De Nederlandse markt voor levensverzekeringen wacht de komende vijf jaar een sterke consolidatie, waarbij veel aanbieders zullen verdwijnen door de toenemende populariteit van banksparen en het afnemende consumentenvertrouwen, voorspelt Atos Consulting. “Wij verwachten dat slechts zes tot tien van de huidige 65 aanbieders zullen overblijven”, aldus het adviesbureau in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

“De Nederlandse levenmarkt balanceert op de rand van de afgrond en staat aan de vooravond van een ingrijpende shake-out”, stelt het rapport. Alleen levensverzekeraars die hun bedrijfsmodel kunnen aanpassen en hun kosten drastisch verminderen, zullen volgens de consultants overleven. Het is de nieuwste waarschuwing voor een sector die worstelt om het vertrouwen terug te winnen van consumenten, nadat in het verleden massaal beleggingsverzekeringen werden verkocht met hoge verborgen kosten. Als gevolg van deze ‘woekerpolisaffaire’ kiezen consumenten nu massaal voor goedkopere en transparantere banksparen-producten.

De analyse sluit aan bij recente uitspraken van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder stelde onlangs dat ‘aanpassing van het bedrijfsmodel onontkoombaar lijkt voor de sector’, door de aanhoudende daling van de verkoop van nieuwe levensverzekeringen, onder invloed van de toenemende populariteit van banksparen. De verkoop van levensverzekeringenpolissen daalde in 2010 met 19% tot 750.000, volgens recente cijfers van het Nederlandse Verbond van Verzekeraars. De verkoop van beleggingsverzekeringen daalde van 168.700 polissen in 2008 tot slechts 55.000 in 2010, stelt Atos.

“Wat we nu zien is een verdringing van de oude orde op de levenmarkt”, zegt Atos-partner Stephan Linnenbank. Hij voorspelt de opkomst van goedkopere, ‘merkloze’ verzekeraars en van partijen die zich specialiseren in het opkopen en afhandelen van gesloten portefeuilles van levensverzekeraars die het veld ruimen.

De Nederlandse markt voor levensverzekeringen wordt tot nu toe gedomineerd door vijf grote spelers: Nationale-Nederlanden, een dochterbedrijf van ING Groep nv (INGA.AE), Aegon nv (AEG), Delta Lloyd (DL.AE), SNS Reaal nv (SR.AE) en ASR Nederland, het voormalige verzekeringsonderdeel van Fortis Nederland dat sinds de crisis in 2008 staatseigendom is. Nederlandse levensverzekeraars kregen de afgelopen tijd diverse tegenvallers te verwerken. Volgens een recente gerechtelijke uitspraak moet verzekeraar ASR Nederland een veel hogere compensatie betalen aan een woekerpolisbezitter, dan de compensatieregelingen die de grote levensverzekeraars in de afgelopen jaren troffen in deze affaire.

Als dit oordeel standhoudt in hoger beroep, kan dit ingrijpende gevolgen hebben, waarschuwt Atos. “Dan vallen de compensaties die verzekeraars moeten betalen veel hoger uit dan de eerdere schikkingen.” Een andere tegenvaller is een verbod van het Europees Gerechtshof om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen bij het vaststellen van premies. Dit zal leiden tot aanzienlijke administrieve kosten voor de sector. Eerder was al bekend dat ook de nieuwe solvabiliteitsrichtlijnen voor de sector, bekend als ‘Solvency II’ zullen leiden tot hoge kosten, vooral voor kleinere en middelgrote verzekeraars.

Door Archie van Riemsdijk van Dow Jones Nieuwsdienst

4 reacties

  1. Mensen, banksparen bestaat niet! Banken nemen je geld in en vervolgens verdwijnt het in de computer. Geloof je me niet? Probeer maar eens je geld op te nemen, je zal zien dat zelf heel kleine bedragen al lastig gaat.

    Als je spaart voor de toekomst, dan is fysiek zilver en goud je beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: