inflatie deflatie biflatie

Er zijn momenteel signalen die wijzen op inflatie, maar toch is bijna iedereen bezorgd over deflatie. Er zijn in ieder geval veel meer zorgen over deflatie dan over inflatie. Dit biedt vanuit beleggersperspectief interessante kansen omdat zo’n beetje 99 procent van de markt uitgaat van deflatie. Dat stelt Pippa Malmgren, auteur van het boek Signals en voormalig adviseur van de president van de VS. Zij houdt dan ook van de andere kant van die trade en om daarmee tegen de massa in te zetten. ‘Zeker gezien het feit dat we ons op een moment bevinden waarin elke grote centrale bank zijn uiterste best doet om inflatie te creëren. De geschiedenis leert ons dat banken hier op een bepaald moment meestal ook in slagen.’

Nog belangrijker is het volgens Malmgren dat als we kijken, dat we over de hele wereld buitengewone voorbeelden zien van inflatie die zich voor onze ogen ontwikkelt. Zo wijst ze op de winkels in Wit-Rusland die helemaal leeg gekocht worden dankzij de enorm snel stijgende inflatie. In Rusland heeft de inflatie de 17 procent bereikt en in Argentinië de 23 procent.

Geen deflatie maar biflatie

Het meest interessante wat Malmgren momenteel waarneemt is ‘biflation’ en ‘shrinkflation’. Bij shrinkflation moet gedacht worden aan dezelfde prijzen die worden gehanteerd voor producten maar dan met net wat minder inhoud dan voorheen, of van een mindere kwaliteit dan voorheen. ‘Ook dat is een teken van inflatie.’

Met de term ‘biflation’ bedoelt Pippa Malmgren echter iets anders: ‘Het is een fenomeen waarbij mensen het gevoel hebben dat hun basiskosten omhoog gaan maar de kosten van luxere producten juist omlaag gaan. Je iPad wordt bij wijze van spreken goedkoper, maar je huur juist hoger. Centrale banken zeggen dan dat de een de ander compenseert, maar ik vraag me af of dat zo is.’ Via: Slimbeleggen

6 reacties

  1. Die Pippa Malmgren heet volgens mij Pipo koeien.
    Die Pipo figuur komt wel heel langzaam op gang met haar constatering.
    Sinds 2001 hebben we al te maken met een inflatie van 25% per jaar.
    Een brood nu kost omgerekend fl. 4,90, een half pond koffie fl. 5,00, liter benzine fl. 3,30,zorgpremie ( die er eerst niet was ) fl. 295,00 p.p-p.m.,gas en licht fl. 425 p.m, huur 1000-2000 p.m.
    Gemeentelijke belastingen,milieu heffing,OZW.
    Een gigantische roversbende en hiermee wordt de economische groei om zeep geholpen.
    Enz enz enz enz.

      1. Lees eens wat van haar Bertus, voordat je zo’n uitspraak doet. En ga niet af op wat anderen over haar schrijven. Zij heeft ze echt wel allemaal op een rijtje. Wat nog steeds niet wil zeggen dat je het ook met haar oneens kunt zijn. Vooral in 2010 en 2011 schreef zij veel over de Euro zone en gaf aan dat Duitsland allang zijn nieuwe bankbiljetten gedrukt had, wist zelfs wie de drukker was. Pas geleden las ik ergens dat die nieuwe biljetten in Lelystad of zo opgeslagen liggen. Ook vertelde zij toen – en dat kan nog steeds – dat Italië de 1e zou zijn die de Eurozone zou kunnen verlaten. Zelfs Duitsland noemde zij als mogelijkheid.
        https://www.goudportal.nl/?itemstr=het-is-te-lang-stil-rond-de-eurozone
        https://www.goudportal.nl/?itemstr=het-was-inderdaad-te-lang-stil-rond-de-eurozone

  2. Er is helemaal geen inflatie… Behalve dan voor mensen die huren, een ziektekosten verzekering hebben naar school gaan, eten kopen en belasting betalen uiteraard voor deze groep tiert inflatie al sinds jaar en dag welig.

    Offtopic maar wel een leuk weetje; de Euro word door exact hetzelfde bedrijf uit lucht gedrukt dat ook de Zimbabwe dollar uit lucht drukt. Wink wink wink…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: