Nederland lijkt nu ook te maken te krijgen met desinflatie. In Europa als geheel is de desinflatie al een jaartje bezig. Nederland loopt wel vaker economische achter (huizenmarkt-zeepbel, stijging werkloosheid). De Nederlandse inflatie is volgens nieuwe statistieken van het CBS in april 2013 gedaald naar 2,6%. In maart 2013 waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9% hoger dan een jaar eerder. De inflatie in Nederland is dus dalende. Ondanks dat de inflatie in het afgelopen half jaar niet zo laag geweest, hebben we nog altijd te maken met koopkrachtverlies. De rente op uw spaargeld zal namelijk ongeveer tussen de 1,5% en de 2,0% liggen.

desinflatie nederland

Desinflatie en deflatie

Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Dit is wat anders dan deflatie, dit is de daling van het prijspeil (je geld wordt meer waard, want je kan meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld,  de prijzen dalen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen is er een afname te constateren van het tempo van de prijsstijgingen. Je geld wordt zeg maar minder minder waard.

Daling van grondstoffeninflatie

De inflatie in Nederland daalde vooral door goedkopere benzine. In april kostte een liter Euro95 gemiddeld €1,74 aan de pomp. Dat is 3 cent minder dan in maart. In april vorig jaar was de gemiddelde prijs aan de pomp nog €1,81 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een verlagend effect op de inflatie. Desinflatie door de daling van de grondstoffen/voedselinflatie dus.

6 reacties

  1. EEn fikse daling van de inflatie kan de economie weer wat lucht geven, omdat de burger dan wat minder kwijt is aan vaste lasten, voeding en brandstof.

  2. De “gemanipuleerde inflatie” kan wel naar 0%, maar de “echte inflatie” ook wel BMI (Big Mac Index) zit op 6%. Tja, het is maar dat U het weet…de bekende Big Mac is de laatste 20 jaar met gemiddeld 6% per jaar gestegen (en geen gram zwaarder als 20 jaar geleden).

    Droom maar samen met de politici, dat het allemaal over 2 jaar weer is opgelost en de economie weer volop draait, nieuwe fabrieken worden gebouwd, de werkgelegenheid is hersteld enz. enz.

    Helaas de droom zal een nachtmerrie blijken, over 3 jaar zitten we in de stront tot over onze oren met 10% werklozen en geen 3%, maar 5% overheidstekort. Mega belastingverhogingen. Hierna zal het nog sneller bergafwaarts gaan met heel Europa.

    Een tijdelijke zogenaamde desflatie komt, doordat de koopkracht afneemt (vanwege de mega toenamen in werkloosheid). Hierdoor verkopen handelaren minder, wat tot een prijsverlaging dwingt.
    Helaas heeft dit weer tot gevolg dat de Aziatische landen, waarvan wij importeren (Ja, mensen we maken zelf NIETS meer) ons geen producten meer willen verkopen, want die leveren niets op (weinig winst).

    Dan zal de bevolking in opstand komen en de politici dwingen de geldpers aan te zetten (nog sneller laten draaien als in 2013, tijdelijk doekje voor het bloeden).

    Hoe dit eindigd staat in de geschiedenis boeken geschreven (Weimar, Argentinie, Zimbabwe etc..).

    Droom maar verder. Er komt GEEN HERSTEL. We gaan nog zeker tien jaar achteruit. Tegen die tijd hebben we 50% minder te besteden, leuke toekomst, toch?

  3. Zo, eventjes met vakantie geweest. Moet zeggen dat het met de prijzen in Portugal wel goed zit. Voor 6 volwassenen zo’n 90 euro aan avondeten incl. drinken! Vind ik niet duur!
    Zal het in NL niet herhalen…geld is toch wel op gegaan hahaha.

    Voor 1 liter benz Euro95 ben je daar 1.65 euro kwijt. Dacht dat het verschil tussen noord en zuid wat dit betreft groter was. Valt best mee dan.

  4. Martin K, zo is het en niet anders. Dan heeft u een grote oorlog in het MO nog niet eens mee gerekend. Maar de onnozele Nederlanders hebben hier zelf voor gestemd, al meer dan 40 jaar geven we meer uit dan er binnen komt. 3% is in mijn ogen nog steeds een gruwelijke misdaad of wanbeleid. Een overschot van 3 procent zou het moeten zijn. Persoonlijk zat ik te denken aan een soort proces van Neurenberg 2.0 voor bestuurders en oud bestuurders en een ieder die zich heeft verrijkt in loondienst met meer dan >500.000 zoals een Grijpgraag Groening etc. Heerlijk de guillotine.

  5. De prijzen staan onder druk niet omdat er minder vraag zou zijn naar producten of diensten maar omdat de economie gewurgd wordt door een kunstmatig aangewakkerde liquiditeitsschaarste. Dit vormt een probleem voor menig ondernemingen die voorraden moeten afwaarderen. Het onoplosbaar probleem is met de schulden uit oude leningen en kredieten afgesloten in een markt met een overvloed aan liquiditeiten. De oude openstaande leningen dalen alleen bij aflossing maar ja, de spoeling wordt steeds dunner en veel kredieten gaan falend eindigen. De cash crunch is een beleidskwestie en de EU regeringen houden hieraan vast onder de mom “banken verstreken”. Verwacht een verdere abrupte krimp. De economie graaft zichzelf steeds dieper in een tunnel zonder uitgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: