(uit Cryptonieuwsbrief.nl) De bitcoin koers maakte de afgelopen 24 uur nog één dip beneden de $59.000 en lijkt ondertussen wel bekomen. Van de plotse run naar een nieuw all time high van vorige week ($66.889). En nu? Up up and away? Is alles nu hunky dory voor de volgende horde, die van de $100.000? Wat denkt u zelf… Ethereum, de tweede grootste munt naar marktkapitalisatie, zet eveneens een nieuw hoogtepunt-aller-tijden neer. Meer en meer ETH wordt ´verbrand´ (burned) en dat maakt Ethereum net als bitcoin et al. deflatoir. Er komen per saldo steeds minder munten bij. Dit is ook de grote kracht en hét eerste bestaansrecht van cryptocurrencies als hedge, tegengewicht van inflatoire munten. Dat zijn: álle munten, ál het geld van de wereld, álle fiatmunten, van álle 195 centrale banken. Dit is wat the people want. En wat the people want, als en indien zij maar met genoeg people zijn en standvastig genoeg en blijven in hun wens? Krijgen. Ja kijk mensen – we motten wát tegen de inflatie waarmee ze, zij, die centrale banken ons om de oren slaan, toch?!

Honden rennen. Hondenrennen.

Gelukkig zijn het ´maar´ digitale hondjes die sinds een jaar of wat tegen elkaar racen. In het bijzonder dan Dogecoin (DOGE) die SHIBShiba Inu als grootste tegenstander kreeg. In een race naar…ja, naar? The top of the foodchain (pun intended)? Tot één van hen of allebei ooit belangrijker dan bitcoin of ethereum wordt? Stranger things have happened want in de digitale wereld kan héél veel. Ontieglijk veel. Voorbeeldje: zou u geloven dat een bepaalde cryptocurrency erin slaagt met 8 miljoen (8.000.000) procent te stijgen in koers op 12 maanden? Voor de lucky few (áltijd de lucky few) die SHIB zo lang aangehouden hebben en in oktober 2021…miljardair zijn. Zoals deze man of vrouw of groep.

We could be heroes

Ik schrijf ´gelukkig maar digitale´, want keur elk vertoon, gebruik, verbruik (!) van eender welke dieren als vermaak voor een dubieus soort lieden als verwerpelijk. Van het stierenvechten in Spanje tot de hanengevechten op de Filipijnen. Dieren, eender welk soort dieren dienen nooit tot vermaak van mensen ingezet te worden. Verwerpelijk en de-gou-tant. Mij krijg je zelfs niet in een Zoo waar dieren klein en groot te kijk worden gezet, altijd tegen hun wil. Ik kan het niet aanzien – eender welk dier groot en klein ter attractie on display. Nou ja, Ome Joost windt zich weer eens op als Don Quichot, want wat baat het. Dan spreken we nog niet eens over dierenmishandeling of dierproeven. Horror! Doe zoals ik best lezer, lieve lezeres, en steun organisaties als Animalrights.nl en Gaia.be. Dit zijn de helden van onze verbruiks- en wegwerpmaatschappij!

Nee! tegen de CBDC!

Zo, dat is weer ff van mijn lever. Don Quichot, schrijf ik net. Zoals uw dienaar vecht tegen de CBDC´s. Central Bank Digital Currenciessoon coming to a place near us. Wanneer we ons als burger hier niet tegen verweren, met man en macht. Trouwens: daar héb ik toch een fijn ideetje gekregen, een inval, een aha erlebnis? Want: wat…indien…we…die…e-euro (die er ook aankomt hoor, eerder vroeg dan laat)…nu…eens…boycotten? Zeggen, met z´n allen: NEE tegen de CBDC? Want we schreven gisteren nog over de macht van de massa. Die massa, dat zijn u en ik – en nog een slordige paar honderd miljoen mensen, mannen en vrouwen-met gezond-verstand-en-van-goede-wil! Overheden, álle overheden zullen die centrale bank-munt door onze strot willen duwen. Geloof me maar. Echter: wanneer we met z´n allen t.z.t. weigeren de app van onze overheid te downloaden, vindt die e-euro géén doorgang. Geen ingang! Wordt-ie niét gebruikt! The power of the people, weet u wel? Wel, toon dan met mij, zo u wilt, dat eens de dag komt dat de e-euro, de digitale euro, de euro-CBDC bestaat…dat we hem niét willen! Houd uw rommel voor u, zeggen we dan tegen de overheid; nationaal en internationaal (ECB). Doén?! 

Fawlty

Want bedenk dit, beste lezeres, lieve lezer: de Nigerianen die als eersten in Afrika de eNaira app voorgeschoteld kregen, zonet? Ze staan er wantrouwig tegenover. Absoluut! Een munt, geld, om effectief gebruikt te worden, in de intermenselijke omgang, vergt vertrouwen. Vertrouwen! Die app met de eNaira, in Nigeria? Die viel al meteen uit in de eerste 24 uur. Foetsie, weg was-ie! Ja maar het euvel is al hersteld hoor, klinkt het vanwege de Central Bank of Nigeria. Tuurlijk. Maar heel wat kiene Nigerianen hebben al meteen ´de kleine lettertjes´, de bijsluiter zeg maar, gelezen, van die digitale Naira. En wat staat daar voor interessants? Dat de Nigeriaanse overheid geen enkele verantwoordelijkheid draagt zo er iets mis gaat met het downloaden van de eNaira app; en het gebruik van de digitale munt. Interessant? Griezelig zeg maar! En dan is het nog niet eens Halloween! (31 oktober 2021).

Eén voor allen en allen voor één!

Wat ontbreekt er precies en hoort nummer één te zijn in deze; wat de overheid, de Staat beoogt maar vergat, vergeet? Ver-trou-wen. Vertrouwen! Niemand gaat iets van geld, en zeker niet digitaal geld – je kan ´t niet eens zien en begrijpt het slechts half – gebruiken wanneer er geen vertrouwen bestaat. Nah, eat this, government of Nigeria! En dit aan álle governments of the world! De Cryptowereld is ondertussen al behoorlijk volwassen, en slim, en wijd verspreid, en machtig, steeds machtiger aan ´t worden. Samen kunnen en zullen wij een tegengewicht – hedge – vormen tegen overheidsdrang en -dwang…!

´Nigerians Skeptical About New Digital Currency Days After Launch´. Ja dat kunnen we ons voorstellen, en doe vooral zo voort. Blijf sceptisch!! Zeg met mij mee: ´´Nee tegen de CBDC!!´´…

want ons geld zal anders nooit meer ons geld zijn. Met een wallet van de overheid en geld van de overheid in bruikleen, en naar goeddunken van die overheid te gebruiken, ook en zeker tégen ons. You just watch!!

Een hele tirade, beste lezers van deze Cryptonieuwsbrief, ik weet het, maar bedenk, zoals l´Oréal ´t zo treffend zegt: ´…want u bent het waard.´

Nog een laatste iets dat komt als gal-spuwen: aan alle tweevoeters dan slechts uit op vermaak en gewin – blijf met jullie fikken van onze fauna af. Idem dito van onze flora. Straks kunnen we all creatures great and small alleen nog bewonderen (?!) achter glas en tralies… Straks ook zullen onze kleinkinderen vragen: ´opa, oma, wat is de kleur ´groen´?´ Want ook dat ´groen´ van de natuur, de fauna, zal aldus gedisplayed worden. Of in een museum terechtkomen. Als en indien wij niet (genoeg) tegenstand bieden. The power of the people, weet u wel? U en Ik!

De eerste Bitcoin ETF, de ProShares die vorige week gelanceerd werd en zo´n fenomenaal succes kende? Omdat dit de langverwachte opening wordt naar álle fondsbeheerders, alle institutionelen ter wereld? Er staan er ondertussen wel 40 aan te schuiven om ook gelist te worden!

Skybridge is zo´n institutioneel; de Grote Jongens en Meisjes met het Grote Geld, weet u wel? Deze laat zo tussen neus en lippen ontglippen dat hij wel voor 1 miljard dollar bitcoin gekocht heeft! FF. zo casual, als tussendoortje. Na de feiten, altijd na de feiten; om de markt niet nog meer te verhitten en ondertussen goedkoop te kunnen inkopen, u begrijpt…

Lap!

Het wordt een lappendeken. Als een kaleidoscoop….ik weet niet hoe het beter te omschrijven, sorry. Maar wat ik bedoel is: er gaat niet één ´wereld´-munt komen, bestaan, gebruikt worden..maar tientallen coins, tokens en munten. Wat zeg ik? Honderden gaat er meanderen doorheen heel de wereld. Tussen burgers onderling. Bedrijven onderling. Tussen burgers en bedrijven. Alleen: waar en of en hoe de overheden daar een plaats in krijgen? Dat hangt vooral van u en mij af. Of we inderdaad met z´n allen zeggen (repeat after me): Nee tegen de CBDC! Want kijk ´ns naar dit initiatief in Thailand:

´Thailand’s biggest shopping center developer is piloting a digital currency among its employees with plans to expand the offering to customers https://t.co/CCOA74O8hq

— Bloomberg Crypto (@crypto) October 28, 2021´

A, B, C, D,…zeg met mij mee…

Dat wordt dan ´de C-coin´, bedoeld om onder 80.000 personeelsleden ´gebruikt´ te worden? WTF? Quod erat demonstrandum beste lezer, lieve lezeres: er zijn er tevéél. Véél teveel. Vandaag al, met om precies te zijn 13.326 munten, coins en tokens. Er er komen er elke dag nog bij. Niemand die nog weet wat waarvoor dient. Hoe hij deze of gene kan gebruiken en waar. ´t Is een en al chaos aan ´t worden, en het wordt ook alleen maar ingewikkelder. Geen kat die er haar jongen nog tussen vindt, om het eens met een passend spreekwoord te stellen. Toch?

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van meer dan 13.000 munten en tokens (yes!) tezamen, vergeleken met gisteren, bedraagt vandaag 2,658 trillion – biljoen (1000 miljard) – dollar (was 2,547 trillion.)  

BTC noteert aan 60.728 dollar (was 59.000 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 43,08 procent (was 43,64 procent).  

Hier vindt u nog de grootste winnaars en verliezers in cryptoland.

Back to business

Fini les vacances en blij nog ook! Terug thuis na alle stress en zorgen van de afgelopen dagen. Lieve mensen hoor, de Friezen, en de indruk van een oh zo keurig en verzorgd ´land´. Maar Ome Joost aardt niet echt, of helemaal niet buiten zijn hood, crib. Wat zeggen ze ook al weer – iets van ´oude bomen verplant je niet meer´? Ook en zelfs en zeker niet voor vier dagen! Blij dus aan deze kant, in een hoekje…niet met een boekje maar een laptop dan. Voor u, altijd voor u… Omdat ik tien keer meer terug krijg van U dan ik geef.

It´s a wrap for today. Ik wens u nog een fijn einde-week. En een nog fijner weekend straks. Maandag gezond weer op?! Ik hoop het…Bij leven en welzijn,

uw gedienstige dienaar in digitale dinges,

Joost X. Bitcoin 

[email protected].

3 reacties

  1. Beste Joost,

    Zeg NEE tegen de CBDC?

    Ik deel jouw vrees niet. CDBC zal een toevoeging zijn op ons huidige monetaire systeem. CBDC’s zullen worden uitgegeven door de centrale bank. Dat onze overheid precies op de eurocent nauwkeurig weet wat iedereen aan geld bezit is nu ook al het geval. Zo gezien heeft de overheid ook inzicht hoe we ons geld besteden, je kunt niet ongemerkt een huis kopen. En dat er aan een dergelijk nieuwe systeem ook nadelen kleven, daar twijfel ik niet aan. Maar dat de overheid straks mijn bestedingsgedrag kan bepalen is onzin.

    1. Dit is helemaal geen onzin. Overheden wereldwijd kunnen straks het bestedingsgedrag bepalen van burgers. Dit is geen lariekoek of een complottheorie, maar simpelweg een feit. Of jij wel of niet gelooft dat overheden dit gaan doen, is de vraag die je jezelf moet stellen. Ik weet het antwoord voor mezelf wel, je hoeft enkel de geschiedenis erop na te kijken wat overheden doen zodra ze enorme hoeveelheden macht over hun burgers vergaren.

      1. Stel dat de CBDC een feit wordt, hoe ga je het tegenhouden? Verplaats je even terug in de tijd naar 1 januari 2002, toen werd de invoering van de euro een feit. Dat hebben tegenstanders niet kunnen tegenhouden. Het gebeurde en iedereen moest mee. En weigeren om de euro te gebruiken was geen optie. Dat zal ook zo verlopen met de CBDC. Die komt er (waarschijnlijk) en dan is niet gebruiken geen van de opties. Jij bent bang dat Nederland zal afglijden naar een regime vergelijkbaar met China? Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, maar de tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: