Nederland en de Welvaart Index

5

lijstOver de laatste 5 jaar zijn nogal wat EU-landen uit de zogenaamde Prosperity Index top tien gevallen. Deze Index is een jaarlijkse ranking door het Legatum Institute van 142 landen op gebieden zoals rijkdom, economische groei en levenskwaliteit.  Dit is hoe Nederland er voor staat: Economie: op plaats 20. Ondernemerschap: op 8.  Overheidsbeleid: op 10.  Onderwijs: op 12.  Gezondheid: op 7. Veiligheid: op 17.  Persoonlijke vrijheid: op 14.  Sociaal kapitaal: op 5.

Top Tien algemeen

Bovenaan staat Noorwegen. Dan volgen: Zwitserland, Canada, Zweden, Nieuw Zeeland, Denemarken, Australië, Finland, Nederland en Luxemburg. Sinds 2012 zijn we als land 2 plaatsen gestegen in de algemene ranking mààr… in de Economy Sub-Index zijn we maar liefst 15 plaatsen teruggevallen tot de 20ste plaats.  Met als oorzaken: er wordt minder gespaard (hoe kan het ook anders) en er zijn minder jobs voorhanden (dat is geen verrassing).

Gluren bij de buren

In de algemene ranking staat Duitsland pas op 14; het VK op 16; België op 17 en Frankrijk op 20. Alleen het samenhorigheidsgevoel is iets waar Nederlanders terecht trost  op kunnen zijn : 93,9 % zegt dat hij en zij op de ànder kan rekenen in tijden van nood! Klopt dit en indien ja – proficiat dan aan ons allen hiervoor…