De Nexit: moet Nederland uit de EU?

3

Een onderwerp dat of stelling die vast veel van de lezers en bezoekers van Biflatie bezighoudt. Dus besteden we daar ook aandacht aan, toch? Zelfs de jeugd is hiermee druk doende, zoals onderstaande tweet van een 17-jarige bewijst. Leon Baten omschrijft zichzelf als´Onderzoeker voor de @nexitdenktank | Geïnteresseerd in EU-politiek | 17 jaar | Columnist op http://leonbaten.nl´. Vast niet de gemiddelde adolescent die fanatiek voor zijn laptopje zit te gamen? Zo´n Nexit Denktank bestaat dus blijkbaar. We zetten de pro en contra´s van het lidmaatschap op een rijtje. U wordt vriendelijk verzocht uw steentje bij te dragen aan wat hopelijk een interessante discussie wordt op Biflatie.nl. Misschien wilt u die steen leggen ter versteviging van de fundamenten van een Verenigd Europa. Of u wilt stenen bikken, stenen wegslepen om die fundamenten net af te breken. Pro of contra een eventuele Nexit? Wij vernemen het graag. Dank!

https://twitter.com/leonbaten/status/1278390977573593088

Voordelen lidmaatschap EU

Europa-nu.nl schrijft er over. Voordelen van ons lidmaatschap zijn dan: vrede, welvaart, met een voordelig investeringsklimaat. Grensoverschrijdende problemen tezamen aanpakken en nog tal van praktische voordelen. Voegen we als persoonlijke noot hier nog aan toe dat er drie, vier grote machtsblokken in de wereld anno 2020 bestaan. U kent ze: de VS, de EU, China en in zekere mate ook Rusland. Zou Nederland die EU willen verlaten, dan zouden we zo ongeveer de weg van het Verenigd Koninkrijk opgaan. Willen we ons in een wespennest steken zoals dit voorbeeld; de Brexit? Herinneren we ons nog de jarenlange calvarietocht die Groot-Brittannië moest ondernemen? De onzekerheid voor het bedrijfsleven, en hoe dit de politieke agenda zo lang beheerste? Veel geluk dan, zouden we zeggen. Daarbij komt dan nog dat we als Verenigd Europa het al moeilijk hebben ons staande te houden. Economisch, politiek, monetair. Gedrongen tussen die andere grootmachten. En dan zouden we het allemaal beter op ons eentje aankunnen? Droom verder, durven we dan tegen de Nexitters te zeggen.

Nadelen

Ook de nadelen worden op genoemde site belicht. Die vegen we zelf ook niet onder de mat want ze bestaan wel degelijk. Vervolgens is het een afwegen door de politiek van het voor en tegen. Welke argumenten wegen het zwaarst? Daar hebben alle landen reeds indertijd zelf voor gekozen. Toen ze lid werden en dit samenlevingscontract ondertekenden. Onze politici kozen, en zij verkozen die politieke machten. Dat is nog steeds zo (al lopen theorie en praktijk soms danig uit mekaar…) Wat stelt Europa-nu verder in deze: de kostprijs van het lidmaatschap. Het verlies aan soevereiniteit en controle op de munteenheid. ´De voordelen en nadelen zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. Dit leidt tot verschillende argumenten in de discussie rondom lidmaatschap van de Europese Unie. Veelgenoemde argumenten in de discussie zijn:

Argumenten

Juist Nederland heeft als handelsland profijt van de grote interne markt, die is ontstaan door het wegvallen van de interne grenzen. Nederland kan het netto-prijskaartje beter zelf besteden. Het lidmaatschap van Europa levert een aantal praktische voordelen op. Nederland kan over te veel zaken niet meer zelf beslissen. Nederland kan grensoverschrijdende en wereldomvattende problemen niet in zijn eentje oplossen en moet dus samenwerken. Ook al moeten we daarvoor een deel van onze eigen bevoegdheden opgeven.´

3 REACTIES

  1. Ik geloof niet erg in een Nexit, maar wel in een NEU: een nieuwe, Noord-Europese Unie waarbinnen Ierland, Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen verregaand samenwerken.

  2. We moeten zo snel mogelijk uit de EU.
    De blauwdruk hiervan is gebaseerd op corruptie.
    Heel dat EU gebouw in Brussel en Straatsburg opblazen en met de grond gelijk maken, het is een schande voor de mensheid.

    De EEG werkte perfect, daar moeten we terug naar toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.