Nederlandse huizenprijzen blijven dalen

10

Nederlandse huizen waren in november gemiddeld 6,8% goedkoper in vergelijking met een jaar eerder. De prijsdaling op jaarbasis is iets kleiner dan de voorgaande maanden. Afgelopen maand daalde de waarde van een gemiddeld Nederlands huis nog met 7,9%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de Prijsindex Bestande Koopwoningen (PBK) vanaf begin 2008. Het geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren zijn verkocht.

huizenprijzen nederland

Koopwoningen steeds minder waard

Het verloop van de prijsindex laat zien dat de prijzen van verkochte bestaande koopwoningen al drie maanden op ongeveer hetzelfde niveau liggen. Net als in de voorgaande maanden lagen de prijzen in november op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16%. Dit is de de gemiddelde daling. Per provincie en per woningtype verschillende de prijsdalingen van huizen aanzienlijk.

prijsindex huizen grafiek

Er worden minder huizen verkocht

In de eerste 11 maanden van 2012 wisselden bijna 100.000 woningen van eigenaar. Dit is ruim 7% minder dan in dezelfde periode van 2011. Volgens het Kadaster zijn er de afgelopen maand wel iets meer huizen verkocht, ten opzichte van vorig jaar. Er werden op precies te zijn 9.833 huizen verkocht. Dit is een stijging van 3,6% op jaarbasis. Ondanks de lichte stijging is en nog altijd ruim aanbod op de Nederlandse huizenmarkt. Er staan namelijk in Nederland zo’n 275.000 huizen te koop.

Lees meer over de Nederlandse huizenmarkt: