Nederlander pessimistischer over economie

0

De stemming onder Nederlandse consumenten is in de afgelopen maanden verslechterd.  Ook in juni daalde het vertrouwen in de economie. De indicator van het consumentenvertrouwen kwam uit op -18, dat is 2 punten minder dan in mei. Consumenten waren negatiever over de economische situatie in het algemeen. De koopbereidheid van de consumenten verbeterde wel licht.

Nederlanders waren in juni duidelijk somberder over het economisch klimaat in vergelijking met mei. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde met 7 punten en kwam uit op -29. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde met 10 punten het meest. Ook over de toekomst zijn de verwachtingen negatiever. Over de komende 12 maanden verwachten Nederlandse consumenten meer economische problemen.

Tegenover de verslechterde stemming over de economie stond een lichte verbetering van de koopbereidheid. De index van de koopbereidheid steeg met 2 punten en kwam in juni uit op -10. Daarmee is de koopbereidheid nog altijd laag. Consumenten oordeelden in juni minder negatief over hun eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden en ze vonden de tijd minder ongunstig voor het doen van grote aankopen dan in mei. De kijk op de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden veranderde weinig.