Nieuwe QE ronde nu echt begonnen ?

30

Ondanks nieuwe QE, Operation Twist en de verlenging van deze monetaire operatie, daalde de balans van de Federal Reserve (FED) in 2012. Zelfs na de aankondiging van QE3 op 13 september daalde de balans van de FED. Daar kwam halverwege oktober echter verandering in.

fed balance sheet 2013

De FED balans groeit weer

Dat de balans van de FED tijdens Operation Twist  niet steeg was niet vreemd; bij deze operatie verkoopt de FED obligaties met een korte looptijd en koopt deze obligaties met een lange looptijd. De FED ruilt dus verschillende obligaties met als doel de rentes met een langere looptijd te drukken. Vreemd is echter wel dat de balans daalde in plaats van dat deze gelijk zou blijven. Met de nieuwe ronde quantitative easing, ook wel QE3 genoemd, zou de balans juist moeten stijgen, want het koopt elke maand nieuwe obligaties (mortgage backed securities) op ter waarde van $40 miljard. De 4 weken na de aankondiging op 13 september daalde de balans van de FED echter, maar de laatste weken zien we deze dan eindelijk stijgen. Dit komt mogelijk omdat het even duurt voor dat de FED deze daadwerkelijk op de balans mag bijschrijven (ook wel de settlement date genoemd).

QE heeft negatieve effecten

Ondanks QE zorgt voor meer liquiditeit in het systeem, naderen we het punt waar meer en meer liquiditeit juist negatieve effecten kan veroorzaken. Zoals we zagen bij QE2, zal door meer liquiditeit in het systeem de prijs van aandelen en grondstoffen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van de olieprijs. Dit zorgt ervoor dat de kosten in het dagelijks leven voor zowel bedrijven als consumenten zullen stijgen, waardoor deze minder kunnen verdienen en dus uitgeven. Verder probeert de FED, mede door het aankopen van obligaties, de rente laag te houden.

Consument gaat minder spenderen

Het idee zou zijn dat consumenten meer gaan uitgeven in plaats van te sparen. Als er goedkoop geleend kan worden, zou dit ervoor moeten zorgen dat consumenten meer gaan spenderen. Maar sinds de consument nog veel schulden heeft, gaat deze niet zomaar weer geld uitgeven of leningen afsluiten. Sterker nog, het is goed mogelijk dat ze gaan denken dat door de lage rente ze juist meer moeten sparen om aan de verplichtingen (denk aan pensioen) te kunnen voldoen. Wat nu ook de reden voor QE mag zijn (deflatie, economische groei, werkgelegenheid, lagere USD), ik geloof niet dat QE de reële economie zou kunnen helpen. Sterker nog, het lijkt er juist op dat Quantitative Easing de reële economie zal verslechteren.