DNB sparen en aflossen
Volgens de directeur van De Nederlandse Bank, Joanne Kellerman, wachten er donkere economische tijden. We moeten ons bij wijze van spreken als een egel, een grizzly beer of een woelmuis een dikke vetlaag aanvreten om op een barre en ijskoude winter voorbereid te zijn. Om u als lezer goed en juist te kunnen informeren heb ik net een rondje door mijn dorp gefietst en gelet op bijzondere voortekenen. Stonden er groepjes mensen te praten, werd er met brandhout gesleept, of voedsel gehamsterd, keken de mensen bijzonder bezorgd? Nee niets van dit alles.

Onzichtbare crisis

Spelen de donkere tijden die de DNB voorziet dan helemaal geen rol, zijn ze voor gewone mensen onzichtbaar? Nou wie echt goed kijkt kan wel merken dat er wat roert. De plaatselijke Rabobank heeft een aantal jaren geleden nog flink geïnvesteerd in een groot en prestigieus pand, dat nu al een tijdje te koop staat. Het is te groot geworden, past niet meer bij de huidige tijd en taakstelling. Toen ik zestien jaar geleden terugkeerde naar mijn roots waren er “vijf” huizen te koop, nu meer dan driehonderd. Vlakbij is een vijftigjarige werkloos geworden en er komen ook steeds meer winkels leeg te staan. Er is dus wel wat aan de hand, maar kennelijk voor velen nog onzichtbaar of bewust buiten beeld gehouden.

Politici

Wat de politici betreft draait veel zo niet alles,  om consumptie zoals ik in mijn artikel: “Over consumptie en Economische groei” heb proberen uit te leggen. Monti, Rajoy en Hollande zien er hun redding in en hebben Kanzler Merkel dan ook op hun knieën, smekend  bewogen om akkoord te gaan met stimuleringsmaatregelen voor een bedrag van wel 130 miljard euro. Het geld moet rollen, om Europa en de wereld te redden.

De directeur van de Nederlandse Bank, Kellerman, werkt kennelijk ook aan de redding van de mensheid, in het bijzonder het Nederlandse deel daarvan. Zij roept ons op om het tegenstelde te gaan doen van wat de eerder genoemde drie zo graag willen.

Niet consumeren maar sparen of aflossen

Laten we eens kijken welke kernthema’s er kennelijk door Kellerman aan de orde zijn gesteld.

Afsluitend marketingpraatje

Aan het eind van het betoog krijgen we kennelijk ook nog iets ter geruststelling namelijk een soort marketingpraatje “Het Nederlands pensioenstelsel is en blijft één van de beste ter wereld, ook onder de huidige omstandigheden”. Ja ja. Volgens mij moet er dringend een zinnetje bij achteraan namelijk: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De toekomst?

Wat er in feite gebeurt is dat er vanuit de DNB een zeer somber en treurig vooruitzicht wordt geschetst. Door langdurig minder te consumeren zal de economie in een razend tempo verder achteruit gaan lopen. Daarbij komt dat we voor sparen en aflossen ook nog eens dubbel worden gestraft. Onze regering gaat nog steeds uit van een absurd rendement van 4% op sparen en extra aflossen van de hypotheek leidt weliswaar tot minder rentelasten maar ook tot minder renteaftrek.

Gat tussen hypotheek en waarde huis

Wat de DNB niet noemt, waarschijnlijk met opzet, is dat het extra aflossen ook van enorm belang is voor de banken en de schuldenpositie van Nederland. Van nogal wat huizen is de huidige waarde lager dan de hoogte van de hypotheek. Hierdoor lopen de banken en daarmee Nederland flink kans op een lagere waardering door de ratingbureau’s.

Terug naar de donkere wolken

donkere wolken economieIn verkiezingstijd zullen we van onze politici zo min mogelijk zorgelijke zaken te horen krijgen. De DNB moet kennelijk een beetje als vervanger gaan optreden. Wie de ontwikkelingen in de wereld volgt die kan niet anders dan met zijn hoofd schudden en de vraag stellen. Hoe kan een ras dat zich zelf intelligent noemt in zo’n scala aan problemen terechtkomen?

Met u weet ik natuurlijk het antwoord wel, dat is simpel. Blijft de vraag hoe verder? Komt er een moment dat mensen wel in groepjes op straat staan te praten, dat ze zich gaan afvragen of het zo nog wel verder kan? Is het dan niet al veel te laat?

Met de DNB, voorzie ook ik donkere tijden, alleen in een veel ernstigere zin. Onze kansen om het te veranderen op een wijze dat het huidige leven, mogelijk in een wat minder luxe setting, gewoon door kan gaan, zie ik echter als klein. Ook na een ramp zal de mensheid weer opstaan zullen (enkele) individuele mensen net als de egel, de grizly of de woelmuis uit hun winterkwartier kruipen, in die zin is er hoop.

29 reacties

  1. Mooi artikel! Ik las dit vanmorgen ook op telegraaf.nl en las meteen de reacties van de mensen. Ze snappen echt niet wat Joanne Kellerman nu werkelijk zegt. Toen ik dit artikel las besefte ik dat we steeds dichter bij de afgrond zitten en LEAP2020 het best eens bij het rechte eind kan hebben. (financiële storm op komst eind 2012 begin 2013) Zelfs de media zijn nu de massa stukje bij beetje aan het voeden zodat de schok niet als verassing komt bij het grote publiek en zo hysterie te voorkomen. Was het niet Wouter Bos die zei dat als het in de media komt het eigenlijk al vele malen erger is? Ik ga nog wat zilver hamsteren…

  2. 12 jaar geleden was iedereen aan het beleggen en men kocht maar huizen. Niemand die zich afvroeg waardoor die aandelen en huizen zo konden stijgen.
    Als je het uitlegt aan mensen dan steekt men de kop in het zand en wil men het liever niet horen.

    Wat mij opvalt is dat men de moral hazard van de banken niet wil aanpakken. Bij hoge geldproductie in de vorm van leningen worden er bijzonder hoge bonussen uitgekeerd. Als een consument, bedrijf of overheid de lening niet meer kan terugbetalen dan moet de burger dit betalen.
    Zowel werkgevers- als werknemers organisaties hoor je hier niet over. Ook de politieke partijen niet.
    Als de derivatenluchtbel leeg loopt dan is het financiele leed niet te overzien.
    Ik ga mijn groententuin aanleggen.

  3. Wat óók niet gezegd wordt: als Nederlanders massal meer gaan aflossen op hun hypotheek of meer gaan sparen, zal het BNP -in ieder geval voor de komende jaren- flink gaan dalen, want aflossen betekent dat het geld ‘verdwijnt’, tegenovergesteld aan hoe het door een leneing wordt gecreeerd.
    Ik zeg niet dat het slecht is dat we aflossen, maar wil het onbenoemde gevolg onderstrepen. Het is een van de aspecten die onderdeel zijn van het doorprikken van de welvaarts-zeepbel.

  4. En dat de banken dan weer iets hebben om mee te spelen en dat er soms een boete clausule hangt aan vervroegd aflossen 😉 ktm: proost 😉

  5. Mijn resten er nog een paar stille vraagjes bij dit advies

    Wat is mijn spaargeld nog waard als door het verlaten van Spataliekenland uit de Euro, gevolgd door een val van de Euro een enorme bankencrisis ontstaat. Gaat dan de overheid en de DNB hun deposito-garantieregeling nog uitkeren als de grote banken in een keer mochten klappen? Ik geloof niets van de redding van die landen. M.a.w. is sparen, dus geld op de bank nog wel zinvol te noemen?

    En wat als mensen om welke reden niet in staat zijn om te sparen omdat hun inkomen relatief laag is en ze een behoorlijk hoge vaste lasten hebben?

    Of kan ik dit advies als een verkapte mededeling zien dat er mindere tijden op komst zijn, zonder dit het direct te hoeven zeggen?

  6. Met sparen, hypotheek aflossen en sober leven is helemaal niets mis mee! We moeten van onze schulden af en terug naar het welvaartsniveau van de jaren ’50!

    Maar laat de VVD-achterban zelf ook flink de tering naar de nering zetten om zo ook het goede voorbeeld te geven!

  7. Ik krijg onderhand tabak van al dat crisisnieuws en nog meer van de elite die een nep ‘ bezorgd’ gezicht staan te trekken als ze voor de zoveelste keer de bevolking angst aanjagen met hun donder en doemscenario’s.

    I.p.v. blijven hangen in ontwaarding, derivaten, implosie en al dat andere depressiefmakende nieuws, moeten we alvast gaan nadenken en bouwen aan een nieuwe wereld.

    Oplossingen liggen vooral in zelfvoorziendheid, kleinschaligheid en regionalisme. Iedereen kan daar nu al op zijn eigen manier een bijdrage aan leveren.

  8. Ik denk dat de donkere tijden vooral voor de macht van de banken zijn.

    De gewone mensen overleven wel, ook zonder banken.

  9. Mocht je in de gelukkige omstandigheid verkeren dat je op dit moment een significant deel van je hypothecaire lening zou kunnen aflossen dan is dat op zich niet verkeerd, al profiteer je nu nog steeds wel van de volledige hypotheekrente aftrek, dus waarom zou je je zuur verdiende spaarcenten hiervoor willen aanwenden? … Je zou het spaargeld natuurlijk ook kunnen gebruiken voor de aanschaf van iets wat echt waarde vertegenwoordigt, goud en zilver ! De toekomstige stijging van goud en zilver is superieur aan dat wat je nu maandelijks zou besparen met je gedeeltelijke aflossing. Dus DNB, de vraag zou eigenlijk moeten zijn: Sparen, aflossen of fysiek goud en zilver aanschaffen ?

  10. Ik zeg:Nooit aflossen nu!

    De banken willen dat omdat ze geld nodig hebben, maar de euro wordt binnenkort waardeloos , zo ook je hypotheekbedrag.

    De banken hebben meegeholpen aan de overwaardering van onroerend goed.

    De huizenprijzen zakken nu, en dat zien ze … dus gaan ze iedereen aanraden om zo snel mogelijk af te betalen…anders blijven ze zelf zitten met te weinig onderpand…….voor hun opgeklopte leningen.

    Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

    Koop goud en zilver in munt zoveel je kan.
    En zoveel mogelijk anoniem, dus cash.

    http://www.hollandgold.nl/zilver-kopen/zilveren-munten.html

    hier een berichtje tussendoor….

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3277144/2012/06/26/Eurolanden-moeten-snel-schulden-delen.dhtml

  11. @Madman en Benjamin: zo zie ik het ook. Gewoon goud en zilver kopen. En als je denkt dat je PM een waarde heeft dat genoeg is om bijvoorbeeld de helft van je hypotheek te kunnen aflossen, dan zou je daar zeker over na kunnen denken. Ik koop elke maand bij.

  12. Banken en landen moeten enorm gaan afschrijven , veel schuld zal nooit afgelost worden , maar de reële economie zal op een gezonde manier van krediet moeten worden voorzien .
    Terug naar de jaren 60 a 70 niveau waar de goudstandaard nog heilig was.
    Sterk reduceren van de welvaart , dus in feite versobering , dus ook sterk de vermogensmarkt minimaliseren en nooit meer op laten lopen tot 400 a 500% boven het BNP.
    Terug naar de eigen valuta of een valuta die wel geaccepteerd is , grenzen sluiten en soevereiniteit terug in eigen land en minder EU te Brussel en gewoon weer een goed uitvoerende EEG met vrij handelsverkeer .
    Terug naar landen met hun eigen grondwet en met wel democratisch gekozen volksvertegenwoordigers , en geen volgevreten pseudo anonieme niet vrij gekozen EU leiders als een Barroso en een van Rompuy .

  13. Ik ben van mening, dat we nu in de allerlaatste alarmfase zitten!! Gods profetische tijdsklok staat niet op 1 minuut voor 12, maar op seconde(s) verwijdert van 12 uur. Mijn roep nu naar de mensen is: de hoogste tijd,goud,geld,roem,welvaart enz. Een rijk lang leven is minder dan een knipoog in de eeuwigheid. Jezus is de weg; en daar willen we massaal niks meer van weten. Hans

  14. Laten we vooral niet vergeten dat de gehele crisis man gemaakt is en lang te voren is gepland. Zolang men weigert om de oorzaken voor deze crisis aan te duiden zal er ook geen goede oplossing voor het volk komen.

    Elke dag dat ik opsta en ik zie nog steeds dat de centrale bank open is en onze banken vrolijk doorgaan met fraktioneel bankieren zal het enkel nog slechter worden voor jan modaal al beseft ie natuurlijk nog steeds niet waarom het zo slecht gaat.

    Er is helaas maar een weg die leidt naar persoonlijke vrijheid en een kleine niet almachtige overheid en dat betekend dat we terug moeten keren naar eerlijk geld. Het is
    toch niet te bevatten dat mensen na 40-50 jaar hard werken erachter komen dat hun spaargeld/pensioen niets waard is.

    Daarom speel je eigen centrale bank nu je nog kan, zet je papieren geld om in vaste waarden en honger het beest (overheid) uit zoveel je kan.

  15. Best goud kopen en zeker maar een minimum aan euros aanhouden.Euros worden waardeloos als we de schulden de baas niet meer kunnen en het is bijna zo ver.Dus dringend papiergeld omzetten in alles wat je nodig zult hebben :bijv.de mazouttank vullen,extra andere brandstoffen inslaan want als je de geschiedenis bekijkt(Argentinie,Ijsland,Rusland).landen die de laatste 15 j eens failliet gingen zijn brandstoffen in het eerste jaar bijzonder duur.Ook wat lang houdbaar voedsel inslaan,zilveren munten en als je nog geld over hebt nog extra goud om je vermogen te beschermen.

  16. @ 25 Is dat alles onbekende? Je hebt wel gelijk, het kan beter maar daarom is de inhoud niet minder waar; de schepping zucht en daar kan niemand ter wereld omheen.

  17. @Jochanan: Volgens mij is dat niet echt een onderwerp die je kan relateren met de economie. Dat het vijf voor 12 is, ben ik met je eens, alleen ik denk niet dat dit een religieuze klok is Deze economische puinhoop hebben we zelf gemaakt. Een schuldensysteem is opgezet, zonder hulp van hogeraf, slechts de drang naar meer, meer en meer ligt hieraan ten grondslag.

  18. Hmmm als mijn ouders dood gaan met hun 100% aflossingsvrije hypotheek denk ik dat ik de “erfenis” maar beter NIET kan accepteren, krijg je een enorme schuld kado! Een onverkoopbaar in waarde gfedaald huis met veel doorlopende kosten….

  19. Let ook op het volgende: er komen steeds meer nieuwe woningprojecten die beloven jouw huidige woning op te kopen tegen een markttarief zodat je zelf “zonder dubbele woonkosten” het nieuwe huis in kan. Addertje: zodra jouw oude huis verkocht word, deel je mee in de “winst” (of dik verlies natuurlijk als het naar de veiling moet!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: