De Nederlandse inflatie is in juli 2013 gestegen naar 3,1%. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008 en tevens bijna 2 keer zo hoog als de gemiddelde inflatie in de eurozone. In juni was de inflatie in Nederland nog 2,9%. Hieronder het hele overzicht van de productgroepen en de bijbehorende weging.
Hogere huurprijzen
De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5%. Dit is de grootste stijging in 18 jaar tijd. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had tevens een opwaarts effect op de inflatie, aldus het CBS. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenauto’s drukte de inflatie enigszins.
Nieuw huurbeleid
De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.
HICP
De Nederlandse inflatie kwam volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) in juli ook uit op 3,1 procent. In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent.
Dus niet sparen maar je huis aflossen! Soort deposito.. voor lange lange lange tijd
In de jaren ’80 en ’90 was de inflatie ook vaak rond de 3% als dat niet meer was.
En wie gelooft er nu dat de inflatie maar 3 % zou zijn? Da’s overheidspropaganda. Postzegels, treinkaartjes, BTW, assurantiebelasting, WOZ-heffingen, premie ziektekosten. Allemaal een veelvoud van 3% gestegen, toch?
Waarom mag de overheid liegen?
Weglating van essentiële gegevens door de Roverheid heten in het vakjargon “witte leugens”.
Je moest eens wéten hoe SNEEUWWIT de geest van de gemiddelde nederlander is WA-HAA-HAAA !!!
Vroeg of laat gaat iedereen merken dat de echte inflatie nog veel hoger ligt. @Johan: Dan liegen wij toch lekker ook tegen de overheid? Ze helpen alles om zeep! Vandaag in de Financial Times: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/e0cef102-0040-11e3-9c40-00144feab7de.html
Die link kon ik alleen zien dankzij FireFox met de UserAgent Switcher plugin welke ik daarna op Goolebot zette. Immers Google kan hem wel indexeren.
BS…..inflatie is gelijk in de hele eurozone (zelfde munteenheid namelijk, weet je nog?)
huurprijzen hebben geen invloed op inflatie!!…enz…enz…..
het ging de laatste tijd aardig de goede kant op met “biflatie”, maar dit is weer diep triest…..
@ nu even niet: en waarom hebben landen met dezelfde munteenheid ook alweer per definitie gelijke prijsstijgingen?
Anyway, er wordt de laatste tijd enorm op gehamerd, die hoge inflatie icm lage spaarrentes. Volgens mij om de mensen er toe aan te sporen toch maar zo snel mogelijk die spaarcentjes uit te geven.
Maar vergeet niet:
-huizen dalen veel sneller in waarde dan spaarcentjes
-inflatie is relatief. Als je geld gespaard hebt om een huis te kopen is het niet verstandig dan nu maar een huis te kopen.
-een inflatiecijfer (en spaarrente) zijn tijdelijk. Volgend jaar/ volgende maand zijn er weer nieuwe cijfers. Geld uitgeven is eenmalig: eenmaal uitgegeven is het weg.
-Beleggen in plaats van sparen is riskant, aangezien er een enorme beursbubbel is. Wie de kunst van het op tijd uitstappen niet meester is, kan een boel geld verliezen weten we ondertussen.
niet “gelijke prijsstijging”, maar gelijke inflatie = waardevermindering van de MUNT. Gelijke munt = gelijke inflatie. Idem, inflatie in bv North Dakota kan niet hoger zijn dan inflatie in Florida! Zelfde munt = zelfde inflatie. Prijsstijgingen, koopkracht, huizenprijzen, etc, staan daar los van.
Zo zie je maar weer dat het niets uitmaakt of je nu door de hond (VVD) of door de kat (PvdA) gebeten wordt. D.m.v. lastenverzwaringen en de BTW-verhoging worden de lage inkomens net zo hard geraakt dan wanneer er op toeslagen en uitkeringen bezuinigd wordt. En juist met die twee partijen samen, word je door de hond en de kat tegelijk gebeten, namelijk lastenverzwaringen in combinatie met dalende inkomens.