Nederland: Hoogste inflatie in ruim tien jaar

16

De inflatie in Nederland ligt de laatste maanden op het hoogste niveau in ruim tien jaar tijd. Naast de btw-verhoging in oktober 2012, hadden ook andere maatregelen veel invloed op de hogere inflatie. Zo werden in januari 2013 onder andere de assurantie- en energiebelasting hoger en stegen de accijnzen op benzine en tabak. In de periode rond 2001 was er sprake van een nog hogere inflatie. Toen werd het hoge btw-tarief verhoogd naar 19% en steeg de energiebelasting fors. Ook de prijzen van voeding en in de horeca stegen toen hard.

inflatie nederland eurozone

Nederland behoort sinds oktober 2012 tot de landen met de hoogste inflatie van de eurozone. Dit komt voor een groot deel door verhogingen van de btw, assurantie- en energiebelasting die in het afgelopen jaar zijn doorgevoerd. De laatste maanden ligt de inflatie in Nederland op het hoogste niveau in ruim tien jaar.

Nederland op een na hoogste inflatie in eurozone

In februari 2013 was de inflatie in Nederland volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) 3,2%. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in de eurozone, dat op 1,8% uitkwam. Na Estland had Nederland de hoogste inflatie. Sinds in oktober 2012 de btw werd verhoogd, behoort Nederland al tot de landen met de hoogste inflatie. In 2011 behoorde Nederland nog tot de landen met de laagste inflatie.

inflatie hcip

Belastingverhogingen belangrijkste oorzaak verschil

Zonder verhoging van de productgebonden belastingen zou de inflatie in januari 2013 bijna de helft lager uitgekomen zijn op 1,7%. Alleen in Spanje hebben belastingverhogingen een nog grotere invloed op de inflatie. Griekenland heeft de laagste inflatie in de eurozone;  zonder verhoging van belastingen zou daar zelfs sprake zijn van deflatie.

Nederland nu ver boven doelstelling van 2%

De laatste twee jaar is de inflatie in Nederland hoger dan 2% en ligt daarmee boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze streeft ernaar de inflatie in de eurozone dichtbij 2% te houden. Nederland voldoet aan deze doelstelling, als de inflatie over een langere periode wordt bekeken. Gemiddeld was de inflatie de laatste tien jaar 1,8 procent. (Julius Hage en Koen Link, via Centraal Bureau voor de Statistiek)