Dit is een Top Vijf waarin je als land liever niet instaat. Maar het blijft een feit en heel de EU heeft boter op het hoofd in deze. ´Overal ter wereld verdwijnen bossen en andere natuurlijke ecosystemen, zoals graslanden, waterrijke gebieden en savannes in een alarmerend tempo. Dat
draagt bij tot de klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en de levensbelangrijke diensten die de natuur verleent.´ Dat lezen we in het nieuwe Rapport vanwege het WWF, World Wildlife Fund oftewel Wereld Natuur Fonds. Maar we schreven het op Biflatie al veel eerder: de mens is het enige dier dat zijn eigen nest bevuilt. Zij eigen habitat de vernieling in werkt. Stelselmatig aan de tak zaagt waarop hij zit. Die de wereld en alles erin en erop beschouwt als zijn eigendom, terwijl hij, we, slechts huurders zijn. Elke generatie geeft dit Huis door aan de volgende generatie huurders. En wat voor een sh…t hebben wij ervan gemaakt, als Mensheid, tot nu toe, anno 2021? Schamen moesten we ons, diep schamen! 

For whom the bell tolls

Zo, oef, dat is er weer eens uit. ´t Is nog eens gezegd, ´t staat er. Maar wat nu? Gaan we ons leven, onze dagelijkse gewoonten, bewust maar meestal onbewust, ook veranderen? Om, bijvoorbeeld, alvast uit die beruchte Top Vijf te raken? Tjonge jonge, gelukkig dat er natuurorganisaties als deze bestaan. Die aan de alarmbel trekken, en zeker ook aan onze mouw. En wat ze zeggen klinkt als de titel van dat Mulisch boek, weet u wel: Hoogste Tijd. Hier kunt u het Rapport ´EUROPESE CONSUMPTIE EN DE AANHOUDENDE DRUK OP DE NATUUR BUITEN HAAR GRENZEN´zelf lezen (pdf). Of althans de samenvatting. 

Wake-up call

´DE BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN ZIJN:

  • De EU is na China de grootste importeur van ontbossing. In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16% van de ontbossing in verband met internationale handel, in totaal 203.000 hectare en 116 miljoen ton CO₂.  
  • Tussen 2005 en 2017 waren soja (voor de veestapel), palmolie en rundvlees de grondstoffen met de grootste ingesloten tropische ontbossing die in de EU werd geïmporteerd. Gevolgd door houtproducten van plantages, cacao en koffie. 
  • In deze periode waren de grootste economieën van de EU – Duitsland, Italië, Spanje, het VK, Nederland, Frankrijk, België en Polen – samen verantwoordelijk voor 80% van de geïmporteerde ontbossing in de EU.  
  • De vraag van de EU naar deze grondstoffen leidt ook tot vernietiging in niet-bosecosystemen, zoals graslanden of natte gebieden (wetlands).´  

Just do it

Op de website van het World Wildlife Fund vind je tal van tips and tricks hoe wij als gewone burger kunnen bijdragen tot een leefbaarder wereld.  Laat ons allemaal samen een beetje meer aandacht en zorg tonen voor de natuur, de fauna, de flora, de aarde. Want we hebben er maar één en toch leven we alsof we anderhalve planeet hebben. Doén! 

Over WWF: ´is een onafhankelijke natuurbehoudsorganisatie met een actief netwerk in meer dan 100 landen en de steun van bijna 5 miljoen leden. WWF zet zich in om de aantasting van het natuurlijke milieu van de planeet een halt toe te roepen en een toekomst te bouwen
waarin de mens in harmonie leeft met de natuur, door de biodiversiteit van de wereld te beschermen, hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen duurzaam tebenutten en verontreiniging en verspilling tegen te gaan.´

Eén reactie

  1. Een dode letter die weldra weer overspoeld wordt door de hoogst materialistische graaizucht in de commercials van exact dezelfde schrijver. Dóen!
    Het is juist deze schijnheilige mentaliteit die het leven méér bedreigt dan de ontbossing.
    Ik zou zeggen: haal dat schaamlapje weg en kom uit de kast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: