Nederlandse inflatie in december: 2,4%

In december was de inflatie in Nederland 2,4%. Dit inflatiepercentage is iets lager dan de maanden daarvoor, toen de inflatie op jaarbasis uitkwam op 2,6%. Desalniettemin is het percentage nog steeds hoger dan 2,0%. Dit is het niveau dat door de ECB als streefdoel wordt gehanteerd.

De daling van de inflatie ten opzichte van eerdere ramingen komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van benzine. In december was benzine weliswaar 3,4% duurder dan een jaar eerder, maar in november was dat nog 7,4%. Ook nog wel even leuk om te ilustreren hoe de prijs van een litertje euro 95 tot stand komt. Het overgrote deel van onze brandstoffen zijn zoals we allemaal weten heffingen en btw.

De afbeelding hierboven komt overigens uit een rapportje van de staat en schets een duidelijk overzicht. (hier is het document in het geheel te vinden, PDF alert). In het desbetreffende rapport komt men tot de conslusie dat de hoogte van de prijzen aan de pomp voor Euro 95, diesel en LPG over de langere termijn goed te verklaren is door de hoogte van de ruwe olieprijs (je meent ’t). 

‘EIM heeft de ontwikkeling van de dagprijzen van ruwe olie en van de geraffineerde producten en de ontwikkeling van de kale pompprijzen voor Euro 95, diesel en LPG over een periode van 2,5 jaar geanalyseerd. De hoge correlatie die hieruit naar voren kwam, geeft aan dat de prijzen op de opeenvolgende markten op de langere termijn zeer nauw aan elkaar zijn gelieerd.’ Dat gaat nog wat worden als de olieprijs blijft stijgen door aanhoudende spanningen in Iran.

De gemiddelde inflatie van de twaalf maanden in 2011 is 2,3%. Dat is beduidend hoger dan de 1,3% in 2010. Het is de tweede keer na 2003 dat de gemiddelde inflatie over een jaar boven de 2,0% uitkomt. De hogere inflatie van 2011 is vooral toe te schrijven aan aardgas, dat 7,4% duurder was dan in 2010. Duurdere elektriciteit, voedingsmiddelen en koffie zorgden ook voor een hogere inflatie in 2011, zo blijkt uit de gegevens van het CBS.

17 reacties

 1. Een dalende euro zorgt op termijn voor hogere inflatie doordat invoer van producten zoals olie duurder wordt. De wereldwijde industriële voedselketen is één van de grootste gebruikers van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn ook nodig in de aanmaak van machines, infrastructuur, opslag en transport. Duurdere olie geeft automatisch duurder voedsel. En vergeet niet dat olie gebruikt wordt in 1.001 andere toepassingen.

  -Edit-

 2. Goh, nou da’s toevallig. Had ik vandaag nog voordat dit artikeltje uitkwam een onderzoekje gedaan naar alternatieven. Uitkomst: ethanol. Tot 10% mengen met benzine en je hoeft je auto niet aan te passen. Of met wat aanpassingen aan je auto 100% of in ieder geval 85% ethanol. Zo is er ook een ethanol machine te koop (kost wel 10.000 Euro) die het voor je maakt: 132 liter ethanol per week. Je flikkert een paar kilo suiker in ’t apparaat en klaar is Klara. 20 cent per liter. Of je maakt het zelf: Met suikerwater/gist maak je ‘wijn’: destilleren en hoppa: ethanol !

  @knowtoomuch
  Ethanol is een niet giftige alcohol. Ideetje ? Voor als de whiskas op is ?

  @koen
  Dit is economie: vraag en aanbod !

  …Jammer alleen, dat de overheid marktwerking altijd kapot maakt. Destilleren is verboden in Nederland en rijden op ethanol is belasting ontduiking…

 3. @Fininfo : Tot een maand of 6 geleden geloofde ik OOK in de BULLSHIT van ‘fossiele brandstoffen’.
  Vandaar mijn volledige begrip voor je woordkeuze.
  OOK Ktm is ‘mooi’ in die leugen gestonken’.
  Maar ben tot een nieuw inzicht gekomen, namelijk dat van ‘a-biotische olie’, oftewel dat olie, tijdens het ontstaan van de aarde (zo’n 4,6 miljard jaar geleden), onder invloed van (enorme) hoge druk en temperaturen, C- en H-moleculen is ontstaan, en dus NIET het (‘logische’) produkt is van ‘rottende bomen, planten en algjes die 10-15(?) Km (!!!) (12Km bewezen/aangetoond) ‘spontaan’ de grond in zijn gezakt’ (pfff… ‘voelt’ u ‘m al, lieve lezers ? Weet u wel wat 10 of 15 VERTICALE kilometers BETEKENEN voor de (immense) (tegen-)druk om die ‘reis’ te kunnen realiseren ?!!) , wat ons al sinds onze geboorte wordt wijsgemaakt door de media, en het ‘onderwijs’ (die ’toevallig’ dezelfde eigenaars/sponsors hebben als die van de olie-, farma- en de militaire industrie hè, laten we wèl wezen..!)

  So, Fin-Man, waarde Zuiderbuur, serieus, Ktm just threw you ‘The Glove’ I guess …

  Are you ready to pick it up ?
  Pubicly I mean ? Hier, op Biflatie ?

  Bij voorbaat doe ik een beroep op ‘Boerenverstand’ en op de Wet van de zwaartekracht.
  Ge zijt gewaarschuwd dus.
  In alle ernst.

  VanZaken zal je ongetwijfeld gaarne assisteren in je verdediging.
  Neem ik hèm ook meteen ‘mee’ hahaahaaa !!!
  (Sorry, VanZaken !)(Of begin je te aarzelen wellicht ?)

  @R : Gewoon de fiets pakken dan maar ?

 4. Die inflatie… is dat 2,4 procent per maand?
  Lijkt me een beetje veel.
  Of willen ze ons laten geloven dat dat op jaarbasis is?
  Daar trapt toch niemand in?

 5. @R: In Brazilië rijden vrijwel alle auto’s al op alcohol/ethanol. Maar daar hebben ze dan ook velden vol met suikerriet. En de Brazilianen rijden flex, dus én op benzine en op ethanol. Ik zag dat voor het eerst een jaar of acht geleden en snapte toen al niet waarom we in het westen daar niet meer mee doen. Nu hebben ze eindelijk het licht gezien, zo las ik in een artikel van de Economist over het het suikergoedje als bio fuel:

  Brazilian brew; America opens up to Brazilian ethanol http://www.economist.com/node/21542431

  Het oogsten van al dat suikerriet is trouwens wel slecht voor het milieu. De boeren steken de oogst het liefst in de hens (zodat de natte binnenste kern overblijft) en accepteren dan een boete van de staat. http://www.youtube.com/watch?v=DEfcV12JsHk Krijg je zwarte sneeuw die naar beneden valt.

 6. De berekeningen van de inflatie zijn al meerder malen gewijzigd. De weging van brandstoffen wordt steeds minder, want anders gaan de mensen nog een keer echt merken dat het geld steeds minder waard wordt. De gemiddelde Nederland is de afgelopen jaren bij gelijkblijvend salaris veel minder gaan overhouden. Ze gaan er op achteruit doordat de prijzen van de dingen die iedereen nodig heeft zijn blijven stijgen.

 7. @Oscar : Misschien geloof je me niet, aber es handelt sich weldégelijk om een zogenaamd ‘ge-an-nu-a-li-seerd’ percentage, dus [u]per jaar [/u] … Geloof ’t of niet …

  Pauze aub …

  Eventje m’n KOTS proberen binnen te houden … wie weet lukt het me …

  Ok … het gaat weer beter …

  Afijn, Winst-in-het-Tonneke Churchill zei ooit : ‘De enige statistieken en grafieken die ik vertrouw, zijn degene die ik zèlf heb vervalst’ …

  Laat ik ’t dààr maar bij houden-gnn-gnnn …

  Hint- HINT ..!

 8. Die zogenaamde huizenbubble is voor 97% gefinancierd met geld wat uit het niets is gecreeerd en daarmee wordt de bank “eigenaar” van het huis. Slechts 3% bestaat uit spaargeld van een ander.

  Een huis is een harde asset. De bubble is slechts een boekhoudkundig probleem, denkt u allen daar maar eens over na. Laat je geen schuld aanpraten die voor 97% nooit bestaan heeft.

  Aflossen? My ass.. leen geld voor een kilo goud en wacht 4 jaar. Zilver is nog beter, dan hou je nog geld over voor een verbouwing.

  Dat had het advies van Klaas Knot moeten zijn.

 9. Ben ik blij dat ik geen auto heb. Ik hoef mij geen zorgen te maken om de stijgende benzineprijs t.g.v. de stijgende olieprijs ondermeer door spanningen in het Midden-Oosten. Verder woon ik in een goed geïsoleerde rijtjeswoning uit 1986. Ik verbruik maar 700 kuub gas per jaar. En dat scheelt ook flink in de portemonne.

 10. @M
  Nee, in mijn eerdere reacties gebruikte ik het woord “auto” omdat dit meer tot de verbeelding spreekt. Ik ben al zover “heen” dat ik zat te denken hoe je een aggregaat betaalbaar draaiende kan houden !

 11. @Koen : Bedankt voor het ‘editen’, serieus. Ik weet niet precies meer wat ik heb geschreven, maar ik zat in één of ander euforisch egotripje geloof ik … Sorry !

  Dus ga zo door aub !

  (krijg al méér dan genoeg ‘ruimte’ hier !)

  (en ik mis ‘mijn’ forumpje nog steeds … ècht jammer …)
  (NL is toch al zo’n gortdroog land wat ‘dat’ soort info betreft ; kwam er éindelijk eens wat ‘dauw’ nederdalen … maar kwam ‘de verzengende zon’ weer op … zodat alles weer dor en vergeeld is geworden … no ‘green shoots’ …shit-shit …)

 12. @ Dre, je schreef: De berekeningen van de inflatie zijn al meerder malen gewijzigd

  Klopt

  Ik denk zo’n beetje dat de echte inflatie net zo hoog is als het roodstaan op je lopende rekening bij een bank. Roodstaan bij een bank tot 1000 euro is 14 % rente op jaarbasis.

  Maar oh oh oh wat zijn er een hoop belangrijke economische cijfers die werkelijk van geen kant meer kloppen.
  1 werkloosheidscijfers China/VS
  2. economische groeicijfers VS/Europa (wellicht china ook?)
  3. inflatiecijfers (gewoon energie en voedsel uit de berekening houden)

  Maar ach joe the plumber heb zijn voetbalwedstrijdje nog op zondag en zijn vrouw de soapserie.
  En vooralsnog draait de wereldeconomie toch weer door.
  Ik bedoel als je de macht hebt over het ruilmiddel dan zou je toch gek zijn om dit op te geven? Dan wil je toch, als is het maar minimaal/marginaal vertrouwen, dit vertrouwen in stand houden? Zeker als je met dit ruilmiddel ALLE grondstoffen kunt betalen met JOUW ruilmiddel!

  Nou weet ik niet hoe lang het nog duurd dat de wereld blijft accepteren dat de VS met hun dollar alle grondstoffen ter wereld kunnen blijven afrekenen.
  Ik weet wel dat alle centrale bankier van azie en europa op een dag in juli 2011 bij Nout Wellink in Nederland op visite gingen. 1 hele belangrijke centrale bankier was daar niet aanwezig…. die van de FED.

  Maar ja hoe kom je erachter dat China zijn dollarobligaties aan het afbouwen is?

 13. KTM (ik maak het even algemener ->) En maar LIEGEN, die bleke kantoorpikKEN … Nog nooit van hun leven een kruiwagen gevuld of een vuilniszak aan de straat gezet …

  Dat zou goed zijn voor een boel mensen die nu allemaal druk en belangrijk doen terwijl ze de halve planeet rondvliegen en in lelijke pakken dure lunches en diners wegharken op kosten van de gewone man… Net als dat hele euro circus wat kost dat een geld man… En wat heb je er aan? Niezo heeeel veel en dan ben ik mild;)

  En wat betreft de INFLATIE – waar komt dat vandaan dan? Als je gewoon samen dingen produceert zonder geld bestaat het niet eens en kun je ook welvaart creeeren toch? Dus wat is dat? INFLATIE… Ik lees over de FED en de ECB en dat fonds – men drukt er gewoon GELD BIJ! EN MAG JE RADEN WAAR DAT ALS EERSTE TERECHT KOMT! NIET BIJ ONS! $#%@^#$& Nee… Dit is totaaaal ONEERLIJK man, en op deze manier BELONEN we slecht gedrag volgens mij… Ook met die bonussen, manmanman… ECHT ik begrijp niet dat dit allemaal maar zo kan… en dat bijna iedereen het de normaalste zaak van de wereld vindt… Het is EEN GROTE HOAX MAN, een brainwash systeem dat ervoor zorgt dat een zekere elite het heeel heeeeel goed heeft terwijl de massa (helaas zelfs zonder morren?!!?) de schoenen poetst van DIEVEN en met vlaggetjes langs de weg gaat staan! Its totally CRaZy, deze planeet = f*kt… En ik ben wel blij dat ik nog hier woon, ik andere landen ben je helemaal de sjaak als je aan de verkeerde kant geboren wordt, kom je nooit uit de slavernij…

  Waarom niet gewoon wat meer SAMENWERKEN?! Samen feestvieren en samen opruimen, kan heel erg leuk zijn en is wel zo fatsoenlijk, imho… Maar goed, ik begin me op te winden merk ik… Eh tijd om ff een natuurfilm ofzo te gaan kijken;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: