskasje dan … is nèt zo min een oplossing, ik weet ’t …

 5. Ondanks zijn saaie stem zijn de dingen die hij zegt wel erg waar. Er zijn veel mensen die niet aan het feit willen wennen dat onze grondstoffen op raken, dat dit systeem dus eindig is.

  Het kapitalistisch systeem kan niet worden doorgezet op deze manier en helaas moeten we op een heel vervelende manier gaan merken dat dit zo is. Het syteem veranderen kan ook niet, het is allemaal te groot, te gecompliceerd en teveel met elkaar verweven. Ook door de globalisatie. Wachten op de echte crash.

 6. @ktm: Dat is helemaal correct. De groei kan nooit worden doorgezet, alleen is deze groei de enige manier waardoor dit systeem werkt. Voordat er trouwens 30 miljard rondlopen zullen we wel een epidemie (of 10) gehad hebben. De natuur zal er zelf wel weer voor zorgen dat er een balans komt. Of anders zal een oorlog ook wel werken. Geen prettig vooruitzicht.

  Goede inhoudelijke reactie trouwens, je hebt je whisky deze keer wel verdient.

 7. @4
  Kom nou toch ktm…!!

  Wereldwijde geboortebeperking gesteund door gegarandeerde voedselhulp. De Vereeeeenigde Naties! Je weet wel, die club die het beste wenst voor de mensheid….

  Ah, fuck, ik neem ook wel een borrel.

 8. @houtskool : ik weet ook niet waar het ‘maximum aantal’ ligt, maar ooit (=deze eeuw) komt het moment dat we als ‘mensheid Vs aarde’ tegen een onstuitbare, natuurlijk bepaalde grens oplopen, vrees ik.
  Néé, dat IS gewoon feitelijk zo.

  Toch ?

  Ik pretendeer (dus) géén antwoorden te hebben, behalve dan dat een ‘zichzelf superieur wanend’ (=materieel rijker zonder twijfel) deel van de mensheid het andere min of meer zal gaan uitroeien.

  De wet van de (materieel !) sterkste, en niets anders.
  Vrees ik.

  Heeft voor de rest niks met ‘evolutionair gedachtengoed’ te maken, want 9 van de 10 keer zijn de ‘armen’ de spiritueel ‘rijkeren’ ; de materieel-rijken jagen slechts hun holle, geestelijk doodlopende, en in wezen onmenselijke leefwijze na… toch ?

  Nogmaals : ik weet ’t antwoord niet ; in ieder geval zal de ‘gelijkheid’ tussen de mensen op een gegeven moment een wassen neus blijken te zijn.

  Vrees ik …

 9. Pfff … gelukkig … weer eens rationele, historisch waterdichte en dus reële praat van Tissen :

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/blokvorming.xml

  Kwootje :

  ***********************************************
  ” Voor de banken zal Europa in een bloedbad veranderen en ik vrees voor het leven van veel bankiers zodra daadwerkelijk blijkt hoe slecht een aantal grootbanken er voor staan en dat al die tijd al stonden. De schone schijn zal niet meer kunnen worden opgehouden en zodra burgers merken dat hun spaartegoeden wél door de staat gegarandeerd zijn, maar niettemin verdwenen, is de beer op straat los. Dan slaat er een golf van agressie over Europa heen en verandert het gedroomde paradijs in een regelrechte brandhaard.”

  ********************************************

  Ik weet het -ik weet het ; bijna iedereen om u heen leeft NOG steeds in een ‘andere realiteit’ , maar je hoeft niet eens zoveel geschiedenisboekjes te hebben gelezen om de (onvermijdelijke !) fase waar Tissen het hierboven heeft, te zien aankomen. Maar wèl geen nederlandse als het even kan. Zelfs, nee, zéker niet de boeken die op de universteiten gebruikt worden.

  Street Butcher Shit enzovoorts …

  Otewel de brave, gemiddelde burger die, tot eigen verwondering, helemaal ” vanzelf ” omgevormd zal gaan worden tot de grootste radicale bestrijder van het ‘Groot-Kapitaal’…

  En laat dit nou nèt de ‘achterliggende bedoeling van datzelfde ‘Groot-Kapitaal’ zijn, hè ?

  Want het ” Communisme ” zal (natuurlijk) de énige ‘logische’ antwoorden cq ‘oplossingen’ kant-en-klaar paraat hebben.

  Zo werkt dat nou eenmaal uiteindelijk in alle K-gecontroleerde landen en staten : U zult een even kostbaar als onwetend werktuig in ‘hun’ handen zijn ; maar een èchte hand zal u natuurlijk nooit aangeboden worden ; dàt valt namelijk niet binnen de door ‘hen’ beoogde bedoeling voor het Volk die ‘ze’ slechts als een stuk gereedschap beschouwen, dus logisch binnen ‘hun’ optiek..

  Slechts de waan der dag, èn een volle maag voor een enkel etmaal, vérder zal de blik van de ‘goed geïnformeerde en assertieve burger’ niet reiken.
  MITS u de ‘Onzichtbare Meesters’ goed gehoorzaamd dan, hè ?

  Stelletje ongeïnitieerde ongesgoolden …

 10. Neem ‘onze’ (?) AIVD nou ; die stofjassen wordt wijsgemaakt dat ze tégen het Communisme strijden en ze constructief moeten anti-complotteren, maar zonder het te beseffen werken ze er juist hartstochtelijk aan méé ! ! !

  Wàt een stelletje kronkelende lintwormen zeg …

  En de minderheid ervan (nog geen 10% van het kader) die het wèl door heeft, begint steeds meer te beseffen dat de ‘vijand’ té onzichtbaar en té machtig is, zodat ze dus beter maar niet àl te veel moeten ’tegensputteren’, en dus moeten ‘collaboren met het Onbekende’ , want anders raken ze hun baantje èn hun ‘welverdiende’ streepjes-op-de-schouder in de toekomst [u]ook[/u] nog kwijt, als dubbele straf op hun algehele intellectuele en ideologische verwarring…

  Die identiteitsloze kronkelende kwallen …

  Of beter : kameleonnen

 11. Om even gebruik te maken van het topic AARDE ;
  Een MUST SEE docu over de Aarde en de verwoestende kracht van de Homo Sapiens..
  Over de kracht van olie , geld en de tekorten van grondstoffen en WATER !!! Zet de instelling op HD en wat je ziet is mind blowing.
  http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=watch-now-button&wide=1
  Deze docu moet verplicht op iedere basis school getoond worden. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden..
  Wellicht ook allang bekend maar de Zeitgeist final cut is naar mijn mening ook verplichte kost voor iedereen.
  http://www.zeitgeistmovingforward.nl/film.html

 12. @3 Je ziet nu de trends al. Meer repressie. In de US is het nog 10 x duidelijker met al die patriot-achtige-acts, killswich internet maar ook in de EU neemt de repressie toe. Men zal eerst proberen de bevolking met harde hand te knoeten, voordat men iets toegeeft. Voor de rest kan het moment dat olie steeds schaarser wordt hele gekke dingen ontstaan. Denk bijv aan de landbouw waar 10 calorie nodig zijn om 1 calorie voedsel te creëren. Hongersnoden, om te beginnen in het zuiden en later ook in het westen is zeker niet uit te sluiten. En in alles wat we hebben, dragen,… zit olie in verwerkt.

  Dat de reactie van 9/11 consume, consume is zegt mij al genoeg…. De politiek / topmensen in het bedrijfsleven, …. zijn de weg finaal kwijt geraakt. En nu sinds 2008 het krampachtig vasthouden aan een finaal vastgelopen status-quo, terwijl easy-peakoil in 2006-2008 al is geweest is alleen een bevestiging van dit beeld.

  Ik zie maar een oplossing en dat zorgen dat je de komende tijd werkt aan een vertrek plan naar een voedsel soevereine regio in de EU, waar je kunt participeren. Waar men nu mee bezig is komen alleen grote ongelukken van en wij kunnen hier letterlijk niets aan doen, zolang de massa naar de media troep kijkt / leest die zegt dat de economie over een paar jaar weer gaat groeien.

 13. @KTM & S7P: Rene komt wederom met een heldere analyse terwijl Jan Kees glashard zegt dat de grootste problemen voorbij zijn terwijl het bestaan van honderdduizenden gezinnen in Nederland op de tocht staat. Zegt hij dit om de markten te manipuleren of is hij echt niet ter zake kundig en hierdoor onbekwaam als minister? Als minister moet je in staat zijn om ook minder plezierig nieuws te kunnen brengen. Het probleem is dat gros van de mensen zelf niet na wil denken en alles wat Jan Kees de Jager en Mark Rutte zeggen voor zoete koek slikken. We komen nog van een hele koude kermis thuis.

 14. @13 Klopt. Het enge is dat het gros van de mensen De Jager en Rutte echt geloven. Kijk ook maar eens naar de onzin die sommige analisten uitkramen. De rommel die via de TV’s en andere media over ons uitgekotst wordt. Hoe we ons hebben laten afkopen met allerlei producten die uit uitbuit economiën (zowel mensen, milieu als resources) komen waar we claimen [b]recht[/b] op te hebben. Klakkeloos incompetente mensen of mensen met driedubbele agenda’s geloven is [b]levensgevaarlijk[/b]!!!

  En die hoge werkloosheid… Dan bezuinigen we toch gewoon op de uitkeringen. Probleem opgelost… [NOT] Mijninziens is de werkloosheid te danken aan een volstrekt achterhaalde neoliberale economie en de uitkeringen wegbezuinigen is een manier om werklozen weg te drukken ipv iets aan de totaal verrotte arbeidsmarkt te doen.. Maar naar de werkelijke problemen wordt dus NIET gekeken.

  En als druk bevolkt land / regio zitten we hier ook nog als ratten in de val als het mis gaat. Niemand die zich afvraagt hoe we ons zelf voeden als de zaak echt in elkaar zakt.

  Ik weet niet wat er gaat gebeuren als het hier goed mis gaat. Een ding weet ik wel en dat is dat ik voor die tijd weg wil wezen.

 15. Nederland doet al lang aan geboortebeperking, maar een (buitenlands) deel van de mensen die hier wonen, fokt als konijnen. Die zouden eruit moeten. Oei, nu ben ik niet meer ‘politiek correct’..
  Sorry

 16. @11 money as debt

  Over de film Home:

  Prachtige plaatjes, goeie muziek, indrukwekkende stem. Een perfect recept voor stemmingmakerij…
  Komt op mij meer over als propaganda (ook middels onwaarheden) van Al Gore met dat gehamer op global warming. Natuurlijk wel aangesterkt met enige waarheden.
  Ik krijg er een onpasselijk gevoel van als er iedere keer zo gehamerd wordt op ijs dat verdwijnt, de zeespiegel die meters stijgt, en een temperatuur die ongeevenaard hoog is, terwijl we inmiddels weten dat de feiten anders zijn….

 17. @ 16
  Jammer dat je de film niet heb afgekeken en voorbarig je conclusie trekt richting Al Gore..
  Het verhaal gaat zoveel verder dan “ijs dat smelt” , daarom ga ik er maar vanuit dat je de film niet helemaal gezien hebt en dat is jammer.
  Ik ben ook heel benieuwd naar jou feiten over dat het water niet stijgt ALS het ijs smelt.. Het is pure geschiedenis en een natuurlijk evenwicht wat zich voortdurend blijft aanpassen naar omstandigheden mede gecreeerd door mensen en hun uitvindingen.
  Het is makkelijk praten vanuit je nog rustige omgeving.
  De aarde past zich zoals altijd wel aan of dat er nu een totale droogte , overstroming , hitte of extreme kou voor nodig is dat maakt niet uit. De mens heeft te lijden onder deze balansdagen van de Aarde maar als je nog niet getroffen bent is er natuurlijk NIETS aan de hand !?
  Ik heb respect voor je mening hoor maar dan straks ook niet gillen vanaf je schoorsteen als ik voorbij vaart.. :zzz

 18. @ KTM:

  “Feit blijft dat rond het jaar 1900 er nog geen miljard mensen waren en we inmiddels over de 7 miljard zitten.

  Als je dit exponentiële grafiekje dan doortrekt zullen we theoretisch rond de 30-60 miljard wereldbewoners zitten einde deze eeuw.”

  Hier mag je je wel eens in gaan verdiepen: op een gegeven moment stopt de groei namelijk, juist wanneer het goed gaat in een land. In NL bijv is het geboortecijfer ook lager dan 2 (geloof 1.9, terwijl 2.1 nodig is om een constante populatie te hebben) enige reden dat NL wel steeds voller raakt is de immigratie.

  Juist ontwikkelingslanden hebben een super hoog geboortecijfer (meer dan 7 kinderen per moeder) en daar groeit de bevolking dan ook het hardst. Wanneer het beter gaat, heb je niet meer veel kinderen nodig om voor jou te zorgen etc.

  De oplossing is dus gewoon zorgen voor een goede economie en maatschappij wereldwijd.

 19. @17 als er veel ijs op aarde smelt van gletschers en weet ik veel, dan zal de de oceaanspiegel stijgen. Dat is helder.
  Ook is helder dat als de noordpool smelt het niveau inderdaad NIET zal stijgen.
  De noordpool is een drijvende ijsklont. Voor 90 procent onder water. Dat gedeelte onder water neemt meer volume in dan water en zou zelfs een daling van de oceaanspiegel veroorzaken als dat smelt.
  Echter de 10 procent boven water komt er als het smelt natuurlijk bij.
  Beide effecten heffen elkaar op. En het waterniveau blijft gelijk.
  Is een natuurwet.
  Ingewikkelder gezegd : als de totale ijsklont ( boven en onder water ) zou smelten dan zou ‘dat’ water ( dat dan in de plaats komt van het ijs ) , een volume hebben dat even groot is als het volume van de ijsklont onder water.
  Vergeet die tweede formulering maar, lukt me niet helemaal.
  Kun je verifieren door een paar ijsklontjes in een glas met water te laten smelten.
  Op de zuidpool en Groenland ligt al het ijs op LAND.
  Als dat smelt zal het waterniveau stijgen.
  Het is dus wel zo dat als de temperatuur op aarde stijgt, het waterniveau ook stijgt.
  Zo heb ik het begrepen.

 20. [quote name=”cynicus”]@KTM & S7P: Rene komt wederom met een heldere analyse terwijl Jan Kees glashard zegt dat de grootste problemen voorbij zijn terwijl het bestaan van honderdduizenden gezinnen in Nederland op de tocht staat. Zegt hij dit om de markten te manipuleren of is hij echt niet ter zake kundig en hierdoor onbekwaam als minister? Als minister moet je in staat zijn om ook minder plezierig nieuws te kunnen brengen. Het probleem is dat gros van de mensen zelf niet na wil denken en alles wat Jan Kees de Jager en Mark Rutte zeggen voor zoete koek slikken. We komen nog van een hele koude kermis thuis.[/quote]
  Ik snap heel goed waarom Jan Kees de waarheid niet vertelt.: als hij dit wel doet is het namelijk gelijk afgelopen met de euro, of sterker nog met de hele economie.. Mensen zullen namelijk al hun vertrouwen verliezen in banken, de euro etc: Een mogelijk scenario is dan:

  Er komt dikke paniek – mensen halen alles van hun rekening af etc (bankrun), banken vallen dus bij bosjes, heeeel veel spaargeld verdampt als sneeuw voor de zon (wat voor deflatie zou zorgen). Ondertussen verliezen de mensen ook hun vertrouwen in heel de euro als valuta: iedereen die er veel van heeft koopt er gauw andere valuta en/of edelmetalen, grond etc voor (wat weer voor (hyper-)inflatie kan zorgen). Maar de meeste mensen (de gewone man/vrouw) zullen te laat zijn.

  Zoiets gaan we denk ik zowiezo wel tegemoet, maar de politici proberen het gewoon uit te stellen en waarschijnlijk zorgen ze er voor dat ze een plan hebben wat te doen als het uiteindelijk gebeurt. Ondertussen kunnen de banken wat voorbereidingen treffen (zijn nu massaal goud aan het inslaan) zodat zij en hun vriendjes er goed vanaf komen etc etc.

  Maar mijn punt is: ik snap wel dat politici het stil houden. Het is algemeen bekend dat zij flinke invloed hebben op het vertrouwen van het volk en dus de markten inderdaad kunnen beïnvloeden. Maar ik denk niet dat ze ook geen andere keus hebben.

  Ze hadden gewoon al veel eerder hun mond moeten opentrekken, op een moment wanneer we er met zijn allen nog wat aan konden doen. Maar daar is het nu eenmaal te laat voor.

 21. @8 ktm, eens. Het streven blijft groei, dus klappen gaat het. En idd zoals in het filmpje, wij mogen dat meemaken. Aan de andere kant, nieuw is het bepaald niet, grote imperiums hebben zichzelf al eens vaker in de staart gebeten. Het westen is aan de beurt, en de rest van de planeet krijgt een flinke veeg mee.

 22. @9, KTM niet exploderen als ik je verkeerd begrepen heb ( gebeurt bij ongesgoolden ).
  Zeg je dat het huidige falende kapitalistische systeem een communistisch complot is?
  Zo ja dan zijn die K- communisten echt briljant. Dat moet je toegeven.
  Je moet nog briljanter zijn om dat te doorgronden. Dat geef ik graag toe. Is een hoogtepunt in ‘out of the box’ denken.

  Ik vind het geniaal: het kapitalisme een communistisch complot.

  Ik vat hem wel mooi samen vind ik.

  Ik neem er een neut op.

  Het kapitalisme een communistisch complot. Wauw, klinkt goed.

  PS Hier is geld mee te verdienen. Zo’n titel, daar kan niets tegenop.
  Ik heb wel een bijdrage geleverd door het lekker catchy te laten klinken. Veel van jou en een beetje van mij.

 23. @Prutser,

  Klopt helemaal wat je zegt, prachtige film, maar vergeet de voice over.
  Aan de ene kant dalen de historische waterreserves en aan de andere kant lopen we binnenkort over van de smeltende ijs kappen.
  Die hele olie schaarste wordt zorgvuldig overeind gehouden, vanwege politieke en strategische redenen. Zie jij de paniek al bij de Amerikaanse defensie, die alleen al meer brandstof verstoken dan alle andere Amerikanen.
  De mensheid wordt gemanipuleerd tot het gaatje, wil je linksom als kapilatist, prima, wil je rechts om met de À.Gore beweging, ook best zolang je je maar kunt vinden in de leugen.
  Ik heb mij ooit laten ertellen dat er voor de kust van Noorwegen het grootste olie veld ter wereld ligt,nagenoeg voor een wereldproductie van 100 jaar, maar die gaat de Shell natuurlijk niet aanboren want dan betalen we nog maar een duppie aan de pomp voor een litertje Diesel.
  Geld, dat is echt het enige waar het om draait in deze wereld, en daarom moet ook koste wat het kost het kapitalistische systeem in stand worden gehouden.

 24. @Money ad dept,

  Wanneer je de tweede wet van de thermodynamica volgt maakt het geen zak uit dat de Polen smelten.
  Waar je nooit over hoort zijn de immense watervoorraden die ich in en onder de aardkorst bevinden, waarbij de hoeveelheid ijs op de Polen verbleken.
  Daarbij is de aarde een constante, er is niet meer CO2 dan honderdduizend jaar geleden, niet meer water enz.
  Die hele CO2 scène is een biljoenen business en een manier om landen in slavernij te dwingen

 25. @24 mash, als ik het me goed herinner luidt die wet als volgt: de mate van wanorde binnen een gesloten systeem zal altijd toenemen.
  De aarde en haar atmosfeer is geen gesloten systeem.
  Bovendien begrijp ik niet waarom die wet zou inhouden dat het niet uitmaakt of de ijskappen smelten.
  Als de temperatuur op aarde stijgt en de kappen smelten zal de zeespiegel stijgen.
  Tijdens de ijstijden was de zeespiegel veel lager. Dat is logisch.

  Zoals je weet zijn de Indianen zo in Amerika gekomen, gewoon lopend.

  Ik wil er mee zeggen dat klimaatveranderingen zeker in het verleden zeer grote gevolgen hebben gehad voor de mensheid.
  Dat kan met de huidige klimaatverandering ( of die door mensen wordt veroorzaakt of niet ) ook het geval zijn.

  Je kunt altijd zeggen dat maakt niet uit.

  Gaat natuurlijk langzaam, bewoonbare gebieden op aarde worden om verschillende redenen dus kleiner.
  Plaats dat ook in het licht van de toekomstige overbevolking.

  Ik ben er voorstander van om van het slechtste scenario uit te gaan. Gewoon omdat dat het respect voor de natuur zal laten toenemen. Los van de hele klimaatdiscussie zal dat in ieder geval leiden tot het gebruik van groene energie etc.

  Moeten we gewoon doen. Ik zeg: DOEN.

  Je kunt nog steeds zeggen: Maakt niet uit.

  Maar dat heeft niets met de tweede wet van de thermodynamica te maken.

  Klinkt wel goed.

 26. @13 synicus, was Jan Kees de Jager niet die man die zei dat we al het geld van de toen reeds nagenoeg failliete Grieken met rente terugkrijgen????

  Hij zegt nu dus dat de eurocrisis haar dieptepunt gehad heeft.

  Aangezien de waarheid vertellen niet kan/mag ( MP7 ) en gezien het moment van de uitspraak dient een ieder zijn uitspraak als volgt te duiden :

  Het ‘feest’ gaat nu echt los.

  Het is zo contraproductief als politici ‘verhaaltjes’ vertellen ( tevens bewijs van minachting ).
  De waarheid achterhaalt ze wel.

  En dan?

  De ellende is dan alleen maar groter en het vertrouwen weg.

  PS misschien is het goed als er ‘pemanente duiders’ komen die de woorden van politici voor het volk gaan duiden.
  Ik bedoel niet gewoon journalisten maar een duider die toen al zei, dat betekent dat we naar onze centen kunnen fluiten.

 27. @17 money as debt.

  Ik heb de film wel helemaal gezien, 3 jaar geleden al eens.
  Als tegenwicht voor jou inbreng wil ik je uitnodigen om deze (7 minuutjes) te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

  Overigens snap ik niet waarom je de geschiedenis als ‘bewijs’ opvoert. Toen was het effect van de mens wel zeker nul. Dus waarom zou die er nu wel zijn? 2 waarnemingen doen en zeggen dat deze gecorreleerd zijn omdat ze in dezelfde tijd plaatsvinden is natuurlijk onzin en onwetenschappelijk.
  Neemt niet weg dat ik wel vind dat we als mens de aardbol (en alles er op) goed mishandelen..

 28. @27
  Dan is het helemaal jammer dat je niet verder kan komen dan je co2 verhaal.. Dat de invloed van mensen ook niet is toegenomen volgens jou is onbegrijpelijk maar als je dat niet KAN begrijpen ga ik je niet proberen te overtuigen.
  Laten we dan gewoon steden in woestijnen bouwen , met golfcomplexen, indoorskien alles erop en eraan..
  De hoeveelheid water op aarde zal altijd hetzelfde zijn , het is de verdeling en het steeds weer zoeken naar balans wat voor extremen zorgt.
  De film gaat ook over het eten ! Dat de mensen 75 procent van de variatie in groenten weg geproduceerd hebben.. Dat heel Europa nog maar 1 soort groente eet ..,kunstmatig ontwikkeld in de kassen in Spanje.. Kennelijk krijg je ook een goed gevoel van de concentratiekampen voor runderen die geen gras eten maar met een omweg vetgemest worden en zo honderden liters water verspild worden..
  Het ontstaan en gevolg van de agricultuur.. De snelheid van olie op landbouwgebied. Het Amerikaanse model in China..
  De massale mensen trek naar de steden met nog meer armoede van dien.. Dat het voor de aarde bijna niet bij te houden is , is jou volkomen vreemd.
  Overal water , olie en onder Terneuzen ligt nog een giga partij lithium opgeslagen zeker..
  Dat de aarde de laatste 200 jaar hard aan het veranderen is heeft natuurlijk niets met die miljarden mensen en hun gebruiken te maken.. Welnee

 29. @verontruste burger: Ja dat heeft de Jager gezegd maar het kan wel meer dan 100 jaar duren voordat die rente kan worden betaald en de geschiedenis leert dat Griekenland al meerdere malen failliet is gegaan dus het is niet aannemelijk dat er aan de schuldeisers rente zal worden betaald. Aangezien ik zelf in het credit managementwereldje zit weet ik dat het in faillissement zelden tot een bevredigende einduitkering komt. Ik weet verder niet hoe het zit als landen failliet gaan maar dat zal niet veel anders zijn dan bedrijven die het loodje leggen. Het is allemaal heel erg voor de Grieken zelf en ik vind zelf dat het geschoffeer van Griekenland nu over moet zijn.

 30. Ook jammer dat je dan met iemand komt die gewoon alles afloopt te kraken en te zeiken om mensen te laten lachen..
  Hij zegt wel , de aarde is okay maar de mensen zijn fucked… Duh.. en slopen ze de boel dan niet ?? Moet je tegen die vissers in de Golf van Mexico zeggen.. of tegen de Japanners die de gekste misvormde insecten daar nu door de lucht zien vliegen.
  Dat alle imkers op aarde aan een bel trekken over masaale bijensterfte en dat onderzoek heeft uitgewezen dat bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn , dat gegeven wuif jij waarschijnlijk weg als propaganda en dat het heel normaal is dat soorten uitsterven.. Zonder bij geen bloemen of eten maar dat is bijzaak..
  Ik ben het met je eens dat er een valse handel in de milleu en co2 problematiek is ontstaan maar dat moet niet beteken dat alles wel los zal lopen en we achteruit kunnen leunen. :-*

 31. Men had het bij paard en wagen moeten houden de mensheid stevent nu in versnelde mode naar een catastrofe,neem alleen de vele waterstofbommen ,voldoende voor een totale vernietiging van de mensheid en zijn zogenaamde vooruitgang
  De mens is niet wijs maar dwaas(los van God)

 32. En wat draagt Paul Gilding bij aan dit zogenaamde probleem ? Ik denk dat de man zelfmoord pleegt om te zorgen dat er minder mensen op de arde wonen.

  Offe zou Paul Gilding meer als oplossing andere mensen hebben ……

 33. Nu wilt iedereen een auto , mobieltje enz enz.. Alsof het daadwerkelijk mogelijk is..???
  We spuiten chemicalien de grond in om gas te winnen !!!?
  Onder Europa proberen we een BigBang te veroorzaken in het kader van onderzoek.
  The Deepwater Horizon boorde tot 10 kilometer diep en toen het mis ging (menselijk falen ) wist niemand of dat gat met enorme druk nog wel echt te dichtten was.. Die catastrofe is nog lang niet over al hoor je er niets meer over. De gevolgen van die oliedrek in het water PLUS de miljoenen liters chemicalien die gebruikt zijn om de olie aan het oog te ontrekken zijn gigantisch ! Veel sterfte en misvorming in het zeeleven..
  Het uitsterven van soorten is altijd gegaan op basis van een bepaald evenwicht of evolutie maar nogmaals de menselijke invloed op de snelheid en de impact die menselijke fouten kunnen teweegbrengen is gewoon bizar.
  In Moerdijk was een meneer een leiding aan het ontdooien met een brander.., de gevolgen weten we vast nog wel.
  Het is maar goed dat het toen donker werd want die gigantische giftige zwarte ROOKPLUIM verdween gewoon aan de horizon. De invloed van al die chemicalien om ons heen moeten we niet onderschatten..
  Tegenwoordig krijg al 1 op de 3 mensen kanker ? Terwijl het 80 jaar geleden nog een zeldzame ziekte was.
  We zijn te ver doorgeslagen in alles ! Geef mij ook mn paard en wagen maar weer ! Het kan natuurlijk aan de EO liggen maar bij “Het kleine huis op de prairie” zien ze er altijd zo gelukkig uit. 😉

 34. @29 synicus, ik ben het met je eens dat het geschoffeer van Griekenland over moet zijn.
  Maar ik wil wel een nuancering aanbrengen.

  Ik vind dat het Griekse volk wel het recht en de plicht heeft de ‘schuldige’ aan te wijzen van alle ellende.

  De belasting ontduikende elite.

  Daar moet de hele wereld eerlijk en helder in zijn.

  Ze moeten ook gaan dokken, en zwitserland moet de gegevens ( de vreselijke waarheid ) ontsluiten.

  Vervolgens moeten ze alsnog aangifte doen.

  Alles wijst erop dat de internationale elite samenspant tegen het volk.

  Het volk zal bloeden.

  Grieken moeten wel wakker worden en weten wie de vijand is.

  Er onstaat straks niet een strijd van land tegen land, maar een strijd van volk tegen de elite die niet tevreden is voor ze ALLES heeft.

 35. ‘men dempt de put als het kalf verdronken is’ .. een oude waarheid. Toespraken als van TED zijn een mooie bezigheid, je bereikt daarmee die mensen die WILLEN luisteren. Degene die daarmee niet bereikt worden, ik schat zo’n 95%, zullen er dan ook niets mee doen. De 95% die niet kan of wil luisteren beginnen pas stappen te ondernemen wanneer zij de consequenties aan den lijve hebben kunnen ondervinden.

  Met het recht op ieders eigen proces zou ik zeggen.. let it burn en geniet van het schouwspel dat zich voltrekt. Want wat zou je willen of kunnen doen om deze gigantische massa te bereiken? Al deze mensen die op hoge snelheid consumeren, gaan, of willen gaan consumeren, als één mega grote golf… hoe wil je die breken? Waarmee?

  Overtuig die aap er maar van dat hij die pinda los moet laten die hij in zijn vuist heeft om zodoende z’n hand terug te krijgen die vastzit in de apenval… alleen een hele slimme aap die dat voor elkaar krijgt… een schaarse slimme aap.

 36. Ahm… bedenk ik me net.. is die aap dan wel zo slim als hij de pinda laat schieten voor zijn vrijheid als die vrijheid misschien wel de hongerdood betekent? Of voor sommige apen erger.. statusverlies!

  Btw.. Ik geloof niet zozeer in de mythe van de zogenaamde elite zoals sommigen hierboven verkondigen. Ik zie het gegraai van mensen ergens of bovenaan de hiërarchische industriële of politieke ladder meer als een chaos van fel concurrerende apen met de vuist om de pinda geklemd. Wat die pinda dan ook inhoudt. Binnen de Westerse cultuur worden deze apen als heel slim en succesvol geprezen.. maar vanuit mijn perspectief…zijn zij dodelijk primitief.

  Er is maar één remedie binnen de algehele apencultuur waaronder ook de mens te onderscheiden valt en dat is…. uitwissen, elimineren of botweg afmaken, hoe je het ook wilt noemen. En daar gaan we zo technisch als mensen ook denken te zijn met zijn allen primitief naar toe… een complete wipe out met hier en daar een uitzondering.

  Het is de vraag wie wie de genadeklap geeft met wat en waar, maar dat er rake klappen gaan vallen wanneer men merkt dat de rekeningen niet meer betaald gaan of kunnen worden… dat is zo goed als zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: