Na de coronapandemie moet de echte crisis nog beginnen. Alsof de coronacrisis niet een echte crisis is. Behalve dat er verschil is tussen een gezondheidscrisis en een economische crisis hebben ze één ding gemeen. Het gaat in beide gevallen om een verstoring van een systeem. Bij een pandemie wordt verhoudingsgewijs een klein deel van de bevolking ziek en sterft daarvan een relatief klein percentage.

Wat is erger

Bij een economische crisis wordt in feite een veel groter deel van de bevolking geraakt en sterft mogelijk een hoger percentage dan bij een pandemie. Dat heeft te maken met de neveneffecten die ontstaan door gebrek aan geld. Door een slechte voeding en te weinig geld voor de medicijnman en nog groter bijgevolg, de hongersnoden in ontwikkelingslanden. Daarom stel ik de vraag, welke crisis is ernstiger, de coronacrisis of de economische depressie die armoede en hongersnoden brengt. Het ergste is misschien wel dat we nu twee verstoringen achter elkaar krijgen die naadloos in elkaar overvloeien.

Consumenten op de rem, daarna de beleggers

Maar eerst gaan we ontgrendelen. Al is het langzaam, maar toch. Weer gewoon winkelen, en per 1 juni weer heerlijk op een terrasje, of hoopvol een vakantiebestemming zoeken. Toch is het vreemd. We willen graag maar iets houdt ons tegen. Het is de grote onzekerheid van bijna alles. Een tweede rondje corona, terwijl er nog geen vaccin is. De angst voor een economische crisis met faillissementen en  oplopende werkloosheid. We worden moedeloos van de stroom aan slechte economische berichten in de dagelijkse media. Mensen voelen angst en zijn heel voorzichtig in hun uitgaven. Behalve de beleggers. Zij kopen volop aandelen want monetaire beleidsmakers helpen een handje. Rente op nul en het rommelkrediet wordt van de bankbalansen gezuiverd door ze op de balans van centrale banken te plaatsen. Benieuwd hoe lang dat  doorgaat. Banken krijgen nieuwe liquiditeiten maar om deze vervolgens de economie in te pompen wordt nog een dingetje. Als consumenten op de rem staan en hun aankopen uitstellen en bedrijven niet meer durven investeren dan zal er weinig krediet bij de banken worden opgenomen. Dan staat de tijd stil. Dan staan we voor een tijdvak van deflatie en stagnatie. Dan duurt het even en gaan vanzelf ook beleggers meedelen in de ellende. Dan zien we ook deflatie in aandelen en vastgoed en is daarmee de crisis compleet.

Kluis in huis

De helderzienden die wat verder vooruit kijken dekken zich nu al in voor de periode die daarna volgt. Inflatie en hyperinflatie. Daar kunnen we op wachten. Nu nog moeilijk in te schatten hoe lang dat gaat duren. Hoe lang gaan centrale bankiers door met hun stimuleringsbeleid. Durven ze de centrale rente nog verder te verlagen? Nog lagere negatieve tarieven in Europa? En in de VS eind dit jaar ook door het nulpunt? Of gaan centrale bankiers brutaal door met hun opkoopprogramma’s. Gewoon alle rommelleningen opkopen zodat wij ons verder suf kunnen lenen. Zoals ik eerder al stelde denk ik dat deze maatregel vanzelf stuk loopt omdat banken hun vers verkregen geld niet meer kwijt kunnen aan investeerders en huizenkopers. Als dure woningen in prijs kelderen en bedrijven niet meer investeren dan wordt er minder geleend. Dan loopt het monetaire beleid vanzelf stuk. Banken blijven zitten met teveel liquiditeiten op hun balans en consumenten die minder uitgeven houden hun geld op de bank. Maar hoe lang? Als de rente nog verder daalt en de prijs voor het bewaren van je spaargeld nog duurder wordt dan doe ik een eenmalige investering voor een kluis in huis.

Verdienmodel van banken naar de knoppen

Dit is wat ik bedoel. Het monetaire beleid loopt stuk. Hier in de EU heeft de ECB hun beleid zo ingericht dat banken voor hun overtollige kasgeld(ons spaargeld etc.) een negatieve rente betalen aan van een half procent. In een aantal situaties wordt daar sinds kort een kleine uitzondering op gemaakt en dat geeft al aan dat er problemen ontstaan. Banken gaan teveel geld ‘overhouden’ en hun verdienmodel was al naar de knoppen door de lage rente. De rentemarge tussen inlenen(spaargeld) en uitlenen(krediet) was ooit een aantal procenten in de goeie jaren. Nu is dat veel minder en zoeken banken andere manieren om geld te maken. Het verpakken van hun schuldpapier in complexe producten zoals derivaten. Deze worden verhandeld en opgekocht door beleggers in de veronderstelling er winst op te maken bij verkoop. Dat zal niet gebeuren als het vertrouwen in het financiële systeem gaat wankelen. Dat moment komt dichterbij nu deflatie voor de deur staat. Door stagnatie in de economie wordt de omloopsnelheid van geld vertraagd. Er komt dan steeds meer wantrouwen bij de consument. Dan volgt een omslagpunt. Een nieuwe crisis binnen een bestaande crisis. De overgang van deflatie naar inflatie. Dan wordt het vastgelopen monetaire beleid van centrale banken overgenomen door het fiscale beleid van overheden.

Wordt het goud of crypto

De drukpersen worden aangezet om ons consumenten gratis geld te verstrekken om toch vooral uit te gaan geven. Om inflatie te creëren. Om de kredietberg klein te krijgen. Kleiner t.o.v. het mondiale BBP. Dat lukt alleen door het BBP flink op te krikken. Heel veel geld in de economie pompen door het te maken. Dus niet zoals centrale banken deden met heen en weer schuiven binnen de financiële markten, nee gewoon bijdrukken. Een bijschrijving op onze rekening. Zo maar voor niets. Ben zeer benieuwd. Heb mij al vast ingedekt. Als de inflatie dan de pan uitrijst zal de waarde van edele metalen ook omhoog vliegen. Als persoon van de oude stempel hechtik daar nog altijd waarde aan. Als het vertrouwen in het huidige fiat geldsysteem compleet wegvalt dan zal er weer een dekkingsgraad komen via de goudstandaard. Het loskoppelen van de goudstandaard in 1971 door president Nixon, daar hebben we straks Nixan. Niet voor niets zijn veel centrale banken al wat jaartjes bezig om goud in te kopen. En niet voor niets zijn er cryptomunten in omloop gebracht. Ook dat geeft aan dat er een groeiend wantrouwen is in het monetaire beleid. Ach ja, één crisis komt zelden alleen. Corona heeft ook ons financieel systeem ziek gemaakt. Dat was al ziek en zal door corona op de IC terecht komen. En hoe we er uit komen? Nou ja, dat wordt een helse strijd.

GW

54 reacties

  1. Niet alleen pandemie en economie. Om het nóg ‘spannender’ te maken hebben we mondiaal ook nog zoiets als de klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, de voedselcrisis, de grondstoffencrisis en de politieke crisis. Kortom, momenteel lijken alle rode lijnen in de grafiek samen te komen in één punt.
    Wie weet kunnen sommige crises tegen elkaar worden weggestreept, maar voor een ‘oplossing’ zal toch echt zwaar geschut in stelling worden gebracht.

  2. Wordt het goud of wordt het crypto of zilver misschien. Ik denk dat het voor de meesten mensen niets wordt.
    Veel mensen zullen heel hardt moeten bezuinigen om het hooft boven water te houden.
    Maar voor die 1% die toch nog geld hebben crypto is onstabiel de koersen gaan op en neer goud lijkt beter maar kan onteigent worden zilver staat histories laag profiteer er van als je nog geld heb 🙂

  3. Niet alleen pandemie en economie. Om het nóg ‘spannender’ te maken hebben we mondiaal ook nog zoiets als de klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, de voedselcrisis, de grondstoffencrisis en de politieke crisis. Kortom, momenteel lijken alle rode lijnen in de grafiek samen te komen in één punt.
    Wie weet kunnen sommige crises tegen elkaar worden weggestreept, maar voor een ‘oplossing’ zal toch echt zwaar geschut in stelling worden gebracht.

  4. Nu heeft Europa te maken met een zeer langdurige droogte. De Deutsche Wetterdeinst verwacht ook een zeer droge zomer, lees ik op https://www.tagesschau.de/inland/duerre-landwirtschaft-105.html “Deutschland droht Dürrejahr: Experte liefert tragische Prognose”. Zie ook https://emerging-europe.com/news/exit-virus-followed-by-drought/ “News Exit virus, followed by drought”.

    Kan er er dan zelfs een hongersnood hier in Europa komen, als de droogte zo doorgaat? Juist omdat de landbouw ook al onder druk staat t.g.v. de Coronacrisis en de grondwaterstanden zich op veel gebieden nog niet hersteld zijn van de voorbije twee droge jaren.

  5. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  6. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  7. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  8. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  9. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  10. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  11. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  12. Wat mij opvalt, is hoe luchtig mensen nu nog doen over de lockdown vd de wereldeconomie. Bijna iedereen vind de lockdown een logisch gevolg vd corona-uitbraak.
    Ik vind het wat overdreven en de kosten te hoog en de lockdownmmaatregelen te rigoreus. En op deze manier krijgen we nooit groepsimmuniteit. Wat mij ook opvalt, is de hoop dat er op t einde van dit jaar een vaccin is tegen het covid-19 virus. Ik denk dat dat nog wel eens kon gaan tegenvallen. Ondanks dat er in engeland inmiddels reusapen gevaccineerd zijn met een experimenteel corona-vaccin en die daardoor geen corona opliepen.
    Een crisis komt nooit alleen. Dr m heeft het al over de komende droogte waardoor de oogst in nederland in 2020 kan tegenvallen. All37 heeft t over klimaatcrisis, voedselcrisis, grondstoffenccrisis, politieke crisis. Ik wil daar de belastinginkomstencrisis aan toevoegen. En als het echt lang gaat duren met dat corona verhaal dan gaan we allemaal inleveren. Lagere bijstanduitkering, hogere zorgpremie, hogere btw, hogere inkomstenbelasting, hogere accijnsen op drank en benzine, en wellicht invoering van belastingen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken wat t zou kunnen zijn…

  13. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  14. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  15. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  16. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  17. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  18. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  19. Op https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/video/5119956/hoekstra-voorlopig-geen-bezuinigingen-gesprek-minister-van het volgende:

    Hoekstra: ‘Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen’

    Roel Schreinemachers

    De komende jaren verwacht minister van Financiën Wopke Hoekstra geen bezuinigingen. “Wij hebben steeds gezegd, dit is het verkeerde moment om ook nog eens met bezuinigingen door te komen. Dat is een van de lessen van de vorige crisis.” Dat zegt hij in het Wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Het in balans brengen van de overheidsfinanciën is een zaak voor een volgend kabinet.

    Bron • RTL Z

  20. investeren voor een kluis in een huis geeft ook een probleem, omdat de cash steeds meer is ontmoedigd. Graag pinnen wordt aangemoedigd. We zitten er dus in een lastig parket. De zowel centrale als gewone bankiers bedenke om ons geld door een verlaging van de rentevoet te gaan te stelen. Ook de overheid steelt ons geld door middel van een belastingvorm, opdat hij is verrijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: