Na de volgende 8 minuten koopt niemand nog bitcoin…

…of toch alvast niet de 1,7 miljoen lieden die onderstaande YouTube video hebben bekeken. Bitcoin et al. worden hier bespot door de Amerikaanse komiek Bill Maher. Al wat je zegt ben je zelf, boo boo! Eenzelfde video kan heel makkelijk gemaakt worden over fiatgeld, dat ook uit het niets gecreëerd wordt hoor. En wat de carbon footprint van de grootste digitale munt betreft…wat Koen Dil verder aanbrengt toont dat we het milieu ook zonder crypto´s behoorlijk naar de verdoemenis helpen. Maar, toegegeven, het is best wel grappig:

Tegenover spotten met digitaal geld (maar grappig, écht!) zet ondergetekende dan ook maar enkele video´s. De eerste getiteld ´Geld en krediet´. Hierin wordt de absurditeit van ons huidige bankensysteem in 6 minuten getoond. Niet goed bezig, zult u vast bij uzelf denken – of luidop roepen? En gelijk heeft u. ´t Is om die reden dat ene Satoshi Nakamoto bitcoin in het leven riep, in 2008/2009. Hij, zij of ze zijn anoniem, toegegeven. Onze centraal-bankiers kun je wel met naam en plaats benoemen, maar of zij de job van geld creëren en beheren dan zoveel beter uitoefenen? Net zij hebben het vertrouwen, dat zo dierbare en nuttige en onmisbare to make the world go round verspeeld. Toch na 1971 en voorgoed, sinds geld nergens meer op gebaseerd is dán op vertrouwen, geloof. Het idee (en meer is het niet) dat een briefje met cijfers op gedrukt, altijd een zeker waarde zal houden. Wie daarin nog gelooft, wacht vast nog in spanning af tot Sint Nikolaas op 6 december door zijn schoorsteen afdaalt. Of tot later in die maand ene Kerstman hoogst persoonlijk per slee cadeautjes komt aanvoeren…

Eat this, Bill!

Nou ja, de genoemde video´s dan nu. Ook zoiets ongelofelijks en onvoorstelbaars als hoe de Kredietcrisis kon ontstaan, met alle verwoestende economische en menselijke gevolgen vandien, met dank aan die Bankenwereld, wordt hier heel plastisch uitgelegd. Op een manier waarop zelfs het domste jongetje van de klas het begrijpt:

Dit is ook een leuke – al lach je eigenlijk best wel groen…:

´The Absurd Business of Banking´

 

Vergeten we ook en vooral niet waarin banken écht uitblinken als geen ander: de rijken helpen hun welvaart verstoppen. Funny/Not funny:

´How the Rich & Powerful Hide Their Money´

 

Nog ééntje dan, tenslotte, om het af te leren. Zoveel schulden vergaren waarin de hele wereld verdrinkt (3,2 keer het wereld BNP!), hebben we natuurlijk niet alleen te wijten aan de Bankenwereld. Als zijn het wel weer de banken die dit alles volgaarne faciliteren. Overheden, bedrijven, maar ook u en ik hebben hierin een verantwoordelijkheid, toch…?

´$277,000,000,000,000 of Global Debt: Who Owes it & To Whom?´

 

2 reacties

  1. Het belangrijkste verschil tussen fiat- en cryptogeld?……Het fiatgeld wordt, (al dan) niet vrijwillig, gegarandeerd door de wereldbevolking, …….. minus de bankiers dan. M.a.w. de wereldbevolking zal zich bij een negatieve balans in bezit/schuld de pleuris mogen werken om de balans weer in evenwicht te krijgen. Ook een maandelijkse overheidstoelage is natuurlijk een sigaar (geen Corona of Cohiba) uit eigen doos. Salut, Pierre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: