Nederlandse inflatie nu 2 keer zo hoog als de gemiddelde inflatie in eurozone

10

De Nederlandse inflatie is in juli 2013 gestegen naar 3,1%. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008 en tevens bijna 2 keer zo hoog als de gemiddelde inflatie in de eurozone. In juni was de inflatie in Nederland nog  2,9%. Hieronder het hele overzicht van de productgroepen en de bijbehorende weging.

inflatiewegingen

Hogere huurprijzen

De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5%. Dit is de grootste stijging in 18 jaar tijd. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had tevens een opwaarts effect op de inflatie, aldus het CBS. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenauto’s drukte de inflatie enigszins.

Nieuw huurbeleid

De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.

HICP

De Nederlandse inflatie kwam volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP)  in juli ook uit op 3,1 procent. In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie