Dat is wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) helaas moet melden. Het gaat dan over de cijfers van januari 2020 tot en met april. Die toename is 3 procent vergeleken met dezelfde periode in 2018. Is het een wonder, met de meeste ondernemers die door Coronaomstandigheden niet konden, mochten werken. Hier ziet u de grafiek waarbij duidelijk wordt dat de stijgende trend zelfs reeds aanvatte in september 2018. Toen er van enige Coronacrisis nog geen sprake was. Het gaat dan over het aantal bankroeten van bedrijven en instellingen, eenmanszaken nog uitgezonderd. De trend wordt nog versterkt door de negatieve economische invoed van het Coronavirus. Nog over die toename: ‘In de cijfers over de verslagmaand april zijn de gebeurtenissen rondom het coronavirus nog niet of nauwelijks zichtbaar. Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten.’ Dus die cijfers zullen nog wel flink in de hoogte worden bijgesteld.

De pijn delen

Detailhandel Nederland deed een steekproef onder haar leden. Het algemeen gevoel is dat huren moeten kunnen opgeschort worden. En zelfs (deels) kwijtgescholden. “We vinden dat de pijn gedeeld moet worden en dat gebeurt nu in onvoldoende mate”, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie. “Als de winkelier straks failliet is, levert dat ook een probleem op voor de verhuurder.” (Nu.nl). Met slechts de helft van de eigenaars konden huurders een overeenkomst sluiten. Want in het algemeen loopt overeenkomen redelijk stroef, naar verluid.

Ketting

Een economie is als een ketting kun je stellen. Wanneer een of meer schakels verzwakken, heeft dit invloed op de sterkte van het geheel. Wanneer verhuurders in deze toegeven, vermindert hun inkomen ook. Hebben zij ook minder te besteden. Wanneer ondernemingen mensen moeten ontslaan; werklozen krijgen plots ook zoveel minder inkomen. En zo verder en zo voort. Persoonlijk zien wij hierin een zichzelf versterkende trend neerwaarts. Zo meent ook de EU, die berekent dat de Nederlandse economie met 6,8 procent zal krimpen in 2020. U kunt desgewenst zelf hier de 216 pagina’s grote Economic Forecast Spring inkijken (pdf).

Een nieuwe Grote Depressie

Internationaal is het al niet anders. Niet één natie zal ongeschonden uit deze Coronacrisis uitkomen. Beleggerslegende Jim Rickards roept dit ook al veel langer dan vandaag. Toen er nog geen sprake was van enig virus. James G. Rickards is de Amerikaanse advocaat, spreker, goudspeculant, mediacommentator en tevens auteur op het gebied van financiën en edelmetalen. Hij is vooral bekend van het boek met de veelzeggende titel ‘The Making of the Next Global Crisis’. En dit in compleet onverdachte tijden. (Behalve voor wie oog en oor heeft voor alternatieve stemmen als Rickards, Jim Rogers en een handvol anderen). Over de beurzen bijvoorbeeld zegt hij dat ze niet weten wat precies in te prijzen. Hoe diep de crisis wel zal gaan. Wanneer zal het aantal overlijdens minderen of zelfs stoppen, vanwege Corona. Op dinsdag 12 mei 2020 zijn er aan het virus volgens officiële, gekende cijfers gestorven: 288.239. En is het aantal besmette personen wereldwijd opgelopen tot (slik) 4.287.176… Op de pagina met de link hier naar, ziet u ook de grafiek van het verloop in deze. De lijn loopt nog immer opwaarts en vertoon zelfs geen enkel teken van enige afvlakking.

13 reacties

  1. Goed kijken naar consumentenbestedingen. Die gaan dalen. Misschien even met zn allen begin juli naar een restaurant, maar in juni volgen de ontslagen. Werkgevers mochten afgelopen maanden geen personeel wegsturen, maar die periode is voorbij. Ik verwacht dat veel mensen hun baan gaan verliezen. Een kennis van me zit in de bloemen. Export, 55 man in dienst. Die gaat 25% eruit gooien meteen in juni. En zo zijn er nog vele andere bedrijven. Geen vraag, lagere prijzen, lagere omzetten, grote verliezen. bedrijven zullen moeten gaan snijden in de kosten en beginnen bij het personeel.

  2. Goed kijken naar consumentenbestedingen. Die gaan dalen. Misschien even met zn allen begin juli naar een restaurant, maar in juni volgen de ontslagen. Werkgevers mochten afgelopen maanden geen personeel wegsturen, maar die periode is voorbij. Ik verwacht dat veel mensen hun baan gaan verliezen. Een kennis van me zit in de bloemen. Export, 55 man in dienst. Die gaat 25% eruit gooien meteen in juni. En zo zijn er nog vele andere bedrijven. Geen vraag, lagere prijzen, lagere omzetten, grote verliezen. bedrijven zullen moeten gaan snijden in de kosten en beginnen bij het personeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: