De houding van De Nederlandsche Bank in de persoon van woordvoerster  Petra Hielkema is… lauw. Ten opzichte van de blockchain technologie en digitale munten. Op zijn best. Lauw, flauw, visch noch vleesch. Een standpunt van ‘ja, hm, nee, hm, maar…’ Hielkema is Division Director Payments and Market Infrastructure. Zowat heel de wereld, internationaal van handel en industrie, is er druk-druk mee in de weer. Elke dag haast zien nieuwe toepassingen het licht. Maar DNB wil er niet écht aan. We vragen ons af waarom. Is het angst voor de eigen positie? Of onwetendheid?  We schrijven mei 2019 en DNB studeert er reeds drie jaar op… (!) 

Het gesprek

We waren zelf niet aanwezig natuurlijk bij het gesprek waarin Hielkema de standpunten van de centrale bank ventileerde. ‘Petra Hielkema, director of payments and market infrastructures at the Dutch central bank, talks to Joy Macknight about experimenting with blockchain, supporting fintechs and raising consumer awareness around the Payment Services Directive 2.’ In ieder geval vertolkt Coingeek.com de inhoud van het gesprek, haar verklaringen, met lichte spot. Dat lezen wij daar toch duidelijk in?!

Een beetje ja en een beetje nee. Wat mot ’n mens d’r nou mee?!

Ja, DNB ziet in principe wel iets in AI (kunstmatige intelligentie) en zelfs blockchain technologie. En ja, die kunnen de bankwereld ook wel ten dienste staan, maar… Kijk zegt Hielkema. We hebben dit alles nu drie jaar onderzocht en getest, en we ondervinden toch problemen hoor. ‘Through the first three years of implementation, there were a number of issues that arose, including shortages and capacity, inefficiencies that were caused by high energy consumption across networks and, the biggest of all, uncertainty as to whether a payment actually completed through the process.’ Nee, dat kunnen we als bank toch niet hebben hoor. Tegelijk stelt de directrice dat de bankenwereld dit soort nieuwe technieken wèl moet omarmen. Indien ze blijvend zijn voor de komende jaren. Kijk zeggen wij. Dat is zo’n beetje ‘enerzijds’ en ‘anderzijds’. Een beetje ja en een beetje nee.

“Géén geld”

DNB wil dan zeker niet van bitcoin weten. Tenminste, zo verklaarde de directrice een jaar of wat geleden nog. ’t Is géén geld zei ze. Voilà, nu weten we dat ook al weer. Ondertussen dendert de HST met bitcoin, blockchain et al. aan boord, aan een gierende snelheid verder. Sterker: die is ons reeds duizend kilometer voorbij. Tienduizend! Van bitcoin (BTC) niet willen weten dus. Hm, dan zeker niet van een andere munt die ook ‘géén geld’ is? Er zijn er maar een paar duizend.

Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard

Twee jaar geleden reeds waarschuwde de Director voor zogenaamde ‘cyberweerhaarheid’. En heel terecht ook. Want er wordt véél gestolen en gehacked in cyberland. Dat is dus inclusief cryptomunten stelen, verduistering, oplichting,… Niet anders eigenlijk dan we in de ‘gewone’, niet-digitale wereld kennen. Ook waarschuwt Hielkema het Nederlandse publiek om toch voorzichtig om te gaan met de nieuwe betaalwet PSD2. Die is namelijk in februari 2019 ingegaan. Terwijl nogal wat consumenten niet goed weten wat die betekent. Leest u, lezer van Biflatie, toch zeker hier verder over PSD2…! Respect dus toch en zelfs lof voor De Nederlandsche Bank en haar vertegenwoordigster, Petra Hielkema, in deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: