Na Europa nu ook in Nederland: Desinflatie

6

Nederland lijkt nu ook te maken te krijgen met desinflatie. In Europa als geheel is de desinflatie al een jaartje bezig. Nederland loopt wel vaker economische achter (huizenmarkt-zeepbel, stijging werkloosheid). De Nederlandse inflatie is volgens nieuwe statistieken van het CBS in april 2013 gedaald naar 2,6%. In maart 2013 waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9% hoger dan een jaar eerder. De inflatie in Nederland is dus dalende. Ondanks dat de inflatie in het afgelopen half jaar niet zo laag geweest, hebben we nog altijd te maken met koopkrachtverlies. De rente op uw spaargeld zal namelijk ongeveer tussen de 1,5% en de 2,0% liggen.

desinflatie nederland

Desinflatie en deflatie

Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Dit is wat anders dan deflatie, dit is de daling van het prijspeil (je geld wordt meer waard, want je kan meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld,  de prijzen dalen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen is er een afname te constateren van het tempo van de prijsstijgingen. Je geld wordt zeg maar minder minder waard.

Daling van grondstoffeninflatie

De inflatie in Nederland daalde vooral door goedkopere benzine. In april kostte een liter Euro95 gemiddeld €1,74 aan de pomp. Dat is 3 cent minder dan in maart. In april vorig jaar was de gemiddelde prijs aan de pomp nog €1,81 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een verlagend effect op de inflatie. Desinflatie door de daling van de grondstoffen/voedselinflatie dus.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie