Een onderwerp dat of stelling die vast veel van de lezers en bezoekers van Biflatie bezighoudt. Dus besteden we daar ook aandacht aan, toch? Zelfs de jeugd is hiermee druk doende, zoals onderstaande tweet van een 17-jarige bewijst. Leon Baten omschrijft zichzelf als´Onderzoeker voor de @nexitdenktank | Geïnteresseerd in EU-politiek | 17 jaar | Columnist op http://leonbaten.nl´. Vast niet de gemiddelde adolescent die fanatiek voor zijn laptopje zit te gamen? Zo´n Nexit Denktank bestaat dus blijkbaar. We zetten de pro en contra´s van het lidmaatschap op een rijtje. U wordt vriendelijk verzocht uw steentje bij te dragen aan wat hopelijk een interessante discussie wordt op Biflatie.nl. Misschien wilt u die steen leggen ter versteviging van de fundamenten van een Verenigd Europa. Of u wilt stenen bikken, stenen wegslepen om die fundamenten net af te breken. Pro of contra een eventuele Nexit? Wij vernemen het graag. Dank!

https://twitter.com/leonbaten/status/1278390977573593088

Voordelen lidmaatschap EU

Europa-nu.nl schrijft er over. Voordelen van ons lidmaatschap zijn dan: vrede, welvaart, met een voordelig investeringsklimaat. Grensoverschrijdende problemen tezamen aanpakken en nog tal van praktische voordelen. Voegen we als persoonlijke noot hier nog aan toe dat er drie, vier grote machtsblokken in de wereld anno 2020 bestaan. U kent ze: de VS, de EU, China en in zekere mate ook Rusland. Zou Nederland die EU willen verlaten, dan zouden we zo ongeveer de weg van het Verenigd Koninkrijk opgaan. Willen we ons in een wespennest steken zoals dit voorbeeld; de Brexit? Herinneren we ons nog de jarenlange calvarietocht die Groot-Brittannië moest ondernemen? De onzekerheid voor het bedrijfsleven, en hoe dit de politieke agenda zo lang beheerste? Veel geluk dan, zouden we zeggen. Daarbij komt dan nog dat we als Verenigd Europa het al moeilijk hebben ons staande te houden. Economisch, politiek, monetair. Gedrongen tussen die andere grootmachten. En dan zouden we het allemaal beter op ons eentje aankunnen? Droom verder, durven we dan tegen de Nexitters te zeggen.

Nadelen

Ook de nadelen worden op genoemde site belicht. Die vegen we zelf ook niet onder de mat want ze bestaan wel degelijk. Vervolgens is het een afwegen door de politiek van het voor en tegen. Welke argumenten wegen het zwaarst? Daar hebben alle landen reeds indertijd zelf voor gekozen. Toen ze lid werden en dit samenlevingscontract ondertekenden. Onze politici kozen, en zij verkozen die politieke machten. Dat is nog steeds zo (al lopen theorie en praktijk soms danig uit mekaar…) Wat stelt Europa-nu verder in deze: de kostprijs van het lidmaatschap. Het verlies aan soevereiniteit en controle op de munteenheid. ´De voordelen en nadelen zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. Dit leidt tot verschillende argumenten in de discussie rondom lidmaatschap van de Europese Unie. Veelgenoemde argumenten in de discussie zijn:

Argumenten

Juist Nederland heeft als handelsland profijt van de grote interne markt, die is ontstaan door het wegvallen van de interne grenzen. Nederland kan het netto-prijskaartje beter zelf besteden. Het lidmaatschap van Europa levert een aantal praktische voordelen op. Nederland kan over te veel zaken niet meer zelf beslissen. Nederland kan grensoverschrijdende en wereldomvattende problemen niet in zijn eentje oplossen en moet dus samenwerken. Ook al moeten we daarvoor een deel van onze eigen bevoegdheden opgeven.´

10 reacties

 1. Ik geloof niet erg in een Nexit, maar wel in een NEU: een nieuwe, Noord-Europese Unie waarbinnen Ierland, Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen verregaand samenwerken.

 2. We moeten zo snel mogelijk uit de EU.
  De blauwdruk hiervan is gebaseerd op corruptie.
  Heel dat EU gebouw in Brussel en Straatsburg opblazen en met de grond gelijk maken, het is een schande voor de mensheid.

  De EEG werkte perfect, daar moeten we terug naar toe.

 3. Wij burgers van NL zijn er geen stap vooruit gegaan sinds de intreding.
  Wat ze roepen over dat de burger per saldo beter af is een grote leugen.
  De afdracht kost meer als dat wij burger per saldo krijgen.
  Het enigste wat het voordeel is vrij reizen.
  De gene die er op vooruit zijn gegaan zijn de bedrijven.
  De invoer rechten die zij niet betalen betalen wij als burger in de afdracht
  Dus de producten die je koopt zijn voor de burger dubbel belast.
  Door NL en door Brussel.
  Plus dat u ook betaald voor de arme sloebers Italië en de rest .
  De burger heeft totaal geen voordeel helaas zijn er nog veel mensen die in sprookjes geloven.
  Tijd voor uittreding.
  Macht terug in ons eigen land grenzen dicht .

  1. U vergeet de Ferrari’s & Maseratie’s en Porches in de parkeergarages van de brusselse bende.
   Wist u dat Walter Halstein ( een nazi jurist aldus Wikipedia ) de grondlegger is van de E.U. wetgeving?

 4. Ik schrijf een verslag over de Nexit en ik lees hier het een en ander. Wat zouden de economische gevolgen zijn op een mogelijke Nexit, voor Nederland?

  1. Geen economische gevolgen terug naar e.e.g
   Pure propaganda uit Brussel bang makerij
   Let u op de Britten gaan het goed krijgen.
   En ik hoop dat er dan een nexit komt.
   Weg uit de blauwdruk van het nazi’s rijk .
   Ondemocraties mens onvriendelijk pure zelf verrijking.
   De eu is net de vvd ik ik de rest kan stikken.
   Opgezet voor grote multinationals die hun klaag zang hebben gedaan over import en export.
   De gewone burger wordt aan alle kanten genaaid financieel.
   Tevens al deze leden op pakken wegens vreedheid tegen de eu burger.

 5. De Nederlandse soldaten zijn voor niks gestorven tijdens de oorlog
  Nu dragen de landveraders ons land zo over aan brussel.
  Schaamte voor de overleden soldaten hebben zij niet.
  Ze houden elk jaar doden herdenkingen de club van hypocrieten en schijnheilige.
  Walg van dat zooitje tuig

 6. Graag meer nuance in de reactie.DE EU heeft voordelen zoals boven vermeld. In toenemende mate worden afspraken geschonden. In principe goede regelingen worden niet toegepast, “genegeerd”.
  Op financieel en juridisch gebied leidt dit tot onderlinge chantage. De willekeur waarmee afspraken worden nagekomen en geschonden leidt er toe dat de machtige naties, naties met sterk op eigen belang gericht beleid, nationalistisch ingestelde naties andere landen in een richting dwingen die ze niet willen. Immers de afspraken over beleid en de gewenste richting van beleid worden te pas en te onpas genegeerd. Dit geeft in toenemende mate politieke problemen m.b.t. functioneren van de de democratie in de landen en Europa als geheel. Vervreemding en wantrouwen tussen landen .en de inwoners treden op. Er is een oplossing een principiëlere opstelling in de zin van afspraak is afspraak, iedereen houdt zich eraan. Eventueel als voortschrijdend inzicht kiezen voor een opt out.
  Bedenk wel geen enkele wet/juridische regeling behoort in “steen te zijn gebeiteld”

 7. Nederland is met haar dikke pensioenpot de kerst eend van europa. Dankzij vier kabinetten Rutte zijn we onze soevereiniteit, ons pensioen en onze nationale trots binnen 10 jaar na nu volledig kwijt.
  Voeg daaraan toe het steeds strakker om ons heen gespannen net dat bestaat uit de cdbc, het digitale paspoort, je straks moeten aanmelden op het internet met je bsn nummer en de wet op desinformatie – beter gezegd: het verbod om ooit nog vrij te kunnen communiceren – en we leven binnen 10 jaar berooid van ons geld, ontdaan van onze huizen (45% erfbelasting helpt goed mee) en gefrustreerd in een digitale gevangenis gebouwd door niet verkozen leden binnen de EU, meebestuurd door het WEF en meegefinancierd uit ons belasting geld door boevenclubjes als Moderna en Pfizer.
  Met deze wetenschap 25 jaar geleden was ik als een hazewindhond vertrokken uit dit land dat vakkundig gesloopt en uitverkocht is aan de hoogste bieder door vier kabinetten Rutte. Nu ben ik helaas verbonden aan Nederland en ik heb gewoon plaatsvervangende schaamte voor de luiheid, domheid, desinteresse en onwetendheid van mijn landgenoten.
  Saillant detail is dat we uitgerekend op 22 november – de dag dat er over het opheffen van ons VETO recht – gaan stemmen op meerdere clubs van politieke clowns met minder invloed dan een tandeloze hond. Het gaat allemaal over afleiding.

  Tijd dat we de (politieke) brandstapel weer invoeren voor dit soort ketters en politici met terugwerkende kracht in het gevang zetten voor landverraad.
  Zij hebben echter geen vrees voor de toekomst want elke politicus heeft een goed pensioen en is in principe onschendbaar voor represailles voor de beslissingen die hij/zij heeft gemaakt/veroorzaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: