Het eerste kwartaal van 2012 is voor de hypotheekmarkt in Nederland de slechtste gebleken sinds de start van de kredietcrisis. Op zowel het omzet- als het transactieniveau was er sprake van zeer lage niveaus. De totale omzet is in het eerste kwartaal uitgekomen op €10,1 miljard, een daling van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 is de hypotheekomzet met 28% gekrompen. Dit heeft echter te maken met seizoensgebonden factoren waarin december altijd een piekmaand is wat betreft omzetten. Tenslotte is de forse daling in het aantal oversluitingen nog opmerkelijk te noemen. Onder meer de verscherpte hypotheekregels zorgde voor een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 met maar liefst 49%. Door de verscherpte reguleringen voldoen oversluiters niet meer aan nieuwe eisen van aanbieders.

Frankrijk verlaagt pensioenleeftijd weer naar 60

De Nederlandse politiek heeft besloten om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar, maar in Frankrijk pakken ze het anders aan. Daar heeft de nieuwe socialistische president Hollande zijn belangrijkste verkiezingsbelofte waargemaakt. De pensioenleeftijd voor een deel van de werkende Fransen wordt verlaagd naar 60 jaar. De maatregel zal voornamelijk gelden voor Fransen die op jongere leeftijd zijn begonnen met werken. Touraine, de Minister van Sociale Zaken stelt dat de kosten van de verlaging volgend jaar 1,1 miljard euro zal bedragen. Het beleid van Hollande staat haaks op die van zijn voorganger Sarkozy, die de pensioengerechtigde leeftijd in 2010 nog verhoogde van 60 naar 62 jaar. De Europese Commissie heeft al gewaarschuwd voor de kosten van de maatregelen. Volgens de nieuwe regering zou echter een aanpassing in de pensioenwetgeving ervoor moeten zorgen dat de kosten gefinancierd worden met hogere premies.

Portugal injecteert kapitaal in drie banken

Ondanks het feit dat alle aandacht op dit moment lijkt te gaan naar Spanje, is daar ook nog altijd het buurland Portugal. Zo is deze week eens te meer gebleken dat niet alleen in Spanje een bankenprobleem is, ook in Portugal is de nood hoog. Zo maakte de regering bekend dat het 6,65 miljard euro zal geven aan de private banken BCP en BPI en dat ook de staatsbank CGD een deel van de hulp nodig heeft. Deze maatregel is nodig om tegemoet te komen aan de criteria van de Europea Banking Authority (EBA). Het land werd in April van dit jaar nog geprezen door de EU en het IMF vanwege het behalen van zijn fiscale doelen, waarmee het hoopte volgend jaar weer toegang te hebben tot de kapitaalmarkt. Vanwege de verslechterde omstandigheden maakt het land, dat als derde land moest aankloppen voor noodhulp, nu echter een diepere recessie mee dan aanvankelijk gedacht.

Iran importeert 1,2 miljard dollar aan edelmetalen.

De goudprijs stijgt weer langzaamaan en noteert momenteel rond de $1.620,- per troy ounce. De enorme sprong van afgelopen vrijdag zorgde ervoor dat goud met kracht door het niveau van $1.600 steeg. Deze sprong valt samen met nieuwe data die een toenemende vraag uit China laat zien. In april 2012 steeg de import van China met maar liefst 62% ten opzichte van vorige maand. Een in potentie andere belangrijke speler, Iran, heeft in april voor maar liefst 1,2 miljard dollar aan edelmetalen geïmporteerd. Deze stijging heeft mede te maken met de sancties die het land opgelegd heeft gekregen na een conflict met de Verenigde Staten, Israel en Europa.

Import goud Turkije stijgt 150%

Niet alleen Iran en China zijn voorname importeurs van goud, ook Turkije is één van vragende partijen in de edelmetalenmarkt. Zo steeg de Turkse goudimport met maar liefst 150% in mei. De totale import van goud kwam uit op 19,47 ton. Een belangrijk deel van het goud wordt gebruikt om te handelen met Iran, nu Iran geen toegang meer heeft tot internationale betaalsystemen als SWIFT. Ook Iraanse burgers gebruiken goud steeds vaker als veilige haven nu de nationale munt, de rial, steeds verder in waarde daalt.

11 reacties

  1. Ja de goudprijs was wel even gestegen, maar noteert nu wel weer op 1580. Ik ga toch even uit van het scenario van een goudexpert, en die luidt dat we nog een kleine daling mee gaan maken de komende 2 maanden maar dat het in de herfst het oude record van +1900 gebroken gaat worden.

  2. Huizenprijzen gaan gewoon nog 20 tot 30% dalen. Daar kan helemala niemand nog wat aan veranderen. De hypotheekmarkt zal het alleen nog maar moeilijker krijgen, want banken mogen lang niet zoveel als vijf jaar geleden. En mensen hebben geen geld meer en willen van schulden af.

  3. En niet te vergeten Dré …

    http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx

    …dat dit ook nog eens staat te gebeuren. Ik kan je zeggen dat dan de rapen helemaal gaar zijn! Want dan kan niemand meer iets kopen en dus de economie helemaal naar de knoppen gaat. Het gaat er, helaas, op lijken dat de enige mogelijke oplossing het aanzetten van de geldprinter is.
    Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat de regering het toe zal staan dat de economie -20% tot -%50 zal gaan draaien. En ze zullen het dan niet voluit gaan doen, want op hyperinflatie zit ook niemand te wachten. Maar dat de inflatie over een paar jaar omhoog zal gaan mag geen verrassing meer zijn.

    Iemand feliciteerde mij laatst ook met mijn hypotheek die ik sinds een jaar heb. Ik zie nu zeker wel de ernst van de situatie in. Ik ga mij de komende maanden zeker wel indekken, onder andere door te sparen (ook niet goed voor de economie op korte termijn dan) en te investeren in PM.

  4. Goud staat nu plus minus 100 euro onder het record van september 2011 maar in dollars ruim 300 dollar..

    O, nee goud word niet meer waard maar je valuta keldert naar beneden.
    Ik had met mijn werkgever ook beter een uurloon in goud af kunnen spreken !

  5. Even een vraagje heren en dames hier. Ik lees de laatste tijd opvallend veel reacties van mensen die bang zijn dat hun pensioen naar Zuid Europa getransporteerd gaat worden. Nu kan ik een pensioen van een werkgever waar ik in het verleden 4 jaar heb gewerkt af laten kopen.
    Is het verstandig om dit te doen? Of toch maar laten staan?
    Ik heb voor nu een vrijblijvende offerte opgevraagd. Mocht het een aardig bedragje zijn denk ik dat ik toch nog wat PM hiervoor aan wil schaffen.
    Maar is het dus wijs om, indien het mogelijk is, je pensioen af te laten kopen? Dat is even de vraag.

  6. @gaengphed:

    Als je nu 1000 euro had en je wou deze 1000 euro over 50 jaar gebruiken, waar zou je het liever bewaren? Op een spaarrekening/beleggingsrekening of in PM? Het antwoord op de vraag ljkt me duidelijk 🙂

  7. @BadtripBarry, ja zo zwart op wit zou je het kunnen stellen. Maar als het dus zo simpel is….waarom doet iedereen dit dan niet?
    Ik wacht even de offerte af of het überhaupt de moeite waard is 😉
    Dank voor je reply 🙂

  8. @Gaenphed : Afkopen natuurlijk ; ‘ze’ gaan wereldwijd het hele systeem moedwillig in elkaar laten / doen sodemieteren, en in afwachting daarvan bijdrukken en bijdrukken.

  9. @gaengphed:

    Waarom niet iedereen dit doet is omdat maar weinig mensen de echte functie en waarde van PM kennen. Op het moment dat dit wel breder bekend gaat worden gaat de prijs van PM skyrocket.

  10. @Gaengphed : nee, dat kan niet hier in FR, al heb ik ’t wel geprobeerd. Ging over 3 jaar afdracht/rechten. Hier hebben ze een ‘overslagstelsel’, dwz dat (staats-)pensioenen worden betaald uit (staats-)inkomsten (die feitelijk alleeen maar uit schulden/tekorten bestaan), zodat er, wanneer FR geen ‘inkomsten’ meer zou hebben, maar 6 weken pensioengelden voorradig zijn, dit in tegenstelling tot NL met het (in theorie) beste (privaat-)pensioenstelsel ter wereld, dat zo’n 3 jaar (nogmaals : in theorie) zou kunnen overleven op eigen kracht.

    Maar door de huidige euro-verstrengeling gaat alles uiteindelijk simultaan naar de kl*ten ; voor NL hooguit enkele maanden uitstel van executie na ‘de rest’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: