Nieuwe eurocrisis in de maak: wordt Italië de trigger?

Tijden van hoogconjunctuur worden afgewisseld met periodes van laagconjunctuur. Veelal volgt na een lange periode van economische groei een flinke recessie die kan verdiepen tot een heuse depressie. In een lange periode van hoogconjunctuur passeren in een golvende beweging korte periodes van recessies totdat het op bepaald moment tijd is voor een stevige correctie of zeg maar depressie. Dat is het moment dat de opgestapelde kredietberg z’n einde nadert als schuldenaren in gebreke blijven. Een groeiende wereldbevolking betekent dat er meer geld nodig is, meer voedsel, meer huizen, meer productie, van alles meer. Via kredietuitgifte van de banken komt er meer geld in omloop waardoor er genoeg geld zou moeten zijn voor iedere wereldburger. Ware het niet dat elitaire beleggersclubs zoals Black Rock, Vanguard e.a. er via de financiële markten met het grote geld vandoor gaan.

Zeepbellen

Beleggers speculeren op de beurs in de hoop winst te behalen. Als de beursindexen stijgen stappen ook de “kleine beleggers” in waardoor de beursbarometers blijven groeien. Om niets te missen kopen gefortuneerde beleggers nog meer aandelen met geleend geld waarbij banken de waardepapieren in onderpand nemen. Het gevolg is een exponentieel groeiende schuldenberg die in stand is gehouden door een jarenlange reeks renteverlagingen van centrale banken. Hierdoor zijn enorme zeepbellen opgeblazen en gaan aandelen en vastgoed door het dak. Dit is het moment dat de “gewone man” moet afhaken omdat woonhuizen onbetaalbaar zijn geworden. Jongeren moeten jaren wachten op een huurhuis of heel lang ‘sparen’ voor een eigen woning. Een signaal van enorme scheefgroei.

Inflatie

Om de mondiale kredietberg betaalbaar te houden verlaagden centrale banken decennialang hun rentetarieven. Hypotheekrentes daalden van boven de 10 procent tot zelfs beneden de 1 procent in 2020. Centrale rentetarieven daalden tot negatieve percentages. Monetaire economen waarschuwden dat dit fout zou aflopen. De inflatie in vaste activa was een eerste signaal. Inflatie in consumentengoederen zou niet lang uit kunnen blijven. De coronacrisis was de trigger die de inflatie deed oplopen door vertraging in de productie- en leveringsketen. Tot overmaat van ramp brak even later een oorlog uit waarbij de uitgevaardigde sancties een extra trigger waren voor nog meer inflatie. De neergaande spiraal werd versterkt. Centrale banken stonden er bij en keken er naar. Totdat de inflatie ontspoorde en de voorspellingen uiterst somber zijn. Er was gewaarschuwd om direct in te grijpen met renteverhogingen toen de inflatie door de coronamaatregelen opliep en eind 2021 de vijf procent naderde.

Renteverhoging

Om een inflatiecijfer te bestrijden van 10 procent zouden rentetarieven daar vlak onder moeten liggen. De spread tussen inflatie en de rentestand ligt nu mijlenver uit elkaar en daarom zou een rentestijging van slechts een kwart of half procentpunt weinig effect hebben. Centrale banken hebben te lang gewacht, de rente had ruim een jaar eerder verhoogd moeten worden om de inflatie af te remmen. Maar de rente was zo extreem laag dat na een paar stapjes verhoging al snel sprake is van verdubbeling van de rentetarieven. De laatste jaren zijn hypotheken verstrekt van 400.000 euro en hoger voor middenklasse woningen met een rentepercentage van ongeveer 1 procent. Bij een hypotheekrente van 2,5 procent zien we meer dan een verdubbeling van de rentelast en vallen de jongeren af. Gevolg dalende huizenprijzen en beleggers die nerveus worden. Centrale banken liggen in spagaat, niets doen is geen optie. Nog hogere inflatie betekent vraaguitval van de consument en een loon-prijsspiraal ligt dan op de loer met gevaar voor hyperinflatie.

Eurocrisis

Opeenvolgende renteverhogingen van bijvoorbeeld een half procent remt dan wel de inflatie af maar ook de economie. Als dan bijvoorbeeld het BBP(Bruto Binnenlands Product) van een land als Italië krimpt bij een staatsschuld van 150 procent van het BBP dan is de schuld onhoudbaar. Italië verwacht dit jaar een begrotingstekort van liefst 5,6 procent. Als de rente zou stijgen naar bijvoorbeeld 9 procent dan zal het begrotingstekort escaleren naar 12 à 13 procent. Italië kan dan geen geld meer lenen op de kapitaalmarkt en de ECB zal moeten ingrijpen om de euro overeind te houden. De euro heeft in een jaar tijd 15 cent verloren t.o.v. de dollar waardoor de brandstofprijzen aan de pomp fors opliepen en nog duurder worden als de oorlog in Oekraïne niet snel eindigt. Het vertrouwen in de euro valt weg en Italië zal moeten bedelen bij de bevriende EU-lidstaten. Een soortgelijke eurocrisis speelde eerder in het klein toen Griekenland gered moest worden. Italië heeft een veel groter BBP dan dat van Griekenland en is niet het enige land in de eurozone met te hoge staatsschulden. Veel zuidelijke eurolanden hebben een staatsschuld van meer dan 100 procent van het BBP, ruim boven de EU-norm van 60 procent.

Ik pas

Ineens krijg ik medelijden met onze Minister President, Mark Pruttel. Hij zal zich binnenkort tot het volk moeten richten met de aankondiging dat de euro zal vallen als we niet direct overstappen op de CBDC, de digitale euro van de ECB. Na de coronacrisis, de immigratiecrisis, de stikstofcrisis, de Schipholcrisis, de huizenmarktcrisis, energiecrisis, enzovoort, staat de volgende crisis al weer in de steigers, een eurocrisis in kwadraat. Heel toevallig was bij de ECB de digitale euro al in de maak. Komt mooi van pas. Straks alles op een digitale pas, de EU-ID pas. Ik zeg nu alvast, ik pas!

GW

21 reacties

 1. Absoluut geen medelijden met Rutte. Wat hij het volk aandoet door jarenlang wanbeleid op ontzettend veel fronten. En dan meelij. Nooit!
  Als Schwabbie maar tevreden is, dat is VEEL belangrijker.
  Datzelfde geldt trouwens ook voor wat in Frankfurt zit.

 2. Je hoeft geen medelijden te hebben met rutte…..deze meneer is een meester in opportunistisch sociopatisch gedrag…..hij stapt op voor de provinciale verkiezingen….ziet de bui al hangen…..is jaren voorbij de verrottingsdatum…..en hij begint het zelf te ruiken…..er komt vast een mooi nobel vehaal om z’n nieuwe funtie te introduceren…..

 3. Ha, ha, medelijden met Rutte. Heb verzuimd om het woord tussen aanhalingstekens te plaatsen. Niemand zal met hem medelijden hebben nu intussen de chaos nog groter wordt. In elke nieuwe peiling beduidend minder zetels voor VVD.

 4. De politieke beslissingen die momenteel wereldwijd worden genomen zijn zo krankzinnig dat alleen complete chaos het doel kan zijn.
  De who zal volgende week waarschijnlijk de ‘noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang’ afkondigen in verband met apenpokken…..iemand de cojona maatregelen al vergeten.
  Maar ja, to build back worse zul je eerst alles moeten slopen aangezien ieder normaal denkend mens niet akkoord zal gaan met de wef waanzin. Chaos scheppen is dan ook een vereiste hiervoor.

  1. Chaos is niet het doel….het is simpelweg het gevolg van het feit dat het type “tweedehands autoverkoper” en “oplichter” rond een jaar of 20-30 geleden de weg naar de politiek hebben gevonden….echte “staatslieden” zoals wij die kennen van voor 1970 zijn er niet meer…..geen complot, geen samenzwering….incompetentie…….en wij hebben het zelf laten gebeuren…..niet mekkeren……

   1. peter…wat ga..je doen..wanneer je …puntjesknop… op je..toetsenbord..versleten is…..

    ik was …curieus…vandaar…mijn vraag…
    het is…geen..complot…

    1. Het is een soort morse complot….maar dan anders…..ik word door Claus Schwab, Bill Gates, trilateral commission en nog wat anderen betaald om het grootste complot aller tijden te testen op de site van de meest briljante complotdenkers….helaas….jullie hadden niks door….jammerlijk gefaald…..

     1. ik had…het wel…door.
      maar mocht…niks zeggen…van klaus en…de illuminazies.

 5. Er is een duizenden jaren alternatief koop goud en of zilver.
  Dat is hier in de westerse wereld helemaal vergeten.
  Dit zijn een van de weinige activa die het vandaag de dag nog waarde vast zijn.

 6. Ontnuchterende mededeling van algemeen nut :

  Uiteindelijk gaan we er allemaal aan.
  En over 100 jaar weet niemand t meer.

  Dank u.

  1. Logical positivism in full swing…..zo zouden meer mensen moeten denken….al die probleempjes waar we het hier over hebben lijken zo vreselijk belangrijk…..maar ze zijn zo microscopisch klein…..laat ze voor wat ze zijn….je kunt er toch weinig aan doen…..ga wat zinnigs doen….tnx nagel b….hij was mooi….

 7. Gerrit wat kun je het altijd mooi en begrijpelijk verwoorden, ben bang dat de meesten al lang met de oogkleppen op in de val zijn gelopen. Kijk o.a. maar naar de uitslag van de afgelopen verkiezingen en de absurde plannen die hier uit voortkomen. De nieuwe rijken (tweeverdieners met samen 3 keer of meer modaal) voelen nauwelijks de pijntjes en leven vrolijk verder. Met dit absurde beleid is het wachten tot de nieuwe onderklasse tot 1,5 keer modaal eindelijk van zich af gaat bijten.

 8. Welnee, Italie wordt geholpen door de ECB, die kopen alleen nog schulden van de knoflooklanden. Hierdoor beperkt de rentekloof tussen de noordelijke staten en de knoflookstaten. Uiteindelijk komt er wel een ” Europese lening ” (door ons gedekt) voor de hele EU, zodat elk land dezelfde rente heeft. Dat noemt men solidair en eerlijk !

  Er komt ook een Europese belastingheffing of btw heffing voor alle burgers uit de EU. Het nationale belastingstelsel blijft uiteraard ook gewoon bestaan, dat is ook zo eerlijk, waarbij een Portugese werknemer 9% inkomstenbelasting betaald en wij (sukkels van Europa), 48% !
  De Grieken betalen uiteraard NIKS.

  Het is ook heel eerlijk dat burgers uit de warme knoflookstaten fluitend op 62 jarige leeftijd met pensioen gaan.
  Helaas zal onze pensioen leeftijd worden opgetrokken van 67 jaar naar 70 jaar, dat is eerlijk, want dan kunnen die oudjes meebetalen voor de schulden van de knoflookstaten.

  Zeker, de EU is erg sociaal !

 9. Meneer Pinokkio Rutte net in de telegraaf…..op de vraag of we niet langzaam de oorlog in gerommeld worden…..”de oorlog in oekraine is al onze oorlog”…..waarom zegt niemand….vent hou je smoel dicht….we hebben er geen flikker mee te maken, met die oorlog….maar nee hoor…..iedereen knikt weer respectvol….en zo worden we dus idd de oorlog in gerommeld…..ben wat boos….maar ….a la…..we verdienen niet beter….verwende laffe nederlanders dag we zijn….ik ga die farmers defence force maar steunen…..daar zit nog wat ruggegraat…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: