De Nederlandse voedselvoorziening, maar ook die van de Britten, staat er belabberd bij. Zo las ik ergens. Er is een heuse voedselcrisis aanstaande want de hongersnood in de arme landen neemt onrustbarend toe. We zijn inmiddels gewend aan het opstapelen van crises dus kijken we niet meer op eentje meer of minder. Ik benoem ze niet, want wat voor de één een crisis is hoeft voor de ander geen crisis te zijn. Niet iedereen zal een beroep doen op voedselhulp maar dat aantal groeit met de dag. In sommige steden staan lange rijen voor de voedselbank en in enkele steden is zelfs het Rode Kruis te hulp geschoten. En dat terwijl we leven in een welvaartstaat, zoals medelanders roepen met oogkleppen op. Die mensen leven in een bubbel en krijgen niet mee wat er om hen heen gebeurt. Niet iedereen rijdt door achterstandswijken in grote steden en niet iedereen spreekt met de boeren en de vissers in de provincie die zich zorgen maken over de toekomstige voedselvoorziening in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. We weten dat er een stikstofcrisis is die verband houdt met het klimaat. Onze CO2-uitstoot warmt het klimaat op of, zoals kritische wetenschappers roepen, verandert het klimaat zoals dat sinds het ontstaan van Moeder Aarde het geval is.

Krimpen

Voorlopig heeft het politieke debat bepaald dat er sprake is van klimaatopwarming die wordt veroorzaakt doordat we de aarde beroven van z’n fossiele brandstoffen en deze verbranden. Je kunt het daar mee eens zijn, maar natuurlijk zijn er in deze discussie twijfelaars. Intussen wordt de wereldbevolking de oren gewassen met het idee dat we nu de prijs betalen voor jarenlange brute verspilling en vervuiling. Ons voedsel zal de komende jaren flink duurder worden als gevolg van de verdere verduurzaming en ’transitie’ van de landbouw, zo roepen onze coalitiepartijen in koor. Deze partijen hebben namelijk kennis genomen van de idealistische Agenda 2030. Daarin staan afspraken om de mondiale voedselvoorziening te transformeren naar andere soorten voedsel. Nederland loopt graag voorop als het gaat om maatregelen die de wereld en het klimaat moeten verbeteren. Daarom heeft het Ministerie van Financiën berekend dat er maar liefst 11.200 veehouderijbedrijven moeten sluiten om de stikstofuitstoot te verminderen om daarmee aan de Europese milieuregels te voldoen. Nog eens 17.600 boeren moeten hun veestapel verminderen. Hierdoor zal de agrarische export en het BBP krimpen en gaan de voedselprijzen in de supermarkt stijgen door dalend aanbod. Terwijl er al een voedselcrisis is door torenhoge kunstmestprijzen en graantekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Minder eten

Dat al deze maatregelen gevolgen hebben voor de hongersnood in de wereld valt te raden. Maar er wordt gewerkt aan een nieuwe manier van voedsel maken waarbij de Universiteit Wageningen de wereldwijde leiding krijgt. Vorig jaar mocht Wageningen het coördinatiecentrum WEF Food Hubs welkom heten. Het maakt deel uit van de bekende Agenda 2030 met de 17 SDG’s, dus dat belooft wat. We hebben nog 8 jaar om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te bereiken. Daarvoor moeten we de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd fundamenteel veranderen. Eerlijk gezegd ben ik mijn bordje aardappels of frietjes met biefstuk, andijvie, bloemkool of broccoli wel een beetje zat. Een portie meelwormen en knisperende insecten zal mijn stoelgang zeker ten goede veranderen. Zal minder toiletpapier kosten en minder water in de spoelbak. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik hoop wel één ding. Dat deze voedseltransformatie een tikkie anders gaat verlopen dan de energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie dreigt niet volgens plan te verlopen. De extreem oplopende prijs van elektriciteit en de achterop rakende miljarden investeringen in het stroomnetwerk legt een rem op de verkoop van accubakken. Ook de grondstoffen zoals kobalt en lithium liggen niet zomaar voor het oprapen. Bij stijgende vraag lopen de prijzen op.

Schuldgevoel

Als ik rond kijk in mijn eigen woonwijk met hoofdzakelijk koopwoningen dan zie ik slechts één verdwaalde Tesla staan. Hoe ga je dit straatbeeld veranderen als die accubakken niet vele duizenden euro’s goedkoper worden. De enige oplossing is dat er tientallen miljarden, of zelfs honderden miljarden, aan subsidiegeld bij moet. Dat geld kan geen enkele lidstaat van de EU opbrengen. Het zogenaamde bijdrukken van 1 biljoen euro’s door de ECB is geen optie want dan giert de inflatie de pan uit. En dat gebeurt nu al. Intussen heeft onze Minister van Financiën al een bedrag van 25 miljard gereserveerd voor boeren en vissers die hun bedrijven verkopen aan de staat. Dit bedrag zien we terug op de nationale begroting en komt rechtstreeks uit de Schatkist die wij brave burgers vullen met belastingen. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is mijn persoonlijke mening dat ik denk dat de energietransitie maar ook de voedseltransformatie gedoemd is te mislukken. Natuurlijk heb ik niet elke dag een biefstuk op mijn bord liggen, ook maak ik geen vliegreizen en rijd ik in een zuinig bakkie met tankdop die slechts 1 liter neemt op 20 km. Maar moet ik met mijn zuinige gedrag dan de grote vervuilers die veel vliegen, biefstukken eten en rijden in slurpbakken wijzen op hun foute gedrag waarmee we collectief ten onder gaan? Ik vrees namelijk dat we elkaar een schuldgevoel gaan aanpraten en elkaar de les gaan lezen.

De redding

Onze regering geeft alvast het goede voorbeeld door excuses aan te bieden voor het slavernijverleden, en dat namens de hele natie. Hoewel ik daar niet achter sta. Dat is mijn persoonlijke mening maar die doet er kennelijk niet toe. Het volk heeft weinig in te brengen. Amendementen van de volksvertegenwoordiging worden systematisch weg gestemd door de coalitiepartijen terwijl de massa zich niet meer vertegenwoordigd voelt door een regering die de Agenda 2030 volgt. Het Regeerakkoord dat na de verkiezingen is opgesteld wordt genegeerd omdat Nederland verplicht is zich te houden aan de mondiale afspraken van de VN/WEF/WHO e.a. die zijn gebaseerd op de redding van Moeder Aarde. Ik vrees dat ik mij als nietige mens moet onderwerpen aan de idealistische Agenda 2030 anders hebben mijn kinderen geen toekomst. Terwijl ik over 3 weken er weer één naar de luchthaven rijd. Soms moet je je verstand even uitschakelen. Niet voor niets stop ik hier per 1 januari met mijn opruiende stukjes waarin ik mijn ongenoegen uit ten aanzien van de vernietigende onmenselijke Agenda 2030. Ik ga mij slaafs opstellen en blijf in mijn huisje. Laat mijn e-bike staan maar pak mijn fiets met 24 versnellingen om rondjes door het Drentse landschap te zoeven. Geheel op eigen kracht. Ik roep iedereen op daar een voorbeeld aan te nemen. Alleen zo redden we Moeder Aarde.

GW

20 reacties

 1. En dan te bedenken dat we helemaal geen stikstofprobleem hebben, maar dat dit door de elite is bedacht en ondertussen iedereen er in gelooft.

  1. Ach Johan, er was eens stikstof!

   Vandaag een bericht via onze Nationale Omroep Sprookjes, hoe meer CO2 in een klas hoe slechter leerlingen presteren en dan met name rekenen en Nederlandse taal!

   Zo wordt via dat stikstof in dat land het beste onderwijs van de wereld 😂😅😂, toch weer een probleempje opgelost.
   Tot en met het MBO niveau 4 worden al ruim een decennia de vakken rekenen en Nederlandse taal gegeven op niveau basisschool klas 4 en 5.

   Maar we studeren nog lang en gelukkig en niet in de minste plaats hoe te verdienen aan dat stikstof!

  1. Ik heb geen expertise aangaande de huizenmarkt. Ik kijk om me heen en zie wat de prijzen doen. Volgens de makelaars dalen de prijzen lichtelijk en staan woningen wat langer te koop doordat de hypotheekrente is gestegen. Bij mij om de hoek was 3 weken geleden een woning te koop gezet en nu al weer verkocht.

   Het is onmogelijk om te voorspellen hoeveel de prijzen zullen dalen. Gaat de rente stabiliseren of verder omhoog? En hoe snel worden de enorme wachtlijsten met woningzoekenden weg gewerkt nu Hugo de Jonge Nederland vol wil bouwen in 8 à 10 jaar tijd. Echter zijn diverse bouwprojecten stilgelegd vanwege de stikstofcrisis. En hoeveel immigranten gaan we nog binnen laten die mogelijk langer blijven dan wenselijk is?

   Kortom, de vraag naar woonruimte blijft hoog. Er is woningnood. Over een jaar of wat ook hongersnood als er minder voedsel wordt geproduceerd en de vraag door bevolkingsgroei juist toeneemt. Maar misschien valt het mee en staan de sterren gunstig.

   Of zou het kunnen dat door de opstapeling van crises er ook een heuse woningmarktcrisis aanstaande is. Dan bedoel ik niet alleen die enorme wachtlijsten maar ook dat woningwaardes (ver) beneden de hypotheekschuld zouden kunnen dalen. Daardoor komen huizenbezitters onder water te staan, en worden banken nerveus. Dat wordt dan een huizencrisis in kwadraat.

   Maar gelukkig hebben we het Rode Kruis nog. Die mensen hebben veel ervaring in het opzetten van tentenkampen.

 2. Niet om een lullige opmerking te maken, waarde Gerrit, maar volgens mij ga je de reakties van de (gewone) burgers zwààr missen vanaf 1 januari !

  1. De hamvraag is: waar kun JIJ vanaf 1 januari nog terecht met je nihilisme en antisemitisme?
   (Het zegt ook genoeg over de ‘kwaliteit’ van biflatie.nl in het afgelopen jaar!)

 3. Dhr Welbergen haalt hierboven het (Internationale) Rode Kruis aan.

  Nou, dan mag ik dat ook vind ik heheh … :

  https://www.thetruthseeker.co.uk/?p=85432

  Maar goed, het is algemeen bekend dat je nederlandse “eugskes” nog niet met een breekijzer open krijgt, dus waar doe ik het eigenlijk voor ?

  ( iets met een overdosis aan indoctrinatie en heul veul goedgelovigheid )

 4. Ik zeg ’t OPNIEUW : maak aub een onderscheid tussen FEITEN en (“staats-“)PROPAGANDA ! ! !

  En nog even voor de eventuele Heldere Denkers onder ons : moet u zich eens voorstellen HOEVEEL MACHT je moet hebben over media, “onderwijs”, politiek en “rechters” om zo’n gigàntische leugen inmiddels al zo’n 77 jaar in stand te houden ! ! !

  HAL-LOOO !!!!

  Zucht …

  1. ik doel hier vanzelfsprekend op het Totale Koshere Monopolie over zowieso de “vrije westerse wereld”.

   Wèrkelijk ON-GE-KEND !!!

   ( afijn, begrijpt u mogelijk ook waarom u “oprecht gelooft” dat u van een aap afstamt hè ? )

 5. Nauwelijks nog een kwart van m’n linkjes uit een bestand aangelegd in ’12-’16 werken nog.

  Deze over de bevindingen van het Internationale Rode Kruis gelukkig nog wel :

  http://just-another-inside-job.blogspot.fr/2007/06/official-records-from-international-red.html
  &
  http://vidrebel.wordpress.com/2013/04/29/the-zyklon-b-dance-party-and-other-tales-from-the-resistance/
  &
  http://www.ihr.org/books/hoggan/21.html
  &
  http://vidrebel.wordpress.com/2012/04/21/holy-holohoax-my-government-wouldnt-lie-to-me/

  Ja-ja, kruip maar weer “veilig” terug in uw schulp ; vooral NIET op bovenstaande linkjes klikken aub !

  “ignorance is bless” hè ?

  Dutch Style …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: