Nieuwe grote claim tegen Van Lanschot bankiers

ClaimShare heeft in samenwerking met advocaat Dr. Mr. Drs. Patrick Körver te Den Haag en ex-klanten van Van Lanschot de nieuwe claimstichting Van Lanschot Claim in het leven geroepen. Twee weken geleden verklaarde de rechtbank Den Bosch de overname van een kredietovereenkomst van een cliënt van Körver door Promontoria nietig. De overname van de kredietovereenkomsten had alleen met toestemming van de klanten mogen plaatsvinden. Het vereiste waaraan door de bank niet is voldaan, beoogt de klanten te beschermen en geldt universeel voor alle klanten wiens leningen zijn overgedragen. Het ligt daarom voor de hand om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken. “Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren en er is een duidelijk collectief element. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, al zullen de schades onderling verschillen”, aldus de advocaat.

ClaimShare tegen van Lanschot

Körver slaat de handen nu ineen met ClaimShare, een platform dat zich specialiseert in het organiseren en administreren van zulke claimstichtingen. Oprichter Dirk-Jan van de Broek: “Het is typisch een zaak waar gedupeerden beter samen kunnen optrekken dan alleen. Wij bieden daarvoor een professionele online infrastructuur, organisatie en ondersteuning. Nu lopen er verschillende procedures en komen anderen niet aan bod, terwijl de aard van de klacht voor iedereen dezelfde is.”

2000px-Claim_logo

Bijzonder Beheer

In 2015 werden klanten met zakelijke kredieten bij Bijzonder Beheer van Van Lanschot plotseling geconfronteerd met de verkoop van hun leningen aan Promontoria. Deze BV, speciaal opgericht voor deze transactie, was niet ingericht om klanten verder te helpen, maar zette in op afwikkeling van de kredieten. Dit tot groot ongenoegen van vele klanten, die nog in gesprek waren met de bank over reguliere oplossingen. Promontoria bleek duidelijk een andere doelstelling te hebben dan een relatie te onderhouden. De rechter heeft dat onderkend en een streep gezet door deze handelswijze.

Zorgplicht

De koers van de nieuwe claimstichting is om Van Lanschot aan te spreken op zowel schending van haar zorgplicht als het plegen van onrechtmatige daden jegens deze ex-klanten. Na de uitspraak van de rechter blijkt namelijk dat de ex-klanten van Van Lanschot, altijd klant zijn gebleven bij de Bossche bank. “Een bancaire zorgplicht typeert zich nu juist om haar zorgvuldige dienstverlening en communicatie naar haar klanten toe. Dat hebben ze niet gedaan”, zo luidt de mening van Körver.

Verantwoordelijkheid

De advocaat zal ook toezichthouders AFM en DNB betrekken:

‘De rechter heeft impliciet gezegd dat de bank onvoldoende zorg heeft betracht voor een kwetsbare klantengroep. De bank is altijd verantwoordelijk gebleven voor deze groep, zonder deze verantwoordelijkheid te nemen. De bank heeft naar eigen zeggen geen afdeling meer om deze groep te bedienen. Dat moet onmiddellijk worden opgelost.’

Er was al eerder een claimstichting opgericht die zou optreden namens de gedupeerden, maar deze stichting heeft tot op heden geen resultaten geboekt. Mr. Körver: ‘Ik ben in contact gekomen met meerdere gedupeerden die zich door die stichting niet vertegenwoordigd voelen. Ik heb ook nog meer individuele dossiers lopen. We hopen deze zaak collectief te kunnen oplossen.’

Zitting

De volgende stap is dat op 12 en 13 oktober de Raad van Bestuur van Van Lanschot door Körver wordt gehoord in de rechtbank Oost-Brabant, locatie Den Bosch. De zitting is openbaar; er worden veel gedupeerden en pers verwacht.Twee weken geleden verklaarde de rechtbank Den Bosch de overname van een kredietovereenkomst van een cliënt van Körver door Promontoria nietig. De overname van de kredietovereenkomsten had alleen met toestemming van de klanten mogen plaatsvinden. Het vereiste waaraan door de bank niet is voldaan, beoogt de klanten te beschermen en geldt universeel voor alle klanten wiens leningen zijn overgedragen. Het ligt daarom voor de hand om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken. ‘Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren en er is een duidelijk collectief element. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, al zullen de schades onderling verschillen’, aldus de advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: